Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Duhani. Show all posts
Showing posts with label Duhani. Show all posts

Disa nga dëmet e duhanit


Shumica e kancerëve të mushkërive dhe vdekjeve si pasojë e sëmundjeve të mushkërive, shkaktohen nga duhani.

Përdorimi i duhanit gjithashtu shkakton kancere të ndryshëm si i fytit, i gojës, i fshikzës së urinës, i veshkave, i pankreasit, i stomakut, i mitrës etj.

Përdorimi i duhanit mund të shkaktoj kriza të zemrës.

Tek duhani gjenden disa lëndë kimike të cilat e dëmtojnë seriozisht sistemin e qarkullimit.

Kur thithet monoksidi i karbonit i cili gjendet tek tymi i duhanit, ai zë vendin e oksigjenit dhe bashkohet me rruazat e kuqe të gjakut, në këtë mënyrë pakëson nivelin e oksigjenit të nevojshëm për zemrën.

Gjithashtu monoksidi i karbonit ka efekte negative mbi muskujt e zemrës, damarët e zemrës dhe mpiksjen e gjakut.


Postime të ngjashme:

Çka është Duhani ?
Historiku i duhanit
Fakte për Duhanin
Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti
Të dhënat për Duhanpirjen në Kosovë
Pirja e duhanit kercenim per shendetin dhe jeten
Studim shkencor dhe interesant per Duhanpirjen dhe demet nga Duhani
Çfarë përmban një cigare ?
Disa nga kancerogjenet qe permban duhani
Ndryshimet pas lenjes se duhanit
Te mirat e nderprerjes se duhanit
Lufta kunder pirjes se duhanit
Ndalimi i duhanit ne disa vende te botes
Hapat e largimit apo lenjes se duhanit
Nikotino plasterat dhe vendosja e tyre
Toksinat ne tymin e duhanit (efektet e katranit)
Demet e pirjes se duhanit
Kuriozitete për Duhanin dhe Duhanpirjen
Duhani ju sjell ...
duhani dhe demet qe shkakton,duhani dhe shendeti,duhani seminar,seminari duhani

Shumica e kancerëve të mushkërive dhe vdekjeve si pasojë e sëmundjeve të mushkërive, shkaktohen nga duhani.

Përdorimi i duhanit gjithashtu shkakton kancere të ndryshëm si i fytit, i gojës, i fshikzës së urinës, i veshkave, i pankreasit, i stomakut, i mitrës etj.

Përdorimi i duhanit mund të shkaktoj kriza të zemrës.

Tek duhani gjenden disa lëndë kimike të cilat e dëmtojnë seriozisht sistemin e qarkullimit.

Kur thithet monoksidi i karbonit i cili gjendet tek tymi i duhanit, ai zë vendin e oksigjenit dhe bashkohet me rruazat e kuqe të gjakut, në këtë mënyrë pakëson nivelin e oksigjenit të nevojshëm për zemrën.

Gjithashtu monoksidi i karbonit ka efekte negative mbi muskujt e zemrës, damarët e zemrës dhe mpiksjen e gjakut.


Postime të ngjashme:

Çka është Duhani ?
Historiku i duhanit
Fakte për Duhanin
Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti
Të dhënat për Duhanpirjen në Kosovë
Pirja e duhanit kercenim per shendetin dhe jeten
Studim shkencor dhe interesant per Duhanpirjen dhe demet nga Duhani
Çfarë përmban një cigare ?
Disa nga kancerogjenet qe permban duhani
Ndryshimet pas lenjes se duhanit
Te mirat e nderprerjes se duhanit
Lufta kunder pirjes se duhanit
Ndalimi i duhanit ne disa vende te botes
Hapat e largimit apo lenjes se duhanit
Nikotino plasterat dhe vendosja e tyre
Toksinat ne tymin e duhanit (efektet e katranit)
Demet e pirjes se duhanit
Kuriozitete për Duhanin dhe Duhanpirjen
Duhani ju sjell ...
duhani dhe demet qe shkakton,duhani dhe shendeti,duhani seminar,seminari duhani

Duhani ju sjell ...

Duhani dhe demet, demet nga duhani,duhapirja demet, konsumimi i duhanit pirja,
Duhani dhe demet, demet nga duhani,duhapirja demet, konsumimi i duhanit pirja,

Kuriozitete për Duhanin dhe DuhanpirjenHulumtimet tregojnë se pirja e duhanit është më e shpeshtë në vendet e varfëra se sa në ato të zhvilluara

Është vërtetuar se duhani pihet më shumë nga personat me një nivel më të ulët të edukimit (shkollimit)

Të varfërit pijnë më shumë duhan. Ata në këtë mënyrë ë përkeqësojnë më tej gjendjen e tyre ekonomike

Kanceri i mushkërive është forma më e shpeshtë e kancerit. 


87% e rasteve të kancerit i përshkruhen tymosjes së duhanit.


Fëmijët që jetojnë në ambiente ku pihet duhani janë tri herë më të rrezikuar nga kancerii mushkërive se sa fëmijët e tjerëAta që përditë ë pijnë një pako (20 cigare) janë 15 herë më të rezikuar nga kanceri i mushkërive se sa ata që nuk tymosin duhan 

¨81% e duhanxhinjëve e marrin shprehinë si të mitur
 
Duhani shkaktari numrin më të madh të vdekjeve të parandalueshme në botë. 
Duheani vret më shumë njerëz se sa marrë bashkë: aksidentet në trafik, AIDS, vetëvrasjet, vrasjet, narkomania dhe alkooli  

1/3 e vdekjeve nga kanceri i atribohen pirjes së duhanit

Fabrikimi i një pakoje cigaresh kushton 3 cent; pakoja shitet deri në 3 euro
84% e konsumuesve të duhanit jetojnë në vendet në zhvillim (të pazhvilluara)
 
Për çdo 5 minuta në botë dikush vdes nga pasojat e tymosjes

Në vendet e zhvilluara 15% të shpenzimeve të sistemit shëndetësor shkojnë për pasojat e duhanit.


¨Dëmet më të mëdha nga thithja e tymit të duhanit shkaktohen në sistemin kardiovaskular (të qarkullimit gjakut)
 
Duhani mbahet si një nga faktorët kryesorë në dëmet arteriosklerotike të vazove (ngushtimi i enëve të gjakut) që në vetvete shkakton sëmundje ishemike të zemrës, infraktin e zemrës, dëmtimin e sistemit nervor etj
kuriozitete duhani, kuriozitete per duhanin, duhani kuriozitete, duhani kuriozitet,kuriozitetet duhani,duhani shqip,cka eshte duhani,duhani kuriozitet,a e dini se duhani, te dhena per duhanin, te dhena interesante per duhanin,kuriozitet duhani,pirja e duhanit kuriozitete, demet nga pirja e duhanit, konsumimi i duhanit kuriozitete, demet e duhanit ne sistemin kardiovaskulare, demet e duhanit ne sistemin respirator


Hulumtimet tregojnë se pirja e duhanit është më e shpeshtë në vendet e varfëra se sa në ato të zhvilluara

Është vërtetuar se duhani pihet më shumë nga personat me një nivel më të ulët të edukimit (shkollimit)

Të varfërit pijnë më shumë duhan. Ata në këtë mënyrë ë përkeqësojnë më tej gjendjen e tyre ekonomike

Kanceri i mushkërive është forma më e shpeshtë e kancerit. 


