Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Republika e Kosovës

Republika e Kosovës - Pozita, kufijtë dhe madhësia

      Republika e Kosovës 

Pozita,kufijtë dhe madhësia


Republika e Kosovës gjendet në pjesën qendrore të GadishullitBallkanik. Republika e Kosovës ndonëse e rrethuar me male të larta, përshkohet nga rrugë të rëndësishme. 
Pozitën e mirë gjeografike ia mundësojnë luginat e lumenjve që paraqesin korridoret kryesore nëpërmes të cilëve Republika e Kosovës lidhet me fqinjët. Ibri, Sitnica dhe Lepenci në pjesën qëndrore, Drini i Bardhë në pjesën perëndimore dhe Morava në pjesën lindore kanë formuar rrugë natyrore me të shkurtër dhe më të përshtatshme. 
Derisa Drini i Bardhë hap rrugën për në bregdetin shqiptar të detit Adriatik, Lepenci me rrjedhjen e Vardarit del në detin Egje e Morava e Binçës i bashkohet rrjedhës ujore të Moravës dhe të Vardarit përmes të cilëve Republika e Kosovës lidhet edhe me Detin e Zi.
Republika e Kosovës gjendet midis Serbisë në veri dhe lindje dhe Maqedonisë në jug. 
Në perëndim Republika e Kosovës kufizohet me Mailin e Zi dhe Shqipërinë.

Kufiri ndaj Malit të  Zi -- …

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more