Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Kosova. Show all posts
Showing posts with label Kosova. Show all posts

Mjekët po braktisin Kosovën

 

 

Shumë mantelbardhë nga Kosova po i japin fund kontratës së punës duke kërkuar punësim jashtë vendit.

Sipas statistikave të Ministrisë së Shëndetësisë deri me tani rreth 400 mjekë dhe infermierë nga Kosova,  janë larguar nga vendi dhe po ushtrojnë profesionin në vendet e Evropës.

Të dhënat e Ministrisë së Shëndetësisë tregojnë se interesimi për të punuar jashtë vendit në sektorin shëndetësor po shënon rritje. Për shumë infermierë nga Kosova, pikë referimi është Gjermania. Shumë nga ta kanë gjetur vend pune në institucionet publike shëndetësore të këtij vendi.

Njëra nga të interesuarat, njëherësh studente e infermierisë, tregon arsyet pse do ta lëshojë Kosovën.
“Arsyeja pse kemi ardhur të studiojmë në “Qeap Hemirer” është që të shkojmë të punojmë jashtë, kjo ka qenë edhe arsyeja e ime dhe e shumë kolegeve të mia. Për shkak të pagës dhe mungesës se vendeve të punës që ofron Kosova”.

Zëvendësministri i Shëndetësisë, Izet Sadiku,  i ka thënë Radio Kosovës se aktualisht në vendet e BE-së ka një numër të  madh të punëtorëve shëndetësorë.

Por,  Sadiku  po  shpreson se ata do të kthehen prapë në vendin e origjinës dhe eksperiencën e tyre ta bartin në Kosovë.

Ndërsa këtë javë në Kosovë u inaugurua Programi Gjermano-Kosovar për Arsim dhe Karrierë, të organizuar nga “Qeap-Heimerer”,i  cili ofron  punësim për 250 infermierë të rinj nga Kosova në Gjermani.

Ky program për Ministrin e  Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi, është një imazh i mirë për Kosovën. Sipas tij, këtë herë kosovarët nuk po shkojnë si azilkërkues, por si profesionistë shëndetësorë.

 

 

Shumë mantelbardhë nga Kosova po i japin fund kontratës së punës duke kërkuar punësim jashtë vendit.

Sipas statistikave të Ministrisë së Shëndetësisë deri me tani rreth 400 mjekë dhe infermierë nga Kosova,  janë larguar nga vendi dhe po ushtrojnë profesionin në vendet e Evropës.

Të dhënat e Ministrisë së Shëndetësisë tregojnë se interesimi për të punuar jashtë vendit në sektorin shëndetësor po shënon rritje. Për shumë infermierë nga Kosova, pikë referimi është Gjermania. Shumë nga ta kanë gjetur vend pune në institucionet publike shëndetësore të këtij vendi.

Njëra nga të interesuarat, njëherësh studente e infermierisë, tregon arsyet pse do ta lëshojë Kosovën.
“Arsyeja pse kemi ardhur të studiojmë në “Qeap Hemirer” është që të shkojmë të punojmë jashtë, kjo ka qenë edhe arsyeja e ime dhe e shumë kolegeve të mia. Për shkak të pagës dhe mungesës se vendeve të punës që ofron Kosova”.

Zëvendësministri i Shëndetësisë, Izet Sadiku,  i ka thënë Radio Kosovës se aktualisht në vendet e BE-së ka një numër të  madh të punëtorëve shëndetësorë.

Por,  Sadiku  po  shpreson se ata do të kthehen prapë në vendin e origjinës dhe eksperiencën e tyre ta bartin në Kosovë.

Ndërsa këtë javë në Kosovë u inaugurua Programi Gjermano-Kosovar për Arsim dhe Karrierë, të organizuar nga “Qeap-Heimerer”,i  cili ofron  punësim për 250 infermierë të rinj nga Kosova në Gjermani.

Ky program për Ministrin e  Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi, është një imazh i mirë për Kosovën. Sipas tij, këtë herë kosovarët nuk po shkojnë si azilkërkues, por si profesionistë shëndetësorë.