87% e rasteve të kancerit i përshkruhen tymosjes së duhanit.


Fëmijët që jetojnë në ambiente ku pihet duhani janë tri herë më të rrezikuar nga kancerii mushkërive se sa fëmijët e tjerëAta që përditë ë pijnë një pako (20 cigare) janë 15 herë më të rezikuar nga kanceri i mushkërive se sa ata që nuk tymosin duhan 

¨81% e duhanxhinjëve e marrin shprehinë si të mitur
 
Duhani shkaktari numrin më të madh të vdekjeve të parandalueshme në botë. 
Duheani vret më shumë njerëz se sa marrë bashkë: aksidentet në trafik, AIDS, vetëvrasjet, vrasjet, narkomania dhe alkooli  

1/3 e vdekjeve nga kanceri i atribohen pirjes së duhanit

Fabrikimi i një pakoje cigaresh kushton 3 cent; pakoja shitet deri në 3 euro
84% e konsumuesve të duhanit jetojnë në vendet në zhvillim (të pazhvilluara)
 
Për çdo 5 minuta në botë dikush vdes nga pasojat e tymosjes

Në vendet e zhvilluara 15% të shpenzimeve të sistemit shëndetësor shkojnë për pasojat e duhanit.


¨Dëmet më të mëdha nga thithja e tymit të duhanit shkaktohen në sistemin kardiovaskular (të qarkullimit gjakut)
 
Duhani mbahet si një nga faktorët kryesorë në dëmet arteriosklerotike të vazove (ngushtimi i enëve të gjakut) që në vetvete shkakton sëmundje ishemike të zemrës, infraktin e zemrës, dëmtimin e sistemit nervor etj
kuriozitete duhani, kuriozitete per duhanin, duhani kuriozitete, duhani kuriozitet,kuriozitetet duhani,duhani shqip,cka eshte duhani,duhani kuriozitet,a e dini se duhani, te dhena per duhanin, te dhena interesante per duhanin,kuriozitet duhani,pirja e duhanit kuriozitete, demet nga pirja e duhanit, konsumimi i duhanit kuriozitete, demet e duhanit ne sistemin kardiovaskulare, demet e duhanit ne sistemin respirator

Demet e pirjes se duhanit

 Demet e pirjes se duhanit
 Demet e pirjes se duhanit1.Shkakton kancer te mushkerise dhe provokon astmen
2.Kancer te buzeve, fyti, germazit
3.Shkakton kancer te mitres dhe behet shkak per nje menopauze te hershme
4.Eshte nje nga shkataret e kancerit te fshikzes se urines dhe kancerit te pankreasit
5.Era e keqe e gojes, semundjet e dhembeve dhe te mishrave te tyre
6.Demtimi I shijes se gjuhes dhe nuhatjes
7.Shkaterrimi I qelizave te trurit, mungeses te kujteses, veshtersi ne mesim
8.Demton syte duke shkaktuar perde te syve
9.Demton lekuren duke e rrudhur ate
10.Shkakton infeksione te ndryshme te frymemarrjes
11.Shpejton forcimin e damareve duke shkaktuar tension te larte
12.Shkakton bllokim te damareve te trurit dhe zemres duke ndikuar keq mbi keto organe
13.Pengon eriksionon tek mashkujt
14.Shkakton aborte apo lindje te parakoheshme te shtatezanet
15.Shkakton gastrit, ulqere apo refluks ne traktin e tretes
16.Vonon sherimin e plageve te ndryshme
17.Shkaktar I semundjes BURGER( bllokon damaret e kembeve dhe nese cigarja nuk lihet e qon te semuarin deri ne prerje te kembes)
18.Shpejton osteoporozen
19.Demton thonjet

demet nga duhani, demet nga duhanpirja, duhani dhe demet nga ai, vlerat e larta te duhanit, duhapirja, vlerat te larta te duhanit
 Demet e pirjes se duhanit
 Demet e pirjes se duhanit1.Shkakton kancer te mushkerise dhe provokon astmen
2.Kancer te buzeve, fyti, germazit
3.Shkakton kancer te mitres dhe behet shkak per nje menopauze te hershme
4.Eshte nje nga shkataret e kancerit te fshikzes se urines dhe kancerit te pankreasit
5.Era e keqe e gojes, semundjet e dhembeve dhe te mishrave te tyre
6.Demtimi I shijes se gjuhes dhe nuhatjes
7.Shkaterrimi I qelizave te trurit, mungeses te kujteses, veshtersi ne mesim
8.Demton syte duke shkaktuar perde te syve
9.Demton lekuren duke e rrudhur ate
10.Shkakton infeksione te ndryshme te frymemarrjes
11.Shpejton forcimin e damareve duke shkaktuar tension te larte
12.Shkakton bllokim te damareve te trurit dhe zemres duke ndikuar keq mbi keto organe
13.Pengon eriksionon tek mashkujt
14.Shkakton aborte apo lindje te parakoheshme te shtatezanet
15.Shkakton gastrit, ulqere apo refluks ne traktin e tretes
16.Vonon sherimin e plageve te ndryshme
17.Shkaktar I semundjes BURGER( bllokon damaret e kembeve dhe nese cigarja nuk lihet e qon te semuarin deri ne prerje te kembes)
18.Shpejton osteoporozen
19.Demton thonjet

demet nga duhani, demet nga duhanpirja, duhani dhe demet nga ai, vlerat e larta te duhanit, duhapirja, vlerat te larta te duhanit

Toksinat ne tymin e duhanit (efektet e katranit)

Toksinat ne tymin  e duhanit (efektet e katranit)

Tar eshte term qe perdoret per te pershkruar te gjthe substancat kancerogjene qe permbane tymi I duhanit qe te formojne nje lende te ngjitshme te ngjashme me katranin brenda mushkerive
Duhani eshte burimi I vetem natyral I nikotines dhe cigaret pershkruhen si mjet per te transportuar ate. Nikotina eshte nje substance e pazakont sepse mund te veproje si stimulues dhe qetesues kur absorbohet nga trupi.Nikotina arrin ne tru per 10-20 sec. aty ajo ndryshon aktivitetin metabolik dhe elektrik te trurit si dhe rregullon aktivitetin e hormoneve dhe neurotransmetuesve. Keto ndryshime japin keto efekte negative ne organizem
• Rrisin ritmin e zemres 5 deri ne 10 rrahje ne min. pershkak te clirimit te hormonit ta stresit (adrenalines)
• Ngushtimin e eneve te gjakut qe rezulton ne rritje te presionit te gjakut
• Grumbullim i madh pllakezave te gjakut qe mund te shkaktoje tromboze, emboli(bllokim I eneve te gjakut) apo dhe infarkt
• Shtim ta sasise se peshtymes dhe ndjerses se prodhuar
• Shtim te aktivitetit te zorreve cka mund te shkaktoje diare
• Shtim te sekrecioneve bronkiale dhe dobesim te muskujve respirator
• Stimulim ne sistemin nervor qendror qe ne doza te larta shkakton nauze, tremor apo edhe konvulzione
• Shtim I glukozes ne gjak dhe ulje te nivelit te insulines., prandaj shume duhanpiresa e kane paksa me te larte nivelin e glukozes ne gjak (hiperglikemi)

toksinat e duhanit, duhani dhe toksinat, efektet e katranit, katrani dhe efektet e tij, cka bon katrani
Toksinat ne tymin  e duhanit (efektet e katranit)

