WordPress.com Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Vjersha per 7 marsin

loading...

Vjersha dhe Poezi per 7 marsin

Kliko mbi titullin e Poezisë apo Vjershë

  
7 Marsi vjershë nga Medinë Osmani
7 marsi vjershë nga Jehonë Meholli
7 marsi  - vjershë nga Brikenë Meha 
vjersha per 7 marsin,poezi per 7 marsin,7 marsi poezi shqip,vargje per 7 marsin,vjersha per 7 marsin,poezi per mesuesen,poezi per 7 marsin,vjersha per mesuesen time,7 marsi poezi,vjershe per mesuesen,vjersha, poezi per femije per 7 marsin,poezi per mesuesen time,vjerrsha per 7 marsin vjersha per femije per 7 marsin

vjersha per femije per mesuesen per 7 -8 marsin  vjersha per7marsin


Cilët janë mediatorët kimik të inflamacionit ?

loading...

Cilët janë mediatorët kimik të inflamacionit ?

Mediatorët kimik të inflamacionit janë:histamina,serotonina,sistemi i kininës,sistemi i komplementit dhe sistemi i koagulimit.

Mos t'i flasin në vesh dy persona njëri-tjetrit,

loading...


''Mos t'i flasin në vesh dy persona njëri-tjetrit, në praninë e një të treti, sepse kjo mund ta mërzisë këtë të fundit.''

MUHAMMEDI ALEJHI SELAM

Paraja është e mirë si shërbëtor

loading...


Paraja është e mirë si shërbëtor, por i keq si pronar.

Cilat janë shenjat klinike të inflamacionit ?

loading...

Cilat janë shenjat klinike të inflamacionit ?

Shenjat klinike të inflamacionit janë: rubor(skuqja),tumor(edem),calor(temperatura),dolor(dhimbje), functio laesa(çrregullim i funksionit).

shenjat e inflamcionit shqip,inflamacioni dhe shenjat,kush jane shenjat e inflamacionit,inflamacioni simptomat

Cilat janë elementet qelizore të inflamacionit kronik ?

loading...

Cilat janë elementet qelizore të inflamacionit kronik ?

Elementet qelizore të inflamacionit kronik janë: makrofagët,limfocitet dhe plazma-qelizat apo monocitet.

Cilat janë elementet qelizore të inflamacionit akut ?

loading...

Cilat janë elementet qelizore të inflamacionit akut ?

Elementet qelizore të inflamacionit akut janë: Leukocitet.

Çka përmban inflamacioni serofibrinoz ?

loading...

Çka përmban inflamacioni serofibrinoz ?

Inflamacioni serofibrinoz përmban:lëng seroz dhe fibrinoz.


qka permban inflamacioni serofibrinoz,inflamcioni seroz dhe fibrinoz elementet

Cilat jane elementet qelizore te inflamacionit ?

loading...

Cilat jane elementet qelizore te inflamacionit ?

Elementet qelizore te inflamacionit jane:

Qelizat intravaskulare si:leukocitet,limfocitet,monocitet,trombocitet.

Qelizat e indit lidhor:mastocitet,fibroblastet dhe makrofaget.


kush jane elementet qelizore te inflamacionit,qelizat e inflamacionit,inflamacioni dhe qelizat

Cilat jane shkaqet e tumoreve ?

loading...

Cilat jane shkaqet e tumoreve ?

Shkaqet e tumoreve jane:

Faktoret endogjen: si trashegimia,raca,mosha,gjinia,hormonet etj.

Faktoret ekzogjen:si fizik,kimik,ineksioz,disontogjenetik etj.
kush jane shkaqet e kancereve,kanceri dhe shkaqet e tij,pse shfaqet kanceri,kanceri dhe shkaku,pse shfaqet kanceri,pse paraqitet kanceri,paraqitja e kancerit dhe shkaqet,pse ndodh kanceri

Çka eshte diferencimi i qelizave tumorale ?

loading...

Çka eshte diferencimi i qelizave tumorale ?

Diferencimi nenkupton shkallen e ngjashmerise strukturale dhe funksionale te qelizave tumorale me qelizen ame.

Sa me e madhe te jete kjo ngjashmeri aq me beninj do te jete tumori dhe anasjelltas.

qka eshte diferencimi i tumoreve,tumori dhe diferencimi i tij,diferencimi i qelizave tumorale

Cilat jane rrugët e metastazimit të tumoreve ?

loading...

Cilat jane rrugët e metastazimit të tumoreve ?

Rruget e metastazimit te tumoreve jane:

1.Metastazimi implantues në hapsirat trupore

2.Metastazimi me rrugë hematogjene

3.Metastazimi me rrugë limfogjene

si metastazon tumori,si shperndahet kanceri,kanceri shperndarja e tij,rruget e shperndarjes se kancerit,rruget e perhapjes se kanceri,kanceri dhe perhapja e tij

Ne cilat menyra rriten tumoret malinje ?

loading...

