Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e poemës ''Odisea''

Poema Odisea-analizë letrare apo kritike letrare

Odisea Tema: Flitet për kthimin e burrit në shtëpi, në momentin kur gruaja e tij duhej të martohej me një burrë tjetër, dhe burri i vërtet e ndërpret martesën.   Subjekti: Odiseu mbreti i Itakës bashk me një grup luftëtarësh marrin rrugën për tu kthyer në Itakë. Gjatë rrugës së kthimit Odiseu haset në shumë pengesa të ngyrosura me mitologji, ku ndikojnë edhe perënditë.   Posejdoni, zoti i detit, ia çon anijen në ujdhesën e nimfës Kalipso,e cila do ta përvetësojë për burrë në kohën kur Penelopës gruas së Odiseut, shumë mësitë e duan dorën e saj.  Biri i Odiseut, Telemaku i cili ka dalë ta kërkojë të atin, në rrugë takohet me heronjtë e trojës: Menelaun dhe Helenën, por jo me Agamenonin sepse atë e kishte vrarë gruaja e tij.   Kalipsa me urdhërin e perëndive e lëshon Odiseun, Posejdoni përsëri ia shkatërron anijen.  Nausika i gjen në breg të detit dhe i çon në pallat ku aty takohet me Demodikun i cili këndon këngë për luftën e Trojës.  Grekët ndërtojnë një kalë t

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more