Shkarko kuizin ''Matura Shtetërore kliko këtu'' Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Mjeku politikan, pse jo dikur edhe politikolog, kurse politikologu asnjëherë mjek

loading...

Kam dëgjuar dhe parë shumë mjek ta kenë braktisur profesionin e tyre, përkundër që me shumë vështirësi kryhen studimet për mjekësi, për t’u marrë kështu me politikë ose me tregti, edhe pse politika dhe tregtia sot nuk dallojnë gjithaq.

Ndërsa fatmirësisht ende nuk kam dëgjur dhe parë politikolog (edhe pse ka dallim mes politikës dhe politikologjisë, në këtë rast duken si shumë të përafruar, ngase natyrshëm edhe ashtu janë) dhe ekonomistë ta kenë braktisur profesionin e tyre, përkundër që këto dy fusha nuk janë aq të vështira për t’u kryer, për t’u marrë kështu me mjekësi.

Ajo që në këtë rast më shumë më habit, është fakti i braktisjes së asaj që me shumë sfilitje rrumbullakohet dhe të qenit besnik të asaj që kryhet shumë më lehtë se mjekësia. Ndoshta fitimi financiar është fajtori kryesor për gjithë këtë mishmash? Unë nuk jam i sigurt në gjetjen e një përgjigje të duhur. Kush ka ndonjë përgjigje tjetër, le të urdhërojë!
Burimi:Iljasa Salihu

Prej dhikrit të mbrëmjes

loading...


أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

E'udhu bi kelimatil-lahit-tammati min sherri ma halaka. (tre herë në mbrëmje).

Kërkoj mbrojtje me fjalët e përsosura të All-llahut nga sherri (e keqja) që ka krijuar.

Kush e thotë këtë tri herë në mbrëmje, nuk i bën dëm temperatura e asaj nate. (Ahmedi 2/290, Nesaiu në "Amelul-jevmi vel-lejleh" hadithi nr:590, Ibën Sunnijj nr:68). "Sahih Et-Tirmidhi" 3/187, "Sahih Ibën Maxheh" 2/266 dhe "Tehfetul-Ahjar" fq.45.
 Burimi:Bekir Halimi
 

Një thënie për dhimbjen dhe gëzimin

loading...
Dhimbjen dhe gëzimin mund ta ndash me të tjerët, por atë që e ndjen ti në shpirt, të tjerët nuk mund ta ndjejnë kurrë!
 Thenie, Thenie per dhimbjen, Thenie per gezimin,
 

Një thënie për paranë, lumturinë dhe trishtimin

loading...
Edhe pse paraja nuk mund të blejë lumturinë , me siguri të lejon të zgjedhësh formën e trishtimit që dëshiron ...
Thenie, Thenie per parane, Thenie per parate, Thenie per lumturine, Thenie per trishtimin
 

Nje thenie per deshirat dhe yjet

loading...
Kujto gjithmone. Deshirat nuk plotesohen nese nuk bien yjet. Yjet nuk bien nese ti nuk ngre koken lart.
Thenie, Thenie per deshirat, Thenie per deshiren, Thenie per yjet , 
 

Një thënie për fitimtarin nga Hermann Hesse

loading...
Fitimtar është gjithnjë ai që mund të dashurojë, të vuajë dhe të falë, jo ai që di dhe gjykon më mirë.

| Hermann Hesse |

Po nuk pate Islam, nuk do kesh as shëndet !?

loading...

Sa është e qëlluar thënja popullore: "Kryesorja është me kanë shnosh (me shendet) tjerat vijnë vetë"

Muslimani e di se shëndeti pa iman nuk mund të mbijetoj gjatë, e dini pse ?

-Sepse po nuk e pate Islam, edhe nëse je me shëndet, nuk do e konsiderosh haram konsumimin e alkoholit dhe si pasoj e kësaj, ke për t'i pësu të gjitha dëmet e alkoholit dhe kështu shëndeti yt nuk do jetë më i mirë.

Po nuk pate Islam, atëherë nuk ke për ta konsideruar drogën si të ndaluar dhe kështu do të bëhesh narkoman dhe shëndeti yt, besa edhe jeta yte do cënohet deri në vdekje.

Po nuk pate Islam, atëherë para çdo sprove (sidomos ato përcaktimet e Zotit) do përjetosh depresion të madh (duke mos e pranuar përcaktimin e Zotit) dhe shpesh herë këto raste rezultojnë me vetëvrasje e varje.

Po nuk pate Islam, nuk do e konsiderosh të ndaluar të shkosh pas kurvërisë dhe si pasoj e kësaj do jesh i rrezikuar nga dhjetra sëmundje seksualisht të transmetuara (sic është AIDS).

Po nuk pate Islam, nuk do kesh ndërgjegjën e haramit që të bësh abort dhe kështu të vrasësh fëmijë dhe të dëmtosh shëndetin tënd (sepse thonë se një abort ka dëme shëndetësore sa 3 lindje). Etj etj..

Po nuk pate Islam, nuk do kesh as shëndet (kjo është thënjë popullore e muslimanit).

K. Gashi

Një tregti që do të zhdukë edhe vetë fjalën tregti!

loading...

Shqipëria ka menduar se si më së miri mund t’i rregullojë marrëdhëniet e mira ndërfqinjësore. Ajo përmes kërkesës për ligjësimin e martesave mes gjinive të njëjta, fillimisht ka menduar t’i martojë meshkujt me meshkuj e gjelat me gjelë, ndërsa tepricën e femrave për një kohë do ta eksportojë si prodhim i vyeshëm vendor për në Serbi dhe për në Maqedoni për t’i pajisur kështu me vajza të bukura shqiptare beqarët dhe vejanët serb e maqedonas, të cilët moti kohë i kishin braktisur femrat e kombësisë së tyre për të ikur gjithandej në Evropë ose për të ushtruar ndonjë profesion në vendin e tyre, profesion ky që ia pamundësonte martesën e rregullt.

Pasi Shqipëria mëmë të lodhet së përqafuari e ledhatuari dash me dash, atëherë do të kërkojë ndihmë prej nipave andej gardhit me identitet të pështjelluar. Fëmijët e gjorë, sigurisht që do të krenohen kur t’i shohin nga dy gjyshër në një shtëpi, kurse pas pak do të mallëngjehen rëndë kur të paktën nuk do ta shohin një gjyshe të vetme nëpër ato shtëpi, madje edhe do të habiten kur ta shohin kotecin e stërmbushur vetëm me gjela, prej të cilëve domosdoshmërisht kërkohet të bëjnë vezë, gjela këto që përmes këngës do t’i thonë, - kikirikuuu, ooo kikirikë, nuk mundemi të bëjmë vezë, ashtu si nuk mund të rrezatoni ju ndershmëri!