Ne cilat menyra rriten tumoret malinje ?

Tumoret malinje rriten ne menyre:infiltrative,invazive,destruktive dhe penetrimi ne indin perreth.

si behet rritja e tumoreve,tumoret dhe rritja e tyre,si rritet kanceri

Cili tip i tumoreve haset me teper te femrat ?

loading...

Cili tip i tumoreve haset me teper te femrat ?

Tip i tumoreve qe haset me teper te femrat eshte:Leomioma.


Leomioma tumor i kujt eshte ?

loading...

Leomioma tumor i kujt eshte ?

Leomioma eshte tumor i mitres.Eshte tumori me i shpeshte tek femrat.

Cilat jane format makroskopike te tumoreve beninje dhe malinje te organeve kavitare ?

loading...

Cilat jane format makroskopike te tumoreve beninje dhe malinje te organeve kavitare ?

Format makroskopike te tumoreve beninje dhe malinje te organeve kavitare jane: format vegjetative, format ulçeroze, format infiltrative dhe format ekspanzive.

Ne baze te cilave rrethana sherohet tumori ?

loading...

Ne baze te cilave rrethana sherohet tumori ?

Nese fillon sherimi ne stadet e para te zhvillimit te tumorit atehere prognoza eshte e mire.

Me çka vertetohet tumori ?

loading...

Me çka vertetohet tumori ?

Diagnostikimi i neoplazmave eshte bazuar ne kerkimet klinike,fotografite dhe testet laboratorike te cilat urgjentisht do te involvojne ekzaminimin histologjik te indit te dyshuar.

tumori dhe vertetimi i tij,si vertetohet tumor,si diagnostikohet tumori,diagnostikimi i kancerit,kanceri dhe diagnostikimi i tij

Cilat jane ndryshimet prekanceroze ?

loading...

Cilat jane ndryshimet prekanceroze ?

Ndryshimet prekanceroze jane:

1.Regjenerimi permanent i qelizave
2.Proliferimi hiperplastik dhe displazik
3.Gastriti kronik atrofik
4.Koliti ulçeroz kronik.
5.Leukoplakia e kavitetit te gojes dhe organeve gjenitale
6.Adenoma viloze e zorres se trashe.

ndryshimet parakanceroze shqip,kush jane ndryshimet parakanceroze,ndryshim parakancerit

Cili eshte dallimi ne mes trombit dhe koagulit postmortal ?

loading...

Cili eshte dallimi ne mes trombit dhe koagulit postmortal ?

Dallimi ne mes trombit dhe koagulit postmortal eshte:

1.Trombi eshte i ngjitur per paretin e vazesm,kurse koaguli postmortal jo.
2.Trombi eshte i ashper ne siperfaqe,koaguli eshte i lemuar,i njome,xhelatinoz.
3.Trombi eshte i thermueshem,kurse koaguli eshte elastik.
4.Trombi ne prerje ka vija te bardha kurse koaguli eshte uniform.

koaguli postmortal dhe trombi,dallimet,si dallohet trombi nga koaguli postmortal

Cilat jane tipet e shokut per nga pikepamja etiopatologjike ?

loading...

Cilat jane tipet e shokut per nga pikepamja etiopatologjike ?

Tipet e shokut per nga pikepamja etiopatologjike jane: kardiogjen, hipovolemik, septik dhe neurogjen.

llojet e shokut nga etiologji,shoku dhe tipet e shokut,kush jane llojet e shokut


Cilat jane ndryshimet qe peson trombi ?

loading...

Cilat jane ndryshimet qe peson trombi ?

Ndryshimet qe peson trombi jane:organizimi i trombit,rikanalizimi i trombit,qelbezimi i trombit,kalcifikimi i trombit,vaskularizimi dhe hijalinizimi.

qka peson trombit,ndryshimet e trombeve,trombi dhe ndryshimi i tij

Cilat jane vendet ku lokalizohet trombi ?

loading...

Cilat jane vendet ku lokalizohet trombi ?

Ne baze te lokalizmit dallojme:trombi venoz,arterial,kapilar,kardial etj.

ku lokalizohet trombi,trombi dhe lokalizimi i tij

Sa lloje te trombit kemi ?

loading...

Sa lloje te trombit kemi ?

Kemi keto lloje te trombit: trombi i bardhe,i kuq, i perzier,hialoid.

trombi dhe llojet e tij,kush jane llojet e trombeve,sa llojet te trombeve kemi

Cilet jane faktoret qe luajne rol ne formimin e trombit ?

loading...

Cilet jane faktoret qe luajne rol ne formimin e trombit ?

