Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Biokimia

Çka janë izoenimet?

Çka janë izoenimet? Izoenzimet janë forma të ndryshme të enzimit, të cilat katalizojnë reaksionin e njejtë, por dollohen përkah struktura sepse kodohen nga gjenet e ndryshme strukturale.

Pse paraqitet fenilketonuria ?

Pse paraqitet fenilketonuria ? Fenilketonuria, është pasojë e mungesës së aktivitetit të fenilalaninë-hidroksilazës.  Pse shfaqet fenilketonuria,kush e shkakton fenilketonurine,cila enzime e shkakton fenilketonurine

Çka janë proteazat ?

Çka janë proteazat ? Proteazat janë enzima hidrolitike të cilat zbërthejnë C-N lidhjet peptide. qka jane proteazat,cka jane proteazat,cfare jane proteazat,proteaza shqip,qka quajme proteaze,proteaza shqip,cfare jane enzimat e quajtura proteaza

Si ndahen proteazat ?

Në bazë të vendit aktiv të veprimit në vargun polipeptid proteazat ndahen ; egzopeptidaza,i zbërthejnë vargjet polipeptide në fund, dhe ate aminopeptidazat veprojnë në pjesën N-terminale të vargut. Endopeptidazat i zbërthjenë proteinat në mes të vargut polipeptid.

Çka jane lipidet e thjeshta ?

›Lipidet e thjeshta jane estere te alkoolit trehidroksil-glicerolit me acidet e larta yndyrore. Keto quhen edhe gliceride. Keshtu nga numri I acideve yndyrore qe jane te lidhura per glicerol, gliceridet ndahet ne: 1.monogliceride – qe jane estere te glicerolit me nje acid yndyror 2.digliceride – estere te glicerolit me dy acide yndyrore 3.trigliceride – estere te glicerolit me tre acide yndyrore qka jane lipidet e thjeshta,cka jane lipidet e thjeshta,lipide te thjeshta shqip,cfare jane lipidet e thjeshta,qka eshte lipidi,si quhen ndryshe lipidet e thjeshta,si ndahen lipidet e thjeshta,si ndahen gliceridet,

Si klasifikohen lipidet sipas Bloorit ?

Si klasifikohet lipidet sipas Bloorit ? Lipidet apo yndyrnat sipas Bloorit klasifikohen në: 1. Lipide te thjeshta: -Yndyrëra të vërteta ose neutrale ( triacilglicerole ), TG -Dyllëra 2. Lipidet e perbera (lipoide): -Fosfolipidet dhe fosfatidet (glicerofosfatidet dhe sfingolipidet) -Glikolipidet (cerebrozidet, gangliozidet dhe sulfatidet) 3. Steroidet dhe derivatet e tyre (holesteroli, hormonet steroide, vitamina D etj ) 4. Karotenoidet apo lipidet izoprenoide ( vitamina A, E, K ) si klasifikohen lipidet,si behet klasfikimi i lipideve,yndyrnat ndarja e tyre,si ndahen yndyrnat

Cilat jane funksionet e kolesterolit ne organizem ?

Funksionet e kolesterolit ne organizmin e njeriut jane: 1.Merr pjesë në ndërtimin e membranës qelizore 2.Shërben si prekursor për sintezën e acideve të tëmthit, 3.Shëndrrohet në hormone steroide ( progesteron, androgjen, estrogjen dhe hormone kortikosteroide ) kush jane funksionet e holesterolit ne organizem,funksionet e kolesterolit ne organizmin e njeriut,rolet e kolesterolit,roli i kolesterolit

Çka është biokimia klinike ?

Çka është biokimia klinike ? Biokimia klinike është shkencë e cila studion çrregullimet e përbërjes kimike të qelizave, indeve, lëngjeve trupore, eskreteve (qumështit, urinës etj.) te njeriu. qka eshte biokimia klinike,me qka merret biokimia klinike,cka eshte biokimia klinike,qka studion biokimia klinike,cka studion biokimia klinike,ceshte biokimia klinike

Çka është biokimia dinamike ?

Çka është biokimia dinamike ? Biokimia dinamike është shkencë e cila studion ndryshimet kimike dhe energjetike që lajmërohen gjatë metabolizmit: procesin e tretjes, procesin e absorbimit, metabolizmin intermediar (të ndërmjetëm) qelizor, transformimin e energjisë kimike në lloje të tjera të energjisë (në energji termike, elektrike, ose në energji mekanike). qka eshte biokimia dinamike,qfare eshte biokimia dinamike,biokimi dinamike,me qka merret biokimia dinamike,biokimi dinamike ne shqip,qka jane biokimite dinamike,ceshte biokimia dinamike,qka studion biokimia dinamike,

Çka është biokimia statike ?

Çka është biokimia statike ? Biokimia statike është shkencë e cila studion substancat kimike të cilat marrin pjesë në ndërtimin e organizmit të njeriut. Biokimia statike studion llojet e substancave kimike, strukturën, vetitë, rëndësinë e tyre në organizëm dhe nevojën e organizmit për to. qka eshte biokimia statike,biokimi statike shqip,qka jane biokimite statike,qfare eshte biokimia statike,biokimi statike shqip,ceshte biokimia statike,cfare eshte biokimia statike,cjane biokimite statike,

Çka është biokimia mjekësore ?

Çka është biokimia mjekësore ?  Biokimia mjekësore (biokimia e njeriut) studion :    Substancat kimike të cilat marrin pjesë në ndërtimin e organizmit të njeriut (uji, kripërat inorganike, sheqernat, lipidet, proteinat, vitaminat , enzimet, hormonet) ;     Përbërjen e lëngjeve trupore (gjakun, limfën), përbërjen e lëngjeve të organeve të tretjes (pështymës, lëngut të lukthit, lëngut pankreatik, biles dhe eskreteve- qumështin, djersën, urinën) ; Principet elementare të të ushqyerit si mënyrë që shërben për përtirjen e përbërësve kimik të organizmit ; Fatin e substancave të ndryshme kimike që merren përmes ushqimit, duke filluar prej futjes së ushqimit në gojë, tretjen e tij në zorrë, mënyrën e absorbimit, transformimin në qeliza dhe largimin e tyre ose të produkteve të tyre nga organizmi ;     Çrregullimet e ndryshme të metabolizmit dhe vërteton shkaqet e çrregullimeve te organizmi i sëmurë, nga sëmundjet ngjitëse e të tjera. Çka është biokimia mjekësore ?,qka eshte

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more