Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Komente për poezi. Show all posts
Showing posts with label Komente për poezi. Show all posts

Fjalët e qiririt

                 
Fjalet e qiriut,Naim Frasheri,Fjalet e qirit


                  

                        ''Fjalët e qiririt''Poeti në këtë vjershë e krahason veten me një lajmëtar ditësh të lumtura, me një edukator e udhëheqës të popullit.

Ai i kishte vënë vetes për detyrë të bëhet mësues dhe edukator i njerëzve nga çdo pikëpamje.

Kjo shihet edhe nga kjo vjershë, që është nga të parat që e shkroi Naim Frashëri.

Që në titull të kësaj vjershe kemi një figurë të bukur poetike që quhet simbol.

Fjalët e qiriut janë fjalët e poetit dhe këto lihen të nënkuptohen.

                             Autori : Dr. Agon Bislimi 

Shih edhe:

''Naim Frashëri''

Fjalët e qiririt

fjalet e qiriut, analize,koment,analiza, kritika letrare, komente per poezi, fjalet e qiririt
                 
Fjalet e qiriut,Naim Frasheri,Fjalet e qirit


                  

                        ''Fjalët e qiririt''Poeti në këtë vjershë e krahason veten me një lajmëtar ditësh të lumtura, me një edukator e udhëheqës të popullit.

Ai i kishte vënë vetes për detyrë të bëhet mësues dhe edukator i njerëzve nga çdo pikëpamje.

Kjo shihet edhe nga kjo vjershë, që është nga të parat që e shkroi Naim Frashëri.

Që në titull të kësaj vjershe kemi një figurë të bukur poetike që quhet simbol.

Fjalët e qiriut janë fjalët e poetit dhe këto lihen të nënkuptohen.

                             Autori : Dr. Agon Bislimi 

Shih edhe:

''Naim Frashëri''

Fjalët e qiririt

fjalet e qiriut, analize,koment,analiza, kritika letrare, komente per poezi, fjalet e qiririt

Sharl Bodler - Albatrosi

Dy analiza për poezinë Albatrosi


Poezi-Albatrosi- analizë letrare, koment, kritikë letrare 

 

 

 

Lulet e se keqes- analiza letrare apo kritika letrare


Ka rreth 100 poezi, në gjyq akuzohet për imoralitet dhe satanizëm,poeti detyrohet ti cenzurojë disa poezi.

Në vepër menjëherë bie në sy kundërthënia ndërmjet së bukurës që ka simbol lulet dhe së keqes që ka simbol satanin.

Në planin e moralit,vepra është revoltë kundër borgjezisë,ku në poezi janë të pranishëm refuzimi dhe kundërshtimi të drejtuar nga ligjet në fuqi, ku edhe qëndron themeli i shoqërisë.

Botën e sheh me pesimizëm,me zymtësi,i këndon satanit,dashurive të ndaluara me "gratë e mallkuara" jetën e sheh si bashkim të hyjnores dhe satanikës,madhërishmes dhe banales.

Përmban poezi të shkruara për qytetin,ku i përshkruan rrugët e errëta të qytetit së pari në
papastërtinë e tij, baltën, pervezitetin që paraqet bukurinë e së shëmtuarës dhe për gjendjen e mjerueshme të të varfërve,që skamja i ka hedhur rrugëve. 

lulet e se keqes analize,analiza Lulet e se keqes, Lulet e se keqes koment,Koment per poezite lulet e se keqes, Lulet e se keqes analiza

Ka rreth 100 poezi, në gjyq akuzohet për imoralitet dhe satanizëm,poeti detyrohet ti cenzurojë disa poezi.

Në vepër menjëherë bie në sy kundërthënia ndërmjet së bukurës që ka simbol lulet dhe së keqes që ka simbol satanin.

Në planin e moralit,vepra është revoltë kundër borgjezisë,ku në poezi janë të pranishëm refuzimi dhe kundërshtimi të drejtuar nga ligjet në fuqi, ku edhe qëndron themeli i shoqërisë.

Botën e sheh me pesimizëm,me zymtësi,i këndon satanit,dashurive të ndaluara me "gratë e mallkuara" jetën e sheh si bashkim të hyjnores dhe satanikës,madhërishmes dhe banales.

Përmban poezi të shkruara për qytetin,ku i përshkruan rrugët e errëta të qytetit së pari në
papastërtinë e tij, baltën, pervezitetin që paraqet bukurinë e së shëmtuarës dhe për gjendjen e mjerueshme të të varfërve,që skamja i ka hedhur rrugëve. 

lulet e se keqes analize,analiza Lulet e se keqes, Lulet e se keqes koment,Koment per poezite lulet e se keqes, Lulet e se keqes analiza

Poezia-Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm -koment,kritikë,analizë letrare

Poezi , shpreh botën intime të Naimit.

Poeti në këtë rast na paraqitet si përceptues dhe vështrues romantik i bukurisë femërore.Këtë bukuri që ai e quan hyjnore e shpreh me metaforat si (sytë-yje,balli-hënë, faqet, flokët-dritë qiejsh).

