Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Bakri. Show all posts
Showing posts with label Bakri. Show all posts

Autosaldues ''Roni'' - Bëjmë saldimin e të gjitha materialeve

Autosaldues ''Roni'' - Bëjmë saldimin e të gjitha materialeve


Bëjmë saldimin e të gjitha materialeve

Bëjmë saldimin e të gjitha materialeve:
Alumin
Hekur
Mesing
Bakër
Gus

Çmime shumë të volitshme. Na shkruani në viber për më shumë: +37745228535


Autosaldues ''Roni'' - Bëjmë saldimin e të gjitha materialeve


Bëjmë saldimin e të gjitha materialeve

Bëjmë saldimin e të gjitha materialeve:
Alumin
Hekur
Mesing
Bakër
Gus

Çmime shumë të volitshme. Na shkruani në viber për më shumë: +37745228535


Çka është sulfati i bakrit dhe çfarë veprimi ka ?

Çka është sulfati i bakrit dhe çfarë veprimi ka ?

Eshte komponimi më i rëndësishëm i bakrit.

Kjo kripë e bakrit ka veprim si fungicid që ka qenë i njohur qysh nga fundi i shek XIX.Ky veprim bazohet ne atë se jonet e bakrit (II) bllokojn reaksionet enzimatike ne poret e kërpudhave. Në këtë mënyrë pengojn mbirjen e tyre.
Çka është sulfati i bakrit dhe çfarë veprimi ka ?

Eshte komponimi më i rëndësishëm i bakrit.

Kjo kripë e bakrit ka veprim si fungicid që ka qenë i njohur qysh nga fundi i shek XIX.Ky veprim bazohet ne atë se jonet e bakrit (II) bllokojn reaksionet enzimatike ne poret e kërpudhave. Në këtë mënyrë pengojn mbirjen e tyre.

Si reagon bakri me acidin sulfurik (sheno reaksionin)?

Si reagon bakri me acidin sulfurik (sheno reaksionin)?

 Tretet ngadalë vetem kur eshte ne kontakt me oksigjenin e atmosferës:

 2Cu + 2H2SO4 + O2 ---> 2CuSO4 + 2H2O
Si reagon bakri me acidin sulfurik (sheno reaksionin)?

 Tretet ngadalë vetem kur eshte ne kontakt me oksigjenin e atmosferës:

 2Cu + 2H2SO4 + O2 ---> 2CuSO4 + 2H2O

Si reagon bakri me acidin nitrik(sheno reaksionin)?

Si reagon bakri me acidin nitrik(sheno reaksionin)?

Me acidin nitrik tretet shpejt duke liruar oksid azoti

Cu + 4HNO3 ----> Cu(NO3)2 +2NO +2H2O
Si reagon bakri me acidin nitrik(sheno reaksionin)?

Me acidin nitrik tretet shpejt duke liruar oksid azoti

Cu + 4HNO3 ----> Cu(NO3)2 +2NO +2H2O

Cilat janë vetitë e bakrit ?

 Bakri ne gjendje te paster ka ngjyrë të kuqërremtë të çelët. Ka temperaturë të shkrirjes 1083C dhe dendesitet 8,93 kg/m3(meterkub).Eshte mjaftë i fortë por më i butë se hekuri shumë i telëzueshëm dhe i petëzueshëm. Qëndrueshmëria kimike e bakrit rredh nga pozicioni i tij ne vargun elektrokimik te elementeve ku gjendet pas hidrogjenit.
 Bakri ne gjendje te paster ka ngjyrë të kuqërremtë të çelët. Ka temperaturë të shkrirjes 1083C dhe dendesitet 8,93 kg/m3(meterkub).Eshte mjaftë i fortë por më i butë se hekuri shumë i telëzueshëm dhe i petëzueshëm. Qëndrueshmëria kimike e bakrit rredh nga pozicioni i tij ne vargun elektrokimik te elementeve ku gjendet pas hidrogjenit.

Çka është bakri blister ?

Çka është bakri blister ?

Bakri blister (i parafinuar) përmban 98-99% Cu. Ai nuk mund te perdoret per qellime industriale. Qe bakri te perdoret ne teknik pastertia e tij duhet te arrij me se 99.5% kurse bakri per perdorimi elektroteknike duhet te kete pasterti 99.9%. Bakri blister permban sulfurin dhe hekurin si papasterti kryesore. Perveq ketyre ai permban edhe argjend edhe ari. Prandaj bakri blister i nenshtrohet procesit te rafinimit qe zakonisht kryhet me elektrolize.
Çka është bakri blister ?

