Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Çarls Dikens. Show all posts
Showing posts with label Çarls Dikens. Show all posts

Oliver Twist - Ese


Nëse hapim sytë sot dhe shikojmë përreth hapsirës sonë shoqërore ju lutem më thoni ju sa Oliverë Tuista do të kemi ?

Shumë, pak, apo hiç ?

Prishtinë.

Tek sa ecim sheshit të Prishtinës, hasim me dhjetra Oliverë nëpër rrugë, duke të zgjatur dorën, e duke të bekuar, që t’u japësh një dhjetë centësh.

Ulemi në kafenenë “Down Town”, edhe aty takojmë dhjetra Oliverë, disa si ata tek sheshi, dhe ca të tjerë si cigareshitës.

Vazhdojmë rrugën për tek “Pallati i rinisë”, aty është “shkollë” për shumë Oliverë të cilët fillojnë mësimin në shtatë dhe e vazhdojnë deri sa aty të mos shkelë këmbë njeriu. Orar i gjatë vërtet, por mësojnë shumë. Atë që ne se dimë. Oliverë të ndryshëm sheh kudo, vetëm duhet të shikosh.

Prishtina, e cila është qendra më e zhvilluar e Kosovës, ka qindra Oliverë, më thoni ju lutem sa ka Kosova?

Shumë.

Këta Oliverë nuk e kanë mundësinë të shkojnë në shkolla që janë falas, e lëre më të na bashkangjiten neve.

Këta lypsarë, cigareshitës, vjedhës të vegjël, janë Oliverë sepse nuk kanë prindër, kjo është e sigurt, edhe sikur të kenë “prindër”, ata do t’i kenë në formën e Çifutit i cili i shfrytëzon dhe nuk i tregon kurr mënyrën e daljes nga varfëria. Dhe kjo mënyrë është arsimimi. Kjo është arma më e fortë e të varfërit fëmijë për të mos u bërë Oliver.

Prishtina ka plot Oliverë Tuista. Oliverë Tuista në plotë kuptimin e fjalës. Ju njihni të tillë plotë, edhe unë gjithashtu. Pra nëse dikush ju thotë se Oliver Tuisti ka vdekur, dijeni që ju gënjen. Përderisa ka shfrytëzime të njeriut, e pashmangshme është mosekzistenca e Oliver Tuistit.

Koha ecën.

Ndoshta për sot jeni të bindur se ekziston Oliver Tuisti. Po tani do të ju tregoj si ta dini në të ardhmën. Fare lehtë, pa i parë hiq.

I bëni pyetje vetes a ka padrejtësi, parregullësi, shtypje, shkelje, shfrytëzim? Nëse për njërën nga këto gjeni fakte që ekziston atëher dijeni që Oliver Tuisti nuk ka vdekur.

 Ju lutem shumë punoni që të mos lind më asnjë Oliver Tuist.

Oliver Twist - Ese,Ese shqip per Oliver Tuistin,Oliver ese te ndryshme shqip,Ese per jeten ne Kosove,Kosova ese shqip,ese per shoqerine ne Kosove

Nëse hapim sytë sot dhe shikojmë përreth hapsirës sonë shoqërore ju lutem më thoni ju sa Oliverë Tuista do të kemi ?

Shumë, pak, apo hiç ?

Prishtinë.

Tek sa ecim sheshit të Prishtinës, hasim me dhjetra Oliverë nëpër rrugë, duke të zgjatur dorën, e duke të bekuar, që t’u japësh një dhjetë centësh.

Ulemi në kafenenë “Down Town”, edhe aty takojmë dhjetra Oliverë, disa si ata tek sheshi, dhe ca të tjerë si cigareshitës.

Vazhdojmë rrugën për tek “Pallati i rinisë”, aty është “shkollë” për shumë Oliverë të cilët fillojnë mësimin në shtatë dhe e vazhdojnë deri sa aty të mos shkelë këmbë njeriu. Orar i gjatë vërtet, por mësojnë shumë. Atë që ne se dimë. Oliverë të ndryshëm sheh kudo, vetëm duhet të shikosh.

Prishtina, e cila është qendra më e zhvilluar e Kosovës, ka qindra Oliverë, më thoni ju lutem sa ka Kosova?

Shumë.

Këta Oliverë nuk e kanë mundësinë të shkojnë në shkolla që janë falas, e lëre më të na bashkangjiten neve.

Këta lypsarë, cigareshitës, vjedhës të vegjël, janë Oliverë sepse nuk kanë prindër, kjo është e sigurt, edhe sikur të kenë “prindër”, ata do t’i kenë në formën e Çifutit i cili i shfrytëzon dhe nuk i tregon kurr mënyrën e daljes nga varfëria. Dhe kjo mënyrë është arsimimi. Kjo është arma më e fortë e të varfërit fëmijë për të mos u bërë Oliver.

Prishtina ka plot Oliverë Tuista. Oliverë Tuista në plotë kuptimin e fjalës. Ju njihni të tillë plotë, edhe unë gjithashtu. Pra nëse dikush ju thotë se Oliver Tuisti ka vdekur, dijeni që ju gënjen. Përderisa ka shfrytëzime të njeriut, e pashmangshme është mosekzistenca e Oliver Tuistit.

Koha ecën.

Ndoshta për sot jeni të bindur se ekziston Oliver Tuisti. Po tani do të ju tregoj si ta dini në të ardhmën. Fare lehtë, pa i parë hiq.

I bëni pyetje vetes a ka padrejtësi, parregullësi, shtypje, shkelje, shfrytëzim? Nëse për njërën nga këto gjeni fakte që ekziston atëher dijeni që Oliver Tuisti nuk ka vdekur.

 Ju lutem shumë punoni që të mos lind më asnjë Oliver Tuist.

Oliver Twist - Ese,Ese shqip per Oliver Tuistin,Oliver ese te ndryshme shqip,Ese per jeten ne Kosove,Kosova ese shqip,ese per shoqerine ne Kosove

Namazi

Syzat