Poeti nuk flet për dashuri të përjetuar.

Poezia mbyllet me një reminishencë filozofike se ,,ska asgjë të përjetshme , se bukuria dhe djalëria vjen e shkon dhe ndërrohen gjërat‟‟.

Bukuria sipas Naimit është kategori estetike dhe shfaqje hyjnore.

Bukuria hyjnore te femra shfaqet më plastike dhe e mbuluar vetëm nga bukuria.

Gjërat që Naimi përcepton janë : gusha , kraharori , sytë , balli , pulpat , llërët , qëpallat , këmbët , duart dhe ato i paramendon si të veçantat e të përgjithshmes.

Sipas tij nga bukuria lind dashuria kurse dashuria nuk mund të ekzistojë pa qenë bukuria.

Bukurinë Naimi e shfaq në dy rrafshe në atë 1)hyjnor apo filozofik dhe 2)tokësor apo njerëzor. 


Poezia-Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm -koment,kritikë,analizë letrare,Naim Frasheri komente per poezite,Naim Frasheri komente per poezi,poezia e Naim Frasheri komente per poezite,Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm analize,analiza Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm,poezia Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm 
Poezi , shpreh botën intime të Naimit.

Poeti në këtë rast na paraqitet si përceptues dhe vështrues romantik i bukurisë femërore.Këtë bukuri që ai e quan hyjnore e shpreh me metaforat si (sytë-yje,balli-hënë, faqet, flokët-dritë qiejsh).

Poeti nuk flet për dashuri të përjetuar.

Poezia mbyllet me një reminishencë filozofike se ,,ska asgjë të përjetshme , se bukuria dhe djalëria vjen e shkon dhe ndërrohen gjërat‟‟.

Bukuria sipas Naimit është kategori estetike dhe shfaqje hyjnore.

Bukuria hyjnore te femra shfaqet më plastike dhe e mbuluar vetëm nga bukuria.

Gjërat që Naimi përcepton janë : gusha , kraharori , sytë , balli , pulpat , llërët , qëpallat , këmbët , duart dhe ato i paramendon si të veçantat e të përgjithshmes.

Sipas tij nga bukuria lind dashuria kurse dashuria nuk mund të ekzistojë pa qenë bukuria.

Bukurinë Naimi e shfaq në dy rrafshe në atë 1)hyjnor apo filozofik dhe 2)tokësor apo njerëzor. 


Poezia-Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm -koment,kritikë,analizë letrare,Naim Frasheri komente per poezite,Naim Frasheri komente per poezi,poezia e Naim Frasheri komente per poezite,Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm analize,analiza Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm,poezia Vasha nazemadhe dhe me të ecur të këndshëm 

Poezia- Kujtim nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare


Është poezi e cila qëndron në krye të erotikës shqiptare.

Dashurinë Serembe e shpreh nëpërmjet kujtimeve imagjinative të tij .

Në atë gjendje përderisa vetë poeti po fanitej gjen forcë të plotësojë portretin e dashurisë së tij që i kish vdekur duke krijuar iluzione se ,,vasha mu kthye nga tjetri dhe‟‟ , por kur e sheh autori gjendjen e tij përsëri bën kthesë në realitet duke thënë ,,sngrihet Bardhusha që te varri fle‟‟. 


Postime të ngjashme:

 

 Poezia- Kujtim nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,Kujtim Analiza,poezia kujtim analiza,poezia kujtim koment,koment per poezine kujtim nga Zef Serembe,Zef Serembe koment per poezine,koment per poezine kujtim,kujtim poezia,

Është poezi e cila qëndron në krye të erotikës shqiptare.

Dashurinë Serembe e shpreh nëpërmjet kujtimeve imagjinative të tij .

Në atë gjendje përderisa vetë poeti po fanitej gjen forcë të plotësojë portretin e dashurisë së tij që i kish vdekur duke krijuar iluzione se ,,vasha mu kthye nga tjetri dhe‟‟ , por kur e sheh autori gjendjen e tij përsëri bën kthesë në realitet duke thënë ,,sngrihet Bardhusha që te varri fle‟‟. 


Postime të ngjashme:

 

 Poezia- Kujtim nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,Kujtim Analiza,poezia kujtim analiza,poezia kujtim koment,koment per poezine kujtim nga Zef Serembe,Zef Serembe koment per poezine,koment per poezine kujtim,kujtim poezia,

Poezia- Për lirinë e venetisë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare


Shkruar 1860 , flet për luftën çlirimtare të Venedikut , të cilën luftë e udhëhoqi Garibaldi. 