Iljasa Salihu

Shkrimtari dhe lexuesi

loading...
Një autor libri mund t’i shfrytëzojë vite të tëra për ta shkruar një libër, ndërsa lexuesi nuk është në gjendje të paktën t’i shfrytëzojë disa ditë për ta lexuar këtë libër.
Iljasa Salihu
 
 

Myzhde nga Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem

loading...

Namazi i sabahut i rende per disa te ri.
Për të rritur motivin dhe forcuar vullnetin lexoni këto hadithe të Pejgamberit sal-lallahu alejhi ve sel-lem.
Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem thotë:
"Jepu myzhde atyre që ecin në errësirë (shkojnë në namaz të sabahut dhe jacisë) me dritë të plotë në Ditën e Kijametit". Ebu Davudi dhe Tirmidhiu. Hadithi është sahih.
Gjithashtu thotë:
"Ai që fal jacinë me xhemat i llogaritet sikur të kishte falë gjysmën e natës dhe ai që fal sabahun në xhemat i llogaritet sikur të kishte falë tërë natën".
Muslimi.
Gjithashtu thotë:
"Kush i fal dy të freskëtat hyn në Xhenet". Buhariu dhe Muslimi.
Të mos harrojmë edhe faktin se namazi me xhemat vlerësohet 25 ose 27 fish ma shumë.
O Allah na ndihmo të jemi të rregullt në namazin e sabahut!

Burimi:Bekir Halimi

Të ndjesh dhimbje për ata që u bëhet zullum dhe nevojtarët

loading...
Të ndjesh dhimbje për ata që u bëhet zullum dhe nevojtarët është argument për mirësinë që ke brenda. Por kjo nuk u bën dobi. Një risk buk për të uriturin me të cilin ia pakëson urinë është më e dobishme për te se sa shumë rënkime e një lum lotësh".
Dr. Abdul-Kerim Bekar
Fillo punën, leni muhabetet!
Burimi:Bekir Halimi

Ai që e thotë një pjesë të vërtetës dhe ai që heshtë

loading...

"Nëse ai që e thotë një pjesë të vërtetës paguan çmim të shtrenjtë atëherë ai që heshtë paguan çmim edhe më të shtrenjtë".
Përkthim

Burimi:Bekir Halimi

Edhe shkolla duhet të shkollohet!

loading...

Djalë i shkolluar, ishte martuar me një vajzë me shkollë, punon në shkollë, shkoi në shkollë, erdhi prej shkolle, kishte marrë dije në shkollë, ishte dashuruar me shkollën jashtë shkolle dhe në shkollë kishte gjetur dashurinë e parë, nuk bën të vishesh kështu se në shkollë je duke shkuar, këto dhe shumë fjalë nuk e di se përse më sillen dredhë kokës për dukurinë e shkollës.

Sakaq, këto fjalë sikur uji nëpër rrënjë, fillojnë t’i gjejnë vrimat e tyre. Mu kujtua një rrëfim i dhembshëm i një prindi të lodhur: "Djali im ishte mjaft i edukuar dhe i kulturuar. Për fat të keq, kjo zgjati derisa nuk doli në klasë të pestë! Në shkollë filloi të çoroditet, ta marrë të mbrapshtën, ndërsa me regjistrimin në shkollë të mesme, përfundimisht nuk mbeti më djalë im, por djali i kafeneve, i bandave, i duhanit, i qortimeve, i papërmirësimit dhe i gjitha veseve, të cilat nuk i shkojnë përshtati askujt e lëre më një nxënësit.”

Po ky prind që rrjedhat në shkollë e më gjerë e kishin kapitur keq, kishte thënë: “Për aq sa vazhdon të mbretërojë kjo gjendje kaotike nëpër institucionet shkollore, atëherë ky institucion nuk do të quhet më institucion edukues dhe arsimor, por prishje e brezit të ri në mënyrë institucionale!”
Iljasa Salihu

Një thënie për plagët

loading...
Asnjëherë mos ua trego njerezve të gjitha plagët. Kur të hidhërohen, do të godasin aty!!
Thenie, Thenie per plaget, 

Zemra dhe fjalët nga zemra

loading...

''..Ajo që nuk rrjedh nga zemra nuk hyn dot në zemër..''

Një thënie për sëmundjen dhe shërimin nga Erich Maria Remarque

loading...
..Sëmundja më e keqe në botë është të menduarit, ajo s'ka shërim...

| Erich Maria Remarque |
Thenie, Thenie per semundjen, Thenie per sherimin, 

Gjërat e këqija Vs. Gjërat e mira

loading...
Duro dhe prit.
Gjërat e këqija vijnë shpejt,ama ato që vijnë ngadalë janë të mirat!

Një thënie për lumturinë

loading...
Nuk ka lumturi në këtë jetë...ka vetëm pika lumturie...
Thenie, Thenie per lumturine, Lumturia, 
 

Në jetë, mos nënvlerëso askënd

loading...
Në jetë, mos nënvlerëso askënd: një krimb i vogël mund të rrëzojë një pemë shekullore !

Një thënie për të ardhmen nga Robert Doniger

loading...

Mua nuk më intereson thjesht e ardhmja, mua më intereson e ardhmja e së ardhmes.

| Robert Doniger |

Thenie, Thenie per te ardhmen, 

Një thënie për fundin nga John Lennon

loading...

Në fund gjithçka do të shkojë mirë. Nëse nuk shkon, nuk është akoma fundi.

| John Lennon |

Një thënie për fatin dhe fatkeqësinë

loading...

“Në të buzëqeshtë fati mos u gëzo, dhe në të ardhtë fatkeqësia mos u hidhëro, sepse të dyja do të kalojnë e s’do të jenë më.“

Një thënie për sekretin

loading...

Ai që mban të fshehur sekretin, ia ka arritur të dominojë vetveten !
Thenie, Thenie per sekretin

Bollëku i madh nuk është ndonjë mëkat

loading...
Bollëku i madh nuk është ndonjë mëkat, përkundrazi, është obligim i juaji të bëheni të pasur !
BOB PROCTOR

Më mirë të jem mysafir te një...

loading...
Më mirë të jem mysafir te një i varfër me zemër, sesa të më hap derën një i pasur me gjysëm zemre..!

MEDITO!

loading...
MEDITO!

