Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e romanit '' Xha Gorio''

Romani “Xha Gorio” Kritikë letrare apo analizë letrare

Romani “ Xha Gorio ”  Kritikë letrare apo analizë letrare Njëra prej veprave më të njohura të Balzakut është edhe romani “ Xha Gorio ”, në të cilin trajtohen tema të rëndësishme shoqërore , morale dhe psikologjike . Si në shumicën e veprave të Balzakut, edhe nëpër faqet e këtij romani defilojnë shumë personazhe të romaneve të tjera, mirëpo figurë qëndrore, kryepersonazh është xha Gorio, një prind i fyer, dashuria e të cilit për vajzat e tij është e jashtëzakonshme, shkatërrimtare. Balzaku jetoi në një kohë me kthesa të mëdha shoqërore, politike e morale, të cilat lanë gjurmë të pashlyeshme edhe në psikologjinë e njerëzve. Pasojat e kësaj kthese u pasqyruan edhe në këtë roman të Balzakut. Xha Gorio, një fabrikant i madh, mbetet krejt i vetmuar në vitet e pleqërisë, edhe pse i ka dy vajza, të cilat interesohen vetëm për të hollat e tij. Ai e err jetën në pansionin e zonjës Vokër të Parisit, ku kishin gjetur strehim njerëz me fate jetësore prej më të ndryshmeve. Auto

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more