Poeti gjithashtu u del në krah arbëreshëve që marrin pjesë në lëvizjen e Garibaldit duke shpresuar në ndihmën e Garibaldit ndaj shqiptarëve saqë Garibaldin e krahason me figura të larta shqipe si Skenderbeu


Postime të ngjashme:

Zef Serembe - Biografia

 Poezia- Për lirinë e venetisë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,analiza e poezise per lirine e venetise,koment per poezine per lirine e venetise,liria e venetise kritike letrare, kritika letrare,kritike letrare per poezine lirine e venetise

Shkruar 1860 , flet për luftën çlirimtare të Venedikut , të cilën luftë e udhëhoqi Garibaldi. 

Poeti gjithashtu u del në krah arbëreshëve që marrin pjesë në lëvizjen e Garibaldit duke shpresuar në ndihmën e Garibaldit ndaj shqiptarëve saqë Garibaldin e krahason me figura të larta shqipe si Skenderbeu


Postime të ngjashme:

Zef Serembe - Biografia

 Poezia- Për lirinë e venetisë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,analiza e poezise per lirine e venetise,koment per poezine per lirine e venetise,liria e venetise kritike letrare, kritika letrare,kritike letrare per poezine lirine e venetise

Poezia- Zonjës Elena Gjikë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare


''Elena Gjika''


Botuar 1870 , këtu poeti e ndërton figurën e romunes me prejardhje shqiptare me të cilën krenohen arbëreshët , sidomos me formimin e saj intelektual , me pozitën e saj , siç paraqet edhe autori si një unazë që lidh dhe si një yll i lirisë që ndriçon.

Poashtu në këtë poezi autori brengoset me mosaftësinë e Arbëreshëve për tu ndihmuar bashkëatdhetarëve , flet për ata si Xhavella , Bubullima , Boçari e shumë shqiptarë të tjerë që kishin luftuar për Greqinë kurse tashmë për vetë mëmëdheun skishte asnjë burrë për të luftuar dhe për ta liruar nga zgjedha turke. 


Postime të ngjashme:

Zef Serembe - Biografia

Poezia- Kujtim nga Zef Serembe-Koment

 Poezia- Zonjës Elena Gjikë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,poezia zonjes Elena Gjika zef serembe,poezi Per Elena Gjiken,koment per poezi shqip,komente

''Elena Gjika''


Botuar 1870 , këtu poeti e ndërton figurën e romunes me prejardhje shqiptare me të cilën krenohen arbëreshët , sidomos me formimin e saj intelektual , me pozitën e saj , siç paraqet edhe autori si një unazë që lidh dhe si një yll i lirisë që ndriçon.

Poashtu në këtë poezi autori brengoset me mosaftësinë e Arbëreshëve për tu ndihmuar bashkëatdhetarëve , flet për ata si Xhavella , Bubullima , Boçari e shumë shqiptarë të tjerë që kishin luftuar për Greqinë kurse tashmë për vetë mëmëdheun skishte asnjë burrë për të luftuar dhe për ta liruar nga zgjedha turke. 


Postime të ngjashme:

Zef Serembe - Biografia

Poezia- Kujtim nga Zef Serembe-Koment

 Poezia- Zonjës Elena Gjikë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,poezia zonjes Elena Gjika zef serembe,poezi Per Elena Gjiken,koment per poezi shqip,komente

Poezia- Ditari nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare

Flitet për një luftëtarë që ishte nisur në luftë kundër armikut , luftë që e kish pritur gjatë kohë , në këtë rrugë për luftë se ndal as vajza që tani qan , te ky luftëtar mbizotëron dashuria ndaj atdheut ngase ai i përgjigjet thirrjes ,,vatra na thërret‟‟.

Nga e dashura kërkon që kur të kthehet ti vendoset flamuri në trarin e shtëpisë.

Flamuri për të është sikur nusja.


 Poezia- Ditari nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,poezia ditari koment,poezia ditari nga Zef Serembe,poezi ditari Zef Serembe,ditari poezi shqip,koment per poezi,poezi koment,komente rreth poezive,poezi komente,koment poezi
Flitet për një luftëtarë që ishte nisur në luftë kundër armikut , luftë që e kish pritur gjatë kohë , në këtë rrugë për luftë se ndal as vajza që tani qan , te ky luftëtar mbizotëron dashuria ndaj atdheut ngase ai i përgjigjet thirrjes ,,vatra na thërret‟‟.

Nga e dashura kërkon që kur të kthehet ti vendoset flamuri në trarin e shtëpisë.

Flamuri për të është sikur nusja.


 Poezia- Ditari nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,poezia ditari koment,poezia ditari nga Zef Serembe,poezi ditari Zef Serembe,ditari poezi shqip,koment per poezi,poezi koment,komente rreth poezive,poezi komente,koment poezi

Poezia- Rrotullupë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare


Botuar 1860 , ishte në moshë 16 vjeçare, flet për fatin e atdheut, poashtu flet edhe për një luftë të hapur kundër turkut që ,,na la pa mëmëdhe‟‟.

Në poezi paraqitet edhe vrulli i tij rinor dhe preokupimi i tij emocional shfaqet veçmas në dy strofat e para të poezisë.

