Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Inhibitoret e pompes proteinike. Show all posts
Showing posts with label Inhibitoret e pompes proteinike. Show all posts

Cilat janë inhibitorët e pompës proteinike ?

Inhibitorët e pompës proteinike

Inhibitorët e pompës proteinike janë barna që në varësi nga doza mund ta ndalin prodhimin e acidit gastrik në tërësi. 

H2  bllokatorët mund të shfrytëzohen vetëm pas diagnostikimit defintiv të ulçerës peptike.

Nga ky grup në shfrytëzim janë : omeprazoli, esomeprazoli, pantoprazoli, lansoprazoli, etj.

Omeprazoli është bari që lidhet për sistemin e enzimeve të H+ / K+ / ATP – azës ( që njihet si pompa proteinike ) në murin parietal të lukthit.

Me këtë veprim suprimohet sekretimi i joneve të H + në lumenin gastrik. 

Suprimimi i prodhimit të acidit gastrik ësthë shumë më efektiv, se sa me H2 bllokatorë . 

Shfrytëzohet në reflux ezofagitis, dhe në ulçerën aktive peptike, - sidomos në rastet kur dështojnë H2 bllokatorët. Jepet së bashku me antimikrobikët për eradikimin e H. pylori.

cilat jane barnat qe e ndalin prodhimin e acidit gastrik,barnat kunder ulqeres gastrike
Inhibitorët e pompës proteinike

Inhibitorët e pompës proteinike janë barna që në varësi nga doza mund ta ndalin prodhimin e acidit gastrik në tërësi. 

H2  bllokatorët mund të shfrytëzohen vetëm pas diagnostikimit defintiv të ulçerës peptike.

Nga ky grup në shfrytëzim janë : omeprazoli, esomeprazoli, pantoprazoli, lansoprazoli, etj.

Omeprazoli është bari që lidhet për sistemin e enzimeve të H+ / K+ / ATP – azës ( që njihet si pompa proteinike ) në murin parietal të lukthit.

Me këtë veprim suprimohet sekretimi i joneve të H + në lumenin gastrik. 

Suprimimi i prodhimit të acidit gastrik ësthë shumë më efektiv, se sa me H2 bllokatorë . 

Shfrytëzohet në reflux ezofagitis, dhe në ulçerën aktive peptike, - sidomos në rastet kur dështojnë H2 bllokatorët. Jepet së bashku me antimikrobikët për eradikimin e H. pylori.

cilat jane barnat qe e ndalin prodhimin e acidit gastrik,barnat kunder ulqeres gastrike

Namazi

Syzat