Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Poezia. Show all posts
Showing posts with label Poezia. Show all posts

Poezia ''Leprushi i zgjuar'' nga Ersilja ÇeliLeprushi i zgjuar


Leprushi i vogël
Në kopsht kishte ardhë,
Të hante karrota
E lakër të bardhë.

Me gëzim të madh
Këndonte, vallzonte,
Por dhelpra dinake
Aty e përgjonte.

Dhelpra iu afrua,
E mori me të mirë:
- Leprush, të jap unë
Për të ngrënë e për të pirë.

Leprushi i vogël
Na ishte i zgjuar,
Porositë e mamit
Nuk i kish harruar.

Vrapoi porsi era,
Nga kopshti u largua,
Dheplrës dinake
Kurrë nuk iu afrua.

Poezia, Poezi per lepurushin, Vjersha per lepurushin

loading...


Leprushi i zgjuar


Leprushi i vogël
Në kopsht kishte ardhë,
Të hante karrota
E lakër të bardhë.

Me gëzim të madh
Këndonte, vallzonte,
Por dhelpra dinake
Aty e përgjonte.

Dhelpra iu afrua,
E mori me të mirë:
- Leprush, të jap unë
Për të ngrënë e për të pirë.

Leprushi i vogël
Na ishte i zgjuar,
Porositë e mamit
Nuk i kish harruar.

Vrapoi porsi era,
Nga kopshti u largua,
Dheplrës dinake
Kurrë nuk iu afrua.

Poezia, Poezi per lepurushin, Vjersha per lepurushin

Një thënie për poezinë sygjeruar nga Blertina Bislimi

Një thënie për poezinë sygjeruar nga Blertina Bislimi

Poezia është gjuha amtare e racës njerëzore.
loading...
Një thënie për poezinë sygjeruar nga Blertina Bislimi

Poezia është gjuha amtare e racës njerëzore.

Ç’është poezia?


Ç’është poezia?

Poezia është trajtë themelore e letërsisë në të cilën mendimet shprehen në vargje.

qka eshte poezia,qeshte poezia,qka quajme poezi,poezi shqip,cka eshte poezia,poezia definicioni,perkufizimi
loading...

Ç’është poezia?

Poezia është trajtë themelore e letërsisë në të cilën mendimet shprehen në vargje.

qka eshte poezia,qeshte poezia,qka quajme poezi,poezi shqip,cka eshte poezia,poezia definicioni,perkufizimi

Mollë e ndaluar - poezi dashurie


Je shum e mir por je e ndalume.
Ai qe te ka kafshuar te paska mallkuar,
une te dua shum dhe te respektoj
Por je e ndaluar per ty me smendoj
Te kam dashur shum dhe te kam nderu
Por ti me ke tradhetu tani une ma ty s`te dua
Perkete te kam krahasuar se ti Moll e ndaluar je per mu..

poezi e dashurise molle e ndaluar,molle e ndaluar,molla e ndaluar,molle e ndaluar
loading...

Je shum e mir por je e ndalume.
Ai qe te ka kafshuar te paska mallkuar,
une te dua shum dhe te respektoj
Por je e ndaluar per ty me smendoj
Te kam dashur shum dhe te kam nderu
Por ti me ke tradhetu tani une ma ty s`te dua
Perkete te kam krahasuar se ti Moll e ndaluar je per mu..

poezi e dashurise molle e ndaluar,molle e ndaluar,molla e ndaluar,molle e ndaluar

Çka është poezia satirike ?

Çka është poezia satirike ?

Poezia satirike kritikon dhe përqesh të metat e një njeriu ose të mbarë shoqërisë.

Vjershëtari sulmon këto të meta, sepse janë të dëmshme për shoqërinë. 

Satirën e shoqëron kurdoherë humori. 

Satira mund të jetë : personale dhe shoqërore.
 
Poezi satirike kanë shkruar : H.Z.Kamberi, Ali Asllani Çajupi, Filip Shiroka, Fan S. Noli, etj.

cka eshte poezia satirike, cfare eshte poezia satirike, poezi satirike, qka eshte poezia satirike, qka eshte poezi satirike, qfare eshte poezi satirike, ceshte poezia satirike, c'eshte poezia satirike, cfare eshte poezi satirike, cfare eshte satira, poezi satirike shqip
loading...
Çka është poezia satirike ?