Çfarë vlere ka jeta nëse nuk është për Allahun, dhe nuk është jetuar për t’u përgatitur për t’u takuar me Allahun? Nuk ka mirësi në këtë botë, përveç për atë që pendohet dhe nxiton të bëjë vepra të mira që të ngritet tek Allahu. Vëlla! Ti mund të marrësh frymë, por mos harro se mund të mos e kthesh atë mbrapa. Njerëzit në lidhje me këtë janë: ai që është zhytur në këtë botë dhe është dhënë pas kënqësive të saj, apo i penduar për mëkatet e tij tek Allahu i botërave. I pari nuk dëshiron që t’ia kujtosh vdekjen dhe llogarinë para Allahut, nuk dëshiron t’ia kujtosh adhurimet dhe largimin nga mëkatet. Le të mos harroj ky se do të vdes deshti apo nuk deshti. I penduari e kujton shpesh vdekjen, dhe përgatitet për ditën kur do të takohet me atë, gjithashtu mundohet të nxëjë punët e mira që i kanë ikur më herët pa bërë. Mos e kujto vdekjen me zemër të vdekur, por mendo për të vdekurit në varreza, për gjendjen e tyre, mendo se edhe ti një ditë do të hysh aty. I njejtë me ata në varreza, por dallimi mes jush do të jetë në punë të mira dhe largim nga mëkatët. Asnjëherë mos thuaj nesër, nesër…! Sa njerëz dimë që nuk e kanë nxënë të nesërmen dhe kanë vdekur pa u penduar.

Përshtati: Valdet Kamberi
Ese, Hartime, Feja Islame, Valdet Kamberi, ese per meditimin, meditimi ese, ese meditimi
 

Një thënie për dhimbjen, gabimin dhe suksesin nga Bekir Halimi

loading...

Nuk bëhesh i madh pa përjetu dhimbje, nuk mësohesh pa gabuar dhe nuk korrë sukses pa dështuar. Kështu është jeta!
Bekir Halimi
 Thenie per gabimet, Thenie, Thenie per gabimin, Bekir Halimi, Thenie per dhimbjen, Thenie per suksesin,
 

Jeto me Kuranin, duke e lexuar, medituar dhe nxënë përmendsh

loading...
"Jeto me Kuranin, duke e lexuar, medituar dhe nxënë përmendsh. Kjo është ilaçi më i madh për të shëruar mërzinë dhe brengën".
Dr. Aid el-Karni
Burimi:Bekir Halimi

Do të kthehen të gjithë, a e di ?

loading...


Dikush do te kthehet si nje rrahje zemre, thjesht eshte larguar nga jeta jote. Dikush do te kthehet per te konsumar edhe pak zemren tende, edhe me pas do te ike serish. Dikush do te kthehet per te te vjedhur nje buzeqeshje apo edhe nje lot te fundit. Dikush do te kthehet per te te thene se pa ty ndihet me mire, i shtyre nga krenaria e tepert. Dikush do te kthehet per te te thene qe te ka dashur, por tani jo me. Dikush do te kthehet per nje perqafim, sepse ai e di mire ngrohtesine qe buron e mund t'ia japesh vetem ti. Dikush do te kthehet per te te fyer, por ti e qete dhe indiferente si gjithmone, do ja hedhesh pa problem. Dikush do te kthehet per te te kerkuar falje, kerkon qe t'i hapesh serish dyert e zemres tende, sepse e ka kuptuar qe pa ty nuk mund te eci perpara, se pa ty jeta eshte e vrenjtur si nje re e zeze, dhe ti ne ate moment, c'do te besh !?

|Fabio Volo|

Nuk eshte e vertete qe disa njerez i kemi harruar

loading...
Nuk eshte e vertete qe disa njerez i kemi harruar. Thjesht jemi mesuar me mungesen e tyre.
|Alisa Dreymond|

Një thënie për patriotizmin nga Albin Kurti

loading...

Një thënie për patriotizmin nga Albin Kurti

Patriotizmi nuk është fakultet, ku e krynë për tre vjet dhe mandej e merr diplomen e çertifikohesh si patriot. Patriot je nëse je gjithë jetën. Albin Kurti
 Thenie, Thenie per patriotizmin, Albin Kurti, Thenie nga Albin Kurti
 

Të marrësh ndonjë çmim

loading...
Të marrësh ndonjë çmim pa e pas menduar fare atë çmim, kjo është dëshmi e çmuarjes së njëmend të veprës suaj. Ndërsa të marrësh çmim duke pas punuar me çdo çmim për atë çmim, kjo është dëshmi e një nënçmimi të qartë të vlerave të mirëfillta!
Iljasa Salihu
 

4 Vepra që të ulin besimin

loading...
1- Braktisja e njohjes së Allahut, emrave dhe cilësive të Tija.

2- Braktisja e vështrimit të argumenteve të Gjithësisë dhe atyre fetare, kjo shkakton hutim dhe “ngurtësim” të zemrës.

3- Punët e mira të pakta. Argument për këtë është thënia e Pejgamberit (sal-lAllahu alejhi ue sel-lem) për gratë:
“Nuk kam shikuar të mangëta në mendje dhe fè që mund ta hutojnë burrin e palëkundur sikurse ju.”
Thanë: O i Dërguari i Allahut! Si është mangësia e tyre në fè?
Tha: “A nuk është ajo që kur i vjen hajdi nuk falet dhe nuk agjëron?”

Transmeton Bukhariu nr.304, Muslimi nr.80 dhe Ibnu Hibbani nr.5744-ihsan, nga Abdullah ibn Umeri (radijAllahu anhu).

4- Bërja e gjynaheve, sepse Allahu (subhanehu ue teala) thotë:
كَلَّا بَلْ رَانَ عَلَى قُلُوبِهِمْ مَا كَانُوا يَكْسِبُونَ

“Jo, nuk është ashtu! Por zemrat e tyre ua mbuluan të këqijat që i punuan.” [el Muttaffifin:14

Kur punët i lihen atyre....

loading...
Muhamedi s.a.v.s. ka thënë:

' Kur punët i lihen atyre të cilët nuk janë të aftë për to, pritne Kijametin'

Pasqyrën mos e urreni, ajo nuk ju gënjenë asnjëherë

loading...
Pasqyrën mos e urreni, ajo nuk ju gënjenë asnjëherë


Nëse e urren shtrirjen e thinjave sipër kokës suaj, si rrjedhojë e daljes përpara pasqyrës, atëherë nuk duhet ta urreni e ta mallkoni pasqyrën e cila ia bëri të mundur pamjen flokëve të zbardhuara. Thjeshtë, duhet ta pranoni të vërtetën e moshës dhe të derteve që i ofron kjo jetë sprovë. Mos harroni se thinjat janë edhe shenjë e pjekurisë suaj!

