Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Eritrocitet. Show all posts
Showing posts with label Eritrocitet. Show all posts

Eritrocitet te shtazet me eshtra pa palce krijohen ne:

Eritrocitet te shtazet me eshtra pa palce krijohen ne:

a)Nyjet limfatike
b)Shpretke
c)Melçi
d)Veshke
Eritrocitet te shtazet me eshtra pa palce krijohen ne:

a)Nyjet limfatike
b)Shpretke
c)Melçi
d)Veshke

Çka janë eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut ?


Eritrocitet,eritrociti
Eritrocitet

Fjala Eritrocit rrjedh nga gjuha greke erythros që do të thotë "kuq" dhe kytos do të thotë ''qelizë''.

Eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut janë qeliza të imta të cilat nuk kanë bërthamë , nuk ndahen dhe vazhdimisht formohen apo krijohen në palcën e kuqe të eshtrave.

Nën minkroskop mund të shohim se eritrocitet kanë pothuajse një madhësi të njejtë, formë të pllakëzave të rrumbullakëta bikonkave.

Eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut shërbejn për transportimin e oksigjenit nga mushkëritë në inde si dhe bëjnë transportimin e dioksidit të karbonit nga indet në mushkëri.

Eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut kanë ngjyrë të kuqe sepse përmbajnë hekur.

 Është konstatuar se për 1 sekond tek njeriu mund të krijohen 2 milion deri 3 milion eritrocite.

Mesatarisht kemi rreth 5.000.000 eritrocite per nje milimeter kub.

Eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut përmbajnë hemoglobinën e cila është një komponent i hekurit, me një afinitet për oksigjenin. Pra bazuar ne aftesine e hemoglobinës për të “kapur” e transportuar oksigjenin nga mushkeritë në inde, gjaku bëhet një nga komponentet bazë të trupit njerëzor.

Çdo qelizë e kuqe ka një jetegjatesi të shkurter(120 ditë), kur “lodhet” ose më sakt kur e humb elasticitetin e strukturës së saj(humb funksionin proteina e quajtur spektrina e cila e mban formën e saj elastike) gjatë kalimit nëpër kapilarët e shpretkës dhe mëlçisë atëherë ajo ngec në ato struktura ku edhe fillon shkatërrimi i saj.

qka jane eritrocitet,cka ajne eritrocitet,cfare jane eritrocitet,qfare jane eritrocitet,cka eshte eritrociti,cfare eshte eritrociti,qka quajme eritrocit,cfare jane eritrocitet ne shqip,kuptimi i fjales eritrocit,qelizat e kuqe te gjakut,rruazat e kuqe te gjakut,a kane berthame qelizat e kuqe apo eritrocitet a ndahen eritrocitet,ku formohen eritrocitet,ku krijohen eritrocitet apo qelizat e kuqe,pse cka sherbejn eritrocitet,cili eshte roli i eritrociteve,cfare roli apo funksioni luajne eritrocitet,sa eshte numri i eritrociteve ne gjak,eritrocitet numri i tyre,cka permbajne eritrocitet,cka transportojne eritrocitet,sa jetojne eritrocitet,pse shkatrrohen eritrocitet

Eritrocitet,eritrociti
Eritrocitet

Fjala Eritrocit rrjedh nga gjuha greke erythros që do të thotë "kuq" dhe kytos do të thotë ''qelizë''.

Eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut janë qeliza të imta të cilat nuk kanë bërthamë , nuk ndahen dhe vazhdimisht formohen apo krijohen në palcën e kuqe të eshtrave.

Nën minkroskop mund të shohim se eritrocitet kanë pothuajse një madhësi të njejtë, formë të pllakëzave të rrumbullakëta bikonkave.

Eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut shërbejn për transportimin e oksigjenit nga mushkëritë në inde si dhe bëjnë transportimin e dioksidit të karbonit nga indet në mushkëri.

Eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut kanë ngjyrë të kuqe sepse përmbajnë hekur.

 Është konstatuar se për 1 sekond tek njeriu mund të krijohen 2 milion deri 3 milion eritrocite.

Mesatarisht kemi rreth 5.000.000 eritrocite per nje milimeter kub.