Faktoret qe luajne rol ne formimin e trombit jane: demtimet e endotelit te enes se gjakut,staza dhe levizja rrethore e gjakut si dhe hiperkoagulabiliteti.

kush luan rol ne formimin e trombit,trombi dhe hiperkoagulabiliteti,kush e formon trombin,formimi i trombit,trombi dhe formimi i saj

Rezultat i kujt eshte nekroza ?

loading...

Rezultat i kujt eshte nekroza ?

Rezultat i iskemise kronike eshte nekroza.

pse paraqitet nekroza,pse shfaqet nekroza,nekroza shqip

Si quhet demtimi lokal ireverzibil ?

loading...

Si quhet demtimi lokal ireverzibil ?

Demtimi lokal ireverzibil quhet nekroza.

Lexo me shume: Nekroza

Çfare demtimi qelizor kemi ?

loading...

Çfare demtimi qelizor kemi ?

Kemi demtim qelizor:reverzibil,ireverzibil dhe adaptiv.

llojet e demtimit qelizor,demtimi qelizor shqip,kush jane demtimet qelizore kryesore

Cilat jane metodat hulumtuese te Patologjise ?

loading...

Cilat jane metodat hulumtuese te Patologjise ?

Metodat hulumtuese te Patologjise jane:

Autopsia,biopsia,mikroskopia elektronike,citologjia,histiokimia,histoenzimologjia dhe konferencat anatomo-klinike.

metodat ne patologjia,anatomia patologjike dhe metodat e saj te studimit

Si ndahet patologjia humane ?

loading...

Si ndahet patologjia humane ?

Patologjia humane ndahet ne:te pergjithshme dhe speciale

ndarja e patologjise,patologjia dhe ndarja e saj,si behet ndarja e patologjise

Çka eshte lezioni ?

loading...

Çka eshte lezioni ?

Lezioni nenkupton regjionin e semure ose te demtuar me veçori strukturale ose kimike specifike per shkakun ose etiologjine.

qka eshte lezioni,qka quajme lezioni,qka jane lezionet,lezioni shqip

Si ndahet Patologjia ?

loading...

Si ndahet Patologjia ?

Patologjia ndahen ne: humane,shtazore dhe bimore.

ndarja e patologjise,patologjia dhe ndarja e saj

Çka studion Patologjia ?

loading...

Çka studion Patologjia ?

Patologjia eshte shkence qe studion mekanizmat e demtimit te qelizave,indeve,organeve dhe ndryshimet morfologjike qe jane baze per semundjet.

qka eshte patologjia,patologjia shqip,me qka merret patologjia,patologjite,patologjia ne shqip,

Njeriu me shpirt të çiltër

loading...

Njeriu me shpirt të çiltër
edhe fytyrën e ka të
çiltër.

Të kesh

loading...

Të kesh një vend ku të
shkosh quhet shtëpi, të
kesh një gjë që të duash
quhet familje, t’i kesh të
dyja është bekim prej
ZOTIT...!!

Nese flet me zemer

loading...

Nese flet me zemer ,
njerezit qe e kane akoma
nje zemer, do te te
kuptojne...

Kur i beson dikujt verbërisht

loading...

Kur i beson dikujt
verbërisht , mund të
përfitosh dy rezultate :
Ose një mik për gjithë
jetën ose një mësim për
gjithë jetën ...

Paramendo eshte dimer dhe kur sheh sot disa femra

loading...

Paramendo eshte dimer dhe kur sheh sot disa femra qe i kane shume pjese te zbuluara te trupit te tyre....por kur te vjen vera atehere ato do te zhvishen krejtsisht, dhe nese e marrin se zhveshja eshte civilizim atehere lopa eshte me e civilizume se se ato.

Te gjitha kurvat sikur ti nuk meritojne

loading...

Te gjitha kurvat sikur ti nuk meritojne dashuri por meritojne vdekje.

Kur fillon rehabilitimi mjekësor dhe sa zgjat ?

loading...

Kur fillon rehabilitimi mjekësor dhe sa zgjat ?

Rehabilitimi mjekësor fillon me momentin e caktimit të diagnozës dhe zgjat derisa të arrihet shërimi i plot ose rehabilitimi në një shkallë sa më të lartë.

Çka përfshinë rehabilitimi mjekësor ?

loading...

Çka përfshinë rehabilitimi mjekësor ?

Rehabilitimi mjekësor përfshin ndërrmarjen e të gjitha masave mjekësore si: shërimin medikamentoz,aplikimin e terapisë fizikale,shfrytëzimin e mejtëve ndihmëse ortopedike etj. me qëllim që personit të pa aftë t'i mundësohet shërimi si dhe kthimi në familje dhe shoqëri.

rehabiltimi mjekesor dhe perfshirja e tij,kush hyn ne rehabiltimin mjekesor,rehabiltimet mjekesore

Si klasikohet rehabilitimi ?

loading...

