Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Fosilet. Show all posts
Showing posts with label Fosilet. Show all posts

Fosilet

Fjala fosile rrjedh nga latinishtja fossilis që do të thotë "diçka e nxjerrë nga toka duke gërmuar". 

Fosilet paraqesin tërësitë e ruajtura, pjesë ose gjurmë të organizmave të vdekur dhe aktiviteteve të tyre jetësor. 

Format ose mbetjet e bimëve dhe kafshëve që kanë vdekur shumë kohë më parë, ndonjëherë mund t'i gjejmë të ruajtura në shkëmbinj. Ato quhen fosile. Kur bimët dhe kafshët vdesin, ato shpesh kalben dhe i hanë kafshë të tjera. Fosilet krijohen kur ato varrosen nën sedimente, të cilat pastaj kthehen në shkëmbinj sedimentarë. Ndonjëherë, disa pjesë të bimës ose të kafshës, për shmbull pjesët e forta si dhëmbët, guackat ose kockat, ruhen ashtu siç janë. Por, zakonisht, pjesa më e madhe e trupit të tyre kalbet dhe humbet, duke lënë një boshllëk. Kjo pastaj mbushet me minerale, të cilat ruajnë formën e tij [1].

Fosilet tregojne nje te kaluar te larget ku kane ekzistuar shume specie kafshesh dhe bimesh qe sot nuk ekzistojne me. P.sh 1.Benetinalet: bime farezhveshura me lartesi deri ne 4m , me kercell te ngjashem me ato te palmave dhe fonda si ato te fiereve. 2. Amonitet : butake deti te paisur me nje guacke te forte 3. Ihtiosaurët :zvarranike te ngjashem me peshqit 4. Pterosaurët : zvarranike te afte te fluturojne 5. Dinosaurët : zvarranike gjigande te tokes 6. Trilobitët : kafshe te vogla detare.


Burimi i të dhënave

  1. LIGJI PËR MBROJTJEN E NATYRËS  Në amëzën assembly-kosova.org
Fjala fosile rrjedh nga latinishtja fossilis që do të thotë "diçka e nxjerrë nga toka duke gërmuar". 

Fosilet paraqesin tërësitë e ruajtura, pjesë ose gjurmë të organizmave të vdekur dhe aktiviteteve të tyre jetësor. 

Format ose mbetjet e bimëve dhe kafshëve që kanë vdekur shumë kohë më parë, ndonjëherë mund t'i gjejmë të ruajtura në shkëmbinj. Ato quhen fosile. Kur bimët dhe kafshët vdesin, ato shpesh kalben dhe i hanë kafshë të tjera. Fosilet krijohen kur ato varrosen nën sedimente, të cilat pastaj kthehen në shkëmbinj sedimentarë. Ndonjëherë, disa pjesë të bimës ose të kafshës, për shmbull pjesët e forta si dhëmbët, guackat ose kockat, ruhen ashtu siç janë. Por, zakonisht, pjesa më e madhe e trupit të tyre kalbet dhe humbet, duke lënë një boshllëk. Kjo pastaj mbushet me minerale, të cilat ruajnë formën e tij [1].

Fosilet tregojne nje te kaluar te larget ku kane ekzistuar shume specie kafshesh dhe bimesh qe sot nuk ekzistojne me. P.sh 1.Benetinalet: bime farezhveshura me lartesi deri ne 4m , me kercell te ngjashem me ato te palmave dhe fonda si ato te fiereve. 2. Amonitet : butake deti te paisur me nje guacke te forte 3. Ihtiosaurët :zvarranike te ngjashem me peshqit 4. Pterosaurët : zvarranike te afte te fluturojne 5. Dinosaurët : zvarranike gjigande te tokes 6. Trilobitët : kafshe te vogla detare.


Burimi i të dhënave

  1. LIGJI PËR MBROJTJEN E NATYRËS  Në amëzën assembly-kosova.org

Çka janë fosilet ?


Çka janë fosilet ?

Fosilet janë mbeturinat dhe gjurmët e ngurtësuara të bimëve dhe të shtazëve në shtresat e ndryshme të tokës.

Cka,qka,ceshte,cfare, kush, cili,cilet,cila,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,fosilet,fosile,fosil 


Çka janë fosilet ?

Fosilet janë mbeturinat dhe gjurmët e ngurtësuara të bimëve dhe të shtazëve në shtresat e ndryshme të tokës.

Cka,qka,ceshte,cfare, kush, cili,cilet,cila,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,fosilet,fosile,fosil 

Namazi

Syzat