Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Rexhep Qosja

Rexhep Qosja - biografia

Rexhep Qosja lindi më 25.VI.1936 në Vuthaj të Malit të Zi. 
Katër klasat e para të fillores i kreu në Vuthaj, kurse gjysmëmaturën në Guci. 
Më 1959 mbaroi Shkollën Normale në Prishtinë, ndërsa më 1960 u regjistrua në Degën e Gjuhës dhe të Letërsisë Shqipe të Fakultetit Filozofik të Prishtinës ku u diplomua më 1964. 
Lexo edheveprën :Vdekja më vjen prej syve të tillë


Në vitin 1967 Rexhep Qosja  pranohet asistent në Institutin Albanologjik të Prishtinës dhe gjatë viteve 1967/68 specializon shkencën e letërsisë në studimet e shkallës së tretë në Fakultetin Filologjik të Universitetit të Beogradit. 
Më 1969 zgjidhet bashkëpunëtor shkencor i Institutit Albanologjik të Prishtinës. Në vitin 1971 mbrojti tezën e doktoratës mbi jetën dhe krijimtarinë e Asdrenit. 
Pas doktorimit, më 1972, është zgjedhur, një herë bashkëpunëtor i lartë e, pastaj, këshilltar shkencor në Institutin Albanologjik, profesor inordinar dhe, mandej, profesor ordinar në Fakultetin Filozofik të Prishtinës. 
Rexhep Qosja Ishte dr…

Vdekja më vjen prej syve të tillë - Analiza

Në vëllimin e prozës ,,Vdekja më vjen prej syve të tillë”, autori përfshin trembëdhjetë tregime

Ndonjëri nga ato është shkruar vetëm sa për të plotësuar strukturën e një tërësie tematike kronologjike, çfare ka qenë ambicje e autorit apo '' Rexhep Qosjes

Lexo edhe biografinë e autorit:'' Rexhep Qosja ''

Pjesa më e madhe dhe relevante si vlerë e këtij rrëfimi mbi Vajazanin janë ngarkim e frymëzim që vjen si domosdojë e brendshme e krijuesit. 

Duke pasur ambicjen që ky rrëfim të jetë si çdo rrëfim, me fillim dhe fund — të fillojë me fëmijërinë e thellë dhe të përfundojë me vdekjen, rrjedha e rrëfimit, sidomos në fillim, duket si e dhunuar. 

Megjithatë, kjo si kornizë fillimi, të cilën'' Rexhep Qosja '' e len të hapur duke dashur të krijojë iluzionin e kohës së pafund, si rrjedhë lashtësie, që e kufizon me legjendën dhe mitin, plotësisht përputhet dhe kryen rolin e vet si përcaktim i jashtëm i rrëfimit. 

Por, duke folur mbi këtë çështje, që mund të du…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more