Poezia satirike kritikon dhe përqesh të metat e një njeriu ose të mbarë shoqërisë.

Vjershëtari sulmon këto të meta, sepse janë të dëmshme për shoqërinë. 

Satirën e shoqëron kurdoherë humori. 

Satira mund të jetë : personale dhe shoqërore.
 
Poezi satirike kanë shkruar : H.Z.Kamberi, Ali Asllani Çajupi, Filip Shiroka, Fan S. Noli, etj.

cka eshte poezia satirike, cfare eshte poezia satirike, poezi satirike, qka eshte poezia satirike, qka eshte poezi satirike, qfare eshte poezi satirike, ceshte poezia satirike, c'eshte poezia satirike, cfare eshte poezi satirike, cfare eshte satira, poezi satirike shqip

Çka është poezia refleksive apo mediative

Çka është poezia refleksive apo mediative

poezinë refleksive ( meditative) poeti i shpreh emocionet e veta në lidhje me një mendim, me një dukuri ose me një dilemë jetësore.

Poeti nëpërmjet kësaj poezie, krahas emocioneve, shpreh një mendim, një përplasje rreth problemeve ekzistenciale,filozofike,jetësore etj. 

Poezi të këtilla kanë shkruar poetët tanë të Rilindjes Kombëtare si: De Rada,Zef  Serembe, Naim Frashëri , Lasgush Poradeci,mandej edhe Migjeni, Dritëro Agolli, Sabri Hamiti etj.

poezia refleksive,poezia mediative, qka eshte poezia refleksive, cfare eshte poezia mediative, cka eshte poezia mediative, poezi mediative, poezi refleksive
loading...
Çka është poezia refleksive apo mediative

poezinë refleksive ( meditative) poeti i shpreh emocionet e veta në lidhje me një mendim, me një dukuri ose me një dilemë jetësore.

Poeti nëpërmjet kësaj poezie, krahas emocioneve, shpreh një mendim, një përplasje rreth problemeve ekzistenciale,filozofike,jetësore etj. 

Poezi të këtilla kanë shkruar poetët tanë të Rilindjes Kombëtare si: De Rada,Zef  Serembe, Naim Frashëri , Lasgush Poradeci,mandej edhe Migjeni, Dritëro Agolli, Sabri Hamiti etj.

poezia refleksive,poezia mediative, qka eshte poezia refleksive, cfare eshte poezia mediative, cka eshte poezia mediative, poezi mediative, poezi refleksive

Cilat janë gjinitë letrare?Cilat janë gjinitë letrare?


Veprat letrare sipas formës së tyre ndahen në dy kategori të mëdha: në poezi dhe në
prozë.


Poezia ( vjersha) i përket ligjëratës së lirë dhe shkruhet në vargje, ndërsa proza i përket
ligjëratës së lirë dhe shkruhet në rreshta.


poezi zakonisht shkruhen vjershat, poemat etj.,ndërsa në prozë zakonisht shkruhen romanet, novelat studimet letrare etj.

Por veprat letrare ndryshojnë edhe nga pikëpamja e përmbajtjes dhe hartimit.

Që prej lindjes së veprave të shkruara letrare , janë dalluar tri ndarje të mëdha :

Gjinia epike
Gjinia lirike
Gjinia dramatike

Veprat epike janë ato vepra në të cilat shkrimtari e kallëzon, e rrëfen ngjarjen qoftë vetë, ose nëpërmjet personazheve. Këto vepra mund të jenë të shkruara në vargje ( poema,cikle këngësh , epope që mbështeten në ngjarje historike etj.), në rreshta ( romani, novela, tregimi,skica etj.).

Veprat lirike janë ato vepra në të cilat shkrimtari nuk rrëfen ngjarje , por shpreh ndjenjat
dhe mendimet e tij të brendshme. Krijimet lirike kryesisht janë në vargje: poezitë ( vjershat,
poemat e shkurtra që nuk rrëfejnë ngjarje, prozat poetike ku shkrimtari ndjenjat i shpreh në
rreshta e jo në vargje.