Si klasikohet rehabilitimi ?

Rehabilitimi klasifikohet në:1.Rehabilitimin mjekësor 2.Rehabilitimi profesional 3.Rehabilitimi social.si ndahet rehabilitimi,rehabiltimi dhe ndarja e tij,rehabiltimi ne mejekesi

Çka është rehabilitimi ?

loading...

Me rehabilitim në mjekësi kuptojmë proçesin kompleks në rikthimin e aftësive për punë dhe jetë të pavarur gjer në shkallën sa më të lartë të personave të cilët kanë humbur pjesërisht ose plotësisht aftësitë e tyre për shkak të lëndimeve,sëmundjeve ose të metave të lindura duke shfrytëzuar në mënyrë maksimale aftësitë e pa dëmtuara.
qka eshte rehabilitimi,qka quajme rehabilitim,rehabilitimi mjekesor,rehabilitimet mjekesore,qfare jane rehabilitimet mejkesore

Cili është qëllimi i terapisë fizikale ?

loading...

Cili është qëllimi i terapisë fizikale ?

Qëllimi i terapisë fizikale është ruajtja ose rikthimi i funksioneve të organeve dhe sistemeve të ndryshme e sidomos sistemit lokomotor.


qka eshte qellimi i terapise fizikale,kush eshte qellimi i terapise fizikale,terapia fizikale shqip

Kush shfrytëzohet me qëllime terapike ?

loading...


Me qëllime terapike shfrytëzohet:

Energjia e dritës apo fototerapia

Energjia e nxehtësisë ose termoterapia dhe krioterapia

Energjia mekanike-kineziterapia,masazhi,terapia me punë

Procedurat me ujë ose hidroterapia

Elektriciteti ose elektroterapia

Energjia e zërit ose sonoterapia etj.

Çka është terapia fizikale ?

loading...

Çka është terapia fizikale ?

Terapia fizikale paraqet pjesë të mjekësisë fizikale e cila merret me aplikimin e faktorëve fizikal me qëllim të shërimit,metafilaksës(pengimin e keqësimin dhe recidivit të sëmundjes) dhe rehabilitimit mjekësor.


qka eshte terapia fizikale,terapi fizikale,terapite fizikale,fizioterapia

Kush bën pjesë në diagnostikë fizikale ?

loading...

Në diagnostikën fizikale bëjnë pjesë:testi manual i forcës muskulare,matja e këndit të lëvizshmërisë së artikulacioneve,shfrytëzimi i rrymës galvanike dhe faradike në elektrodiagnostik, oscilometria, pletizmografia,mielografia,dopleri,tomografia kompjuterike,rezonanca magnetike etj.


kush bene pjese ne diagnostike fizikale,diagnostika fizikale,diagnostika ne mjekesine fizikale

Çka është diagnostika fizikale ?

loading...
Çka është diagnostika fizikale ? 

Diagnostika fizikale përfshin shfrytzimin e faktorëve fizik,lëvizjen,elektricitetin etj me qëllime diagnostike.


qka eshte diagnostika fizikale,diagnostike fizikale shqip,cka eshte diagnostika fizikale

Çka është profillaksa fizikale ?

loading...

Me profillaksë fizikale kuptojmë shfrytëzimin e ajrit, ujit dhe diellit në kuadër të klimave gjegjëse me qëllim të ruajtjes së shëndetit nëpërmjet ngritjes së rezistencës së organizmit.Përveç kësaj me profilaksën fizikale kuptojm edhe shfrytzimin racional të lëvizjeve nëpërmjet ushtrimeve,aktiviteteve sportive dhe lojës në kuadër të kulturës fizike dhe rekreacionit.


qka eshte profilaksa fizikale,profilakse fizikale shqip,profilaksa shqip

Si klasifikohet mjekësia fizikale ?

loading...

Mjekësia fizikale klasifikohet në: 1.Profilaksa fizikale 2.Diagnostika fizikale dhe 3.Terapia fizikale.


klasifikimi i mjekesise fizikale,mjekesia fizikale shqip,mjekesi fizikale

Çka është Fiziatria ?

loading...

Fiziatria është disiplinë mjekësore e cila me qëllim të mjekimit të gjendjeve të ndryshme patologjike shfrytëzon faktorët natyral.

Fjala fiziatri e ka prejardhjen nga gjuha greke që d.m.th. : Fizis-natyra dhe jatros-Mjek

qka eshte fiziatria,qka quajme fiziatri,qfare eshte fiziatria,fiziatria shqip,qka kuptojme me fiziatri,fiziatria defincion,

Secili bir i Ademit është gabimtar

loading...

