Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Gjenerali i ushtrise se vdekur

Fragment - Gjenerali i ushtrisë së vdekur

Në hotel "Dajti" gjenerali e ndjeu veten mirë. Ai shkoi në dhomën e tij dhe ndërroi uniformën. Pastaj zbriti në holl dhe porositi një bisedim telefonik me shtëpinë. Gjenerali, prifti dhe tre shqipëtarët u ulën në një tavolinë. Ata biseduan për gjëra të ndryshme dhe të parëndësishme. U shmangeshin bisedave politlke dhe shoqërore. Gjenerali ishte shumë serioz dhe i sjellshëm. Prifti fliste pak. Gjenerali dha të kuptonte se ai ishte kryesori, megjithëse prifti fliste më pak. Ai foli për traditat e bukura që ka krijuar njerëzimi në lidhje me varrimin e ushtarëve. Përmendi grekët e trojanët, që varrosnin njerëzit me aq madhështi në pushimet midis luftërave. Ai ishte shumë entuziast për misionin e tij. Do ta kryente shumë mirë këtë mision të rëndë dhe të shenjtë. Mijëra nëna prisnin bijtë e tyre. Ato kishin njëzet e ca vjet që prisnin. është e vërtetë se kjo pritje ndryshonte pak nga ajo pritja tjetër, kur ato shpresonin, t'u ktheheshin të gjallë bijtë e tyre, por

Gjenerali i ushtrisë së vdekur - Analiza

'' Gjenerali i ushtrisë së vdekur ' ' '' Tema '' Tek romani '' Gjenerali i ushtrisë së vdekur '' tema është qëndresa e popullit shqiptar në ndeshje me një ushtri pushtuese dhe fati i kobshëm i kësaj ushtrie në truallin shqiptar.  Trajtohen edhe tema nga përditshmëria. Lexo një analizë tjetër: '' Gjenerali i ushtrisë së vdekur '' '' Subjekti '' Romani '' Gjenerali i ushtrisë së vdekur '' konsiderohet kryevepër e prozës shqiptare të realizmit socialist . Në këtë vepër nga '' Ismail Kadare '' shtjellohet ardhja e një gjenerali dhe një prifti në Shqipëri, për t‟i mbledhur eshtrat e një ushtrie të vrarë gjatë Luftës së Dytë Botërore.  Ata kalojnë nëpër vise të ndryshme të Shqipërisë të pas njëzet vjetëve paqe.  Ardhja e tyre në Shqipëri u kujton banorëve ushtarët e vrarë, por edhe baballarët, nënat, vëllezërit, motrat dhe shokët e rënë nga dora e

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more