Veprat dramatike janë ato krijime në të cilat autori bëhet i padukshëm, ndërsa flasin vetëm personazhet vepruese. Këto vepra shkruhen që të vihen në skenë dhe të interpretohen nga aktorët. Këto vepra mund të jenë në vargje: poema dramatike ( tragjedia, komedia; dhe në prozë : drama , tragjedia dhe komedia.

Llojet epiko-lirike përbëjnë një nënndarje më vete. në këto krijime autori përveçse rrëfen, shpreh edhe ndjenjat dhe mendimet e tij. Vepra të këtij lloji mund të jenë: poemat që qëndrojnë midis epit dhe poezisë, baladat që marrin temën nga jeta morale dhe shoqërore, fabulat që nëpërmjet figurave të kafshëve trajtojnë marrëdhënie njerëzore.

Gjinitë letrare,gjinia letrare,qka eshte proza,qka eshte poezia,cilat jane gjinite letrare,gjinia epike,gjinia lirike,gjinia dramatike,letersi dhe gjuhe shqipe
loading...


Cilat janë gjinitë letrare?


Veprat letrare sipas formës së tyre ndahen në dy kategori të mëdha: në poezi dhe në
prozë.


Poezia ( vjersha) i përket ligjëratës së lirë dhe shkruhet në vargje, ndërsa proza i përket
ligjëratës së lirë dhe shkruhet në rreshta.


poezi zakonisht shkruhen vjershat, poemat etj.,ndërsa në prozë zakonisht shkruhen romanet, novelat studimet letrare etj.

Por veprat letrare ndryshojnë edhe nga pikëpamja e përmbajtjes dhe hartimit.

Që prej lindjes së veprave të shkruara letrare , janë dalluar tri ndarje të mëdha :

Gjinia epike
Gjinia lirike
Gjinia dramatike

Veprat epike janë ato vepra në të cilat shkrimtari e kallëzon, e rrëfen ngjarjen qoftë vetë, ose nëpërmjet personazheve. Këto vepra mund të jenë të shkruara në vargje ( poema,cikle këngësh , epope që mbështeten në ngjarje historike etj.), në rreshta ( romani, novela, tregimi,skica etj.).

Veprat lirike janë ato vepra në të cilat shkrimtari nuk rrëfen ngjarje , por shpreh ndjenjat
dhe mendimet e tij të brendshme. Krijimet lirike kryesisht janë në vargje: poezitë ( vjershat,
poemat e shkurtra që nuk rrëfejnë ngjarje, prozat poetike ku shkrimtari ndjenjat i shpreh në
rreshta e jo në vargje.

Veprat dramatike janë ato krijime në të cilat autori bëhet i padukshëm, ndërsa flasin vetëm personazhet vepruese. Këto vepra shkruhen që të vihen në skenë dhe të interpretohen nga aktorët. Këto vepra mund të jenë në vargje: poema dramatike ( tragjedia, komedia; dhe në prozë : drama , tragjedia dhe komedia.

Llojet epiko-lirike përbëjnë një nënndarje më vete. në këto krijime autori përveçse rrëfen, shpreh edhe ndjenjat dhe mendimet e tij. Vepra të këtij lloji mund të jenë: poemat që qëndrojnë midis epit dhe poezisë, baladat që marrin temën nga jeta morale dhe shoqërore, fabulat që nëpërmjet figurave të kafshëve trajtojnë marrëdhënie njerëzore.

Gjinitë letrare,gjinia letrare,qka eshte proza,qka eshte poezia,cilat jane gjinite letrare,gjinia epike,gjinia lirike,gjinia dramatike,letersi dhe gjuhe shqipe

Ç'është poezia patriotike?

Ç'është poezia patriotike

Vjershat në të cilat shprehet ndjenja e dashurisë ndaj vendlindjes dhe lirisë së atdheut,quhen poezi patriotike.

Vjersha “Vrull” është po ashtu një lloj i poezisë lirike që ngjall ndjenja dhe emocione për atdheun.

Poezi me përmbajtje patriotike kanë shkruar, veçanërisht rilindësit tanë si:

Naimi, Çajupi, Ndre Mjeda, Asdreni etj.

qka eshte poezia patriotike, cka eshte poezia patriotike, cfare eshte poezia patriotike
loading...
Ç'është poezia patriotike

Vjershat në të cilat shprehet ndjenja e dashurisë ndaj vendlindjes dhe lirisë së atdheut,quhen poezi patriotike.