Tar eshte term qe perdoret per te pershkruar te gjthe substancat kancerogjene qe permbane tymi I duhanit qe te formojne nje lende te ngjitshme te ngjashme me katranin brenda mushkerive
Duhani eshte burimi I vetem natyral I nikotines dhe cigaret pershkruhen si mjet per te transportuar ate. Nikotina eshte nje substance e pazakont sepse mund te veproje si stimulues dhe qetesues kur absorbohet nga trupi.Nikotina arrin ne tru per 10-20 sec. aty ajo ndryshon aktivitetin metabolik dhe elektrik te trurit si dhe rregullon aktivitetin e hormoneve dhe neurotransmetuesve. Keto ndryshime japin keto efekte negative ne organizem
• Rrisin ritmin e zemres 5 deri ne 10 rrahje ne min. pershkak te clirimit te hormonit ta stresit (adrenalines)
• Ngushtimin e eneve te gjakut qe rezulton ne rritje te presionit te gjakut
• Grumbullim i madh pllakezave te gjakut qe mund te shkaktoje tromboze, emboli(bllokim I eneve te gjakut) apo dhe infarkt
• Shtim ta sasise se peshtymes dhe ndjerses se prodhuar
• Shtim te aktivitetit te zorreve cka mund te shkaktoje diare
• Shtim te sekrecioneve bronkiale dhe dobesim te muskujve respirator
• Stimulim ne sistemin nervor qendror qe ne doza te larta shkakton nauze, tremor apo edhe konvulzione
• Shtim I glukozes ne gjak dhe ulje te nivelit te insulines., prandaj shume duhanpiresa e kane paksa me te larte nivelin e glukozes ne gjak (hiperglikemi)

toksinat e duhanit, duhani dhe toksinat, efektet e katranit, katrani dhe efektet e tij, cka bon katrani

Nikotino plasterat dhe vendosja e tyre

Nikotino plasterat dhe vendosja e tyre


• Mund ti perdorin te gjithe ata qe deshirojne ta largojne plotesisht duhanin

• Eshte e ndaluar t'i perdorin personat nen 18 vjet si dhe ata qe kane probleme me zemer, me lekure dhe ata persona qe jane te ndieshem ne nikotone

• Vendosen ne lekure te paster, ne pjesen e jashtme te krahut

• Nuk duhet me u pastru nese e keni plasterin antiduhan
Nikotino plasterat dhe vendosja e tyre


• Mund ti perdorin te gjithe ata qe deshirojne ta largojne plotesisht duhanin

• Eshte e ndaluar t'i perdorin personat nen 18 vjet si dhe ata qe kane probleme me zemer, me lekure dhe ata persona qe jane te ndieshem ne nikotone

• Vendosen ne lekure te paster, ne pjesen e jashtme te krahut

• Nuk duhet me u pastru nese e keni plasterin antiduhan

Hapat e largimit apo lenjes se duhanit

Hapat e largimit apo lenjes se duhanit

1.Çlodhja e mire sidomos gjate diteve te para te lenjes se duhanit
 
2.Shtimi i ngrenjes se pemeve dhe perimeve te fresketa si dhe mosngrenja e ushqimeve yndyrore
 
3.Pirja e nje sasie te madhe te ujit, kete per te pastruar trupin nga nikotina dhe lendet e demshme dhe njekohesisht zvoglimi I sasise se cajit dhe kafes veqanerisht ne pese ditet e para
 
4.Largohu nga te menduarit ne rikthim tek ai ne kohen kur ndjen lakmi tek ai…….perkujto demet e tij dhe duro,,angazhoje veten me diq prej embelsirave dhe qumshtit
 
5.Ushtroje veten ta perdoresh misvakun
 
6.Ha çdo dite nje sasi te limoneve apo portokajve ngase kjo zvogelon deshiren per duhan
 
7.Vizito kliniken me te afert per luften e duhanit
 
8.Shenoje daten e vendimit per lenjen e duhanit
 
9.Evitoni vendet ku pihet duhani
 
10.Kaloni kohen ne vendet ku eshte e ndaluar pirja e duhanit
 
11.Gjeni zevendesime te shendetshme ne vend te duhanit perdorni ne gjelle shume karrota dhe pini shume uje
 
12.Beni listen e shkaqeve pse jeni te kenaqur me nderprerjen e duhanit
 
13.Do te gjeni ato ndryshime qe nuk keni pritur 


lenja e duhanit, moskonsumimi i duhanit, ndalja e konsumimit te duhanit, qysh me lon duhanin, si ta le duhanin, duhanlenja, keshilla per lenjen e duhanit, keshilla per braktisjen e duhanit, keshille per braktisjen e duhanit, duhani dhe braktisja e tij
Hapat e largimit apo lenjes se duhanit

1.Çlodhja e mire sidomos gjate diteve te para te lenjes se duhanit
 
2.Shtimi i ngrenjes se pemeve dhe perimeve te fresketa si dhe mosngrenja e ushqimeve yndyrore
 
3.Pirja e nje sasie te madhe te ujit, kete per te pastruar trupin nga nikotina dhe lendet e demshme dhe njekohesisht zvoglimi I sasise se cajit dhe kafes veqanerisht ne pese ditet e para
 
4.Largohu nga te menduarit ne rikthim tek ai ne kohen kur ndjen lakmi tek ai…….perkujto demet e tij dhe duro,,angazhoje veten me diq prej embelsirave dhe qumshtit
 
5.Ushtroje veten ta perdoresh misvakun
 
6.Ha çdo dite nje sasi te limoneve apo portokajve ngase kjo zvogelon deshiren per duhan
 
7.Vizito kliniken me te afert per luften e duhanit
 
8.Shenoje daten e vendimit per lenjen e duhanit
 
9.Evitoni vendet ku pihet duhani
 
10.Kaloni kohen ne vendet ku eshte e ndaluar pirja e duhanit
 
11.Gjeni zevendesime te shendetshme ne vend te duhanit perdorni ne gjelle shume karrota dhe pini shume uje
 
12.Beni listen e shkaqeve pse jeni te kenaqur me nderprerjen e duhanit
 
13.Do te gjeni ato ndryshime qe nuk keni pritur 


lenja e duhanit, moskonsumimi i duhanit, ndalja e konsumimit te duhanit, qysh me lon duhanin, si ta le duhanin, duhanlenja, keshilla per lenjen e duhanit, keshilla per braktisjen e duhanit, keshille per braktisjen e duhanit, duhani dhe braktisja e tij

Ndalimi i duhanit ne disa vende te botes


Ndalimi i duhanit ne disa vende te botes

Ne tere Angline eshte e ndaluar pirja e duhanit ne kafiteri, vende pune dhe hapsirat publike pasi ligji I ndalon – ka hyre ne fuqi. Anglia me kete e ndjek shembullin e Irlandes Veriore, Skocise dhe Wellsit. 