Në vjershë shtrohen 3 drama : 1)dobësia e lëvizjes kombëtare , 2)drama e arbëreshëve që kanë mbetur pa atdhe , 3) harresa tashmë kish filluar ta mbuloj kujtesën historike të arbëreshëve.

Flet për atë se Arbëria tashmë nuk ishte e pavarur dhe si e tillë nuk mund t‟i ndihmonte bashkatdhetarëve. 

Postime të ngjashme:

Zef Serembe - Biografia
  Poezia- Kujtim nga Zef Serembe-Koment


Poezia- Rrotullupë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,poezia rrotullup analiza,poezia rrotullupe koment,koment per poezine rrotullupe

Botuar 1860 , ishte në moshë 16 vjeçare, flet për fatin e atdheut, poashtu flet edhe për një luftë të hapur kundër turkut që ,,na la pa mëmëdhe‟‟.

Në poezi paraqitet edhe vrulli i tij rinor dhe preokupimi i tij emocional shfaqet veçmas në dy strofat e para të poezisë.

Në vjershë shtrohen 3 drama : 1)dobësia e lëvizjes kombëtare , 2)drama e arbëreshëve që kanë mbetur pa atdhe , 3) harresa tashmë kish filluar ta mbuloj kujtesën historike të arbëreshëve.

Flet për atë se Arbëria tashmë nuk ishte e pavarur dhe si e tillë nuk mund t‟i ndihmonte bashkatdhetarëve. 

Postime të ngjashme:

Zef Serembe - Biografia
  Poezia- Kujtim nga Zef Serembe-Koment


Poezia- Rrotullupë nga Zef Serembe-Koment për poezinë apo analizë letrare,poezia rrotullup analiza,poezia rrotullupe koment,koment per poezine rrotullupe

Komenti i poezisë ''Albatrosi'' - Sharl Bodler

Albatrosi,albatrosi analize,poezia albatrosi, analiza e poezise albatrosi,albatrosi analize letrare, analize per poezine albatrosi,poezia albatrosi koment,koment per vjershen albatrosi,sharl bodler albatrosi,albatrosi Sharl Bodler,Sharl Bodler albatrosi
AlbatrosiPoezia ''Albatrosi'' është krijuar nga një udhëtim në Indi,me çka është mahnitur nga shpendi i detit albatrosi.

Me anë të metaforëve, poeti përmes albatrosit gjegjësisht fatit të shpendit krenar e të lirë.


Të kapur nga marinarët(detarët) ku në kovertën e anijes e përdorin për humor e argëtim,e simbolizon edhe krenarinë dhe tragjedinë e vet ndaj shoqërisë, e cila nuk e pranon, e ngatërron dhe e ngujon poetinNese doni koment pak me te zgjeruar rreth poezise klikoni mbi titullin albatrosi 


Postime të ngjashme:

Koment për poezinë Albatrosi - Sharl Bodler

Albatrosi - Sharl Bodler


Albatrosi,albatrosi analize,poezia albatrosi, analiza e poezise albatrosi,albatrosi analize letrare, analize per poezine albatrosi,poezia albatrosi koment,koment per vjershen albatrosi,sharl bodler albatrosi,albatrosi Sharl Bodler,Sharl Bodler albatrosi 
Albatrosi,albatrosi analize,poezia albatrosi, analiza e poezise albatrosi,albatrosi analize letrare, analize per poezine albatrosi,poezia albatrosi koment,koment per vjershen albatrosi,sharl bodler albatrosi,albatrosi Sharl Bodler,Sharl Bodler albatrosi
AlbatrosiPoezia ''Albatrosi'' është krijuar nga një udhëtim në Indi,me çka është mahnitur nga shpendi i detit albatrosi.

Me anë të metaforëve, poeti përmes albatrosit gjegjësisht fatit të shpendit krenar e të lirë.


Të kapur nga marinarët(detarët) ku në kovertën e anijes e përdorin për humor e argëtim,e simbolizon edhe krenarinë dhe tragjedinë e vet ndaj shoqërisë, e cila nuk e pranon, e ngatërron dhe e ngujon poetinNese doni koment pak me te zgjeruar rreth poezise klikoni mbi titullin albatrosi 


Postime të ngjashme:

Koment për poezinë Albatrosi - Sharl Bodler

Albatrosi - Sharl Bodler


Albatrosi,albatrosi analize,poezia albatrosi, analiza e poezise albatrosi,albatrosi analize letrare, analize per poezine albatrosi,poezia albatrosi koment,koment per vjershen albatrosi,sharl bodler albatrosi,albatrosi Sharl Bodler,Sharl Bodler albatrosi 

Poezia Trahani -Hasan Zyko Kamberi - komentim i poezisë

Në këtë poezi autori shpreh keqardhjen për barinjtë e bujqit që hanë të njejtin ushqim , edhe atë 12 muaj në vit, trahanin. 

Edhe në këtë poezi ky autor bën ironi e sarkazëm për të pasurit.