Vjersha “Vrull” është po ashtu një lloj i poezisë lirike që ngjall ndjenja dhe emocione për atdheun.

Poezi me përmbajtje patriotike kanë shkruar, veçanërisht rilindësit tanë si:

Naimi, Çajupi, Ndre Mjeda, Asdreni etj.

qka eshte poezia patriotike, cka eshte poezia patriotike, cfare eshte poezia patriotike

Fatet- poezi nga Ali Podrimja

Fatet
E kalova Murin e Berlinit
në majë të gishtërinjve
me një trëndafil në dorë.
Frikësohesha se lëndoj
shpirtrat e rënë,
Kur deshta ta kapërcej
edhe Murin shqiptar,
para këmbëve më ra
koka ime në gjak e larë.
Një grua veshur me të zeza
kodrave, fushave
ma kërkon varrin,
e trupin tim.
Çdo ditë zgjohet në mes jush
një torzo i tmerrshëm i qytetërimit.
A nuk ju shqetëson
se gjymtimi im akuzon?
Ali Podrimja

Poezi nga Ali Podrimja, Ali Podrimja, poezi e ali podrimes
loading...
Fatet
E kalova Murin e Berlinit
në majë të gishtërinjve
me një trëndafil në dorë.
Frikësohesha se lëndoj
shpirtrat e rënë,
Kur deshta ta kapërcej
edhe Murin shqiptar,
para këmbëve më ra
koka ime në gjak e larë.
Një grua veshur me të zeza
kodrave, fushave
ma kërkon varrin,
e trupin tim.
Çdo ditë zgjohet në mes jush
një torzo i tmerrshëm i qytetërimit.
A nuk ju shqetëson
se gjymtimi im akuzon?
Ali Podrimja

Poezi nga Ali Podrimja, Ali Podrimja, poezi e ali podrimes

Poezia e Din Mehmetit-kritikë letrare apo analizë letrare

                      Poezia e Din Mehmetit-kritikë letrare apo analizë letrare
Din Mehmeti

Analiza letrare e poezisë së Din Mehmetit


Ndër temat më të shpeshta në poezinë e Din Mehmetit është tema sociale dhe morale. Ashtu si edhe në poezinë e Azem Shkrelit, edhe te ky poet hetojmë prirjen për të skalitur portrete psikologjiko-sociale të njeriut tonë. Edhe kujtimi fëmijëror, ashtu si te poeti Rrahman Dedaj, është po ashtu prezent në poezinë e Dinit. Dhe jo njëherë, përmes intonimesh pak nostalgjike, poeti ndjen dhembje dhe do të vuajë që eshtë ,,ndarë”, që është ,,shkëputur”, nga gjiri i natyrës dhe botës së vendlindjes. Do të vuajë për shkak se e ndjen procesin e tjetërsimit në vete. Kurse ata, bashkëfshatarët dhe malësorët e tij krenarë, mbeten përherë të pastër, të paprekur në vizionin poetik të Din Mehmetit.

Poezia ,Sytë që shkrepin dashni” është një monolog i nënës përmes të cilit ajo shpreh, me forcë të theksuar emocionale, dashurinë ndaj birit. Por monologu i saj i fuqishëm, i shqetësuar dhe i trazuar si deti, njëkohësisht flet edhe për të kaluarën e saj dhe të familjes së vet të mjeruar, plot vuajtje sociale dhe shpirtërore. Kështu, përmes vijash të qëlluara, të gjalla dhe të thjeshta, jepet portreti social dhe psikologjik i nënës malësore, e cila, edhe pse përballë mjerimit dhe stuhive, ajo qëndroi, i rriti dhe i nxori në jetë fëmijët e vet.

Poezia tjetër, ,,Letër s’kam për ty”, është njëra ndër më të bukurat që në poezinë tonë kanë trajtuar temën e mërgimit, të shpërnguljes nga vendlindja.

