Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Daltonizmi

Çka është Daltonizmi ?

Daltonizmi Daltonizmi është pamundësi e njeriut për dallimin e ngjyrave ose verbëria kundrejt ngjyrave. Daltonizmi në pjesën me te madhe te rasteve vjen si pasojë e një çrregullimi gjenetik por që mund të shfaqet edhe për shkak të dëmtimit të nervave ose vetë trurit . Në mënyrë që të ketë pamje apo vizion normal ngjyrash, disa receptorë të specializuar të quajtur kone janë te rëndësishëm në kapjen e ngjyrave. Tre tipet e koneve u përgjigjen ngjyrave të kuqe, të kaltërt dhe jeshile apo të gjelbërt, të cilat na lejojnë të shohim spektrin e ngjyrave. Një abnormalitet ose mungesë në njërin lloj koni rezulton në daltonizëm , i cili është prezent në 9% të të gjithë njerëzve. Daltonizmi nuk është aspak një formë verbimi apo qorrimi, por një mungesë në mënyrën se si një person sheh ngjyrat. Me këtë problem, personi ka vështirësi të dalloj të kuqen nga e gjelbrërta apo jeshilja ose të verdhën nga  e kaltërta apo bluja. Mungesa apo deficienca midis ngjyrës së kuqe d

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more