Sipas ligjeve te reja, denimi permosrespektimin e ligjit eshte 400 euro, ndersa per punedhenesin qe nuk do te vendos mbishkrimin “ NDALOHET PIRJA E DUHANIT” ndeshkimi do te arrij me shume se 1000 funta.
 
Edhe turqia ndjek po te njejten rruge
 
Edhe ne shqiperieshte ligji i duhanit legjitimisht
I njohur si Ligji per Mbrojtjen e Shendetit nga roduktet e duhanit i cili ka hy ne fuqi me 26.V. 2007
 
Nenet kryesore te ketij ligji kane te bejne me ndalimin  e pirjes se duhanit ne mjediset publike dhe te mbyllura dhe ndalimin e reklamave.
 
Nese dikush kapet duke pire duhan  ne nje mjedis te mbyllur  denimi i vendost pronarit  dhe denimi eshte 50000 leke  ndersa per reklame denimi eshte 3000 leke. 

ndalimi i duhanit, ndalimi i pirjes se duhanit, duhani dhe ndalimi i pirjes

Ndalimi i duhanit ne disa vende te botes

Ne tere Angline eshte e ndaluar pirja e duhanit ne kafiteri, vende pune dhe hapsirat publike pasi ligji I ndalon – ka hyre ne fuqi. Anglia me kete e ndjek shembullin e Irlandes Veriore, Skocise dhe Wellsit. 

Sipas ligjeve te reja, denimi permosrespektimin e ligjit eshte 400 euro, ndersa per punedhenesin qe nuk do te vendos mbishkrimin “ NDALOHET PIRJA E DUHANIT” ndeshkimi do te arrij me shume se 1000 funta.
 
Edhe turqia ndjek po te njejten rruge
 
Edhe ne shqiperieshte ligji i duhanit legjitimisht
I njohur si Ligji per Mbrojtjen e Shendetit nga roduktet e duhanit i cili ka hy ne fuqi me 26.V. 2007
 
Nenet kryesore te ketij ligji kane te bejne me ndalimin  e pirjes se duhanit ne mjediset publike dhe te mbyllura dhe ndalimin e reklamave.
 
Nese dikush kapet duke pire duhan  ne nje mjedis te mbyllur  denimi i vendost pronarit  dhe denimi eshte 50000 leke  ndersa per reklame denimi eshte 3000 leke. 

ndalimi i duhanit, ndalimi i pirjes se duhanit, duhani dhe ndalimi i pirjes

Lufta kunder pirjes se duhanit

Lufta kunder pirjes se duhanit

•Punetoret shendetesor duhet te jene te vetedishem per rolin e tyre kunder pirjes se duhanit
•Te bejne propagande ne luften kunder pirjes se duhanit
•Te bejme propagande kunder duhanit ne : pune, ne shtepi,ne rruge dhe ne cdo ambient ku ndodhemi me nje fjale te jemi ambasador te shendetit te mire
Kujdes duhet ti kushtojme aksioneve ligjeruese per
•Ndalim te reklamimit te duhanit
•Shenimi i sasise se substancave nga ana e prodhuesve
•Mosshitja e duhanit femijeve dhe te rinjeve
•Ndalim I pirjes se duhanit ne institucione mjeksoredhe institucione te tjera si dhe neper lokake te ndryshme, shkolla

luftimi i duhanit, lufta kunder duhanit,  lufta ndaj konsumimit te duhanpirjes, duhani dhe lufta, lufta ndaj nikotines, nikotina dhe lufta,
Lufta kunder pirjes se duhanit

•Punetoret shendetesor duhet te jene te vetedishem per rolin e tyre kunder pirjes se duhanit
•Te bejne propagande ne luften kunder pirjes se duhanit
•Te bejme propagande kunder duhanit ne : pune, ne shtepi,ne rruge dhe ne cdo ambient ku ndodhemi me nje fjale te jemi ambasador te shendetit te mire
Kujdes duhet ti kushtojme aksioneve ligjeruese per
•Ndalim te reklamimit te duhanit
•Shenimi i sasise se substancave nga ana e prodhuesve
•Mosshitja e duhanit femijeve dhe te rinjeve
•Ndalim I pirjes se duhanit ne institucione mjeksoredhe institucione te tjera si dhe neper lokake te ndryshme, shkolla

luftimi i duhanit, lufta kunder duhanit,  lufta ndaj konsumimit te duhanpirjes, duhani dhe lufta, lufta ndaj nikotines, nikotina dhe lufta,

Te mirat e nderprerjes se duhanit


Te mirat e nderprerjes se duhanit

•Permiresimi i shendetit
• Permiresohet aftesia e nuhatjes se shijes
• Arome me e mire ne shtepi dhe veture
• Shembull I mire per femijet tuaj dhe rrethin ku jeton
• Jeta do te jete me kualitative dhe me e gjate permiresohet bugjeti individual dhe ai familjar 

nderprerja e duhanit, duhani, ndalja e duhanit, moskonsumimi i duhanit, mospirja e duhanit, te mirat e nderprerjes se duhanit

Te mirat e nderprerjes se duhanit

•Permiresimi i shendetit
• Permiresohet aftesia e nuhatjes se shijes
• Arome me e mire ne shtepi dhe veture
• Shembull I mire per femijet tuaj dhe rrethin ku jeton
• Jeta do te jete me kualitative dhe me e gjate permiresohet bugjeti individual dhe ai familjar 

nderprerja e duhanit, duhani, ndalja e duhanit, moskonsumimi i duhanit, mospirja e duhanit, te mirat e nderprerjes se duhanit

Ndryshimet pas lenjes se duhanit

Ndryshimet pas lenjes se duhanit
Pas...
• 20 minutash-frekuenca e zemres suaj zvoglohet
• 12 oresh - niveli I monoksidit te karbonit ne trupin tuaj kthehet ne normalitet
• 2 jave deri 3 muaj - rreziku juaj nga infarkti fillon te bie dhe funksioni I mushkerive fillon te permiresohet
• 1-9 muaj- kolli dhe frymezenja juaj pakesohet
• 1 viti - rreziku I juaj I shtuar prej semundjeve koronare eshte sa gjysma e atyre te duhangjinjeve
• 5 vitesh - rreziku I juaj nga infarkti eshte zvogeluar ne nivel te joduhangjinjeve
• 10 vitesh - rreziku I juaj nga kanceri I gojes , mushkerive, faringut, ezofagut, vashkave dhe pankreasit zvoglohet
• 15 vitesh - rreziku I juaj nga semundjet e zemres eshte sa I joduhangjinjeve 

ndryshimet pas lenjes se duhanit, duhanpirja dhe lenja e tij, lenja e duhanit, konsumimi i duhanit dhe lenja
Ndryshimet pas lenjes se duhanit
Pas...
• 20 minutash-frekuenca e zemres suaj zvoglohet
• 12 oresh - niveli I monoksidit te karbonit ne trupin tuaj kthehet ne normalitet
• 2 jave deri 3 muaj - rreziku juaj nga infarkti fillon te bie dhe funksioni I mushkerive fillon te permiresohet
• 1-9 muaj- kolli dhe frymezenja juaj pakesohet
• 1 viti - rreziku I juaj I shtuar prej semundjeve koronare eshte sa gjysma e atyre te duhangjinjeve
• 5 vitesh - rreziku I juaj nga infarkti eshte zvogeluar ne nivel te joduhangjinjeve
• 10 vitesh - rreziku I juaj nga kanceri I gojes , mushkerive, faringut, ezofagut, vashkave dhe pankreasit zvoglohet
• 15 vitesh - rreziku I juaj nga semundjet e zemres eshte sa I joduhangjinjeve 

ndryshimet pas lenjes se duhanit, duhanpirja dhe lenja e tij, lenja e duhanit, konsumimi i duhanit dhe lenja

