Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Zemra

Tromboembolia - infarkti i mushkërive

Tromboembolia është mbyllje e menjëhershme e një apo më shumë vazave të gjakut të mushkërive, që mund të ndodh edhe ajo e trungut kryesor, që ndodhin nga ardhja e një emboli nëpërmjet gjakut, e më shpesh nga gjymtyrët e poshtme (tromboflebitet), nga kaviteti i zemrës, endokarditet (vese të fituara të zemrës).

Infarkt quhet nekroza që zhvillohet si pasojë e ndërprerjes së furnizimit me gjak të një indi apo organi prej bllokimit të arteries nga një tromb, emboli ose spazme të gjatë.

•Afër 25-30% të të sëmurëve me emboli pulmonale kalojnë në infarkt pulmonal.

Çka eshte Adrenalina ?

Adrenalina (nga lat. ad dhe ren ka kuptimin mbi veshka) është një hormon që prodhohet nga gjëndrat mbiveshkore dhe që lirohet në trupin e njeriut kur ai është në gjendje rreziku apo në stres .

Ky hormon apo adrenalina këto efekte: rritjen e frekuencës të rrahjes së zemrës, rritjen e shtypjes së gjakut, zgjerimin e bronkeve, rritjen e yndyrave (lipolizën) dhe sheqerit (glukolizën) në gjak.

Adrenalina e ndryshon qarkullimin e gjakut nëpër organe duke e zvogëluar sasinë e gjakut që qarkullon në organet e tretjes dhe duke e shtuar gjakun në muskuj.

Adrenalina gjithashtu gjendet si neurotransmiter në tru në neuronet neuroadrenergjike.

Çka eshte Adrenalina ?,qka eshte adrenalina,cilat jane efektet e adrenalines ne organizem,kush jane veprimet e adrenalines ne organizem,kush e prodhon adrenalinen,kur prodhohet adrenalina,kur leshohet adrenalina,kur lirohet adrenalina,ne cilat raste lirohet adrenalina

Ku ndodhet zemra tek njerëzit ?

ne cilen ane ndodhet zemra tek njerezit,ku ndodhet zemra tek njeriu,Ku ndodhet zemra tek njerëzit ?

Zemra tek njerëzit ndodhet në anën e majtë të kraharorit, ndërsa në raste të ralla nga ana djathtë dhe ajo gjendje quhet situs inversus.

Çka është Duhani ?

Çka është Duhani ?


Duhani nenkupton bimen familjare Nicotiniana te llojeve te tipeve te ndryshme te modifikuar gjenetikisht me te gjitha pjeset e saj.

Mjerisht duhani , si bartes i nikotines me teper e demton shendetin e njeriut .

Sot konsiderohet droga me e lire qe perdoret ne mase te madhe .

Perveq nikotines, tymi i duhanit permban edhe lengje gazore helmuese te forta siq eshte monoksidi i karbonit, dioksidi i karbonit  ,i  cili e veshtireson frymemarrjen normale.

 Si pasoje e thithjes se duhanit llogaritet se ne vit vdesin rreth 3 milion njerez.

Nikotina llogaritet edhe si droge, sepse organizmi ambientohet me te duke u bere vartes i saj.

Ky proces i vartesise ndaj nikotines me lehte behet te popullata rinore ku edhe pasojat zhvillimore, intelektuale dhe shoqerore jane deme te medha.

Nje bashkejetese me duhanin nuk mund te ekzistoje .

Sado shendet te plote mendor qe gezon, efektet e çdo cigare qe pin nuk mund te kalojne paperfillshem.

 Duke filluar nga sistemi i frymemarrjes e a…

Ushqimi te të sëmurët me sëmundje iskemike të zemrës

Ushqimi te të sëmurët me sëmundje iskemike të zemrës  

Gjatë sëmundjeve iskemike të zemrës  është e nevojshme që të përdoren rekomandimet e mëposhtme për të ushqyerit e duhur.

Të kufizohet marrja e yndyrave dhe kolesterolit

Hapi i parë në planifikimin e ngrënies së përditshme te këto pacientë është kufizimi i acideve yndyrore të ngopura dhe transacideve nga ushqimi.

Rregullat për përdorimin e ushqimit me proteina

Burimi më i mirë me proteina janë: mishi, pulat dhe peshqit pa lëkurë, vezët, qumështi dhe prodhimet e qumështit.

Disa lloje të peshkut si troftë, skumbri, salmon dhe harengë janë të pasura me omega-3 acide-yndyrore të cilat ulin nivelin e triglicerideve dhe përdoren si ushqim i shëndetshëm.

Gjithashtu, omega-3 acidet yndyrore gjenden në disa bimë si arrat, soja.

Bimët bishtajore si bizelet, fasulet dhe thjerrëza janë burim i shkëlqyeshëm i proteinave, pa kolesterol dhe yndyrë dhe janë një zëvendësim i shkëlqyer i proteinave shtazore.

Pemët dhe perimet

Pemët dhe perimet …

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more