Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Neurologjia dhe Psikiatria

Shëno disa nga çrregullimet si pasoj e dëmtimit të trurit të vogël ?

Shëno disa nga çrregullimet si pasoj e dëmtimit të trurit të vogël ? Atoni apo hipotoni e muskujve, Asteni (i pafuqishëm, lodhje e shpejtë), Ataksi (çregullim i ecjes), Adiadokokinezi (pamundëson lëvizjet e pronacionit dhe supinacionit), Asimetri (e pamundëson për tu takuar me majen e gishtit në një pikë të caktuar). Nistagmus i syve (dridhje e kërdhokave të syrit), Disartri (çrregullim i të folurit), Rebound (kontroll i dobët i lëvizjeve).

Çka është punksioni lumbal ?

Punksioni lumbal Punksioni lumbal është një procedurë me anë të së cilës doktorrët marrin një sasi lëngu cerebrospinal (lëngu që rrethon trurin dhe palcën kurrizore) për testime. Lëngu cerebrospinal (LCS) është i formuar në disa zona të veçanta të trurit që marrin emrin ventrikuj (barkushe). Ai lëviz nga ventrikujt drejt palcës kurrizore. LCS mund të përmbajë sasi të vogla proteinash dhe sheqeri ( glukozë ). Indikacionet për kryerjen e punksionit lumbal • Dyshim per meningjit • Leukemi ose limfome • Vlerësim për sëmundje neurologjike si skleroza multiple , neuropati dhe kriza epileptike të përsëritshme • Temperaturë nga origjinë e panjohur. Punksioni lumbal mund të kryhet gjithashtu nga anestezistët për të dhënë anestezi spinale (e njohur gjithashtu si bllokim subarahnoidal) për disa lloj ndërhyrjesh kirurgjikale. Për trajtimin e kancereve , ndonjëherë ilaçet e kemioterapisë mund të hidhen direkt me punksion lumbal në LCS. Ilaçi lëviz lirshëm në LCS dh

Si manifestohet autizmi

Karakteristika me e pergjithshme eshte pikerisht izolimi: femijet autike shpesh nuk pergjigjjen kur i therret ne emer , shmangin shikimin e te tjereve, duket sikur nuk jane te ndergjegjshem per ate cka ndodh dhe per cdo lloj situate qe shfaqet nga jashte. Nese nje femije paraqet shtat nga keto shenja atehere eshte shume mundesisht autist dhe per kete do te duhej nje diagnostifikim sa me i pershtatshem per ta perballuar sa me mire sindromen ne fjale.  Shenjat jane keto: 1.Veshtiresi ne qendrimin me femije te tjere, 2. pershtypje sikur ka problememe shikimin dhe degjimin 3.veshtiresi ne mesimose pervetesim. 4.pandergjegjshmeri per rreziqe reale. 5. kundershtime kundrejte ndryshimeve. 6.mungese se mimikes dhe buzeqeshjes 7.hiperaktivitet fizik 8. nuk shikon ne sy 9. afeksionim me objekte te vecanta ne menyre shume te theksuar 10. rretullim i objekteve 11. pelqimi i lojrave te cuditshme 12. sjellje fizike shume e ngurte Burimi: Anatomi & Fizioterapi  autizmi

Çka është Strabizmi ?

Të shikuarit vëngër apo strabizmi (Strabismus, gr.: στραβός strabos „i fiksuar vëngër“) është dukuri e mangësisë së barazpeshimit të muskujve të syrit gjegjësisht  kemi pamundësi të koordinimit motorik apo lëvizës të të dy syve. Në këtë rast shmanget drejtimi i akseve të tyre të shikimit gjatë fiksimit të një objekti në momente të caktuara ose në mënyre të vazhdueshme. Masa dhe forma e këtij pozicionimi të çrregullt mund të jetë shumë i ndryshëm. Këto janë të matshme relativisht saktë me metoda të ndryshme dhe japin si rezultat një ose disa kënde të të shikuarit vëngër qka eshte strabzimi,cka eshte strabizmi,ceshte strabizmi,cfare eshte strabizmi,qka quajme strabizem,pse paraqitet strabizmi,pse shfaqet strabizmi,pse ndodh strabizmi,pse paraqitet strabizmi,pse shfaqet strabizmi,etiologjia e strabizmit,strabizmi dhe etiologjia e tij,pse ndodh strabizmi,pse kemi strabizem,pse shfaqet strabizem,shkaqet e strabizmit,