Kosova, i vetmi vend në Europë me shtim natyror të popullsisë me mbi 1 për qind

Kosova, i vetmi vend në Europë me shtim natyror të popullsisë me mbi 1 për qind

Në Evropë po ka më shumë vdekje se lindje, ndërsa Kosova është vendi i vetëm në kontinentin e vjetër që ka shtim natyror të popullatës me më shumë se 1 për qind në vit.

Në një artikull në “Population and Development Review”, kryesuesi i autorëve Kenneth Johnson i Universitetit New Hampshire ka thënë se “në Evropë sot nuk ka shtim natyral të popullsisë”.

“Është vetëm një shtet – Kosova, me shtim natyral me më shumë se 1 për qind në vit”, ka theksuar Johnson.
17 shtete të Evropës janë duke përjetuar rënie të shtimit natyral të popullsisë duke përfshirë Gjermaninë, Italinë dhe Rusinë.

Rënia e shtimit natyral nuk nënkupton që një shtet është në rrezik të zhdukjes, por shkakton probleme të mëdha ekonomike. Popullata “plaket” dhe më pak njerëz mbesin të aftë për punë.

Harta më poshtë tregon ndryshimet në popullatë mes viteve 2000 deri 2010. Ngjyra e kaltër tregon rritjen në popullsi, ndërsa e portokallta rënien në shtimin natyral. E bardha tregon se ato vende nuk kanë të dhëna.

Kosova, i vetmi vend në Europë me shtim natyror të popullsisë me mbi 1 për qind

Në Evropë po ka më shumë vdekje se lindje, ndërsa Kosova është vendi i vetëm në kontinentin e vjetër që ka shtim natyror të popullatës me më shumë se 1 për qind në vit.

Në një artikull në “Population and Development Review”, kryesuesi i autorëve Kenneth Johnson i Universitetit New Hampshire ka thënë se “në Evropë sot nuk ka shtim natyral të popullsisë”.

“Është vetëm një shtet – Kosova, me shtim natyral me më shumë se 1 për qind në vit”, ka theksuar Johnson.
17 shtete të Evropës janë duke përjetuar rënie të shtimit natyral të popullsisë duke përfshirë Gjermaninë, Italinë dhe Rusinë.

Rënia e shtimit natyral nuk nënkupton që një shtet është në rrezik të zhdukjes, por shkakton probleme të mëdha ekonomike. Popullata “plaket” dhe më pak njerëz mbesin të aftë për punë.

Harta më poshtë tregon ndryshimet në popullatë mes viteve 2000 deri 2010. Ngjyra e kaltër tregon rritjen në popullsi, ndërsa e portokallta rënien në shtimin natyral. E bardha tregon se ato vende nuk kanë të dhëna.

Ky është tmerr çdo javë po vritet nga një nxënës nëpër shkolla

Ky është tmerr çdo javë po vritet nga një nxënës nëpër shkolla, nëse nuk zbatohet ligji, nëse nuk rritet edukata familjare si dhe nëse nuk aplikohet lënda fetare nëpër shkolla atëherë në shkolla tona do të ketë çdo ditë vrasje....
Ky është tmerr çdo javë po vritet nga një nxënës nëpër shkolla, nëse nuk zbatohet ligji, nëse nuk rritet edukata familjare si dhe nëse nuk aplikohet lënda fetare nëpër shkolla atëherë në shkolla tona do të ketë çdo ditë vrasje....

Nga tërë sipërfaqja e Kosovës sa përqind e zën pyjet ?

Nga tërë sipërfaqja e Kosovës sa përqind e zën pyjet ? 

Kosova ka 438 mijë hektar tokë të pyllëzuar ose 39.6% nga sipërfaqja e saj e tërsishme.
Nga tërë sipërfaqja e Kosovës sa përqind e zën pyjet ? 

Kosova ka 438 mijë hektar tokë të pyllëzuar ose 39.6% nga sipërfaqja e saj e tërsishme.

Cilin vend e zë Kosova për nga pasuria pyjore në Evropë ?

Cilin vend e zë Kosova për nga pasuria pyjore në Evropë ? 

Kosova zë vendin e 6 për nga pasuria me pyje në Evropë.
Cilin vend e zë Kosova për nga pasuria pyjore në Evropë ? 

Kosova zë vendin e 6 për nga pasuria me pyje në Evropë.

Sa komuna ka Republika e Kosoves ?


Sa komuna ka Republika e Kosoves ?   