Enesi, Allahu qoftë i kënaqur me të, thotë se e ka dëgjuar të Dërguarin e Allahut, lavdërimi dhe shpëtimi i Allahut qoftë mbi të, të thotë: “Secili bir i Ademit është gabimtar, mirëpo gabimtari më i mirë është ai që pendohet." (Shënon Tirmidhiu dhe ibn Maxhe)

Për të ndërtuar një reputacion duhen...

loading...

“Për të ndërtuar një reputacion duhen të paktën njëzet vite ndërsa për ta shkatërruar vetëm pesë minuta. Po ta mendoni më shumë, do ti bëni gjërat ndryshe”. – Warren Buffett

Qëndroni larg njerëzve që përpiqen të nënvelrësojnë ambicien tuaj

loading...

“Qëndroni larg njerëzve që përpiqen të nënvelrësojnë ambicien tuaj. Këtë gjë e bëjnë vetëm njerëzit e vegjël, ndërsa ata të mëdhenjtë do tju bëjnë të ndiheni se edhe ju mund të bëheni të madhërishëm”. – Mark Twain

Bëri mirë familjes

loading...

Këshilla e Llukmanit drejtuar birit të tij

Biri im! Bëri mirë familjes, mos u angazho në punë të kota e ta humbasish familjen në këtë botë dhe të ndalohet shpërblimi në ahiret.

Mos u dorëzo

loading...

Mos u dorëzo, nëse sprovohesh me sëmundje, se çdo minutë nga i cili vuan është pastrim mëkatesh.

Mos u dorëzo, nëse të largohen shokët më të ngushtë dhe nuk të tregojnë arsyjen; ai është që të ka humbur ty, e jo ti atë.

Çfarë roli kanë përemrat në fjali?

loading...

Çfarë roli kanë përemrat në fjali?

Përemrat në fjali zëvendësojnë një emër ose grup emëror që është përmendur më parë me qëllim që të shmanget përsërotja e tyre.

Çfarë funksioni kryen mbiemri në fjali?

loading...

Çfarë funksioni kryen mbiemri në fjali?

Mbiemri në fjali kryen kryen funksion si përcaktor, kallzuesor i kryefjalës dhe kundrinorit të drejtë.

Çfarë lloj kënge është “Gjergj Elez Alija”?

loading...

Çfarë lloj kënge është “Gjergj Elez Alija”?

Kjo është këngë epike legjendare ku personazhet paraqiten si jo të zakonshme me fuqi mbinatyrore.

Si klasifikohen emrat?

loading...

Si klasifikohen emrat?

Të përgjithshëm dhe të përveçshëm
- Frymorë dhe jofrymorë
- Konkret dhe abstrakt

Shih edhe:

Emrat e përgjithshëm dhe të përveçëm

Emrat konkretë dhe abstraktë

Emrat frymorë dhe jofrymorë
si ndahen emrat,emrat dhe ndarja e tyre

Si quhet mjeti shprehës me të cilin spikatim bukurinë e nuses p.sh. - dhëmbët si inxhi, shtati si selvi?

loading...


Si quhet mjeti shprehës me të cilin spikatim bukurinë e nuses p.sh.
- dhëmbët si inxhi, shtati si selvi?

Ky mjet shprehës quhet krahasim apo figure e krahasimit.

Si shprehet rethanori?

loading...

Si shprehet rethanori?

Rrethanori shprehet me emra, grupe emërore, me parafjalë e ndonjëherë pa parafjalë edhe me ndajfolje dhe me forma që nuk zgjedhohen.

me qka shprehet rrethanori,rrethanori shqip

Kush është kallzuesori i kryefjalës dhe i kundrinës së drejtë?

loading...

Kush është kallzuesori i kryefjalës dhe i kundrinës së drejtë?

Kallzuesori i kryefjalës dhe i kundrinës së drejtë është një mbiemër , një emër apo një grup emëror.

Me kend është i ngjajshëm kundrinori i zhdrejtë me parafjalë?

loading...

Me kend është i ngjajshëm kundrinori i zhdrejtë me parafjalë?

Me rethanorët, por dallohet në bazë të pyetjeve që bëhen me përemra pyetës e jo me ndajfolje pyetëse.

Si ndërtohet kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë?

loading...

Si ndërtohet kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë?

Me emra e përemra në rasën dhanor edhe u përgjigjet pyetjeve: kujt? cilit? cilës? cilët? cilat?

Ç’është kundrinori i drejtë dhe cilave pyetje ju përgjigjet?

loading...

Ç’është kundrinori i drejtë dhe cilave pyetje ju përgjigjet?

Kundrinori i drejtë është plotësues kryesor i foljes që tregon qenien ose sendin mbi të cilin bie veprimi i shprehur nga folja dhe u përgjigjet pyetjeve : kë? cilin? çfarë?

qka eshte kundrinori i drejte,kundrinor i drejte,qka quajme kundrinor te drejte

Si dallohet grupi emëror kryefjalë?

loading...