Çka eshte Spasticiteti ?

Çka eshte Spasticiteti ?  Spasticiteti eshte nje gjendje e cila paraqitet tek personat me dëmtim të palcës kurrizore dhe e cila karakterizohet nga lëvizje të pavullnetshme të gjymtyrëve të poshtme të paralizuara, që rezulton nga spazmat kalimtare të muskulaturës me shpeshtësi dhe kohëzgjatje të ndryshme. qka eshte spasticiteti,cka eshte spasticiteti,cfare eshte spasticiteti,cka quajme spasticitet,cka jane spasticitetet

Çka eshte Shoku spinal ?

Çka eshte Shoku spinal ?  Shoku spinal është humbje e plotë e funksioneve reflektore dhe të gjitha lëvizjeve poshtë nivelit të dëmtimit pas dëmtimit të palcës kurrizore. qka eshte shoku spinal,Cka eshte shoku spinal,,ceshte shoku spinal,,cfare eshte shoku spinal,,qeshte shoku spinal,,definicioni shoku spinal,, perkufizimi shoku spinal,

Çka është varësia nga droga ?

Çka është varësia nga droga ? Kur një person bëhet i varur nga droga pas përdorimit të rëndë dhe afatgjatë të drogës atëherë themi se ka zhvilluar varësi nga droga. Personi ka nevojë që të përdorë drogën që të ndihet normal ose që të mos ketë simptomat e pakëndshme të krizës së mungesës së drogës Varësia nga droga mund të jetë fizike,psikologjike ose të dyja bashkë. qka eshte varesia nga droga,cka eshte varesia nga droga,ceshte varesia nga droga,droga dhe varesia e saj,droga shqip,varesia ndaj droges

Çka është droga depresante ?

Çka është droga depresante ? Droga depresante është një lloj droge e cila ngadalëson funksionet e trupit duke përfshirë edhe mesazhet për dhe nga truri. Drogat depresuese janë: alkooli, kanabisi dhe benzodiazepinat (qetësuesit e lehtë). qka jane drogat depresante,cka jane drogat depresante,qka eshte droga depresante,droga depresante shqip,cfare eshte droga depresante,kush jane drogat depresante,cilat jane drogat depresante

Çka është depresioni?

''Depresioni'' është gjendje e pikëllimit të thellë, i krijuar nga faktor të ndryshëm, ku personi humb besimin në vete, shpresat për ardhmëri si dhe interesimin për aktivitetet e jetës - kur tek ai shuhet çdo ndjesi kënaqësie e gëzimi shpirtëror. qka eshte depresioni,cfare eshte depresioni,ceshte depresioni,cka eshte depresioni,kuptimi i fjales depresion,depresioni shqip,definicioni,perkufizimi

Çka janë dermatomet ?

Çka janë dermatomet ? Dermatomi është një sipërfaqe e lëkurës nga e cila dërgohen ngacmimet në sistemin nervor qendror përmes rrënjëve të pasëm të një çifti të nervave spinal ose kranial .  qka eshte dermatomi,qka jane dermatomet,cfare jane dermatomet,dermatomi shqip,cka quajme dermatom,cfare eshte nje dermatom,qka jane dermatomet spinale kraniale,funksioni i dermatomeve,roli i dermatomeve,cka ajne dermatomet cka eshte dermatomi

Cilat janë shenjat e përgjitshme të tumorit të trurit ?