Disa nga kancerogjenet qe permban duhani

Disa nga kancerogjenet qe permban duhani
 
Tymi i duhanit permban rreth 60 lloje kancerogjenesh, nje pjese te vogel e te cilave jane:
•Styren
•Benzen
•Nitrozaminat
•Formaldehid
•Hidralazin
•Vinil klorur
•Nikel
•Kadmium
•Arsenik
•Polomium
•Hidrokarburetaromatike policiklike

kancerogjenet e duhanit, duhani dhe kancerogjenet, materiet kancerogjene ne duhan, duhani dhe kanceri, materiet kanceroze ne duhan, duhani dhe zhvillimi i kancerit
Disa nga kancerogjenet qe permban duhani
 
Tymi i duhanit permban rreth 60 lloje kancerogjenesh, nje pjese te vogel e te cilave jane:
•Styren
•Benzen
•Nitrozaminat
•Formaldehid
•Hidralazin
•Vinil klorur
•Nikel
•Kadmium
•Arsenik
•Polomium
•Hidrokarburetaromatike policiklike

kancerogjenet e duhanit, duhani dhe kancerogjenet, materiet kancerogjene ne duhan, duhani dhe kanceri, materiet kanceroze ne duhan, duhani dhe zhvillimi i kancerit

Çfarë përmban një cigare ?

Çfarë përmban një cigare


Siç dihet, cigarja perbehet nga duhan, letra, filteri dhe nga disa materje shtese. Por gjate prodhimit i shtohen edhe perberes te tjere pesticide, fertilizer dhe materje dezinfektimi.

Tymi i cigares permban 4000 lloje kimike nga te cilat 2000 jane helme.

Disa nga kemikelet qe permban tymi i duhanit jane :

• karbonmonoksid: tymi i makinave
•Arsenik : helm
•Metanol: gazi qe perdoret per raketa
•DDT: ilaq kunder insekteve
•Kadmium : bateri makine
•Gaz buton : gaz cakmaku
•Aceton : shkrires kimik
•Naftalin : ilaq tejash
•Amoniak : pastrues kimik

perberesit e duhanit, duhani dhe perberja e tij, duhani dhe pirja e tij, perberesit e duhanit, nga kush perbehet duhani, duhani dhe perberja e tij, perberesit e rrezikshem te duhanit, perberesit e cigares, cigarja dhe perberesit e duhanit, duhani dhe cigarja, duhani dhe substancat perberese, cka shkakton duhani 
Çfarë përmban një cigare


Siç dihet, cigarja perbehet nga duhan, letra, filteri dhe nga disa materje shtese. Por gjate prodhimit i shtohen edhe perberes te tjere pesticide, fertilizer dhe materje dezinfektimi.

Tymi i cigares permban 4000 lloje kimike nga te cilat 2000 jane helme.

Disa nga kemikelet qe permban tymi i duhanit jane :

• karbonmonoksid: tymi i makinave
•Arsenik : helm
•Metanol: gazi qe perdoret per raketa
•DDT: ilaq kunder insekteve
•Kadmium : bateri makine
•Gaz buton : gaz cakmaku
•Aceton : shkrires kimik
•Naftalin : ilaq tejash
•Amoniak : pastrues kimik

perberesit e duhanit, duhani dhe perberja e tij, duhani dhe pirja e tij, perberesit e duhanit, nga kush perbehet duhani, duhani dhe perberja e tij, perberesit e rrezikshem te duhanit, perberesit e cigares, cigarja dhe perberesit e duhanit, duhani dhe cigarja, duhani dhe substancat perberese, cka shkakton duhani 

Studim shkencor dhe interesant per Duhanpirjen dhe demet nga Duhani

 Studim shkencor dhe interesant per duhanpirjen dhe demet nga Duhani


Studimi me i gjate i bere ndonjehere mbi efektet e pirjes se duhanit mbi shendetin, ka arritur ne perfundim se piresit e duhanit jetojne mesatarisht dhjete vjet me pak se sa ata qe nuk pijne duhan.

Hulumtimi i botuar ne British Medical Journal filloi para pesedhjete vjetesh kur u vu lidhja midis duhanit dhe kancerit te mushkerive.

Ky studim poashtu hulumtoi se lenja e duhanit madje edhe ne moshen 60 vjecar , mund te permiresoj jetegjatesine per 3 vjet,ndersa lenja e duhanit ne moshen 30 vjecare duket se anulon demin qe i eshte bere shendetit me pare.

Studime te tjera tregojne se njerezit me te ardhura me te vogla dhe ata me nivel me te ulet shkollimi ,konsumojne me shume duhan.

Me pirjen e duhanit keta keqesojne edhe me shume gjendjen e tyre ekonomike dhe sociale.

Te varferit shpenzojne me shume per duhan se sa per plotesimin e nevojave te tjera baze: si ushqimi, kujdesi ndaj shendetit dhe arsimimit.

OBSH Llogarit se cdo 6,5 minuta ne bote vdes nje njeri nga pasojat e pirjes se duhanit.

 Keshtu rreth 5 milion persona gjejne vdekjen ne nje vit dhe sipas parashikimeve ky numer pritet te dyfishohet gjate 20 vjeteve te ardhshem.

Semundja dhe vdekja si pasoje e pirjes se duhanit godasin me shume pikerisht vendet e pa zhvilluara.

Shikuar nga numrat del se 84% e te gjithe njerezve qe pijne duhan jetojne ne vendet ne zhvillim. OBSH llogarit se nga pasojat e pirjes se duhanit gjithnje e me shume rendohet edhe sistemi shendetesor.

Sipas Bankes Boterore 6-15% e te gjitha shpenzimeve te sistemit shendetesor ne vendet e zhvilluara industriale jepen per sherimin e semundjeve nga duhani.

Sipas Douglas Bettcher shef i iniciatives per luftimin e pirjes se duhanit jep shembuj konkret:”rreth 10.5 milion njerez ne Bangladesh do te siguronin ushqim me te mire me parat te cilat shpenzojne per duhan.

Nga bugjetet familjare te duhangjinjeve jepen 10 here me shume para per cigare se sa per shkollim
Duhani dhe pirja, pirja e duhanit, duhani, konsumimi i duhanit,konsumimi i duhanit, demet nga duhani, demet nga konsumimi i duhanit, duhan, pirja e duhanit, duhani dhe demet, kuriozitete per duhanin, kuriozitet per duhanin, duhani kuriozitete, duhani dhe pirja e saj,
 Studim shkencor dhe interesant per duhanpirjen dhe demet nga Duhani


Studimi me i gjate i bere ndonjehere mbi efektet e pirjes se duhanit mbi shendetin, ka arritur ne perfundim se piresit e duhanit jetojne mesatarisht dhjete vjet me pak se sa ata qe nuk pijne duhan.

