Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Mitologjia

Miti dhe Mitologjia

Mitet- janë tregime ose rrëfime për qeniet hyjnore si perënditë dhe gjysëmperënditë, për qeniet njerëzore si heronjë dhe fenomene natyrore.
Mitologji- quajmë tërësinë e tregimeve dhe rrëfimeve për ngjarjet nga jeta e perëndive dhe e hyjnive, e heronjëve dhe e fenomeneve natyrore.
Mitet ndahen në 3 cikle: teogonike, kozmogonike, heroike
Teogonike- flasin për historinë e perëndive.
Kozmogonike- flasin për zanafillën dhe krijimin e botës.
Heroike- flasin për heroizmat e trimave legjendarë, të njerëzve viganë ose të njerëzve gjysëmperëndi. Të tillë janë: Gilgameshi ,gjysëmperëndi, lufton kundër Humbabës, sjell paqe dhe lumturi te njerëzit e një krahine.
Çdo popull ka mitet e tyre p.sh: të faraonëve, sumero-asiro-babilonase, kineze, indiane, greke, romake, shqiptare etj.

Postime të ngjashme:


Epi i Gilgameshit   Analiza
cka eshte miti,cka eshte mitologjia,cfare eshte mitologjia,ceshte mitologjia shqip,cka quaujme mitologji,cfare eshte mitologjia,mitologjia shqip,cfare eshte kozmogonike,si ndahet mi…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more