Skip to main content

Posts

Showing posts with the label AIDS

Si përhapet virusi HIV?

Si përhapet virusi HIV? Hivi përhapet nga: Nga seksi i pambrojtur.  Nga kontakti i drejtpërdrejtë me gjakun e infektuar.  Nga përdorimi i përbashkët i gjilpërave të injeksioneve.  Nga nëna te fëmija gjatë lindjes ose gjatë ushqimit me gji.

Si zbulohet virusi HIV?

Simptomat janë shenjat e sëmundjes.  Simptomat e HIV janë të ngjashme me ato të një infeksioni të zakonshëm.  Disa persona përjetojnë një periudhë të shkurtër me pak temperaturë, dhimbje fyti, gjëndra limfatike të fryra dhe skuqje të lëkurës disa javë pasi ata janë infektuar.  Disa të tjerë nuk kanë fare simptoma dhe nuk kanë asnjë shenjë infektimi për disa vjet.  Ekziston mundësia që ju të jeni të infektuar me HIV dhe të infektoni të tjerët pa e ditur që e keni.  E vetmja mënyrë për ta ditur me siguri është që të testoheni!  Mendoni se mund të jeni të infektuar?  Testohuni.  Testi i virusit HIV është falas dhe ju jep një përgjigje përfundimtare!

Çfarë është virusi HIV ?

Çka është virusi HIV ?  Virusi HIV është një virus që sulmon sistemin imunitar të trupit.  Sistemi juaj imunitar ju mbron nga sëmundjet. Nëse ai dëmtohet, ju sëmureni.  Infektimi me virusin HIV zhvillohet ngadalë. Ju mund të ndiheni të shëndetshëm për disa vite me radhë.  Por një infeksion me virusin HIV që nuk trajtohet kalon në SIDA. SIDA është një sëmundje vdekjeprurëse.  Kur një person me virusin HIV kalon në SIDA, sistemi i tij imunitar dobësohet shumë.  Kjo mund të çojë në infeksione dhe sëmundje që kërcënojnë jetën.  Virusi HIV përhapet nëpërmjet kontaktit seksual dhe gjakut të infektuar.  Prezervativët janë mënyra më e mirë për t’u mbrojtur nga virusi HIV. qka eshte virusi HIV ,Cka eshte virusi HIV ,ceshte virusi HIV ,cfare eshte virusi HIV ,qeshte virusi HIV

Si bartet virusi i Hivit ?

Si bartet virusi i Hivit ?  Virusi bartet nëpërmjet të lëngjeve/sekreteve trupore. Gjaku – edhe ai menstrual – dhe sperma kan përqendrim të lartë të këtij virusi. Përqendrimi pak më i ulët është në sekretin e vaginës dhe në qumështin e nënës. Një kontakt i mukozave me lëngjet/sekretet e këtilla mund të mjaftojë për bartjen e virusit. Prandaj, HIV mund të bartet nëse ndonjëra nga këto sekrete trupore depërton në enët e gjakut ose në mukozat e organeve seksuale, të gojës apo të zorrës së trashë të personit tjetër. Rregulla e artë: ikni kontaktit të drejtëpërdrejtë të gjakut me plagët e hapura në lëkurë! Nëse kjo megjithatë ndodhë, këshillohet larja e menjëhershme e pjesës së trupit/lëkurës me ujë dhe sapun. • Virusi bartet më së shpeshti gjatë marrëdhënieve seksuale pa përdorimin e prezervativit. • Për njerëzit që marrin drogën, duke e injektuar atë me shiringë të përbashkët, ekziston rrezikshmëri e lartë e infektimit. • Virusi mundë të bartet nga një grua që është HIV-pozi

Çfarë do të thotë SIDA dhe HIV ?

SIDA ose «Acquired Immune Deficiency Syndrome» është shenjë e dobësimit të imunitetit (sistemit mbrojtës të organizmit) dhe shkaktohet nga infektimi me «Human Immunodeficiency Virus» (HIV). Virusi-HI e shkatërron sistemin mbrojtës të organizmit; bën organizmin të paaftë për tu mbrojtur mga sëmundjet dhe infeksionet; lehtëson zhvillimin e sëmundjeve tjera të cilat në mënyrë afatgjate janë të pashërueshme dhe me pasoja vdekjeprurëse.

Nga erdhi HIV / AIDS ?

Nga erdhi HIV / AIDS ? Shumë ekspertë mendojnë se HIV/AIDS ishte prezent në Sh.B.A., Evropë dhe në Afrikë për disa dekada ose më shumë deri në rastin e parë i shfaqur në vitin 1959. HIV ishte identifikuar për herë të parë më 1984 nga shkencëtarët francez dhe amerikan, por virusit që ndjellte vdekjen nuk iu dha emri deri më 1986. Mendohet që për herë të parë e ka shfaqur një majmun me ngjyrë të gjelbër prej të cilit pastaj është infektuar edhe njeriu.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e Hivit ?