Hulumtimi i botuar ne British Medical Journal filloi para pesedhjete vjetesh kur u vu lidhja midis duhanit dhe kancerit te mushkerive.

Ky studim poashtu hulumtoi se lenja e duhanit madje edhe ne moshen 60 vjecar , mund te permiresoj jetegjatesine per 3 vjet,ndersa lenja e duhanit ne moshen 30 vjecare duket se anulon demin qe i eshte bere shendetit me pare.

Studime te tjera tregojne se njerezit me te ardhura me te vogla dhe ata me nivel me te ulet shkollimi ,konsumojne me shume duhan.

Me pirjen e duhanit keta keqesojne edhe me shume gjendjen e tyre ekonomike dhe sociale.

Te varferit shpenzojne me shume per duhan se sa per plotesimin e nevojave te tjera baze: si ushqimi, kujdesi ndaj shendetit dhe arsimimit.

OBSH Llogarit se cdo 6,5 minuta ne bote vdes nje njeri nga pasojat e pirjes se duhanit.

 Keshtu rreth 5 milion persona gjejne vdekjen ne nje vit dhe sipas parashikimeve ky numer pritet te dyfishohet gjate 20 vjeteve te ardhshem.

Semundja dhe vdekja si pasoje e pirjes se duhanit godasin me shume pikerisht vendet e pa zhvilluara.

Shikuar nga numrat del se 84% e te gjithe njerezve qe pijne duhan jetojne ne vendet ne zhvillim. OBSH llogarit se nga pasojat e pirjes se duhanit gjithnje e me shume rendohet edhe sistemi shendetesor.

Sipas Bankes Boterore 6-15% e te gjitha shpenzimeve te sistemit shendetesor ne vendet e zhvilluara industriale jepen per sherimin e semundjeve nga duhani.

Sipas Douglas Bettcher shef i iniciatives per luftimin e pirjes se duhanit jep shembuj konkret:”rreth 10.5 milion njerez ne Bangladesh do te siguronin ushqim me te mire me parat te cilat shpenzojne per duhan.

Nga bugjetet familjare te duhangjinjeve jepen 10 here me shume para per cigare se sa per shkollim
Duhani dhe pirja, pirja e duhanit, duhani, konsumimi i duhanit,konsumimi i duhanit, demet nga duhani, demet nga konsumimi i duhanit, duhan, pirja e duhanit, duhani dhe demet, kuriozitete per duhanin, kuriozitet per duhanin, duhani kuriozitete, duhani dhe pirja e saj,

Pirja e duhanit kercenim per shendetin dhe jeten

 Pirja e duhanit kercenim per shendetin dhe jeten

Shkenctaret thone se kur nje person qe fillon duhanin ne moshe te re, ai e ka me veshtire se sa te tjeret per te hequr dore prej tij.

Studimet e meparshme e dhe te tashme kane treguar se adoleshentet jepen shume pas duhanit.

Cilido qofte efekti i nikotines fillimisht ne organizmin e njeriut, efetet negative jane me te vogla tek adoleshentet dhe te te rinjet se sa te te rriturit dhe kjo i bene ata ta pijne me teper duhanin.

 Kur duhani pihet per dekada te tera dhe ne trup hyjne elementet helmuese pikerisht kjo shkurton jeten.

Pra nuk eshte vetem nikotina, por eshte ekspozimi i vazhdueshem ndaj elementeve te tjere te rrezikshem te duhanit ajo qe demton njeriun.

Duhani kercenim per jeten, jeta dhe duhani, vdekja nga duhani, kercenimi nga duhani,lenja e duhanit 
 Pirja e duhanit kercenim per shendetin dhe jeten

Shkenctaret thone se kur nje person qe fillon duhanin ne moshe te re, ai e ka me veshtire se sa te tjeret per te hequr dore prej tij.

Studimet e meparshme e dhe te tashme kane treguar se adoleshentet jepen shume pas duhanit.

Cilido qofte efekti i nikotines fillimisht ne organizmin e njeriut, efetet negative jane me te vogla tek adoleshentet dhe te te rinjet se sa te te rriturit dhe kjo i bene ata ta pijne me teper duhanin.

 Kur duhani pihet per dekada te tera dhe ne trup hyjne elementet helmuese pikerisht kjo shkurton jeten.

Pra nuk eshte vetem nikotina, por eshte ekspozimi i vazhdueshem ndaj elementeve te tjere te rrezikshem te duhanit ajo qe demton njeriun.

Duhani kercenim per jeten, jeta dhe duhani, vdekja nga duhani, kercenimi nga duhani,lenja e duhanit 

Çka është Duhani ?

Çka është Duhani ?


Duhani nenkupton bimen familjare Nicotiniana te llojeve te tipeve te ndryshme te modifikuar gjenetikisht me te gjitha pjeset e saj.

Mjerisht duhani , si bartes i nikotines me teper e demton shendetin e njeriut .

Sot konsiderohet droga me e lire qe perdoret ne mase te madhe .

Perveq nikotines, tymi i duhanit permban edhe lengje gazore helmuese te forta siq eshte monoksidi i karbonit, dioksidi i karbonit  ,i  cili e veshtireson frymemarrjen normale.

 Si pasoje e thithjes se duhanit llogaritet se ne vit vdesin rreth 3 milion njerez.

Nikotina llogaritet edhe si droge, sepse organizmi ambientohet me te duke u bere vartes i saj.

Ky proces i vartesise ndaj nikotines me lehte behet te popullata rinore ku edhe pasojat zhvillimore, intelektuale dhe shoqerore jane deme te medha.

Nje bashkejetese me duhanin nuk mund te ekzistoje .

Sado shendet te plote mendor qe gezon, efektet e çdo cigare qe pin nuk mund te kalojne paperfillshem.

 Duke filluar nga sistemi i frymemarrjes e ai kardiovaskular, thuajse te gjitha sistemet e trupit preken nga duhani.

Rreth 25% e duhanpiresve eshte vene re te vdesin ne nje moshe te re.

Sipas statistikave ne vitet 1950 -1975, 10 milion njerez kane vdekur si pasoje e semundjeve te shkaktuara nga duhani, nderkohe qe vitet 1975 – 2000 kjo shifer arrinte rreth 50 milion.

Nga te dhenat e American Heart Association (2007) duhanpirja eshte pergjegjese per me shume se 437.000 vdekje çdo vit , nga te gjitha shkaqet, ku perfshihen ataket dhe infarktet e zemres.

Rreth 34% te ketyre vdekjeve kane lidhje me probleme kardiovaskulare.

ceshte duhani, cfare eshte duhani, duhanpirja, duhani dhe pirja e saj, perberesit e duhanit, perberesit kryesore te duhanit, cka eshte duhani, duhani dhe pirja e tij, demet nga duhani, cfare deme ka perdorimi i duhanit, duhani dhe pirja e tij, pirja e duhanit, duhani dhe pirja e saj, te dhena rreth demeve te duhanit, duhani ne Kosove, vdekjet nga duhani, statistika rreth duhanit, duhani dhe vdekja nga duhani, vdekjet nga duhani
Çka është Duhani ?