Në zgjedhjet e fundit në  Republiken e Kosovës (15 nëntor 2009) moren pjesë 35 komuna.

Sa komuna ka Republika e Kosoves ?   

Në zgjedhjet e fundit në  Republiken e Kosovës (15 nëntor 2009) moren pjesë 35 komuna.

Kosova - poezi nga Diellza Tafili - Kaçanik


Kosova
 

Kosovë- vendlindja ime
Mbushur lotë dhe gëzime
Pata hare
Pata hidhërime.

Sa shumë dritë
e gëzime
17 Shkurti
Festa ime.
                 
      

Poezi nga Diellza Tafili - Kaçanik

vjersha per Kosoven,Kosova heroike vjersha,poezi per Kosoven

Kosova
 

Kosovë- vendlindja ime
Mbushur lotë dhe gëzime
Pata hare
Pata hidhërime.

Sa shumë dritë
e gëzime
17 Shkurti
Festa ime.
                 
      

Poezi nga Diellza Tafili - Kaçanik

vjersha per Kosoven,Kosova heroike vjersha,poezi per Kosoven

Kur u shpall Pavarsia e Kosoves ?


Kur u shpall Pavarsia e Kosoves ?

Pavarësia e Kosovës u shpall më 17 shkurt 2008 në Parlamentin e Kosovës.
Kur u shpall Pavarsia e Kosoves ?,kur u be shpallja  e pavaresise se KOSOVES,ne cilin vit u be shpallja  e pavaresise se Kosoves,ne cilen dite u shpall Pavaresia e Kosoves

Kur u shpall Pavarsia e Kosoves ?

Pavarësia e Kosovës u shpall më 17 shkurt 2008 në Parlamentin e Kosovës.
Kur u shpall Pavarsia e Kosoves ?,kur u be shpallja  e pavaresise se KOSOVES,ne cilin vit u be shpallja  e pavaresise se Kosoves,ne cilen dite u shpall Pavaresia e Kosoves

Ku buron Drini i Bardhë ?


Ku buron Drini i Bardhë ?

Drini i Bardhë buron rrëzë malit të Rusolisë nga gurra e shpellës së Radavcit.

ku buron drini i bardhe,nga cili vend buron drini i bardhe,drini i bardhe buron

Ku buron Drini i Bardhë ?

Drini i Bardhë buron rrëzë malit të Rusolisë nga gurra e shpellës së Radavcit.

ku buron drini i bardhe,nga cili vend buron drini i bardhe,drini i bardhe buron

Cilat janë malet kryesore të Kosovës?

Malet kryesore të Kosovës janë Malet e Sharrit, Koritnikut, Gjeravica, Bjeshkët e Nemuna, Hajla, Malet e Gollakut , Pashtriku etj.
Malet kryesore të Kosovës janë Malet e Sharrit, Koritnikut, Gjeravica, Bjeshkët e Nemuna, Hajla, Malet e Gollakut , Pashtriku etj.

Në cilat dete derdhen ujërat e lumenjve të Kosovës?

Ujërat e lumenjve të Kosovës derdhen në tri dete, në Detin Egje, në Detin e Zi dhe në Detin Adriatik.
Ujërat e lumenjve të Kosovës derdhen në tri dete, në Detin Egje, në Detin e Zi dhe në Detin Adriatik.

Cilat janë xeheroret më të njohura në Kosovë dhe cilat xehe nxirren aty?

Xeheroret më të njohura në Kosovë janë: Trepça, Kishnica dhe Novobërda, në të cilat nxirret xehja e plumbit dhe e zingut. 

Ka edhe xeherore tjera.

Trepça është miniera më njohur në Kosovë dhe Europë.

 Emri Trepçë vjen nga shqipja që do të thotë tri furra për shkrirje. 

Trepça( TRE+PÇA), pjesa e dytë e emrit vjen nga fjala ”PÇA”që do të thotë ”poça” (me pjekë). ”TRI FURRAT”-dikur, sot TREPÇA.
Xeheroret më të njohura në Kosovë janë: Trepça, Kishnica dhe Novobërda, në të cilat nxirret xehja e plumbit dhe e zingut. 

Ka edhe xeherore tjera.

Trepça është miniera më njohur në Kosovë dhe Europë.