Si dallohet grupi emëror kryefjalë?

Zakonisht ky grup ka si bazë një emër në rasën emërore.

Kush janë përbërësit e fjalisë së thjeshtë?

loading...

Kush janë përbërësit e fjalisë së thjeshtë?

Përbërësit e fjalisë së thjeshtë janë: grupi emëror dhe grupi foljor.

fjalia e thjeshte perberesit,fjali e thjeshte perberesit

Cilat janë llojet e rimave?

loading...

Cilat janë llojet e rimave?

Llojet e rimave janë: e puthur. – e mbyllur (alternative) – e kryqëzuar.

rima dhe llojet e saj,kush jane llojet e rimave,rima dhe llojet

Cilat janë llojet e gjinisë epike?

loading...

Cilat janë llojet e gjinisë epike?

Fabula, përralla, tregimi, novela, romani, anekdota.

kush jane lojet e gjinise epike,gjinia epike tipet e saj,kush jane llojet e epikes

Cili përshkrim quhet i brendshëm?

loading...

Cili përshkrim quhet i brendshëm?

Përshkrim i brendshëm quhet ai përshkrim ku përshkruhen veçoritë karakteristike të një personi ( sjellja, trimëria, intriga, ndershmëria), pra paraqitet gjendja shpirtërore: dhembja malli etj.

Për cilin përshkrim themi se është i jashtëm?

loading...

Për cilin përshkrim themi se është i jashtëm?

Përshkrim i jashtëm është ai ku përshkruhet pamja fizike dhe jepen disa të dhëna që e plotësojnë pamjen e përgjithëshme ( koka, fytyra, gjymtyrët, trupi, veshmbathja).

Çka është portretizimi?

loading...

Çka është portretizimi?

Portretizimi është përshkrim i pamjes së jashtme të një njeriu së bashku me vetitë e tij shpirtërore e morale.

qka eshte portretizimi,qka quajme portretizim, qka kuptojme me portretizim,qfare eshte portretizimi,

Si quhet çështja kryesore a problemi themelor që pasqyrohet me një vepër letrare ?

loading...

Si quhet çështja kryesore a problemi themelor që pasqyrohet me një vepër letrare ?

Çështja kryesore a problemi themelor që pasqyrohet me një vepër letrare quhet Tema.

Lexo me shume:


Tema e veprës letrare

Çka është tema e veprёs letrare

Çka është theksi logjik?

loading...

Çka është theksi logjik?

Kur flasim ose lexojmë një ose disa fjalë të fjalës shpesh i shqiptojmë me zë më të fortë.

qka eshte theksi logjik,qka quajme theks logjik,qka jane thekset logjike,qfare eshte theksi logjik

Me çka simbolizohet vasha dhe djali në këngët popullore të dashurisë ?

loading...

Me çka simbolizohet vasha dhe djali në këngët popullore të dashurisë ?

Vasha simbolizohet me thëllënzën, e djali me pëllumbin ose bilbilin

Çka janë këngët e dasmës?

loading...

Çka janë këngët e dasmës?

Këngë lirike ku shprehen ndjenjat, dëshirat, mendimet për familjen e për jetën, e në qendër është figura e nuses dhe e dhëndrit.

qka jane kenget e dasmes,dasma dhe kenget e saj,qka quajme kenge dasme,qka eshte kenga e dasmes,dasma dhe kenga

Ç’janë ninulat ose këngët e djepit?

loading...

Ç’janë ninulat ose këngët e djepit?

Këngë lirike ku shprehet gëzimi i madh i familjes për lindjen e foshnjes.

qka jane ninullat,qka jane kenget e djepit,kenge djepi shqip

Cilat pjesë bëjnë në lirikën familjare?

loading...

Cilat pjesë bëjnë në lirikën familjare?

Në lirikën familjare bëjnë pjesë ninullat, këngët e dasmës dhe vaje.

Çka shprehë poeti në krijimet lirike?

loading...

Çka shprehë poeti në krijimet lirike?

Në krijimet lirike poeti shprehë ndjenjat për jetën e vet , familjen, shoqërinë dhe natyrën.

qka shpreh poeti ne krijimet lirike,

Ç’është proza?

loading...

Ç’është proza?

Proza është trajtë themelore e letrësisë në formë të ligjeratës, në bazë të normavegjuhës së gjallë e kalon lirshëm prej një reshti fjalësh në tjetrin.

qka eshte proza,qka quajme proze,proza shqip,qka kuptojme me proze,proza definicion,kuptimi cka eshte proza

Ç’është poezia?

loading...

Ç’është poezia?

