Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Shpendet

Çka është Albatrosi ?

Albatrosi është një shpend shtegtar dhe i takon familjes Diomedeidae.

Albatrosi redukton harxhimin e energjisë duke përdorur teknika të veçanta fluturimi.

Ky zog që 92% të jetës së tij e kalon në det ka një hapje krahësh prej 3.5 metra.

Karakteristika më kryesore e shpendit albatros është mënyra e tij e fluturimit

Ai mund të fluturojë për orë të tëra pa i rrahur krahët fare. Për këtë ai shfrytëzon fuqinë e erës, duke i vendosur krahët në pozicion të përshtatshëm.

Duhet shumë energji për të mbajtur hapur vazhdimisht krahë me shtrirje 3.5 metra. Albatrosi mund të rrijë në këtë pozicion me orë të tëra. Kjo bëhet e mundur nga një sistem anatomik i veçantë që i është dhënë atij nga Zoti që në momentin e lindjes se albatrosit.

Gjatë fluturimit, krahët e albatrosit bllokohen dhe qëndrojnë të shtrira horizontalisht, prandaj ai nuk ka nevojë të përdorë forcën e muskujve për t’i mbajtur ato të hapura.

Kjo e ndihmon atë shumë gjatë fluturimit për kursimin e energjisë. Albatrosi nuk harxhon energji, …

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more