 Emri Trepçë vjen nga shqipja që do të thotë tri furra për shkrirje. 

Trepça( TRE+PÇA), pjesa e dytë e emrit vjen nga fjala ”PÇA”që do të thotë ”poça” (me pjekë). ”TRI FURRAT”-dikur, sot TREPÇA.

Cilat janë disa nga bukuritë e rralla të Kosovës ?

Disa nga bukuritë e rralla të Kosovës janë: Shpella e Mermertë në Gadime, Gryka e Rugovës, Gryka e Kaçanikut, Gryka e Carralevës, burimi i Drinit të Bardhë , Ujëvarat e lumit Mirusha etj.
Disa nga bukuritë e rralla të Kosovës janë: Shpella e Mermertë në Gadime, Gryka e Rugovës, Gryka e Kaçanikut, Gryka e Carralevës, burimi i Drinit të Bardhë , Ujëvarat e lumit Mirusha etj.

Lufta e fundit në Kosovë - poezi nga Merxhan Avdyli

Lufta e fundit në Kosovë - poezi nga Merxhan Avdyli

Para luftës së fundit në Kosovë
Shqiptarët kishin dy ideale
Mësimet e gjata shkollore
Për kalimin e jetës nën robëri
Dhe ëndrrat e tyre shekullore
Për ndërtimin e jetës në liri

Kur krisi lufta e fundit në Kosovë
Shqiptarët mençurisht si gjithnjë
Egërsinë e robërisë e sfiduan
Dhe sërish dy ideale i ndërtuan
Për ikjen nga lufta me shpejtësi
Dhe për fitoren e së shenjtës liri.

Kur u krye lufta e fundit në Kosovë
Shqiptarët u kthyen fitimtarë
Mbi idealet e tyre ngadhënjimtarë
Duke shkelur deri në shpërfillje
Ikjen biblike dhe mësimin e robërisë
Ëndrrat e moçme dhe bimën e lirisë.

poezi nga Merxhan Avdyli, Merxhan Avdyli Poezi
Lufta e fundit në Kosovë - poezi nga Merxhan Avdyli

Para luftës së fundit në Kosovë
Shqiptarët kishin dy ideale
Mësimet e gjata shkollore
Për kalimin e jetës nën robëri
Dhe ëndrrat e tyre shekullore
Për ndërtimin e jetës në liri

Kur krisi lufta e fundit në Kosovë
Shqiptarët mençurisht si gjithnjë
Egërsinë e robërisë e sfiduan
Dhe sërish dy ideale i ndërtuan
Për ikjen nga lufta me shpejtësi
Dhe për fitoren e së shenjtës liri.

Kur u krye lufta e fundit në Kosovë
Shqiptarët u kthyen fitimtarë
Mbi idealet e tyre ngadhënjimtarë
Duke shkelur deri në shpërfillje
Ikjen biblike dhe mësimin e robërisë
Ëndrrat e moçme dhe bimën e lirisë.

poezi nga Merxhan Avdyli, Merxhan Avdyli Poezi

Republika e Kosovës - Pozita, kufijtë dhe madhësia


Republika e Kosovës gjendet në pjesën qendrore të Gadishullit Ballkanik. Republika e Kosovës ndonëse e rrethuar me male të larta, përshkohet nga rrugë të rëndësishme. 

Pozitën e mirë gjeografike ia mundësojnë luginat e lumenjve që paraqesin korridoret kryesore nëpërmes të cilëve Republika e Kosovës lidhet me fqinjët. Ibri, Sitnica dhe Lepenci në pjesën qëndrore, Drini i Bardhë në pjesën perëndimore dhe Morava në pjesën lindore kanë formuar rrugë natyrore me të shkurtër dhe më të përshtatshme. 

Derisa Drini i Bardhë hap rrugën për në bregdetin shqiptar të detit Adriatik, Lepenci me rrjedhjen e Vardarit del në detin Egje e Morava e Binçës i bashkohet rrjedhës ujore të Moravës dhe të Vardarit përmes të cilëve Republika e Kosovës lidhet edhe me Detin e Zi.
 
Republika e Kosovës gjendet midis Serbisë në veri dhe lindje dhe Maqedonisë në jug. 