Këtë shembull desha ta lidhi me ata njerëz që i urrejnë dhe i mallkojnë kritikuesit e drejtë dhe të hapur, të cilët paraqiten si pasqyrë e të bëmave të tyre. Ata sikurse ai flokëthinjuri, nuk duhet ta mallkojnë pasqyrën për zbulimin e të padëshirueshmes së tyre, por duhet pranuar një argument tashmë të dukshëm dhe normal në jetë.

Mos harroni se kritikuesit e drejtë dhe të paanshëm janë një pasqyrë e drejtë dhe e skërmitur mirë, përpara së cilës si njerëzit e politikës, ashtu edhe ata të shkencës e të artit mund ta shohin veten ashtu siç në të vërtetë janë dhe jo ashtu siç në të pa vërtetë duan ta shohin veten. Populli do të thoshte më mirë një origjinal i shëmtuar sesa një ngjasim ose kopje e bukur. Le të jemi vetja, sepse vetëm kështu do ta duam edhe pasqyrën, mbase edhe atëherë kur ajo na i zbulon disa elemente të pakëndshme!
Shkruar nga:  Iljasa Salihu
 
 

Çka është retorika ?

loading...

Çka është retorika ?

1. Retorika është dija që shtjellon rregullat e parimet për të folur bukur e në mënyrë bindëse dhe për të ndikuar te njerëzit me anë të fjalës; thjeshtëria e gojëtarisë. Rregullat (parimet) e retorikës. Libri i retorikës. Studimi i retorikës.
 

2. fig. keq. Retorizëm. Flet (shkruan) pa retorikë. Ka shumë retorikë.

qka eshte Retorika ,Cka eshte Retorika ,ceshte Retorika,cfare eshte Retorika ,qeshte Retorika ,definicioni Retorika, perkufizimi Retorika,shpjegimi Retorika,qka kuptojm me Retorikë, qka nenkuptojm me Retorikë ,nenkuptimi Retorika ,kuptimi i fjales Retorikë

Çka është konteksti ?

loading...
Çka është konteksti ?

1. Konteksti është pjesë e një teksti të shkruar, e cila ka një kuptim të plotë dhe na jep mundësi të përcaktojmë qartë kuptimin e përdorimin e çdo fjale, togu fjalësh a fjalie që bën pjesë në të. Kontekst i gjatë ( i shkurtër). E shoh në kontekst. Nuk kuptohet jashtë kontekstit. Shkëputur nga konteksti.

2. fig. Konteksti është rrethi i ngjarjeve a rrethanat, në të cilat zhvillohet ose përfshihet diçka.
Në kontekstin politik.

qka eshte Konteksti ,Cka eshte Konteksti ,ceshte Konteksti ,cfare eshte Konteksti ,qeshte Konteksti ,definicioni Konteksti, perkufizimi Konteksti,shpjegimi Konteksti,qka kuptojm me Konteksti, qka nenkuptojm me Kontekst,nenkuptimi Konteksti,kuptimi i fjales Kontekst

Një thënie për jetën dhe sfidën nga T. Bedra

loading...
"Sfidoje jetën ashtu si ta do mendja,e jo si të thonë të tjerët, sepse askush nuk e jeton jetën tënde për të treguar se si ta sfidosh atë..."

| T. Bedra |
 Thenie, Thenie per jeten, Thenie per sfiden,
 

A kanë kërmijt sistem të mbyllur apo të hapur të qarkullimit të gjakut ?

loading...
A kanë kërmijt sistem të mbyllur apo të hapur të qarkullimit të gjakut ?
 

Shumica e tyre kanë një sistem të hapur të qarkullimit të gjakut, me përjashtim të klasës cephalopoda.

Tre forcat

loading...


1- Forca e trupit. Kjo është e përbashkët mes njerëzve dhe kafshëve, porse njerëzit do të japin llogari për trupin në çka e kanë shfrytëzuar siç qëndron në hadithin e Pejgamberit, sal-lallahu alejhi ve sel-lem.

2- Forca e mendjes. Kjo është e përbashkët mes besimtarëve dhe jobesimtarëve porse jobesimtarët e shfrytëzojnë mendjen për ta zhvilluar dynjanë, mirëpo në ahiret do të pendohen pse nuk e kanë shfrytëzuar për ta njohur Allahun. El- Mulk: 10-11

3- Forca e zemrës. Kjo është e veçantë për besimtarët. Andaj thirrja e gjithë pejgamberëve dhe dijetarëve pas tyre ka qenë pastrimi i zemrave dhe shërimi i tyre.

Burimi:Bekir Halimi

Çfarë të mungon ?

loading...
- Çfarë të mungon?
- Ndjesitë që nuk i provoj, gjërat që nuk i bëj, personat që nuk i takoj, jetët që nuk i kam.

|Andrea De Carlo|

Mbani fytyrën tuaj gjithmonë në drejtim të...

loading...
Mbani fytyrën tuaj gjithmonë në drejtim të diellit - dhe hijet do të bien pas jush."

| WALT WHITMAN |

Doja të kujtoja që të dashurosh do të thotë të...

loading...
"Doja të kujtoja që të dashurosh do të thotë të jesh, të rrish dhe jo të zhdukesh për të parë a ka rëndësi tjetri për ty!"

| Charles Bukowski |

Ti je përgjigjia e të gjitha lutjeve që kam bërë

loading...
"Ti je përgjigjia e të gjitha lutjeve që kam bërë. Ti je këngë, një ëndërr, një pëshpëritje dhe unë nuk e di sesi kam jetuar pa ty për një kohë kaq të gjatë."

| Nicholas Sparks |

Kush punon për ahiretin e tij

loading...
" Kush punon për ahiretin e tij, All-llahu do të kujdeset për dunjanë e tij "

Ibn Kajjimi

Morrani kundër ilaçit kundër morrave!!!

loading...


Sa mendjengushtë që janë disa gojëhapur. Të lavdëron një shtet i fuqishëm dhe me ndikim të dendur në gjeopolitikë, ndërsa disa analistë që janë pjesë e një shoqërie të pafuqishme dhe me nevoja të shumta për ndihmë, dalin kundër kësaj përkrahjeje, thuajse duan të na mbrojnë prej ndonjë vërshimi apokaliptik. Ec ore analistë shpejtoni për ta shikuar veten në pasqyrën e skërmitur mirë, të cilën gjyshi si dhuratë ia kishte sjellur prej Turqisë!
Burimi:Iljasa Salihu

Lër vend pajtim...

loading...


