Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e poemës ''Iliada''

Poema Iliada-analizë letrare apo kritike letrare

 Iliada

Ndërtimi:
Zhvillohet lufta në 51 ditët e fundit
Lexuesi e di ngjarjen deri në ditën e 10
Ka 15.700 vargje e ndarë në 24 libra, në bazë të alfabetit grek.

Tema: Poemë heroike, tregohet për trimat e mëdhenj të luftës së Trojës dhe për luftën në mes grekëve dhe trojanëve.
Subjekti: Shkaktar i luftës, hipokrizia e mbreti të Trojës Parisit , i biri i mbretit Priam. Parisi si mik i Menelaut (vëllau i Agamenonit), i rrëmbeu shumë pasuri dhe gruan Helenën, me këtë gjest të bërë nga Parisi filloi lufta 10 vjeçare greko-trojane.
Kryepersonazh i Iliadës është Akili, biri i mbretit Pelejës dhe i biri i perëndeshës së detrave Tetidës. Ngjarja e veprës fillon me hidhërimin e Akilit – Agamenonit, Agamenoni ia rrëmbeu vajzën e Krisit dhe e bëri robresh. Agamenoni pranon ta lëshoj vajzën e Krisit si kompenzim rrëmben robreshën e Akilit Briseidën. Agamenoni dëshiron të kthehet në Greqi por pengohet nga Odise.
Përçarjet e grekëve i shfrytëzonin trojanët duke marrë iniciativ për të dalur jashtë kalasë.
P…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more