Duhani nenkupton bimen familjare Nicotiniana te llojeve te tipeve te ndryshme te modifikuar gjenetikisht me te gjitha pjeset e saj.

Mjerisht duhani , si bartes i nikotines me teper e demton shendetin e njeriut .

Sot konsiderohet droga me e lire qe perdoret ne mase te madhe .

Perveq nikotines, tymi i duhanit permban edhe lengje gazore helmuese te forta siq eshte monoksidi i karbonit, dioksidi i karbonit  ,i  cili e veshtireson frymemarrjen normale.

 Si pasoje e thithjes se duhanit llogaritet se ne vit vdesin rreth 3 milion njerez.

Nikotina llogaritet edhe si droge, sepse organizmi ambientohet me te duke u bere vartes i saj.

Ky proces i vartesise ndaj nikotines me lehte behet te popullata rinore ku edhe pasojat zhvillimore, intelektuale dhe shoqerore jane deme te medha.

Nje bashkejetese me duhanin nuk mund te ekzistoje .

Sado shendet te plote mendor qe gezon, efektet e çdo cigare qe pin nuk mund te kalojne paperfillshem.

 Duke filluar nga sistemi i frymemarrjes e ai kardiovaskular, thuajse te gjitha sistemet e trupit preken nga duhani.

Rreth 25% e duhanpiresve eshte vene re te vdesin ne nje moshe te re.

Sipas statistikave ne vitet 1950 -1975, 10 milion njerez kane vdekur si pasoje e semundjeve te shkaktuara nga duhani, nderkohe qe vitet 1975 – 2000 kjo shifer arrinte rreth 50 milion.

Nga te dhenat e American Heart Association (2007) duhanpirja eshte pergjegjese per me shume se 437.000 vdekje çdo vit , nga te gjitha shkaqet, ku perfshihen ataket dhe infarktet e zemres.

Rreth 34% te ketyre vdekjeve kane lidhje me probleme kardiovaskulare.

ceshte duhani, cfare eshte duhani, duhanpirja, duhani dhe pirja e saj, perberesit e duhanit, perberesit kryesore te duhanit, cka eshte duhani, duhani dhe pirja e tij, demet nga duhani, cfare deme ka perdorimi i duhanit, duhani dhe pirja e tij, pirja e duhanit, duhani dhe pirja e saj, te dhena rreth demeve te duhanit, duhani ne Kosove, vdekjet nga duhani, statistika rreth duhanit, duhani dhe vdekja nga duhani, vdekjet nga duhani

Të dhënat për Duhanpirjen në Kosovë

 Të dhënat për Duhanpirjen në Kosovë

Te dhenat e fundit mbi konsumimin e duhanit ne Kosove flasin se 1/3 e popullates apo me shume se 600 mije kosovare jane konsumues te rregullt te duhanit.

Ne diten Boterore te Luftes Kunder Duhanit, kryetari Xhavit Bicaj kryetar i shoqates per Lufte Kunder Kancerit ne Kosove, thote se kohet e fundit numrin me te madh  te konsumuesve te duhanit e perbejne te rinjet.

Z. Bicaj thote se pirja e duhanit krijon varshmeri organike dha psikologjike.

Ai thote se Kosova eshte nder vendet e pakta ku akoma lirshem pihet dhe reklamohet duhani dhe produktet e tij dhe se zvoglimi i numrit te duhanpiresve ne Kosove do te ndodh vetem atehere kur te hyj ne fuqi ligji per moskonsumimin e duhanit.

Ndoshta nje ligj i tille do te ishte i mireseardhur , qe se paku te kufizohet duhanpirja dhe te kursehen ata qe nuk pijne duhan prej atyre qe e konsumojne kete.

duhanpirja ne Kosove, Kosova dhe Duhani, duhanpirja ne Kosove, Kosova me duhan, Duhani ne Kosove, Kosova dhe duhanpirja, te dhena rreth duhanit per Kosove, Kosova me Duhan
 Të dhënat për Duhanpirjen në Kosovë

Te dhenat e fundit mbi konsumimin e duhanit ne Kosove flasin se 1/3 e popullates apo me shume se 600 mije kosovare jane konsumues te rregullt te duhanit.

Ne diten Boterore te Luftes Kunder Duhanit, kryetari Xhavit Bicaj kryetar i shoqates per Lufte Kunder Kancerit ne Kosove, thote se kohet e fundit numrin me te madh  te konsumuesve te duhanit e perbejne te rinjet.

Z. Bicaj thote se pirja e duhanit krijon varshmeri organike dha psikologjike.

Ai thote se Kosova eshte nder vendet e pakta ku akoma lirshem pihet dhe reklamohet duhani dhe produktet e tij dhe se zvoglimi i numrit te duhanpiresve ne Kosove do te ndodh vetem atehere kur te hyj ne fuqi ligji per moskonsumimin e duhanit.

Ndoshta nje ligj i tille do te ishte i mireseardhur , qe se paku te kufizohet duhanpirja dhe te kursehen ata qe nuk pijne duhan prej atyre qe e konsumojne kete.

duhanpirja ne Kosove, Kosova dhe Duhani, duhanpirja ne Kosove, Kosova me duhan, Duhani ne Kosove, Kosova dhe duhanpirja, te dhena rreth duhanit per Kosove, Kosova me Duhan

Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti

 Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti

Monoksid karboni zevendeson nje pjese te oksigjenit ne gjak .

Me me pak oksigjen , shumica e organeve dhe struktura te eneve te gjakut demtohet me kalimin e kohes.

Kjo mund te qoje ne forcim te arterieve (arteoskleroza)

Monoksidi i karbonit eshte nje gaz pa ngjyre, pa shije dhe ere qe gjendet ne tymin e duhanit .

Ai mund te çlirohet gjithashtu nga kaldalat dhe motoret e makinave.

 Kur thithet me ane te duhanit dhe absorbohet ne gjak, monoksidi i karbonit fillon te zevendesoje oksigjenin ne rruzat e kuqe te gjakut.

Ne kete menyre monoksidi i karbonit fillon transportohet ne organe dhe inde.

Nje gje e tille i demton organet sepse ato nuk furnizohen me sasine e nevojshme te oksigjenit.

 Kjo gje demton edhe strukturen e eneve te gjakut duke shtuar riskun per artrosklerozen e cila perbene nje nga shkaqet madhore te infarktit.

infarkti nga duhani, duhani dhe rreziku i pirjes, duhani, kanceri nga duhani, duhani dhe infarkti i miokardit, monoksidi i karbonit rreziku, rreziku nga monoksidi i karbonit, monoksidi i karbonit si helem, helmi duhan, duhani dhe helmi, duhani dhe infarkti, pirja e duhanit, pirja e duhanit dhe infarkti, vdekja e qelizave dhe duhani
 Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti

Monoksid karboni zevendeson nje pjese te oksigjenit ne gjak .

Me me pak oksigjen , shumica e organeve dhe struktura te eneve te gjakut demtohet me kalimin e kohes.