Me që gjatë viteve pesëdhjetë atëherë kur është shkruar kjo poezi, shumë familje nga Jugosllavia,  nën peshën e mashtrimit, por edhe të dhunës, e lëshuan vatrën e vet dhe mërguan në shkretirat e Anadollit të Azisë, poeti e ndjeu këtë çrrënjosje me tërë peshën e dramës dhe tragjikës së  vet. Poeti, ndër të tjera, jo vetëm që nuk pranon këtë akt, por ai e akuzon dhe hedh anatemën ndaj atyre që, duke mos pasur forcë per të qëndruar, braktisin vendlindjen. Për të tillët, poeti ynë, nuk ka as përgjigje në letrat e dërguara nga mërgimi.Por dënimi më i rreptë që poeti u shqipton atyre, që e braktisin vendin e vet, është: për ta, thotë poeti, as të vdekur nuk ka vend pranë varreve të të parëve tanë! Sipas poetit, ata janë të mallkuar që edhe pas vdekjes të mbesin të arratisurNëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare
poezia e din mehmetit analize, analize letrare per poezine e din mehmetit, Din Mehmeti, kritike letrare per poezite e Din Mehmetit, analiza letrare per vepra letrare, analiza per vepra letrare, din mehmeti poezi

loading...
                      Poezia e Din Mehmetit-kritikë letrare apo analizë letrare
Din Mehmeti

Analiza letrare e poezisë së Din Mehmetit


Ndër temat më të shpeshta në poezinë e Din Mehmetit është tema sociale dhe morale. Ashtu si edhe në poezinë e Azem Shkrelit, edhe te ky poet hetojmë prirjen për të skalitur portrete psikologjiko-sociale të njeriut tonë. Edhe kujtimi fëmijëror, ashtu si te poeti Rrahman Dedaj, është po ashtu prezent në poezinë e Dinit. Dhe jo njëherë, përmes intonimesh pak nostalgjike, poeti ndjen dhembje dhe do të vuajë që eshtë ,,ndarë”, që është ,,shkëputur”, nga gjiri i natyrës dhe botës së vendlindjes. Do të vuajë për shkak se e ndjen procesin e tjetërsimit në vete. Kurse ata, bashkëfshatarët dhe malësorët e tij krenarë, mbeten përherë të pastër, të paprekur në vizionin poetik të Din Mehmetit.

Poezia ,Sytë që shkrepin dashni” është një monolog i nënës përmes të cilit ajo shpreh, me forcë të theksuar emocionale, dashurinë ndaj birit. Por monologu i saj i fuqishëm, i shqetësuar dhe i trazuar si deti, njëkohësisht flet edhe për të kaluarën e saj dhe të familjes së vet të mjeruar, plot vuajtje sociale dhe shpirtërore. Kështu, përmes vijash të qëlluara, të gjalla dhe të thjeshta, jepet portreti social dhe psikologjik i nënës malësore, e cila, edhe pse përballë mjerimit dhe stuhive, ajo qëndroi, i rriti dhe i nxori në jetë fëmijët e vet.

Poezia tjetër, ,,Letër s’kam për ty”, është njëra ndër më të bukurat që në poezinë tonë kanë trajtuar temën e mërgimit, të shpërnguljes nga vendlindja.

Me që gjatë viteve pesëdhjetë atëherë kur është shkruar kjo poezi, shumë familje nga Jugosllavia,  nën peshën e mashtrimit, por edhe të dhunës, e lëshuan vatrën e vet dhe mërguan në shkretirat e Anadollit të Azisë, poeti e ndjeu këtë çrrënjosje me tërë peshën e dramës dhe tragjikës së  vet. Poeti, ndër të tjera, jo vetëm që nuk pranon këtë akt, por ai e akuzon dhe hedh anatemën ndaj atyre që, duke mos pasur forcë per të qëndruar, braktisin vendlindjen. Për të tillët, poeti ynë, nuk ka as përgjigje në letrat e dërguara nga mërgimi.Por dënimi më i rreptë që poeti u shqipton atyre, që e braktisin vendin e vet, është: për ta, thotë poeti, as të vdekur nuk ka vend pranë varreve të të parëve tanë! Sipas poetit, ata janë të mallkuar që edhe pas vdekjes të mbesin të arratisurNëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare
poezia e din mehmetit analize, analize letrare per poezine e din mehmetit, Din Mehmeti, kritike letrare per poezite e Din Mehmetit, analiza letrare per vepra letrare, analiza per vepra letrare, din mehmeti poezi

Namazi

Syzat