Ibën Ajjashi fliste keq për Omer ibën Dherrin. Një ditë Omeri i tha: o Ibën Ajjash mos e tepro duke na ofendu e duke fol keq për ne, lë vend për pajtim. Sepse ne nuk ia kthejme atij që i bën gjunah Allahut me sjelljen e keqe të tij ndaj nesh më shumë se sa ta respektojmë Allahun duke u sjellur mirë me te".
Dr. Muhamed Arifi
Jo rastësisht në porositë e Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem kemi:
"Duaje njeriun me masë, sepse nesër mund ta urrejsh dhe urreje njeriun me masë sepse nesër mund ta duash".
Sahih meukufen ala Ali radiallahu anhu ...

Burimi:Bekir Halimi

Atifete Jahjaga turpi i profesionit te policit

loading...Ne lidhje me deklarimet e A J presidentes se Kosoves ne raport me shamine do te beja vetem nje koment ; '' Ju jeni turpi i profesionit te policit qe mund te kete marre ndonje here pozicion si ky per te qene bareshe e nje populli me 98% musliman. Turprove veten dhe Ameriken qe te solli si qershi ne maje te tortes, se edhe ata ta dinin qe je kaq ekstremiste sdo te te kishin zgjedhur kurre. Sillesh me popullin tend me keq se serbet me muslimanet e Presheves, pf sa turp." . Shpresoj qe ky mesazh ti shkoje ne vesh ''turpit'' te profesionit .

Hoxhë Ahmed Kalaja

Ndjekja e të vërtetës është...

loading...

Ndjekja e të vërtetës është lehtë në kohën kur e vërteta ka forcë dhe njerëzit janë dhënë pas saj, por qëndresa në kohën kur njerëzit largohen prej saj dhe është në pozicion të dobët është vështirë. Kjo është për të zgjedhurit.

"Nuk janë të barabartë ata që prej jush kanë dhënë para Çlirimit dhe kanë luftuar (me ata që këto veprime i kanë bërë pastaj)".

Shejh Abdul-Aziz Tarifi


Burimi:Bekir Halimi

Kuizi '' Mjekësia paraklinike dhe klinike ''

loading...

Kuizi '' Mjekësia paraklinike dhe klinike '' është një kuiz apo test elektronik që përmban pyetje nga lëndët e ndryshme mjekësore.

Para se t'a luani kuizin ju këshilloj të mos e përdorni gogle.com për të gjetur përgjigjet e sakta sepse mbase mund t'i gjeni përgjigjet por vetëm se do ta mashtroni veten sepse ju nuk i dini përgjigjet e sakta por i dinte gogle.com

Pra edhe nëse gaboni në përgjigjet e sakta prap se prap është më mirë të gabosh që të bën të mësosh se sa të mos gabosh(duke e shfrytëzuar gogle.com) e duke gënjyer veten se jeni duke ditur.

Për ata/ato që nuk e kanë të instaluar flash player...linku për shkarkim është ky http://get.adobe.com/flashplayer/

Tani kuizi ka 215 pyetje.  
Kur të kontrolloni testin përdorni shigjetat  ←  

Do të shtohen pyetje të reja vazhdimisht kështuqë na vizitoni prap ju edhe mund ta ruani këtë faqe duke shtypur CTRL+ D dhe më pastaj ta vizitoni prap me vetëm një klikim.

Instruksionet: Fillimisht kliko fillo pastaj shfaqet pyetja me përgjigjet përkatëse kliko mbi pergjigjen qe mendoni se eshte e sakte dhe pastaj kliko paraqit. 

Për momentin ky kuiz në bazën e të dhënave përmban 215 pyetje të lëndëve të ndryshme mjekësore.

Çdo ditë do të shtojmë pyetje të reja.Çdo herë që e luani kuizin përzgjedhen 10 pyetje në mënyrë automatike.Pastaj nëse e luani për herën e dytë përzgjidhen edhe 10 pyetje të tjera por që përzihen(mund të përsëritet ndonjë pyetje por gjithsesi renditja e përgjigjes së saktë ndryshohet automatikisht).

Me shtimin e pyetjeve të reja përsëritja e pyetjeve do të minimizohet sepse përzgjedhësi pyetjeve do të ketë hapësirë më të madhe dhe zgjedhje më të mëdha në dispozicion.
 

Ky është një kuiz i cili përmban pyetje të shumta nga lëndët e ndryshme mjekësore.

Për çdo lojë shfaqen 10 pyetje që janë të ndryshme dhe herën tjetër janë poashtu të ndryshme dhe do të mundohemi që ta pasurojmë me pyetje sa më të shumta që në këtë mënyrë edhe të jetë më i veçantë.

Nëse dëshironi të luani prap këtë kuiz atëherë klikoni F5 në tastierën tuaj dhe pastaj kliko fillo për ta luajtur përsëri.

Shpresoj dhe besoj se do t'ju pëlqej.

Për çdo sygjerim, kritikë apo diçka tjetër rreth kuizit na shkruani në këtë email:

adrapitful@hotmail.com

Ose mund të shkruani edhe në komente.

Nëse keni përpiluar ndonjë pyetje dhe dëshironi që ajo pyetje të jetë në këtë kuiz atëherë dërgoni pyetjet e juaja në adrapitful@hotmail.com të tregoni përgjigjen e saktë dhe sapo ta bëjmë verifikimin e saj ne do ta paraqesin në përditësimin e rradhës së bashku me emrin e përpiluesit/përpilueses.

Nëse ju dëshironi ta mbështesni këtë kuiz atëherë ju mund ta bëni fare thjeshtë mjafton klikimi në reklama.Pra kliko në reklama dhe ndihmo që ky kuiz të jetë sa më i mirë.


Nëse dëshironi të luani prap këtë kuiz atëherë kliko F5


 Kuize mjekesore, kuiz nga mjekesia, mjekesi dhe shkence, kuizi mjekesor, mjekesi shkence kuizi, kuizi, pytje dhe pergjigje nga mjekesia

Pasha Allahun, katërdhjetë vite kanë kaluar...

loading...

Ibn Dekik El-Id (Allahu e mëshiroftë!) ka thënë: "Pasha Allahun, katërdhjetë vite kanë kaluar që nuk kam bërë asnjë vepër e as që kam thënë ndonjë fjalë e për këtë të mos kem përgatitur përgjigje përpara Allahut në Ditën e Gjykimit."

Burimi:Valdet Kamberi

Ai dhe ata

loading...