Poezia Trahani -Hasan Zyko Kamberi - komentim i poezisë,Poezia Trahani analize letrare,Poezia Trahani koment i poezise,poezia Trahani komentim
Në këtë poezi autori shpreh keqardhjen për barinjtë e bujqit që hanë të njejtin ushqim , edhe atë 12 muaj në vit, trahanin. 

Edhe në këtë poezi ky autor bën ironi e sarkazëm për të pasurit.

Poezia Trahani -Hasan Zyko Kamberi - komentim i poezisë,Poezia Trahani analize letrare,Poezia Trahani koment i poezise,poezia Trahani komentim

Poezia Bahti im(Fati im) -Hasan Zyko Kamberi - Analize letrare apo komentim i poezisë

Subjekti: flitet për jetën e poetit dhe eksperiencën e njeriut në jetë. 

Shtron pyetje shoqërisë se kush duhet ta bëjn të lumtur një njeri: ryshfeti, paskrupulliteti, hipokrizia etj; apo dituria,intelegjenca, puna sakrifica. 

Të parat i kishte shtresa feudale dhe për këtë arsye atë qeveri e quan zaife, hokabaza, pijanece, e të sëmurë.

Poezia Bahti im(Fati im) -Hasan Zyko Kamberi - Analize letrare apo komentim i poezisë,poezia shqip,poezi shqip,koment per poezi,Hasan Zyko Kamberi koment poezish,Hasan Zyko KAMBERI analize letrare,Poezia Bahti Im analiza letrare,Analiza e poezise Bahti im apo fati im, Analize e poezise Bahti Im apo fati im
Subjekti: flitet për jetën e poetit dhe eksperiencën e njeriut në jetë. 

Shtron pyetje shoqërisë se kush duhet ta bëjn të lumtur një njeri: ryshfeti, paskrupulliteti, hipokrizia etj; apo dituria,intelegjenca, puna sakrifica. 

Të parat i kishte shtresa feudale dhe për këtë arsye atë qeveri e quan zaife, hokabaza, pijanece, e të sëmurë.

Poezia Bahti im(Fati im) -Hasan Zyko Kamberi - Analize letrare apo komentim i poezisë,poezia shqip,poezi shqip,koment per poezi,Hasan Zyko Kamberi koment poezish,Hasan Zyko KAMBERI analize letrare,Poezia Bahti Im analiza letrare,Analiza e poezise Bahti im apo fati im, Analize e poezise Bahti Im apo fati im

Poezia Paraja-Hasan Zyko Kamberi - Analize letrare apo komentim i poezisë

Rëndësia: është me motiv social dhe më e rëndësishmja e kësaj periudhe.
 
Personazhet: personazhet jan të shtresave të ndryshme.
 
1. feudalët (mbreti,vezirët, pashallarët, tregtarët, zejtarët)
 
2. klerikët (i pari i fesë, myftiu, myderrisi, kyrët e vaizët)
 
3.të varfërit (servilët, mundqarët, sahanlëpirësit, pakurrizorët)
 
Subjekti: flitet për veprimet, sjelljet e njerëzve që të aarijnë deri te para. Ku dy shtresat e para zhvillojnë luftë pa kompromis, ndërsa e treata veprojnë kundër ndërgjegjes, moralit, karakterit për të fituar para.
 
Qëndrimi i autorit: Shkrimtari dy grupet e para i satirizon dhe ironon ndërsa për shtresën e tretë i vjen keq për jetën e tyre.Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

poezia paraja koment i poezise,poezia paraja nga Hasan Zyko Kamberi analize letrare,analiza shqip,komentim i poezise paraja Hasan Zyko Kamberi,Poezi paraja kritike letrare,ANALIZA E POEZISË PARAJA,poezia paraja analize,analize e poezise paraja
Rëndësia: është me motiv social dhe më e rëndësishmja e kësaj periudhe.
 
Personazhet: personazhet jan të shtresave të ndryshme.
 
1. feudalët (mbreti,vezirët, pashallarët, tregtarët, zejtarët)
 
2. klerikët (i pari i fesë, myftiu, myderrisi, kyrët e vaizët)
 
3.të varfërit (servilët, mundqarët, sahanlëpirësit, pakurrizorët)
 
Subjekti: flitet për veprimet, sjelljet e njerëzve që të aarijnë deri te para. Ku dy shtresat e para zhvillojnë luftë pa kompromis, ndërsa e treata veprojnë kundër ndërgjegjes, moralit, karakterit për të fituar para.
 
Qëndrimi i autorit: Shkrimtari dy grupet e para i satirizon dhe ironon ndërsa për shtresën e tretë i vjen keq për jetën e tyre.Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

poezia paraja koment i poezise,poezia paraja nga Hasan Zyko Kamberi analize letrare,analiza shqip,komentim i poezise paraja Hasan Zyko Kamberi,Poezi paraja kritike letrare,ANALIZA E POEZISË PARAJA,poezia paraja analize,analize e poezise paraja

Shpell e Dragobisë - Fan S. Noli (elegji për Bajram Currin)

Shpell e Dragobisë  - Fan S. Noli (elegji për Bajram Currin)

Kur tufani e çthuri fenë,
Kur tirani e krrusi atdhenë,
Mi një brek të Dragobisë
Priret Flamur’ i lirisë.
 
