Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Poezia lirike

Cilat janë llojet e poezisë lirike ?

Llojet e poezisë lirike janë: poezia përshkruese, poezia e dashurisë, oda, elegjia , epitafi, epigrafi, poezia patriotike, poezia sociale, himni , poezia satirike, poezia mendimtare, poezia idilike etj. Cilat janë llojet e poezisë lirike ?,kush jane llojet e poezise lirike,poezia lirike dhe llojet e saj,poezite lirike dhe llojet

Çka është motivi i veprёs letrare

Çka është motivi i veprёs letrare Motivi ёshtё njёsia mё e vogёl tematike e krijimit letrar.  Ky ёshtё njё element shumё i rёndёsishёm i krijimtarisё letrare, sidomos i poezisё lirike e cila shpeshherё sipas motivit qё shtjellon ndahet nё lloje tё ndryshme.  Motivi pra, ёshtё shkaku, nxitja, arsyeja, ngacmimi, qё e ka inicuar poetin tё krijojë njё krijim letrar. cka eshte motivi letrare, motivi ne letersi, cfare eshte motivi ne letersi, cili eshte roli i motivit ne letersi, qfare eshte motivi, motivi i nje vepre letrare,vepra letrare dhe motivi, cila eshte njesia me e vogel tematike e krijimit letrare, krijimi letrar dhe motivi, ceshte motivi

Kompozicioni i poezise lirike apo struktura e poezise lirike

Kompozicioni i poezise lirike apo struktura e poezise lirike Veprat lirike janë të ndërtuara në vargje. Në poezitë lirike nuk ka subjekt dhe personazhe, ndjenjat dhe mendimet i shfaq vetë poeti. Motivi Fjala motiv rrjedh nga fjala latine (motio, motos) që do të thotë ngacmoj, zgjoj, arsye, shkas për dika. Njësia më e vogël tematike , pjesa më e vogël e krijimit letrar, e cila nuk mund të ndahet më tej quhet motiv. Motivi është element i rëndësishëm në poezitë lirike. Sipas tij poezitë mund të jenë patriotike, erotike ( të dashurisë), sociale ( shoqërore) , peizazhiste, refleksive etj. Ritmi Fjala ritëm rrjedh nga fjala greke rhitmos që do të thotë ndryshim i njëtrajtshëm i ndonjë elementi. Në letërsi me fjalën ritëm kuptojmë ndryshimin e njëtrajtshëm të rrokjeve të theksuara dhe të patheksuara në vargjet e poezisë. Ritmi luan një rol të rëndësishëm për arritjen e muzikalitetit sa më të madh në poezi dhe bisedat e përditshme. Ritmi mund të jetë i shpejtë dhe i ng

Ç'është poezia lirike

            Ç'është poezia lirike Çdo vepër letrare është e shkruar në njërën prej këtyre tri gjinive: lirike, epike dhe dramatike. Poezia lirike hyn në radhën e krijimeve më të lashta letrare. Ajo u shfaq qysh atëherë kur njeriu mësoi të mendojë dhe të flasë. Ajo në fillim kishte lidhje të ngushtë me melodinë, muzikën dhe vallen. Disa nga këto veti i ka ruajtur edhe sot e kësaj dite. Poezia lirike ka si objekt të shfaqurit e përjetimeve të vetë këngëtarit a vjershëtarit. Fjala LIRIKË rrjedh prej greqishtes LYRA. Lyra ishte një vegël muzikore me të cilën grekët e vjetër i përcjellin këngët lirike. Më vonë emri i kësaj vegle muzikore u përdor për të treguar veprat letrare që i përkasin poezisë lirike. Vetia themelore e poezisë lirike është se këngëtari ose poeti shfaq përjetimet e veta, si: gëzimet, kënaqësitë, dëshirat, shpresat, dhembjet dhe vuajtjet. Për këtë arsye kjo poezi është quajtur edhe poezi subjektive. Kur poeti lirik është i pikëlluar,edhe natyrën dhe çdo gj

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more