Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Të reja nga shkenca

Nanoteknologjia dhe mrekullitë e saj

Popularizimi i fjales Nanoteknologji ka filluar qe ne vitin 1980 nga K Eric Drexler, ideja e te cilit ishe ndertimi i makinerive ne shkalle molekulare, motoreve me gjeresi vetem pak nanometra. [Nanometer: Shume me i vogel se nje mikron.1e bilionta e metrit, apo perafersisht gjeresia e 3 deri ne 6 atome te radhitura pas njeri tjetrit, apo gjeresia e nje DNA'je te vetme] ndertimin e kraheve robotike, madje ndertimin e komjutrave me madhesi teper me te vogel se nje cell.Drexler ka konsumuar rreth 10 vite duke analizuar dhe pershkruar keto mjete te te mrekullueshme dhe duke u pergjigjur akuzave per Sci-Fiction.

Shume nga krijimet e diteve te sotme qe mbajne emrin "Nanoteknologji" nuk eshte ne fakt Nanoteknologji nga burimi origjinal i kuptimit te tij. Kuptimi tradicional i fjales Nanoteknologji eshte ndertimi i objekteve fund e krye ne baze te nje precizioni atomik! Kjo mundesi teorike eshte hedhur qe ne vitin 1959 nga fizikanti Richard Feynman.


Une dua te ndertoj biliona fa…

Filtrimi i ujit te pishem me anen e nanoteknologjise !

Perberje mikroskopike te Fe3O4 (Silica coated) me materiale aktive mund te perdoret per te larguar perberjet kimikale, helmet, bakteriet,viruset e te gjitha permbajtjet e tjera te demshme nga uji i pishem, me nje kosto shume me te ulet sesa metodat e filtrimit qe perdoren momentalisht, ne baze te zbulimeve te bera.


Peter Majewski dhe Chiu Ping Chan ne Iinstitutin e kerkimeve shkencore te Universitetit te Australise jugore spjegojne se egzistenca e ujit te pishem se shpejti po kthehet ne nje problem serioz ne shkalle globale. 


Teknologjia e filtrimi te ujit te pishem eshte e komplikuar dhe kerkon mjete te sofistikuara dhe po ashtu eshte proces me kosto te larte per tu mirembajtur.

 Kerkuesit shkencore te Australise mendojne se perdorimi i nanoteknologjise mund te jete nje pergjigje e thjeshte e ketij problemi.

nanoteknologjia 

Vdes kërkuesi nga bakteria vdekjeprurëse me të cilën ishte duke punuar

Një kërkues i ri nga San Francisko ka vdekur pas infektimit nga një shtam meniningokokal shumë virulent  të cilin shtam ishte duke e studiuar- dhe ekziston frika që ai mund të përhapet.
Qendra Amerikane për kontrollimin dhe prevenimin e sëmundjeve ka bërë të ditur që dyshohet se Richard Din 25 vjeçar u infektua fatalisht me një agjent nga laboratori i tij.
Një mostër biopsie e marrur nga Din është duke u testuar për të konfirmuar lajmin, raporton the Guardian.
Ironikisht studimi i Dinit ishte përqëndruar në zhvillimin e një vaksine për t'u mbrojtur nga bakteria mjaft e rrezikshme e quajtur Neisseria Meningitidis- një shtam apo lloj që shkakton meningjitin apo sëmundjen meningokoksike.
Tani,dhjetëra njerëz-duke përfshirë të afërmit,miqtë dhe bashkëpunëtorët, janë duke marrë antibiotikësinjë masë parandaluese.
Dinvdiq në më pak senjë ditë pasiu sëmurë, kështuduhet të bëhete qartëshumë shpejtnë qoftë sebakteria është përhapur.

Shkence dhe mjekesi, te reja shkencore, shkenca mjekesi, te rej…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more