Poezia është trajtë themelore e letërsisë në të cilën mendimet shprehen në vargje.

qka eshte poezia,qeshte poezia,qka quajme poezi,poezi shqip,cka eshte poezia,poezia definicioni,perkufizimi

Ç’është letërsia?

loading...
Ç’është letërsia?

Letërsia është lloj i artit që e pasqyron jetën nëpërmjet figurave artistike të krijuara nëpërmjet fjalës duke shprehur një qëndrim ideor e emocional të caktuar.

qka eshte letersia,qka quajme letersi,letersia shqipe,gjuhe dhe letersi shqipe,gjuha shqipe,qka eshte letersia,qka quajme letersi,letersia shqip

Trego dallimin e letërsisë popullore (gojore) për dallim nga letërsia e shkruar?

loading...

Trego dallimin e letërsisë popullore (gojore) për dallim nga letërsia e shkruar?

Me termin letërsi popullore kuptojmë tërë atë krijimtari gojore e cila nuka ka autor konkret për dallim nga letërsia e shkruar (artistike) të cilës i dihet autori.

letersia popullore apo gojore dhe letersia e shkruar

Ç’është filmi?

loading...


Filmi është një zbulim teknik ku riprodhohet në pëlhurë fotografia e gjallë dhe e vijueshme e ngjarjeve të cilat janë zhvilluar para kamerës.

qka eshte filmi,qka quajme filem,filmi shqip,cka eshte filmi

Ç’është gjuha?

loading...

Ç’është gjuha?

Gjuha është mjeti më i përsosur dhe më i rëndësishëm që njeriut i shërben për komunikim.

qka eshte gjuha,qeshte gjuha,qka quajme gjuhe,qka kuptojme me gjuhe,gjuha shqip


Kush jane lezionet paraneoplastike ?

loading...

Kush jane lezionet paraneoplastike ?

Lezionet paraneoplastike jane:

Regjenerimi permanent i qelizave
Proliferimi hiperplastik dhe displazik
Gastriti kronik atrofik
Koliti ulçeroz kronik
Leukoplakia e kavitetit te gojes dhe organeve gjenitale
Adenoma viloze e zorres se trashe.

lezioni paraneoplazik,preneoplazmat

Çka eshte transudati ?

loading...

Çka eshte transudati ?

Transudati eshte ultrafiltrat i plazmes i mbledhur ne kavitetet e organizmit.
qka eshte transudati,qeshte transudati,qka jane transudatet,transudat shqip

Education is the most powerful weapon

loading...

Education

"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. " Nelson Mandela

Çfare semundje eshte amiloidoza sekondare ?

loading...
Çfare semundje eshte amiloidoza sekondare ?

Amiloidoza sekondare eshte semundje inflamatore dhe degjenerative.


Ku takohen infarktet e acidit urik dhe pse paraqiten ?

loading...

Ku takohen infarktet e acidit urik dhe pse paraqiten ?

Infarktet e acidit urik takohen ne veshke dhe jane karakteristike e metabolizmit te çrregulluar te nukleoproteinave.

Cilat jane shkronjat e alfabetit shqip ?

loading...
Cilat jane shkronjat e alfabetit shqip ?

Alfabeti shqip ka 36 shkronja dhe nga to shtatë zanore: A, E, Ë, I, O, U, Y, dhe 29 bashkëtingëllore: B, C, Ç, D, Dh, F, G, Gj, H, J, K, L, Ll, M, N, Nj, P, Q, R, Rr, S, Sh, T, Th, V, X, Xh, Z, Zh.

shkronjat e alfabetit shqip,kush jane shkronjat shqipe,alfabeti shqip,sa shkronja i ka alfabeti shqip,

Cilat jane tri elementet klinike te eritroblastozes fetale ne fetusin e porsalindur ?

loading...

Cilat jane tri elementet klinike te eritroblastozes fetale ne fetusin e porsalindur ?

Tri elementet klinike te eritroblastozes fetale ne fetusin e porsalindur jane: hydrops fetalis, kernikterus neonatorum dhe anemia congenita neonatorum.

Pse paraqitet eritroblastoza fetale ?

loading...

Pse paraqitet eritroblastoza fetale ?

Eritroblastoza fetale paraqitet si pasoje e hemolizes se eritrociteve nga grupet inkopatibile te gjakut.

Tek cilat semundje takohet edema e gjeneralizuar ?

loading...

Tek cilat semundje takohet edema e gjeneralizuar ?

Edema e gjeneralizuar takohet tek:semundjet renale,kardiovaskulare dhe hepatike.

Ku prezantohet distrofia yndyrore ne formen me tipike ?

loading...

Ku prezantohet distrofia yndyrore ne formen me tipike ?

Distrofia yndyrore ne formen me tipike prezantohet ne: Mëlçi,veshka dhe miokard.