Atje nisi, atje mbaroj,
Atje krisi, atje pushoj,-
Rrufe-shkab’ e Malësisë,
Në një shkëmb të Dragobisë.
 
Vendi dridhej, ay mbeti
Se s’tronditej nga tërmeti.-
Dif drangoj i Dragobisë,
Trim tribun i Vegjëlisë.
 
O Bajram, bajrak i gjallë,
More nam me gjak në ballë,
Te një shpell’ e Dragobisë,-
Yll i rall’ i burrërisë.
 
Thon’ u-shtri e thon’ u-vra,-
Po ti s’vdiqe, or Baba,
As te shkëmb’ i Dragobisë,
As të zëmr’ e Djalërisë.
 
As je vrar’ e as po vritesh
Legjendar Ante po rritesh.-
Dithiramb i Dragobisë,
Tmerr, panik i mizorisë.

Me Zjarr Shenjt u-ndrit kjo shpellë,
Gjer në qjell u-ngrit Kështjellë
Për çlirimn’ e Shqipërisë
Katakomb e Dragobisë.


Komenti 

Poezia “Shpell’ e Dragobisë“ e shkrimtarit të letërsisë shqiptare F.S.Noli është një elegji kushtuar trimit kosovar Bajram Curri, i cili luftoi me trimëri të rrallë kundër pushtuesve osmanë, shovinistëve serbë dhe kundër Ahmet Zogut. 

Bajram Curri nuk u arratis jashtë atdheut as pas Revolucionit të Qershorit, por përkundrazi qëndroi maleve të Shqipërisë ku u rrethua në Shpellën e Dragobisë (katund në Malësinë e Gjakovës) dhe u vra duke u përpjekur të çajë rrugën me armë në dorë.


shpella e dragobise, koment per poezine shpell e dragobise, bajram curri, komente per poezi, vepra letrare, veper letrare, vepra ne gjuhen shqipe, vepra shqip, poezi shqipe komente, shpell e dragobise koment,
Shpell e Dragobisë  - Fan S. Noli (elegji për Bajram Currin)

Kur tufani e çthuri fenë,
Kur tirani e krrusi atdhenë,
Mi një brek të Dragobisë
Priret Flamur’ i lirisë.
 
Atje nisi, atje mbaroj,
Atje krisi, atje pushoj,-
Rrufe-shkab’ e Malësisë,
Në një shkëmb të Dragobisë.
 
Vendi dridhej, ay mbeti
Se s’tronditej nga tërmeti.-
Dif drangoj i Dragobisë,
Trim tribun i Vegjëlisë.
 
O Bajram, bajrak i gjallë,
More nam me gjak në ballë,
Te një shpell’ e Dragobisë,-
Yll i rall’ i burrërisë.
 
Thon’ u-shtri e thon’ u-vra,-
Po ti s’vdiqe, or Baba,
As te shkëmb’ i Dragobisë,
As të zëmr’ e Djalërisë.
 
As je vrar’ e as po vritesh
Legjendar Ante po rritesh.-
Dithiramb i Dragobisë,
Tmerr, panik i mizorisë.

Me Zjarr Shenjt u-ndrit kjo shpellë,
Gjer në qjell u-ngrit Kështjellë
Për çlirimn’ e Shqipërisë
Katakomb e Dragobisë.


Komenti 

Poezia “Shpell’ e Dragobisë“ e shkrimtarit të letërsisë shqiptare F.S.Noli është një elegji kushtuar trimit kosovar Bajram Curri, i cili luftoi me trimëri të rrallë kundër pushtuesve osmanë, shovinistëve serbë dhe kundër Ahmet Zogut. 

Bajram Curri nuk u arratis jashtë atdheut as pas Revolucionit të Qershorit, por përkundrazi qëndroi maleve të Shqipërisë ku u rrethua në Shpellën e Dragobisë (katund në Malësinë e Gjakovës) dhe u vra duke u përpjekur të çajë rrugën me armë në dorë.


shpella e dragobise, koment per poezine shpell e dragobise, bajram curri, komente per poezi, vepra letrare, veper letrare, vepra ne gjuhen shqipe, vepra shqip, poezi shqipe komente, shpell e dragobise koment,

Koment per poezinë Korbi - Edgar Allan Poe

Koment per poezinë KorbiEdgar Allan Poe

Një mes – nate të bezdisur
Tek këndonja i zalisur
Disa prralla dhe magjira
Të një shkence të harruar,
Tek dremitnja i kapitur
Befas vjen një e trokitur,
Me ngadale e goditur
Përmi derë t’odës sime.
“Dikush është, thashë, jashtë
Që troket mi derën time-
Vetëm kjo, dhe asgjë më.