Shenjat dhe simptomat e mundshme të virusit HIV janë: rreth 10 % humbje në peshë, ethe për më shumë se një muaj, lodhje dhe djersitje natën. Por këto shenja nuk janë standarte dhe janë pothuajse të pa dukshme ose ta themi më thjesht nuk i vëmë shumë rëndësi pasi janë gjëra që ndokush mund ti hasë ato në jetën e përditshme. Njerëzit mund të jenë të infektuar, domethënë të jenë HIV pozitiv, për disa vjet përpara se Sistemi imunitar i tyre të bie aq shumë saqë infeksione të ndryshme të shkaktojnë kalimin e tij nga HIV pozitiv në pacient me sëmundje të AIDS-it. Zakonisht një periudhe 4 deri në 7 vjet është një kohë relativisht e shkurtër, por dhe vendimtare për një person që mund të jetë infektuar. Kjo do të thotë se nëse ka bëre një test, me kalimin e kohës padituria e infektimit me HIV mund të jetë e rrezikshme për jetën e tij. Në fakt një person i shëndetshëm ka në gjakun e tij nga 500 deri në 1200 trupa CD4-T ose rruaza të bardha. Kur një person HIV bie me poshtë se 300 CD4-T për kamp

Si transmetohet virusi HIV ?

Virusi HIV nuk mund të depërtojë nëpërmjet lëkurës së padëmtuar dhe as nëpërmjet mbrojtjes që ofron një prezervativ. Ai nuk mund të jetojë gjatë jashtë trupit të njeriut. Virusi nuk mund të transmetohet nëpërmjet kontakteve të tilla si puthja, shtrëngimi i duarve, prekja e ndenjëses së banjës dhe përdorimi i lugëve, pirunëve dhe thikave të njëjta me personat e infektuar. Ai nuk transmetohet nëpërmjet pickimit të insekteve. Ka tri mënyra kryesore të transmetimit të virusit nga një person në një tjetër. Një mënyrë është nëpërmjet marrëdhënieve seksuale të pambrojtura Mënyra e dytë është ajo e kalimit të virusit direkt në gjak. D.m.th. nëpërmjet transfuzionit të gjakut ose përdorimit të ageve të shiringave tek më shumë se një person. Zakonisht preken persona që bëjnë transfuzion gjaku nëse bëjnë një operacion dhe persona të cilët bëjnë praktikimin e drogës me të njëjtën shiringë midis tyre. Mënyra e tretë është kalimi i virusit nga nëna tek fëmija. Gratë që janë të infektua

Çka është Hivi dhe AIDS ?

Virusi HIV (Human Immuno-deficiency Virus), virusi i mungesës së imunitetit te njeriu është një virus që shkatërron sistemin imunitar. AIDS -(Acquired Immune Deficency Syndrome), Sindroma e fituar e mungesës së imunitetit – është gjendja që pason kur trupi është i infektuar me virusin HIV kalon nga faza e mbartësit të virusit në fazën e sëmundjes. qka eshte virusi hiv,cka eshte hivi,ceshte hivi,cfare eshte hivi,qka eshte Aids,cka eshte aids,ceshte aids,qka quajme aids,

What are the other retinal manifestations in patients with AIDS ?

What are the other retinal manifestations in patients with AIDS ? · Toxoplasmosis retinochoroiditis - usually nasal to the disc, characterized by extensive whitish infarction and inflammation, with minimal associated intra-retinal haemorrhage (outer retinal involvement may show 'brush-fire' advancement of infection). · Pneumocystis carinii choroiditis - characterized by scattered nodular yellowish-orange lesions deep in the retina, usually throughout the posterior pole. · Acute retinal necrosis syndrome - with severe peripheral retinal infarction and retinal vasculitis. Atrophic retinal holes appear later in these areas. · Progressive outer retinal necrosis syndrome - characterized by diffuse whitish opacification of the retina beneath the retinal vessels and a cherry-red spot in the fovea. It is associated with herpes zoster and the prognosis for visual acuity is dismal. · Ocular presentations of syphilis include anterior and posterior uveitis, retinitis, retinal vasculitis an

What diagnostic tests would you perform to detect retinal manifestations of AIDS ?

What diagnostic tests would you perform to detect retinal manifestations of AIDS ? · Careful clinical observations. · Serology: CD4 count (usually <50 in untreated cases of CMV retinitis). · Culture. · Retinal biopsy by pars plana vitrectomy. · Fluorescein angiography: helpful in differentiating retinal lesions. · Sequential fundus photographs: for diagnosis and monitoring of lesions. · Testing of ocular fluid by polymerase chain reaction.

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more