Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Skleroza multiple

Çka është punksioni lumbal ?

Punksioni lumbal Punksioni lumbal është një procedurë me anë të së cilës doktorrët marrin një sasi lëngu cerebrospinal (lëngu që rrethon trurin dhe palcën kurrizore) për testime. Lëngu cerebrospinal (LCS) është i formuar në disa zona të veçanta të trurit që marrin emrin ventrikuj (barkushe). Ai lëviz nga ventrikujt drejt palcës kurrizore. LCS mund të përmbajë sasi të vogla proteinash dhe sheqeri ( glukozë ). Indikacionet për kryerjen e punksionit lumbal • Dyshim per meningjit • Leukemi ose limfome • Vlerësim për sëmundje neurologjike si skleroza multiple , neuropati dhe kriza epileptike të përsëritshme • Temperaturë nga origjinë e panjohur. Punksioni lumbal mund të kryhet gjithashtu nga anestezistët për të dhënë anestezi spinale (e njohur gjithashtu si bllokim subarahnoidal) për disa lloj ndërhyrjesh kirurgjikale. Për trajtimin e kancereve , ndonjëherë ilaçet e kemioterapisë mund të hidhen direkt me punksion lumbal në LCS. Ilaçi lëviz lirshëm në LCS dh

Çka është Skleroza Multiple ?

Skleroza Multiple është sëmundje e sistemit nervor qëndror , e cila paraqitet me ankesa dhe dhimbje të ndryshme, që paraqiten kohë pas kohe. Ankesat tipike të kësaj sëmundje janë: ligështimi apo dobësimi në duar ose këmbë; ndjenja e të qenit të mpirë apo shtangur, dridhjet, artikulimi i paqartë dhe pengesa në shikim. Në raste të shpeshta këto ankesa kalojnë vetvetiu pas një kohe por edhe mund të mbesin përjetë. Lexo më shumë: Skleroza Multiple Shih edhe: Si diagnostikohet skleroza multiple ? Cilat janë katër format e sklerozës multiple ? Çka paraqet skleroza multiple, çka prek dhe si trajtohet ? Çka është Skleroza Multiple ? ,Qka eshte skleroza multipe,ceshte skleroza multiple,skleroza multiple shqip,qfare eshte skleroza multipe

Skleroza Multiple

  Skleroza Multiple është sëmundje demielinizuese. Kjo sëmundje autoimune prek zakonisht moshat e reja. Simptomat e zakonshme janë çrregullimet e të parit(ku përfshihet edhe verbëria), probleme të kontrollit të muskujve(dobësi, ngathtësi) dhe urinimi i pavullnetshëm. Në këtë sëmundje , shtresa e mielinës në SNQ shkatërrohet gradualisht dhe shndërrohet në disa shtresa jofunksionale që quhen shtresa sklerotike. Humbja e mielinës prodhon qarqe të shkurtra midis neuroneve fqinje, aq sa nyjet pasardhëse stimulohen gjithmonë e më ngadalë, derisa përçimi, në një periudhë të caktuar të ecurisë së sëmundjes, ndërpritet tërësisht. Sidoqoftë vetë aksonet nuk dëmtohen dhe në fijet e demielinizuara shfaqen spontanisht kanale të natriumit. Kjo mund të shpjegojë edhe ecurinë me acarime dhe përmirësime të përkohshme të sëmundjes. Lexo më shumë: Skleroza Multiple Shih edhe: Si diagnostikohet skleroza multiple ? Cilat janë katër format e sklerozës multiple ? Çka

Çka paraqet skleroza multiple, çka prek dhe si trajtohet ?

Çka paraqet skleroza multiple, çka prek dhe si trajtohet ? Skleroza multiple paraqet sëmundje me natyrë autoimune demielinizuese e cila si rregull e prek mielinën e sistemin nervor qëndror dhe e cila trajtohet me terapi imunomoduluese si psh. Interferon beta 1a dhe interferon beta 1b. Lexo më shumë: Skleroza Multiple Shih edhe: Çka është Skleroza Multiple ? Si diagnostikohet skleroza multiple ? Cilat janë katër format e sklerozës multiple ? Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,skleroza multiple,skleroze multiple,mjekimi,sherimi,trajtimi,cka prek,cka perfshin,skleroza multipe

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more