Çka eshte displazia ?

loading...

Çka eshte displazia ?

Displazia quhet procesi i proliferimit te qelizave të çrregullta.

Pse hipetrofohet qeliza ?

loading...

Pse hipetrofohet qeliza ?

Qeliza hipertrofohet sepse nuk posedon aftesi proliferative.

Distrofia parenkimatoze eshte çrregullim priimar i kujt ?

loading...

Distrofia parenkimatoze eshte çrregullim priimar i kujt ?

Distrofia parenkimatoze eshte çrregullim priimar i metabolizmit te ujit dhe mineraleve.

Cilat jane elementet strukturale te granulomes sifilitike ?

loading...

Cilat jane elementet strukturale te granulomes sifilitike ?

Elementet strukturale te granulomes sifilitike jane:nekroza gumoze,vaskuliti proliferativ, limfocitet.

Nuk ka gje me te rende ne peshore

loading...

''Nuk ka gje me te rende ne peshore, se sa morali i mire!''
Muhammedi (a.s)

Si quhet hemorragjia ne siperfaqe te lekures dhe mukozave ?

loading...

Si quhet hemorragjia ne siperfaqe te lekures dhe mukozave ?

Hemorragjia ne siperfaqe te lekures dhe mukozave quhet Petechiae.

Çka jane onkogjenet ?

loading...

Çka jane onkogjenet ?

Onkogjenet jane gjene tumorale apo gjene kanceroze.

Cilat jane elementet strukturale te granulomave autoimune ?

loading...

Cilat jane elementet strukturale te granulomave autoimune ?

Elementet strukturale te granulomave autoimune jane: qelizat Langerhans,qelizat epiteloide, nekroza dhe monocitet

Çka permban inflamacioni fibrozopurulent ?

loading...

Çka permban inflamacioni fibrozopurulent ?

Inflamacioni fibrozopurulent permban keto elemente: eksudatin fibrinoz dhe eksudatin purulent.

Me cilat veçori dallohet eksudati seroz nga transudati ?

loading...

Me cilat veçori dallohet eksudati seroz nga transudati ?

Eksudati seroz dallohet nga transudati me keto veçori:permban me shume proteina dhe elemente qelizore

Cilat jane kater tipet topografike te hijalinozes ?

loading...

Cilat jane kater tipet topografike te hijalinozes ?

Kater tipet topografike te hijalinozes jane:

1.Hijalinoza epiteliale
2.Hijalinoza vaskulare
3.Hijalinoza hematogjene
4.Hijalinoza mezenkimale(e indit lidhor).


Si quhen gjenet stimuluese te proliferimit ?

loading...

Si quhen gjenet stimuluese te proliferimit ?

Gjenet stimuluese te proliferimit quhen: Protoonkogjene.

Si quhen gjenet inhibuese te proliferimit ?

loading...

Si quhen gjenet inhibuese te proliferimit ?

Gjenet inhibuese te proliferimit quhen:gjene supresore.Si ndahen neoplazmat sipas shkalles se diferencimit ?

loading...

Si ndahen neoplazmat sipas shkalles se diferencimit ?

Neoplazmat sipas shkalles se diferencimit ndahen ne: beninje,malinje dhe intermediale apo semimalinje.

ndarja e neoplazmave,si behet ndarja e neoplazmave

Cilat jane shkaqet e neoplazmave ?

loading...

Cilat jane shkaqet e neoplazmave ?

Shkaqet e neoplazmave jane multifaktoriale si:kimike,irradiative,virale,mekanike etj.

pse paraqiten neoplazmat,neoplazmat shqip,shkaqet e neoplazmave

Si klasifikohen neoplazmat sipas histiogjenezes ?

loading...
Si klasifikohen neoplazmat sipas histiogjenezes ?

Neoplazmat sipas histiogjenezes klasifikohen ne:

1.Neoplazma mire te diferencuara
2.Neoplazma me diferencim mesatar
3.Neoplazma te padiferencuara.

klasifikimi i neoplazmave shqip,neoplazma klasifikimet


Me cilin emer emertohen neoplazmat malinje ?

loading...

Me cilin emer emertohen neoplazmat malinje ?


Neoplazmat malinje emertohen me emrin e perbashket si: Cancer.

neoplazma malinje si quhet

Cilat jane elementet karakteristike te parenkimes tumorale ?

loading...

Cilat jane elementet karakteristike te parenkimes tumorale ?

Elementet karakteristike te parenkimes tumorale jane:diferencimi dhe anaplazia.

Cilat jane elementet e anaplazise celulare ?

loading...

Cilat jane elementet e anaplazise celulare ?

Elementet e anaplazise celulare jane:polimorfizmi citonuklear,funksionale dhe struktural.

anaplazia celulare shqip,anaplazite celu