Dikush ka një ëndërr të shëmtuar, ndërsa unë kam një frikë të bukur.
Unë kam një mendim të varfër, kurse dikush ka frikë për të menduar.
Dikush ka para, ndërsa unë nuk kam vetëm të holla.
Unë kam begati të ngjeshur, kurse dikush ka tufë dëshirash.
Dikush ka makinë luksoze, ndërsa unë kam një qëllim të mirë.
Unë kam vullnet, kurse dikush ka vetëm oreks.
Dikush ka emër me nam, ndërsa unë kam emër me mbiemër.
Unë kam rroba që i përdori, kurse dikush ka lakuriqësi të papërdorshme.
Dikush ka zemër që pompon gjakun, ndërsa unë kam shpirt për të dashuruar.
Unë kam këmbë për të ecur, kurse dikush ka këmbë për të shqelmuar.
Dikush ka fytyrë të bukur, ndërsa unë kam një fytyrë njëfytyrëshe.
Unë kam prindër të edukuar, kurse dikush ka prindër të pashëm.
Dikush ka fëmijë për të lozur, ndërsa unë kam lodra për fëmijë.
Unë kam grua për ta arsyetuar jetën, kurse dikush ka jetë për t’i joshur gratë.
Dikush ka moral për shitje, ndërsa unë kam material për të të dhënë falas.
Unë kam ca fjalë për t’i bërë fjali, kurse dikush ka fjali vetëm për mahi.
Dikush ka ndikim në shoqëri, ndërsa unë kam shoqëri me ndikim për mbarësi.
Unë kam miqësi me miq, kurse dikush ka armiqësi me miqtë.
Dikush ka asgjë, ndërsa unë kam pakgjë.
Unë kam Zotin, pastaj veten dhe dashamirët, kurse dikush ka vetëm fantazinë!

Iljasa SALIHU

Poezi pë lopën

loading...
Lopa

Lopa han bar
Han edhe tallë
Nuk han ar
Është e gjallë

T'u hangër tërrshanë
Nuk e heton dhe kopë
Të gjithë kanë thanë
Për atë i thonë lopë

Lopa nuk merr vesh
Ruaju kur pllet
Se t'bon lesh
Ajo edhe të vret

Ibrahim Maxharri
 Poezi per lopen, lopa poezi, poezi, vjersha per lopen, vjersha lopa, lopa poezi shqip

Selam Atifete Jahjagës

loading...


O mjer për Kosovën, ku na ka ardh Puna
T’na udhëheqin gratë, m’erdh shpirti te Huna
E moj Presindente, Zonja Atifete
Atifete Jahjaga, eh mori e Shkrete
Nuk të pengon zhveshja, të pengon Mbulesa
Ta ndalësh mbulesën, aspak mos mbaj Shpresa
Ke me pa Shamia, në shkolla Publike
E ti ke me plas, si rrym Elektrike
Qe mas pari un, po t’qoj shum Selam
Edhe 7 miljon milet, me veti i Kam
Islami nuk ndalet, o ju të Mallkuar
Se vet nga All-llahu ësht i Garantuar

Burimi: HazbiTherra Ahmeti.

Një thënie për Amerikën sygjeruar nga Blertina Bislimi

loading...
Një thënie për Amerikën sygjeruar nga Blertina Bislimi

Amerika të jep një thelë dhe të merr një pelë.

Thenie, Thenie per Ameriken, 

Një thënie për akullin sygjeruar nga Blertina Bislimi

loading...
Një thënie për akullin sygjeruar nga Blertina Bislimi

Akulli në ditë të verës paguhet, e në ditë të dimrit truhet.

Thenie, Thenie per akullin,

Loja e parë shqiptare me veturë

loading...
Kjo eshte loja e pare shqiptare me veture.Eshte e thjeshte sikur hera e pare, por e kendshme per ta luajtur.Perdorni shigjetat. Kliko ketu nese deshironi ta luani

Kush tregohet i thjeshtë

loading...
"Kush tregohet i thjeshtë për hir të Allahut, Allahu do ta lartësojë atë!"

[Transmeton Muslimi]
Burimi:Valdet Kamberi

“Sa janë mëkatet e mëdha? Shtatë?”

loading...
Një person e kishte pyetur Ibn Abassin (Allahu qoftë i kënaqur me të):

“Sa janë mëkatet e mëdha? Shtatë?”

Ai ia ktheu: “Më parë janë 700 se 7; por një mëkat i madh nuk mbetet i tillë nëse personi kërkon falje (nga Allahu), dhe një mëkat i vogël nuk mbetet i tillë (por bëhet i madh) nëse personi vazhdon ta veprojë atë!”


(Et Tabari)
 Burimi:Valdet Kamberi

Një thënie për mëkatet nga Shejh Halid err-Rrashid

loading...
Ai qe eshte i kenaqur me mekate eshte i kenaqur me zjarrin e Xhehnemit.

Shejh Halid err-Rrashid -Allahu e lirofte-.
Thenie, Thenie per mekatet, 
 

Një thënie tjetër për personalitetin

loading...

Personaliteti eshte modeli i dallueshem dhe i qendrueshem i sjelljes dhe i njohjes qe karakterizojne pershtatjen e njeriut me situatat e ndryshme jetesore dhe me ambjentin rrethues.

Thenie, Thenie per personalitetin

S'kishte trishtim në zërin e saj

loading...

"S'kishte trishtim në zërin e saj. Kishte largësi, që është me qindra herë më e tmerrshme!"

| Carmelita Zappala

Një thënie për njeriun dhe dhimbjen nga Rexhep Qosja

loading...
 
"Njeriut gjithmonë duhet t'i dhembë diku. Budallenjve nuk u dhemb askund."

| Rexhep Qosja |
Thenie, Thenie per njeriun, Thenie per dhimbjen, 

Një thënie për gabimet dhe jetën nga SAMUEL BECKETT

loading...
 

“Gabimet e mia janë jeta ime.”

| SAMUEL BECKETT |

Qëniet njerëzore nuk lindin gjithmonë në ditën...

loading...
Qëniet njerëzore nuk lindin gjithmonë në ditën në të cilën nënat e tyre i nxjerrin në dritë, por jeta i shtrëngon shumë herë të lindin përsëri nga vetvetja.

| Gabriel García Márquez |

Do të më kujtosh - poezi nga Dritëro Agolli

loading...

Do të më kujtosh - poezi nga Dritëro Agolli

Unë do shkruaj një libër me vjersha
Dhe ti do ta lexosh si relikë
Dhe duke qëruar patate të ardhura nga vjeshta
Gishtin do presësh me thikë.
Duke vënë gishtin në gojë,
Mua do më kujtosh në kuzhinë
Dhe do të thuash para dollapit të lyer me boje
Për pak e harrova ditëzinë!

