Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Mortaliteti

Çka kuptoni ju me fjalët “natalitet” dhe “mortalitet”?

Me fjalën ”natalitet” kuptohet numri i përgjithshëm i lindjeve të fëmijëve në një vend, kurse me fjalën ”mortalitet” kuptohet numri i vdekjeve së popullsisë në një vend. Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,nataliteti,natalitet,natalitet,mortalitet,mortaliteti

Mortaliteti dhe determinantet e tij

Mortaliteti dhe determinantet e tij Mortaliteti është teprica e të vdekurve kundrejt numrit të të lindurve, është komponenta negative e lëvizje natyrore. Determinate e tija janë: faktorët biologjik, social, ekonomik.

Çka është Mortaliteti ?

Çka është Mortaliteti ? Mortaliteti paraqet numrin e të vdekurve në krahasim me numrin e përgjithshëm të popullsisë.   Mortaliteti është dukuri negative dhe ndikon në zvogëlimin e numrit të përgjithshëm të popullsisë, për dallim nga nataliteti, ku ka pikëpamje pro dhe contra nivelit të tij, sot ekziston pajtueshmëri e plotë se duhet të bëhen përpjekje të mëdha që, sa më shumë që është e mundur, të zvogëlohet mortaliteti te të gjitha grup-moshat dhe të dy gjinitë e të gjitha popullatave atje ku ai është ende i lartë.  Ky është qëllim përgjithësisht i dëshiruar jo vetëm i shkencës së mjekësisë, por edhe i tërë gjinisë njerëzore, pa marrë parasysh përkatësinë raciale,etnike apo fetare.  Zvogëlimi i mortalitetit deri në kufijtë e mundshëm biologjik do të thotë zgjatje e jetës së njeriut, në një anë, dhe riprodhimin racional e human të popullsisë dhe reduktimin e konsumimit ekstensiv të shëndetit të femrës, në anën tjetër. cka eshte mortaliteti, cfare eshte mortaliteti, c

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more