Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Sllavët e Perendimit

Ardhja e sllavëve në Ballkan

Ardhja e sllavëve në Ballkan Si ndaheshin sllavët

Sllavët shtriheshin ndërmjet Dnjeprit(lumë në Rusi) e Karpateve(male që ndajnë Evropën dhe Azinë) prej nga edhe erdhën në Ballkan.

Sllavët ndaheshin në tri grupe të mëdha: në sllavët e Lindjes, sllavët e Perëndimit dhe sllavët e Jugut. Sllavët e Lindjes janë: rusët, bellorusët dhe ukrainasit.

Sllavët e Perendimit janë: polakët, çekët, moravët dhe sllovakët Sllavët e Jugut janë: sllovenët, kroatët, serbët, malazeztë, maqedonasit, bullgarët etj.

Sllavët e Jugut

Fiset sllave të Jugut në fillim u vendosën në veri të Danubit të ulët. Ata vazhdimisht kalonin Danubin(lumë që buron në Gjermani dhe derdhet në Detin e Zi) dhe plaçkitnin popujt e Ballkanit.

Sllavët e Jugut në mes të shekullit VI filluan të depërtojnë në tokat e Perandorisë Bizantine. Ata erdhën gradualisht nga veriu në jug dhe zunë vend në tokat ndërmjet Danubit dhe Detit Egje. Të gjitha vendet i pushtuan me forcë.

Nga fundi i shekullit VII në pjesën e poshtrne të Danubit u fo…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more