Në perëndim Republika e Kosovës kufizohet me Mailin e Zi dhe Shqipërinë.

Kufiri ndaj Malit të  Zi -- Repulika e Kosovës në perëndim kufizohet me Mailin e Zi, Kufiri nuk është etnik, sepse në pjesën jugore të Malit të Zi jetojnë shqiptarët.

Kufiri ndaj Serbisë- Republika e Kosovës në drejtim të veriut dhe të lindjes kufizohet me Serbinë. Kufiri prej Mokrës vazhdon ne malin Kopaonik. Në këtë pjesë kufiri nuk është etnik, sepse ndërpren popullsinë shqiptare, që jeton në Luginen e Preshevës.

Kufiri ndaj Maqedonisë -Republika e Kosovës në jug kufizohet me Maqedoninë. Atë e përshkojnë malet e Karadakut të Shkupit, duke i dhene një pamje më tepër të mbyllur. Te Hani i Elezit kufiri ndërpren lumin Lepenc dhe rruga Magjistrale Prishtinë-Shkup. Prej këtu kufiri vazhdon në malin Sharr. Kufiri me Maqedoninë nuk është etnik, sepse ndan popullsinë shqiptare të Republikës së Kosovës dhe të Maqedonisë.

Kufiri ndaj Shqiperisë -- Republika e Kosovës në perëndim kufizohet me Shqipërinë. Kufiri fillon prej grumbullit malor të Alpeve të  Kosovës, vazhdon në drejtim të maleve Pashtrik dhe Koritnik. Kufirin natyror të  mbyllur me malet e larta e ndërprejnë lumenjtë Erenik dhe Drini i Bardhë si pjesë më të  rëndësishme dhe komunikative.
Të gjitha këto elemente gjeografike bejne që Republika e Kosovës të ketë një pozitë shumë të favorshme gjeografike.

Republika e Kosovës ka një forme të katërkendëshit me sipërfaqe prej 10.887 km katrorë. Sipas vlerësimeve të vitit 1991 Kosova ka pasur 2,1 milionë banorë. Me 196 banorë në km katrorë paraqet vendin me dendësi me te madhe të popullsisë jo vetëm në këtë pjesë të Evropës Juglindore, por edhe në kontinentin tonë. Republika e Kosovës është hapësirë kompakte, ku elementi shqiptar përbën me se 90% të popullsisë.

republika e kosoves, kosova, republic of kosova, gjeografia e kosoves, te dhena per republiken e Kosoves, kosova republik, siperfaqja e kosoves, sa eshte siperfaqja e Republikes se kosoves, forma e republikes se kosoves, dendesia e popullates ne kosove, kufiri i kosoves, kufizimi i Kosoves, Kufiri me shtetet, shtet fqinje te kosoves, me cilat shtete kufizohet Kosova, kufiri me shqiperine, gjeografia e trojeve shqiptare, kufiri me maqedonine, kufiri me serbine, kosova etnike, banoret e Kosoves

Republika e Kosovës gjendet në pjesën qendrore të Gadishullit Ballkanik. Republika e Kosovës ndonëse e rrethuar me male të larta, përshkohet nga rrugë të rëndësishme. 

Pozitën e mirë gjeografike ia mundësojnë luginat e lumenjve që paraqesin korridoret kryesore nëpërmes të cilëve Republika e Kosovës lidhet me fqinjët. Ibri, Sitnica dhe Lepenci në pjesën qëndrore, Drini i Bardhë në pjesën perëndimore dhe Morava në pjesën lindore kanë formuar rrugë natyrore me të shkurtër dhe më të përshtatshme. 

Derisa Drini i Bardhë hap rrugën për në bregdetin shqiptar të detit Adriatik, Lepenci me rrjedhjen e Vardarit del në detin Egje e Morava e Binçës i bashkohet rrjedhës ujore të Moravës dhe të Vardarit përmes të cilëve Republika e Kosovës lidhet edhe me Detin e Zi.
 
Republika e Kosovës gjendet midis Serbisë në veri dhe lindje dhe Maqedonisë në jug. 

Në perëndim Republika e Kosovës kufizohet me Mailin e Zi dhe Shqipërinë.

Kufiri ndaj Malit të  Zi -- Repulika e Kosovës në perëndim kufizohet me Mailin e Zi, Kufiri nuk është etnik, sepse në pjesën jugore të Malit të Zi jetojnë shqiptarët.

