Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Zhargoni

Çka është zhargoni ?

Zhargoni , argo fr. jargon - e folme karakteristike, e veçantë e me shprehje jo të zakonshme gjuhësore të një grupi njerëzish që nuk don të kuptohen lehtë nga të tjerët ose fare nga masa e gjërë p.sh. në Rusi e Francë shtresat e larta përdornin një zhargon të quajtur ” gjuhë sallonesh ” e kuptueshme vetëm për rrethin e ngushtë.  1. zhargonet në vepra letrare përdoren me kursim, elementet e zhargonit i takojmë në gojën e personazheve, në imitime kur shkrimtari do thekësuar me ngjyra më të forta përbërjen klasore si psh.” Shpirtra të vdekur ” të Molierit.  2. argot fr. e folme e mbrapshtë e fjalëve nga një grup njerëzish, e ngjashme me zhargonin.  Zhargoni është e folme e një shtrese të ngushtë shoqërore ose e një grupi njerëzish të një  profesioni, e cila ka shumë fjalë e shprehje të veçanta, profesionale ose të  huaja, të panjohura a të krijuara posaçërisht etj. dhe nuk kuptohet lehtë ose nuk  kuptohet fare nga shtresat e tjera shoqërore.  qka eshte Zhargoni ,Cka eshte Zharg

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more