Një thënie për fëmijët nga Erich Segal

loading...
Fëmijët janë më të zgjuar nga ç'mendojmë. Ja përse i lëndojmë aq shumë.

| Erich Segal |
Thenie, Thenie per femijet, Thenie per femijen, 

Një thënie për komunikimin dhe shikimin nga Samuele Lion

loading...
Janë shumë mënyra për të komunikuar, por asgjë nuk do të jetë e krahasueshme me shikimin.

| Samuele Lion | 
 Thenie , Thenie per komunikimin, Thenie per shikimin,
 

Një thënie për miskojën dhe tupanin

loading...
Ai që s'e ndëgjon miskojën, se ndëgjon as tupanin

Një thënie për babain dhe nënën sygjeruar nga Blertina Bislimi

loading...

Ai/Ajo që s'don babë e nanë, ai/ajo s'e don kërkan.

Urime për atë që kur fle njerëzit luten për të...

loading...
Urime për atë që kur fle njerëzit luten për të, dhe mjerë për atë që kur fle njerëzit luten kundër tij!!

Përgëzime për atë që e dashuruan zemrat, dhe humbje për atë e që e mallkuan gjuhët!!

Pershtati: Hoxhe Irfan Jahiu

Kur flet i mençuri dhe kur flet torollaku (ahmaku)

loading...
Kur flet i mençuri e argumenton fjalën me urtësi apo shembuj, ndërsa kur flet torollaku (ahmaku) e argumenton me betime.

Perkthim
Burimi:Valdet Kamberi

Nuk ka nevoje te shqetesohemi per qeshtjet te cilat kane zgjidhje

loading...
Nuk ka nevoje te shqetesohemi per qeshtjet te cilat kane zgjidhje, e nese nuk kane zgjidhje, atehere shqetesimi nuk do ti zgjidh ato.

Një thënie për respektin, ëmbëlsinë dhe dashurinë nga Antonio Cuomo

loading...
Respekti dhe ëmbëlsia, janë bijat e së njëjtës nënë: dashurisë!

| Antonio Cuomo |
Thenie, Thenie per respektin, Thenie per embelsine, Thenie per dashurine, 
 

Çfarë është shkaku që njerëzit nuk i shohin të metat e veta, siç i shohën të metat e të tjerëve ?

loading...
Është pyetur një i urtë:
Çfarë është shkaku që njerëzit nuk i shohin të metat e veta, siç i shohën të metat e të tjerëve?
Tha:
Ngase njeriu është i dashuruar në vetën e tij, dhe i dashuruari nuk i sheh të metat e të dashurit të tij!

Ne jete, asnjehere nuk mer ate qe kerkon..

loading...
Ne jete, asnjehere nuk mer ate qe kerkon.. kur ke deshiren s'ke mundesine... kur ke mundesine s'ke me deshire.

Mirëqënia dhe Fatkeqësia

loading...
Mirëqënia krijon shumë miq dhe shokë... Fatkeqësia i vë në provë...!!
..

Sa të thjeshtë e të lehtë në dukje janë...

loading...
Sa të thjeshtë e të lehtë në dukje janë hapat, që na i ndryshojnë jetët.

|Eva Stachniak |

Nuk është e domosdoshme të kesh shumë shokë

loading...
Nuk është e domosdoshme të kesh shumë shokë,të jesh personalitet i njohur..! Luani ecën vetëm..!! Delet në tufë..!!

Njeriu qe ti do eshte perfekt

loading...
Njeriu qe ti do eshte perfekt.
Pa provoje te mos e duash dhe shikoje ne eshte tamam perfekt.

|Naim Frasheri|

Bota njolloset nga...

loading...
Bota njolloset nga njerëzit që mbajnë kokën në qiell, e këmbët në baltë !

Unë dua të shkruaj një roman rreth Heshtjes...

loading...
Unë dua të shkruaj një roman rreth Heshtjes...Për gjërat që njerëzit nuk i thonë... Por, vështirësia është e madhe...!!

|Virginia Woolf|

Fundi i botës do të vijë kur...

loading...
Fundi i botës do të vijë kur njerëzit të udhëtojnë në vagonat e klasit të parë dhe librat në vagonin e mallrave.

|Gabriel García Márquez|

Jeta dhe frika

loading...
Ai qe ka frike nga jeta nuk ka gjak dashurie.

| Petro Marko |

Idioti, egoisti dhe inteligjenti

loading...
Idioti flet per ate qe do te veproj.
Egoisti flet per ate qe ka vepruar.
Kurse inteligjenti vepron e nuk flet.

Fjalet dhe njerezit

loading...
Ne jete njerzit ju ngjajne fjaleve, nese nuk i vë ne vendin e vet, e humbin kuptimin.

Thenie per drurin dhe njeriun

loading...
Drurin e bren krimbi, njeriun hidhërimi.

|Thënie arabe|
Thenie, Thenie per drurin, Thenie per njeriun, Thenie per krimbin, Thenie per hidherimin
 

Deti i qetë dhe qielli i qetë

loading...
Deti i qetë nuk nxjerr marinarë të shkathtë, e as qielli i qetë pilotë të mirë. Andaj jeta pa vështirësi nuk formon burra të fortë.

Perkthim
Burimi:Valdet Kamberi

Durimi dhe lutja nuk janë fuqi e vogël

loading...
Durimi dhe lutja nuk janë fuqi e vogël, por fuqi e madhe, sepse me to Allahu ua la në trashëgimi tokën njerëzve të shtypur".
Ali Sultan Xhelabine
 Burimi:Bekir Halimi
 

Lutja ne fshehtesi eshte me e madhe se lutja publike

loading...
 
Lutja ne fshehtesi eshte me e madhe se lutja publike, sepse vetmimi i lutesit me ate qe e lut i jep mundesi te shprehjeve me te verteta. Andaj Allahu ka urdheruar qe ta lusim ne fshehtesi:
"Lutne Allahun me përulje dhe në fshehtësi".
Dr. Abdul-Aziz Tarifi
Burimi:Bekir Halimi
 

Mundet qe zullumqari te merr sundimin dhunshem, por nuk i zgjate

loading...
Mundet qe zullumqari te merr sundimin dhunshem, por nuk i zgjate, sepse fundi i takon te vertetes.
Allahu, i Plotëfuqishëm, thotë:
"Kêrkoni ndihmë te Allahu dhe duroni, sepse toka është e Allahut, ja le në trashëgimi atij që Do prej robërve të Tij, kurse fundi i takon atyre që janë të devotshëm".
El-A'raf:128
Dr. Abdul-Aziz Tarifi
Burimi:Bekir Halimi

Nuk i mbetet shendet trupit kur te eshte e semure zemra

loading...
 