Kufiri ndaj Serbisë- Republika e Kosovës në drejtim të veriut dhe të lindjes kufizohet me Serbinë. Kufiri prej Mokrës vazhdon ne malin Kopaonik. Në këtë pjesë kufiri nuk është etnik, sepse ndërpren popullsinë shqiptare, që jeton në Luginen e Preshevës.

Kufiri ndaj Maqedonisë -Republika e Kosovës në jug kufizohet me Maqedoninë. Atë e përshkojnë malet e Karadakut të Shkupit, duke i dhene një pamje më tepër të mbyllur. Te Hani i Elezit kufiri ndërpren lumin Lepenc dhe rruga Magjistrale Prishtinë-Shkup. Prej këtu kufiri vazhdon në malin Sharr. Kufiri me Maqedoninë nuk është etnik, sepse ndan popullsinë shqiptare të Republikës së Kosovës dhe të Maqedonisë.

Kufiri ndaj Shqiperisë -- Republika e Kosovës në perëndim kufizohet me Shqipërinë. Kufiri fillon prej grumbullit malor të Alpeve të  Kosovës, vazhdon në drejtim të maleve Pashtrik dhe Koritnik. Kufirin natyror të  mbyllur me malet e larta e ndërprejnë lumenjtë Erenik dhe Drini i Bardhë si pjesë më të  rëndësishme dhe komunikative.
Të gjitha këto elemente gjeografike bejne që Republika e Kosovës të ketë një pozitë shumë të favorshme gjeografike.

Republika e Kosovës ka një forme të katërkendëshit me sipërfaqe prej 10.887 km katrorë. Sipas vlerësimeve të vitit 1991 Kosova ka pasur 2,1 milionë banorë. Me 196 banorë në km katrorë paraqet vendin me dendësi me te madhe të popullsisë jo vetëm në këtë pjesë të Evropës Juglindore, por edhe në kontinentin tonë. Republika e Kosovës është hapësirë kompakte, ku elementi shqiptar përbën me se 90% të popullsisë.

republika e kosoves, kosova, republic of kosova, gjeografia e kosoves, te dhena per republiken e Kosoves, kosova republik, siperfaqja e kosoves, sa eshte siperfaqja e Republikes se kosoves, forma e republikes se kosoves, dendesia e popullates ne kosove, kufiri i kosoves, kufizimi i Kosoves, Kufiri me shtetet, shtet fqinje te kosoves, me cilat shtete kufizohet Kosova, kufiri me shqiperine, gjeografia e trojeve shqiptare, kufiri me maqedonine, kufiri me serbine, kosova etnike, banoret e Kosoves

Flamuri i Shqipërisë dhe Kosovës duke valuar(animacion)

Flamuri i Shqipërisë duke valuar(animacion)

”kosova,

Flamuri i Kosovës duke valuar(animacion)

animacione, animacion, flamuri duke valuar, flamuri tu valvit, valvitja e flamurit, 28 nentori, 17 shkurti, dita e pavarsise,kosova sot, kombi shqiptar, albanian flag, kosova flag, kosovo flag, albania flag, flamuri jone kombetar, kombi shqiptar, kombi jone, populli shqiptar, flamuri animacion, animacione shqipe, animacion shqip, dita e pavarsise, dita e shqiperise, kosova sot, kosovaret, lufta e uqk, uqk-ja, deshmoret e kombit, po valvit flamuri, per flamurin,
Flamuri i Shqipërisë duke valuar(animacion)

”kosova,

Flamuri i Kosovës duke valuar(animacion)

animacione, animacion, flamuri duke valuar, flamuri tu valvit, valvitja e flamurit, 28 nentori, 17 shkurti, dita e pavarsise,kosova sot, kombi shqiptar, albanian flag, kosova flag, kosovo flag, albania flag, flamuri jone kombetar, kombi shqiptar, kombi jone, populli shqiptar, flamuri animacion, animacione shqipe, animacion shqip, dita e pavarsise, dita e shqiperise, kosova sot, kosovaret, lufta e uqk, uqk-ja, deshmoret e kombit, po valvit flamuri, per flamurin,

Namazi

Syzat