Eritrocitet apo qelizat e kuqe të gjakut përmbajnë hemoglobinën e cila është një komponent i hekurit, me një afinitet për oksigjenin. Pra bazuar ne aftesine e hemoglobinës për të “kapur” e transportuar oksigjenin nga mushkeritë në inde, gjaku bëhet një nga komponentet bazë të trupit njerëzor.

Çdo qelizë e kuqe ka një jetegjatesi të shkurter(120 ditë), kur “lodhet” ose më sakt kur e humb elasticitetin e strukturës së saj(humb funksionin proteina e quajtur spektrina e cila e mban formën e saj elastike) gjatë kalimit nëpër kapilarët e shpretkës dhe mëlçisë atëherë ajo ngec në ato struktura ku edhe fillon shkatërrimi i saj.

qka jane eritrocitet,cka ajne eritrocitet,cfare jane eritrocitet,qfare jane eritrocitet,cka eshte eritrociti,cfare eshte eritrociti,qka quajme eritrocit,cfare jane eritrocitet ne shqip,kuptimi i fjales eritrocit,qelizat e kuqe te gjakut,rruazat e kuqe te gjakut,a kane berthame qelizat e kuqe apo eritrocitet a ndahen eritrocitet,ku formohen eritrocitet,ku krijohen eritrocitet apo qelizat e kuqe,pse cka sherbejn eritrocitet,cili eshte roli i eritrociteve,cfare roli apo funksioni luajne eritrocitet,sa eshte numri i eritrociteve ne gjak,eritrocitet numri i tyre,cka permbajne eritrocitet,cka transportojne eritrocitet,sa jetojne eritrocitet,pse shkatrrohen eritrocitet

Ku formohen eritrocitet ?

 
Ku formohen eritrocitet ?
Eritrocitet formohen ne

A.palcen kurrizore
B.palcen e kuqe te eshtrave
C.lukth
D.zemer
e sakt nen B 
Lexo me shume:Eritrocitet
 
 ku krijohen eritrocitet,ku formohen eritrocitet
 
Ku formohen eritrocitet ?
Eritrocitet formohen ne

A.palcen kurrizore
B.palcen e kuqe te eshtrave
C.lukth
D.zemer
e sakt nen B 
Lexo me shume:Eritrocitet
 
 ku krijohen eritrocitet,ku formohen eritrocitet

Sa jetojnë eritrocitet ?


Sa jetojnë eritrocitet ?

Eritrocitet apo rruazat e kuqe jetojnë mesatarisht rreth 120 dite.

Lexo më shumë:Eritrocitet


sa dite jetojne eritrocitet,jetegjatesia e eritrociteve,sa eshte jetegjatesia e rruzave te kuqe te gjakut,eritrocitet,sa dite jetojne eritrocitet,eritrocitet jetegjatesia e tyre,sa eshte jetegjatesia e rruzave te kuqe te gjakut,qelizave te kuqe,sa dite jetojne rruzat e kuqe

Sa jetojnë eritrocitet ?

Eritrocitet apo rruazat e kuqe jetojnë mesatarisht rreth 120 dite.

Lexo më shumë:Eritrocitet


sa dite jetojne eritrocitet,jetegjatesia e eritrociteve,sa eshte jetegjatesia e rruzave te kuqe te gjakut,eritrocitet,sa dite jetojne eritrocitet,eritrocitet jetegjatesia e tyre,sa eshte jetegjatesia e rruzave te kuqe te gjakut,qelizave te kuqe,sa dite jetojne rruzat e kuqe

Sa është vlera e potencialit membranor në qetësi


Sa është vlera e potencialit membranor në qetësi
Në qelizat muskulare, Pm -85 mV
Në neurone, Pm -70 mV
Në eritrocite, Pm -30 mV 

sa eshte potenciali membranor ne qetesi, sa eshte potenciali membranor ne qetesi tek qelizat muskular, sa eshte ne neurone potenciali membranor ne qetesi, sa potenciali membranor ne eritrocite

Sa është vlera e potencialit membranor në qetësi
Në qelizat muskulare, Pm -85 mV
Në neurone, Pm -70 mV
Në eritrocite, Pm -30 mV 

sa eshte potenciali membranor ne qetesi, sa eshte potenciali membranor ne qetesi tek qelizat muskular, sa eshte ne neurone potenciali membranor ne qetesi, sa potenciali membranor ne eritrocite

Namazi

Syzat