Nuk i mbetet shendet trupit kur te eshte e semure zemra. Nuk ma ka ëndja te shfletoj liber ose te degjoj ndonje mesele shkencore, pasi qe belaja ka kapluar nga çdo ane muslimanet dhe vendet e tyre".
Mahmud Alusi (1856-1924)
 Burimi:Bekir Halimi
 

Organizatat ekonomike

loading...

Organizatat ekonomike - burimet shoqërore më të rëndësishme dhe më të shumtë në numër janë organizatat ekonomike. 

Organizatat ekonomike janë subjekt të së drejtës ekonomike, detyra ekskluzive e të cilave është të kryej veprimtari ekonomike. 

Organizatat ekonomike janë: ndërrmarjet ekonomike dhe kooperativat

Lexo më shumë: kooperativat

Çka janë kooperativat ?

loading...
Çka janë kooperativat ?

Kooperativat janë organizata vullnetare të qytetarëve të ndryshëm të formuara me qëllim të kryerjes dhe përfaqësimit të përbashkët të ndonjë veprimtarie ekonomike.

qka jane Kooperativat, cfare jane Kooperativat, cjane Kooperativat, qfare jane Kooperativat, ceshte kooperativa, cfare eshte kooperativa, kooperativa shqip

Pajto me atë që ta dha Allahu

loading...
Pajto me atë që ta dha Allahu bëhesh i pasur dhe mbështetu në Allahun bëhesh i fortë!

Imami Sufjan Eth-Theuri

Sigurisht gati se çdo grup i cili ka bërë rebelim ndaj sundimtarit

loading...
Shejkhul Islam Ibën Tejmije (All-llahu e mëshiroftë!) ka thënë:

“Sigurisht gati se çdo grup i cili ka bërë rebelim ndaj sundimtarit, vetëm se në rebelimin e tyre ka pas fesad më të madh, se sa fesadi i cili e kanë hjek me anë të rebelizmit.”

“Minhaxhu es-Sunneh en-Nebevije” (3/390) fq. 80.

PARAMENDO…

loading...


Sikur me përfundimin e çdo dite, në dyert tona të vendosen letra që tregojnë për mëkatet tona që kemi bërë...
Apo të na arrijë një mesazh në telefon për mëkatet e tona të perditshme...
Apo sikur mëkatet tona të kenë ere të keqe... a do të ulej dikush afër nesh?

Shejh Halid Bekër (Allahu e ruajtë)!

Përshtati: Hoxhë Valdet Kamberi

Kaluan keto dite te medha dhe filluan shkuarjen ai numer i madh fisnikësh

loading...
Kaluan keto dite te medha dhe filluan shkuarjen ai numer i madh fisnikësh. A thua vallë kujt ju ka pranuar e tja urojmë dhe kujt ju kanë falur mëkatet e kanë dalë nga haxhi si atë ditë që i ka lind nëna e të shpresojmë gjendjen e tyre".
Shejh Munexhid
Burimi:Bekir Halimi

Kuizi ''Muret e kanalit inguinal''

loading...
 
Ky eshte nje kuiz i shkurte rreth mureve te kanalit inguinal.Pra testoni veten se sa dini rreth mureve te kanalit inguinal ose anatomise se kanalit inguinal.

Luani kete kuiz duke klikuar ketu


kanali inguinal kuiz,kuiz nga anatomia, anatomia kuiz, muret e kanalit inguinal, kanali inguinal shqip, kuiz anatomia shqip

Cili nga pohimet nuk është i vërtetë ? Zvogelimi i madhësisë së grimcave çon në:

loading...
Cili nga pohimet nuk është i vërtetë ? Zvogelimi i madhësisë së grimcave çon në:

A) ulje të toksicitetit
B) përmirësim të uniformitetit në përmbajtje
C) zvogëlim të irritimit mekanik të pomadave
D) rritje të biodisponibilitetit

Cila nga rrugët e mëposhtme të administrimit të barnave nuk këshillohet në terapitë që kërkojnë dozim të saktë të barit?

loading...
Cila nga rrugët e mëposhtme të administrimit të barnave nuk këshillohet në terapitë që kërkojnë dozim të saktë të barit?

A) parenterale
B) endovenoze
C) orale
D) rektale

Dy tretësira ujore paraqesin vlera të ndryshme të temperaturës së vlimit

loading...
Dy tretësira ujore paraqesin vlera të ndryshme të temperaturës së vlimit. Neqoftese e para vlon në një temperaturë më të lartë sesa e dyta, do të thotë që e para me të dytën është

A) izoosmotike
B) izotonike
C) hipotonike
D) hipertonike

Tretësirat izotonike kanë:

loading...
Tretësirat izotonike kanë:

A) të njëjtën përcjellshmëri
B) të njëjtën temperaturë ngrirjeje
C) të njëjtin pH
D) të njëjtën dendësi

Cila nga lëndët e mëposhtme nuk përdoret si bashkëtretës në përgatitjen e përgatesave parenterale ?

loading...
Cila nga lëndët e mëposhtme nuk përdoret si bashkëtretës në përgatitjen e përgatesave parenterale ?

A) etanoli
B) metanoli
C) propilenglikoli
D) glicerina

Çfarë do të thotë termi kompliancë ?

loading...
Çfarë do të thotë termi kompliancë ?

A) komplikime që mund të lindin gjatë marrjes së barit
B) lehtësi e marrjes së barit për shkak të formës farmaceutike
C) aftësia e pacientit për të ndjekur terapinë e përshkruar
D) zbatim i saktë i rregullave në dorëzimin e recetës


qka eshte komplianca,ceshte komplianca, komplianca, komplianca shqip.

Për bar të skaduar nënkuptohet specialiteti farmaceutik:

loading...
Për bar të skaduar nënkuptohet specialiteti farmaceutik:

A) në të cilin limiti i papastërtive është më i madh se 2%
B) në të cilin forma farmaceutike ka humbur karakteristikat e saj të qëndrueshmërisë
C) që nuk është ruajtur në kushte të përshtatshme
D) që gjendet në farmaci pas datës së skadencës të shkruajtur në kuti


Gjeni pohimin e pasaktë. Rritja e numrit të grimcave në tretësirë sjell:

loading...
Gjeni pohimin e pasaktë. Rritja e numrit të grimcave në tretësirë sjell:

A) rritje të trysnisë osmotike
B) rritje të temperaturës së vlimit
C) rritje të tëmperaturës së ngrirjes
D) zvogëlim të trysnisë së avujve të ujit