Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Don Zhuani

Don Zhuani - Analiza

Shkruar nga: Agon Bislimi


,,Don Zhuani” (1665). Molieri në këtë vepërdemaskon fort e tallet keq me klasën e privilegjuar të fisnikëve, që gëzonte një fuqi të madhe politike dhe pengonte ngritjen e borgjezisë. Legjendën spanjolle mjaft të përhapur të Don Zhuanit, bandill e bukurosh, e përdori si një mjet të volitshëm për të arritur qëllimet e tija thjesht satirike, për të paraqitur trajtat negative të klasës fisnike: degjenerimin, parazitizmimoskokëçarjen, egoizmin e pakufi etj. Kundra Don Zhuanit dhe veseve të tij prej aristokrati shfaqet edhe i ati, i cili thotë: Fisnikëria s’vlen asnjë pare, kur i mungojnë cilësitë morale... Unë e mbaj për më të Iartëbirin e hamallit, në qoftë se është i ndershëm, se sa tw birin e mbretit, po jetoi ky si ju”. Po aqë mprehët e po me atë forcë shprehet kundra edhe shërbëtori i Don Zhuanit, Sganareli, që thotë:
,,A mos vallë kujtoni ju që, vetëm sepse jeni aristokratë dhe mbani paruke të bardhë të përdredhur mirë e bukur; kapelë me pupla, rrobe të qënd…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more