Bakri blister (i parafinuar) përmban 98-99% Cu. Ai nuk mund te perdoret per qellime industriale. Qe bakri te perdoret ne teknik pastertia e tij duhet te arrij me se 99.5% kurse bakri per perdorimi elektroteknike duhet te kete pasterti 99.9%. Bakri blister permban sulfurin dhe hekurin si papasterti kryesore. Perveq ketyre ai permban edhe argjend edhe ari. Prandaj bakri blister i nenshtrohet procesit te rafinimit qe zakonisht kryhet me elektrolize.

Cilat procese i përfshin përfitimi i bakrit nga xehet sulfure me metodën pirometalurgjike?

Cilat procese i përfshin përfitimi i bakrit nga xehet sulfure me metodën pirometalurgjike?

Përfshin këto procese a)shkrirja deri në metalinë ; b)përpunimi i metalinës në bakër blister ; c) rafinimi i bakrit .
Cilat procese i përfshin përfitimi i bakrit nga xehet sulfure me metodën pirometalurgjike?

Përfshin këto procese a)shkrirja deri në metalinë ; b)përpunimi i metalinës në bakër blister ; c) rafinimi i bakrit .

Si përfitohet bakri nga kalkopirit (shëno reaksionin)?

Si përfitohet bakri nga kalkopirit (shëno reaksionin)?

Gjatë përfitimit të bakrit nga kalkopirit xehja më parë fërgohet në ajër që mund të paraqitet në mënyrë të thjeshtuar

8CuFeS2 + 11O2 ---> 4Cu2S + 4FeS +2Fe2O3 + 8SO2
Si përfitohet bakri nga kalkopirit (shëno reaksionin)?

Gjatë përfitimit të bakrit nga kalkopirit xehja më parë fërgohet në ajër që mund të paraqitet në mënyrë të thjeshtuar

8CuFeS2 + 11O2 ---> 4Cu2S + 4FeS +2Fe2O3 + 8SO2

Si fitohet bakri nga xehet okside dhe në cilin proces bazohet (shëno reaksionin )?

Si fitohet bakri nga xehet okside dhe në cilin proces bazohet (shëno reaksionin )?

Bakri fitohet me reduktim të xeheve okside dhe atyre sulfure.

Nga xehet okside , bakri përfitohet me reduktim të tyre me koks në temperaturë të lartë :

Cu2O + C ---> 2Cu + CO

Bazohet në procese pirometalurgjike.
Si fitohet bakri nga xehet okside dhe në cilin proces bazohet (shëno reaksionin )?

Bakri fitohet me reduktim të xeheve okside dhe atyre sulfure.

Nga xehet okside , bakri përfitohet me reduktim të tyre me koks në temperaturë të lartë :

Cu2O + C ---> 2Cu + CO

Bazohet në procese pirometalurgjike.

Si ndahen xehet e bakrit dhe cilat janë më të rëndësishmet në natyrë?

Si ndahen xehet e bakrit dhe cilat janë më të rëndësishmet në natyrë?

Xehet e bakrit ndahen në dy grupe të mëdha : në xehe okside dhe në xehe sulfure. Më të rëndësishme janë xehet sulfure që përbëjnë më se 80% të xeheve të shfrytëzuesve të bakrit.
Si ndahen xehet e bakrit dhe cilat janë më të rëndësishmet në natyrë?

Xehet e bakrit ndahen në dy grupe të mëdha : në xehe okside dhe në xehe sulfure. Më të rëndësishme janë xehet sulfure që përbëjnë më se 80% të xeheve të shfrytëzuesve të bakrit.

Si gjendet bakri në natyrë?

Si gjendet bakri në natyrë?

Bakri në natyrë haset rrallherë në gjendje të lirë. Ai kryesisht gjendet i lidhur kimikisht në përbërje të shumë mineraleve.
Si gjendet bakri në natyrë?

Bakri në natyrë haset rrallherë në gjendje të lirë. Ai kryesisht gjendet i lidhur kimikisht në përbërje të shumë mineraleve.

Namazi

Syzat