Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Oksigjeni

Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti

 Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti Monoksid karboni zevendeson nje pjese te oksigjenit ne gjak . Me me pak oksigjen , shumica e organeve dhe struktura te eneve te gjakut demtohet me kalimin e kohes. Kjo mund te qoje ne forcim te arterieve ( arteoskleroza ) Monoksidi i karbonit eshte nje gaz pa ngjyre, pa shije dhe ere qe gjendet ne tymin e duhanit . Ai mund te çlirohet gjithashtu nga kaldalat dhe motoret e makinave.  Kur thithet me ane te duhanit dhe absorbohet ne gjak, monoksidi i karbonit fillon te zevendesoje oksigjenin ne rruzat e kuqe te gjakut. Ne kete menyre monoksidi i karbonit fillon transportohet ne organe dhe inde . Nje gje e tille i demton organet sepse ato nuk furnizohen me sasine e nevojshme te oksigjenit .  Kjo gje demton edhe strukturen e eneve te gjakut duke shtuar riskun per artrosklerozen e cila perbene nje nga shkaqet madhore te infarktit . infarkti nga duhani, duhani dhe rreziku i pirjes, duhani, kanceri nga duhani,

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more