Kjo mund te qoje ne forcim te arterieve (arteoskleroza)

Monoksidi i karbonit eshte nje gaz pa ngjyre, pa shije dhe ere qe gjendet ne tymin e duhanit .

Ai mund te çlirohet gjithashtu nga kaldalat dhe motoret e makinave.

 Kur thithet me ane te duhanit dhe absorbohet ne gjak, monoksidi i karbonit fillon te zevendesoje oksigjenin ne rruzat e kuqe te gjakut.

Ne kete menyre monoksidi i karbonit fillon transportohet ne organe dhe inde.

Nje gje e tille i demton organet sepse ato nuk furnizohen me sasine e nevojshme te oksigjenit.

 Kjo gje demton edhe strukturen e eneve te gjakut duke shtuar riskun per artrosklerozen e cila perbene nje nga shkaqet madhore te infarktit.

infarkti nga duhani, duhani dhe rreziku i pirjes, duhani, kanceri nga duhani, duhani dhe infarkti i miokardit, monoksidi i karbonit rreziku, rreziku nga monoksidi i karbonit, monoksidi i karbonit si helem, helmi duhan, duhani dhe helmi, duhani dhe infarkti, pirja e duhanit, pirja e duhanit dhe infarkti, vdekja e qelizave dhe duhani

Fakte për Duhanin

Fakte për Duhanin

Perveq fakteve te demit te shkaktuar nga pirja e duhanit ajo mbetet shkaku kryesor i vdekejs se njerezve p.sh.vdesin me teper amerikan se sa vdesin ne trafikun toksor dhe ajror , nga AIDS ,nga doza e tepruar te kokaines dhe heroines dhe vrasjet te nderthurura.

Pirja e duhanit mbyt rreth 400.000 meshkuj dhe femra ne cdo vit.

Ne cdo te pesten vdekje eshte e lidhur me duhanin dhe mesatarisht piresit e duhanit vdesin 10-13 vjet me heret se sa ata qe nuk e pijne duhan.

Problemi per te larguar pirjen e duhanit eshte permbatja e nje substance narkotike : nikotinen nje substance kimike adiktive (qe shkakton varesi ) e cila arrin ne tru per me pak se 19 sekonda dhe jep efekte ne te gjithe trupin

Nikotina eshte alkoloid helmues me ere te keqe qe gjendet ne gjethet e duhanit dhe qe vepron si ngacmues ne sistemin nervor. Cilesohet si substance pergjegjese ndaj cigares.

Nikotina eshte nder alkoloidet kryesore e cila gjendet ne gjethe dhe rrenjet e duhanit.

Ne gjethe te thara te duhanit gjenden 4-5% nikotine.

Ajo nuk gjendet e lire por e kombinuar me acidin citrik dhe ate malik.

Nikotina eshte leng vajor, ka arome duhani, ne uje tretet mire.

Perdoret ne mjekesi dhe veterinari.

Ne sasi te vogel , nikotina sherben si stimuluese e frymemarrjes , ndersa ne sasi me te medha rreth 40 mg. shkakton paralizen e frymemarrjes dhe vdekjen .

Ne veterinari sherben si insektmbytes, per semundje parazitore te lekures.

Ne industri kimike sherben si mjet per perfitimin e acidit nikotik dhe te amidit te tij, te cilat jane vitamina te rendesishme te kompleksit te vitaminave B.


fakte per duhanin, duhani fakte, fakte rreth duhanit, duhanpirja fakte, fakte rreth konsumimit te duhanit, duhani dhe vdekja, te dhena rreth duhanit, shkrime per duhanin, te dhena per duhanin, roli i nikotines, nikotina dhe roli i saj, roli i nikotines
Fakte për Duhanin

Perveq fakteve te demit te shkaktuar nga pirja e duhanit ajo mbetet shkaku kryesor i vdekejs se njerezve p.sh.vdesin me teper amerikan se sa vdesin ne trafikun toksor dhe ajror , nga AIDS ,nga doza e tepruar te kokaines dhe heroines dhe vrasjet te nderthurura.

Pirja e duhanit mbyt rreth 400.000 meshkuj dhe femra ne cdo vit.

Ne cdo te pesten vdekje eshte e lidhur me duhanin dhe mesatarisht piresit e duhanit vdesin 10-13 vjet me heret se sa ata qe nuk e pijne duhan.

Problemi per te larguar pirjen e duhanit eshte permbatja e nje substance narkotike : nikotinen nje substance kimike adiktive (qe shkakton varesi ) e cila arrin ne tru per me pak se 19 sekonda dhe jep efekte ne te gjithe trupin

Nikotina eshte alkoloid helmues me ere te keqe qe gjendet ne gjethet e duhanit dhe qe vepron si ngacmues ne sistemin nervor. Cilesohet si substance pergjegjese ndaj cigares.

Nikotina eshte nder alkoloidet kryesore e cila gjendet ne gjethe dhe rrenjet e duhanit.

Ne gjethe te thara te duhanit gjenden 4-5% nikotine.

Ajo nuk gjendet e lire por e kombinuar me acidin citrik dhe ate malik.

Nikotina eshte leng vajor, ka arome duhani, ne uje tretet mire.

Perdoret ne mjekesi dhe veterinari.

Ne sasi te vogel , nikotina sherben si stimuluese e frymemarrjes , ndersa ne sasi me te medha rreth 40 mg. shkakton paralizen e frymemarrjes dhe vdekjen .

Ne veterinari sherben si insektmbytes, per semundje parazitore te lekures.

Ne industri kimike sherben si mjet per perfitimin e acidit nikotik dhe te amidit te tij, te cilat jane vitamina te rendesishme te kompleksit te vitaminave B.


fakte per duhanin, duhani fakte, fakte rreth duhanit, duhanpirja fakte, fakte rreth konsumimit te duhanit, duhani dhe vdekja, te dhena rreth duhanit, shkrime per duhanin, te dhena per duhanin, roli i nikotines, nikotina dhe roli i saj, roli i nikotines

Historiku i duhanit

 Historiku i duhanit

Duhani ka prejardhje nga Amerika

Ne Evrope , Azi dhe Afrike fillon te perdoret ne shek. XVI ( pas zbulimit te Amerikes)

Ata e sjellin si bar kunder majesilit

Ndersa ne fillim te shek.XVII duhani perfshin tere boten

Fjala DUHAN rrjedh nga fjala Arabe qe d.m.th TYM

historia e duhanit, duhani historia, historia e pirjes se duhanit, duhani histori, pirja e duhanit historia, historia rreth duhanit, histori per duhanin, duhanpirja histori
 Historiku i duhanit

Duhani ka prejardhje nga Amerika

Ne Evrope , Azi dhe Afrike fillon te perdoret ne shek. XVI ( pas zbulimit te Amerikes)

Ata e sjellin si bar kunder majesilit

Ndersa ne fillim te shek.XVII duhani perfshin tere boten

Fjala DUHAN rrjedh nga fjala Arabe qe d.m.th TYM

historia e duhanit, duhani historia, historia e pirjes se duhanit, duhani histori, pirja e duhanit historia, historia rreth duhanit, histori per duhanin, duhanpirja histori

Namazi

Syzat