Ah, e mbanj nër mënt fort mirë,
Ishte dimr’ i ftoht’ i ngrirë,
Dhe n’oxhakun shkrump të nxirë
Urët shuheshin në hi.
Desha të gëdhihej dita,
Se më kot nga librat prita
Të më ngushëllonte drita
Për të lumurën Lenorë,
Vajz’ e rrallë dhe rezore,
Q’i thon’ Engjëjtë Lenorë,
Përmi dhe pa emër më.
Era frynte që përjashta,
Rrihte perdet e mëndafshta
Dhe më ngjethte dhe më derthte
Tmerre që s’ i ndjeva kurrë.
Dhe tani që të pushonte
Zemr’ e mjerë që lëftonte,
Goja po më bëlbëconte:
“ Dikush do të hynjë brënda;
Nonjë vizitor i vonët
Që kërkon të hynjë brënda.

Kjo do jet’ e asgjë më”.
Mblodha veten menjëherë
Edhe frikë më pa ndjerë:
“Zot, i them, a Zonjë, fajin
Ndjemani, ju lutem shumë,
Se për Zotin po dremitnja,
Aq ‘ e hollë ish trokitja
Aq ‘ e lehtë ish goditja
Përmi derë t’odës sime
Sa mezi ma zuri veshi.”
Dhe e hapa derën sheshit,
Errësirë ‘ e asgjë më.
* * *
“Mbyll-e gojën, dreq a shpëndë!
Ngrihem dhe thërres më këmbë,
Çporru prap mun në djall,
Në skëterrë dhe në zall!
Pëndë mos me shkunt të zezë
Të më rrej ‘ e të më ndezë;
Mos ler shenjë të gënjeshtrës
Që më the, po shko prej derës!
Nxirr-m’a qipin tënt prej zëmrës
Thyej qafën jashtë derës!”
Thotë Korbi: “Kurrë më”.

Edhe Korb’i zi i humbur
Qëndron edhe i patundur
Mi të zbetin bust Pallade
Mun mi derë t’odës sime.
Edhe sytë i shkëndritnin
Si prej djajsh që ëndërritin
Edhe llamba që ndrit sipër
Ja heth hien përmi dhe;
Shpirti im nga ajo hie
Që valon atje mi dhe
Do mos ngrihet – kurrë më.

Koment i shkurtër

Korbi simbolizon vdekjen, zinë.
 
Në vjershë përshkruhet një natë e tmerrshme, ku gruaja e poetit, Lenora, lëngon e sëmurë për vdekje, e poeti rri zgjuar dhe e ruan duke lexuar libra të ndryshme.

koment per poezine korbi,komente per poezi,koment korbi,Edgar Allan Poe korbi koment, komente poezish 
Koment per poezinë KorbiEdgar Allan Poe

Një mes – nate të bezdisur
Tek këndonja i zalisur
Disa prralla dhe magjira
Të një shkence të harruar,
Tek dremitnja i kapitur
Befas vjen një e trokitur,
Me ngadale e goditur
Përmi derë t’odës sime.
“Dikush është, thashë, jashtë
Që troket mi derën time-
Vetëm kjo, dhe asgjë më.

Ah, e mbanj nër mënt fort mirë,
Ishte dimr’ i ftoht’ i ngrirë,
Dhe n’oxhakun shkrump të nxirë
Urët shuheshin në hi.
Desha të gëdhihej dita,
Se më kot nga librat prita
Të më ngushëllonte drita
Për të lumurën Lenorë,
Vajz’ e rrallë dhe rezore,
Q’i thon’ Engjëjtë Lenorë,
Përmi dhe pa emër më.
Era frynte që përjashta,
Rrihte perdet e mëndafshta
Dhe më ngjethte dhe më derthte
Tmerre që s’ i ndjeva kurrë.
Dhe tani që të pushonte
Zemr’ e mjerë që lëftonte,
Goja po më bëlbëconte:
“ Dikush do të hynjë brënda;
Nonjë vizitor i vonët
Që kërkon të hynjë brënda.

Kjo do jet’ e asgjë më”.
Mblodha veten menjëherë
Edhe frikë më pa ndjerë:
“Zot, i them, a Zonjë, fajin
Ndjemani, ju lutem shumë,
Se për Zotin po dremitnja,
Aq ‘ e hollë ish trokitja
Aq ‘ e lehtë ish goditja
Përmi derë t’odës sime
Sa mezi ma zuri veshi.”
Dhe e hapa derën sheshit,
Errësirë ‘ e asgjë më.
* * *
“Mbyll-e gojën, dreq a shpëndë!
Ngrihem dhe thërres më këmbë,
Çporru prap mun në djall,
Në skëterrë dhe në zall!
Pëndë mos me shkunt të zezë
Të më rrej ‘ e të më ndezë;
Mos ler shenjë të gënjeshtrës
Që më the, po shko prej derës!
Nxirr-m’a qipin tënt prej zëmrës
Thyej qafën jashtë derës!”
Thotë Korbi: “Kurrë më”.

