Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Parafjala

Çka janë fjalët e ndryshueshme dhe të pandryshueshme ?

Fjalët që ndryshojnë formën gjatë përdorimit në fjali i quajmë pjesë të ndryshueshme . 

Fjalët që nuk e ndyshojnë formën kur i përdorim në fjali të tjera i quajmë fjalë të pandryshueshme

Të ndryshueshme janë: emri , mbiemri , përemri, nyja, folja dhe numërori

Të pandryshueshme janë: ndajfoljet, parafjalët , lidhëzat, pjesëzat dhe pasthirrmat. pjesë të ndryshueshme fjalë të pandryshueshme

Parafjala, llojet dhe shembuj

Parafjala është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që qëndron para emrave, përemrave, numërorëve dhe ndajfoljeve duke vendosur marrëdhënie varësie ndërmjet fjalëve:

U rreshtuan për tre.


Parafjalët, sipas strukturës morfologjike
janë:• Të thjeshta: me, në, nga, afër, larg, para etj.;
• Të përngjitura: nëpër, përmbi, përveç, sipas etj.;
• Me shprehje: ballë për ballë, rreth e qark etj.Parafjalët sipas lidhjeve sintaksore klasifikohen në:


Parafjalë të rasës emërore: nga, te (tek):

U rrëzua nga lodhja.

Parafjalë të rasës gjinore: me anë (anën), me rastin, me përjashtim, në saje, në vend etj.:


Me anë të një miku arrita ta kapërcej kufirin.

• Parafjalë të rasës kallëzore: në, me, pa, për, më, mbi, nën, ndër, nëpër etj.:


Erdhi vonë në shtëpi.

• Parafjalë të rasës rrjedhore: prej, ndaj, buzë etj.:


Ishte prej Ulqini. 


cka eshte parafjala,parafjala dhe llojet,parafjala ne shqip,parafjala shqip,llojet e parafjaleve, parafjalet e thjeshta, parafjalet e perngjitura

Çka është parafjala ?

Çka është parafjala ?

Parafjala është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që qëndron para emrave, përemrave, numërorëve dhe ndajfoljeve duke vendosur marrëdhënie varësie ndërmjet fjalëve:
U rreshtuan për tre.


Shih edhe:Pjesët e ligjëratës


qka eshte parafjala, cka eshte parafjala, cka eshte parafjale, ceshte parafjala, cfare eshte parafjala, qka osht parafjala

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more