Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Metoda sociometrike

Çka është metoda sociometrike ?

Çka është metoda sociometrike ? Ka per qellim per te hulumtuar raportin ne mes individit me individin ose raportin mes individit dhe grupit. Kjo metode konstaton simpatine dhe antipatine, terheqesine dhe refuzimin e individeve brenda grupit. Themelues i kesaj metode eshte Jakob Moreno, sociologu amerikan. Me sociometri kuptohet matja e dukurive dhe proceseve shoqerore. Moreni sociometrine e perkufizon si hulumtim matematikor te vetive psikologjike te popullsise.  Sociometria i ka elementet e veta: Sociodrama, Psikodrama, Sociogrami.   Sociodrama eshte forme e lojes ne te cilen marrin pjese te gjithe pjestaret e grupit ndersa grupi tjeter e perfaqeson publikun, pastaj ne menyre spontane publiku merr pjese ne loje. Psikodrama eshte eksperiment sociometrik ne te cilin individet e caktuar u jepet te luajne ndonje rol ne perputhje me jeten e tyre te rendomte. Metoda sociometrike perdoret vetem si metode teknike e pershtatshme per grumbullimin e materialit

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more