Edhe Korb’i zi i humbur
Qëndron edhe i patundur
Mi të zbetin bust Pallade
Mun mi derë t’odës sime.
Edhe sytë i shkëndritnin
Si prej djajsh që ëndërritin
Edhe llamba që ndrit sipër
Ja heth hien përmi dhe;
Shpirti im nga ajo hie
Që valon atje mi dhe
Do mos ngrihet – kurrë më.

Koment i shkurtër

Korbi simbolizon vdekjen, zinë.
 
Në vjershë përshkruhet një natë e tmerrshme, ku gruaja e poetit, Lenora, lëngon e sëmurë për vdekje, e poeti rri zgjuar dhe e ruan duke lexuar libra të ndryshme.

koment per poezine korbi,komente per poezi,koment korbi,Edgar Allan Poe korbi koment, komente poezish 

Koment i huaji –Sharl Bodler

I huaji

-Kë do më shumë, o njeri enigmatik. më thuaj? Babanë, nënën, motrën apo vëllanë?
- Nuk kam as baba, as nënë, as motër, as vëlla.
- Miqtë?
- Përdorni fjalë, kuptimi i së cilës më është i panjohur deri sot.
- Atdheun?
- Nuk di në cilën gjerësi gjeografike gjendet.
- Bukurinë?
- Do ta doja, po ishte hyjneshë dhe e pavdekshme.
-
Arin?
- E urrej, ashtu siç e urreni ju Zotin.
- Atëherë, kë do, o njeri i çuditshëm?
- I dua retë…… retë që udhëtojnë andej... andej... retë e mrekullueshme!

Koment i huaji –Sharl Bodler

Në letrën që i shkruan nënës së vet, me 3 qershor 1863, Bodleri thotë:
“Kur flas për edukimin tim, për mënyrën si janë formuar idetë dhe ndjenjat e mia, dëshiroj të hetohet se ndjehem i huaj ndaj botës dhe ,riteve të saj. “Ky raport i tij ndaj botës që e rrethon e bën atë ta ndjejë aq thellë vetminë sa të ndihet i huaj e t’i dojë vetëm retë si udhëtare të palodhshme të hapësirës së qiellit. Se nga çfarë bote është i rrethuar ai, mbase më së miri flet përgjigjja që i jep atij që i shtron pyetje: E urrej (arin) ashtu siç e urreni ju Zotin. Del se fjala është për njerëz që nuk e dinë as zotin zot, as njeriun njeri. Ndaj në këtë mes poeti s’ka si të ndihet ndryshe, përveçse si i huaj. Poeti këtu përdor dialogun. Në pyetjet që i bëhen ai shpalon gjendjen e vet shpirtërore, ndjenjën e thellë të vetmisë, në boten në të cilën as kuptohet, as pranohet si duhet. 
 i huaji koment, komente i huaji,i huaji koment, komente, i huaji sharl bodler koment, Koment i huaji Sharl Bodler
I huaji

-Kë do më shumë, o njeri enigmatik. më thuaj? Babanë, nënën, motrën apo vëllanë?
- Nuk kam as baba, as nënë, as motër, as vëlla.
- Miqtë?
- Përdorni fjalë, kuptimi i së cilës më është i panjohur deri sot.
- Atdheun?
- Nuk di në cilën gjerësi gjeografike gjendet.
- Bukurinë?
- Do ta doja, po ishte hyjneshë dhe e pavdekshme.
-
Arin?
- E urrej, ashtu siç e urreni ju Zotin.
- Atëherë, kë do, o njeri i çuditshëm?
- I dua retë…… retë që udhëtojnë andej... andej... retë e mrekullueshme!

Koment i huaji –Sharl Bodler

Në letrën që i shkruan nënës së vet, me 3 qershor 1863, Bodleri thotë:
“Kur flas për edukimin tim, për mënyrën si janë formuar idetë dhe ndjenjat e mia, dëshiroj të hetohet se ndjehem i huaj ndaj botës dhe ,riteve të saj. “Ky raport i tij ndaj botës që e rrethon e bën atë ta ndjejë aq thellë vetminë sa të ndihet i huaj e t’i dojë vetëm retë si udhëtare të palodhshme të hapësirës së qiellit. Se nga çfarë bote është i rrethuar ai, mbase më së miri flet përgjigjja që i jep atij që i shtron pyetje: E urrej (arin) ashtu siç e urreni ju Zotin. Del se fjala është për njerëz që nuk e dinë as zotin zot, as njeriun njeri. Ndaj në këtë mes poeti s’ka si të ndihet ndryshe, përveçse si i huaj. Poeti këtu përdor dialogun. Në pyetjet që i bëhen ai shpalon gjendjen e vet shpirtërore, ndjenjën e thellë të vetmisë, në boten në të cilën as kuptohet, as pranohet si duhet. 
 i huaji koment, komente i huaji,i huaji koment, komente, i huaji sharl bodler koment, Koment i huaji Sharl Bodler

Namazi

Syzat