Cilat janë shenjat e përgjitshme të tumorit të trurit ? Shenjat e përgjithshme të tumorit të truri t janë kokëdhimbja, mundimi, vjellja, jo rrallë pengesat mentale, përgjumësia dhe lodhja e lehtë. shenjat e pergjitshme te tumorit te trurit,truri dhe shenjat e pergjitshme te tij,kush jane shenjat e pergjithshme te tumorit

Çka është elektroneurografia ?

Çka është elektroneurografia ? Elektroneurografia është matje e përçueshmërisë së nervit me ndihmën e ngacmimeve artificiale për dallim nga zbrazjet spontane te EMG-ja. qka eshte elektroneurografia,cka eshte elektroneurografia,me qka mirret elektroneurografia,qeshte elektroneurografia shqip,ceshte elektroneurografia

Çka është elektromiografia ?

Çka është elektromiografia ?  Elektromiografia (EMG) është metodë diagnostifikuese fiziologjike në hulumtimin e aktivitetit elektrik normal dhe të çrregulluar të aktivitetit muskular.  Aplikohet në diagnostifikimin e dëmtimit të neuroneve periferik motorik si dhe në sëmundjet e muskujve. qka eshte elektromiografia,qfare eshte elektromiografia,cka eshte elektromiografia,qka eshte EMG,ceshte elektromiografia,elektromiografia shqip,ku aplikohet elektromiografia,qfare metode eshte elektromiografia,tek cilat semundje aplikohet elektromiografia,elektromiografia diagnostikimi

Çka është mielografia ?

Çka është mielografia ?  Mielografia është metodë e hulumtimit rentgenologjik me kontrast të hapsirës spinale subarahnoidale. Si mjet kontrasti përdoret ajri dhe tretësirat e vajit të lidhjes së jodit. Sot përdoren lidhjet e jodit të tretura në ujë, prej të cilëve më i riu dhe më i miri është iohexol, “omnipac”. qka eshte mielografia,qeshte mielografia,mielografia shqip,cfare eshte mielografia,cka eshte mielografia,qfare metode eshte mielografia,ku perdoret mielografia

Çka është angiografia cerebrale ?

Çka është angiografia cerebrale ? Angiografia cerebrale është metodë radiologjike me kontrast në ekzaminim të enëve të gjakut të trurit. qka eshte angiografia cerebrale,ceshte angiografia cerebrale,me qka mirret angiografia cerebrale,angiografia cerebrale shqip,cka eshte angiografia cerebrale

Çka është punkcioni subokcipital ?

Çka është punkcioni subokcipital ? Punkcioni subokcipital (PS) është procedurë e futjes së gjilpërës në cisternën cerebromedulare midis kockës okcipitale dhe vertebrës së parë cervikale . qka eshte punkcioni subokcipital,cka eshte punktimi suboksipital,cka eshte punkcioni subokcipital,qfare eshte punkcioni subokcipital,punksionet suboksipitale shqip

Pse paraqitet pareza apo paraliza spastike qëndrore dhe si manifestohet ?

Pse paraqitet pareza apo paraliza spastike qëndrore dhe si manifestohet ? Pareza apo paraliza spastike qendrore paraqitet për shkak të dëmtimit të neuronit qendror ndërsa klinikisht manifestohet me spasticitetin e rritur të muskujve, me rritjen e tonusit të muskujve, me rritjen e reflekseve të vet si dhe me reflekse patologjike. pse paraqitet pareza,pse shkaktohet paraliza spastike qendore,si manifestohet paraliza spastike qendrore,paralizat spastike qendrore,qysh manifestohet paraliza spastike qendrore,paraliza dhe spasticiteti,qka eshte pareza,qka eshte paraliza spastike qendrore,simtomat,simptomat,shenjat,shenjat e paralizes spastike

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more