Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Lengu cerebrospinal. Show all posts
Showing posts with label Lengu cerebrospinal. Show all posts

Çka është punksioni lumbal ?

Punksioni lumbal
Punksioni lumbal është një procedurë me anë të së cilës doktorrët marrin një sasi lëngu cerebrospinal (lëngu që rrethon trurin dhe palcën kurrizore) për testime.

Lëngu cerebrospinal (LCS) është i formuar në disa zona të veçanta të trurit që marrin emrin ventrikuj (barkushe). Ai lëviz nga ventrikujt drejt palcës kurrizore. LCS mund të përmbajë sasi të vogla proteinash dhe sheqeri (glukozë).

Indikacionet për kryerjen e punksionit lumbal

• Dyshim per meningjit

Leukemi ose limfome

• Vlerësim për sëmundje neurologjike si skleroza multiple, neuropati dhe kriza epileptike të përsëritshme

• Temperaturë nga origjinë e panjohur.

Punksioni lumbal mund të kryhet gjithashtu nga anestezistët për të dhënë anestezi spinale (e njohur gjithashtu si bllokim subarahnoidal) për disa lloj ndërhyrjesh kirurgjikale.

Për trajtimin e kancereve, ndonjëherë ilaçet e kemioterapisë mund të hidhen direkt me punksion lumbal në LCS. Ilaçi lëviz lirshëm në LCS dhe mund të shkojë në tru ose në palcën kurrizore atje ku nevojitet.

Teknika e punës

Gjatë një punktsioni lumbale, pacienti duhet të qëndrojë në njërën anë ose ulur.Kurrizi tij pastrohet me një solucion antiseptik.Injektojmë anestezion lokal në lëkurën e tij.Kur zona të mpihet nga anestezioni lokal,do të vendoset një gjilperë e vogël në kurriz në lartesinë e kockave të legenit në pjesën fundore të palcës kurrizore.
Gjilpëra shtyhet ngadalë derisa të gjendet LCS. Për testimet, do të nevojiten një sasi lëngu rreth 2 lugë çaji, i cili do të vendoset në provëza të veçanta.

Më poshtë e keni një video se si kryhet punksioni lumbalqka eshte Punksioni lumbal,cka eshte Punksioni lumbal,cfare eshte Punksioni lumbal,ceshte Punksioni lumbal,cfare eshte punksioni lumbal,qka quajme Punksion lumbal,Punksioni lumbal shqip,punksioni lumbal indikacionet,punkcioni lumbal,cka eshte punkcioni lumbal
Punksioni lumbal
Punksioni lumbal është një procedurë me anë të së cilës doktorrët marrin një sasi lëngu cerebrospinal (lëngu që rrethon trurin dhe palcën kurrizore) për testime.

Lëngu cerebrospinal (LCS) është i formuar në disa zona të veçanta të trurit që marrin emrin ventrikuj (barkushe). Ai lëviz nga ventrikujt drejt palcës kurrizore. LCS mund të përmbajë sasi të vogla proteinash dhe sheqeri (glukozë).

Indikacionet për kryerjen e punksionit lumbal

• Dyshim per meningjit

Leukemi ose limfome

• Vlerësim për sëmundje neurologjike si skleroza multiple, neuropati dhe kriza epileptike të përsëritshme

• Temperaturë nga origjinë e panjohur.

Punksioni lumbal mund të kryhet gjithashtu nga anestezistët për të dhënë anestezi spinale (e njohur gjithashtu si bllokim subarahnoidal) për disa lloj ndërhyrjesh kirurgjikale.

Për trajtimin e kancereve, ndonjëherë ilaçet e kemioterapisë mund të hidhen direkt me punksion lumbal në LCS. Ilaçi lëviz lirshëm në LCS dhe mund të shkojë në tru ose në palcën kurrizore atje ku nevojitet.

Teknika e punës

Gjatë një punktsioni lumbale, pacienti duhet të qëndrojë në njërën anë ose ulur.Kurrizi tij pastrohet me një solucion antiseptik.Injektojmë anestezion lokal në lëkurën e tij.Kur zona të mpihet nga anestezioni lokal,do të vendoset një gjilperë e vogël në kurriz në lartesinë e kockave të legenit në pjesën fundore të palcës kurrizore.
Gjilpëra shtyhet ngadalë derisa të gjendet LCS. Për testimet, do të nevojiten një sasi lëngu rreth 2 lugë çaji, i cili do të vendoset në provëza të veçanta.

Më poshtë e keni një video se si kryhet punksioni lumbalqka eshte Punksioni lumbal,cka eshte Punksioni lumbal,cfare eshte Punksioni lumbal,ceshte Punksioni lumbal,cfare eshte punksioni lumbal,qka quajme Punksion lumbal,Punksioni lumbal shqip,punksioni lumbal indikacionet,punkcioni lumbal,cka eshte punkcioni lumbal

Sa është sasia normale e glukozës në likuor apo në lëngun cerebrospinal ?


Sa është sasia normale e glukozës në likuor apo në lëngun cerebrospinal ?


Sasia normale e glukozës në likuor apo në lëngun cerebrospinal është 2.8 deri 4 mmol/l.

sa eshte sasia normale e glukoze,sa eshte perqindja e glukozes ne lengun cerebrospinal,lengun trunoshpinore

Sa është sasia normale e glukozës në likuor apo në lëngun cerebrospinal ?


Sasia normale e glukozës në likuor apo në lëngun cerebrospinal është 2.8 deri 4 mmol/l.

sa eshte sasia normale e glukoze,sa eshte perqindja e glukozes ne lengun cerebrospinal,lengun trunoshpinore

Sa përqind ujë përmban likuori apo lëngu cerebrospinal ?


Sa përqind ujë përmban likuori apo lëngu cerebrospinal ?

Përmban 99 % ujë dhe 1% materie të tjera.


perberja e likuroit cerebrospinal,lengu cerebrospinale.sa eshte perqindja

Sa përqind ujë përmban likuori apo lëngu cerebrospinal ?

Përmban 99 % ujë dhe 1% materie të tjera.


perberja e likuroit cerebrospinal,lengu cerebrospinale.sa eshte perqindja

Çka është LCS(lëngu cerebrospinal, lëngu trunoshpinor) ?


Çka është  LCS(lëngu cerebrospinal, lëngu trunoshpinor) ? 

LCS(lëngu cerebrospinal, lëngu trunoshpinor) është: ultrafiltrat i plazmës së gjakut.

Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,LCS,lengu truroshpinor,lengu cerebrospinal,lengu trunoshpinor
Çka është  LCS(lëngu cerebrospinal, lëngu trunoshpinor) ? 

LCS(lëngu cerebrospinal, lëngu trunoshpinor) është: ultrafiltrat i plazmës së gjakut.

Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,LCS,lengu truroshpinor,lengu cerebrospinal,lengu trunoshpinorSa është sasia e LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ?


 Sa është sasia e LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ?

Sasia e LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) është: 150 ml ku gjysma i takon likuorit kranial / 75 ml, kurse gjysma tjetër i takon atij spinal / 75 ml. 

lengu truroshpinor sasia e tij,sa eshte sasia e lengut cerebrospinal,sasia e likuorit kranial,likuorit spinal,sasia per lengun trunoshpinor

 Sa është sasia e LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ?

Sasia e LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) është: 150 ml ku gjysma i takon likuorit kranial / 75 ml, kurse gjysma tjetër i takon atij spinal / 75 ml. 

lengu truroshpinor sasia e tij,sa eshte sasia e lengut cerebrospinal,sasia e likuorit kranial,likuorit spinal,sasia per lengun trunoshpinor

Sa është pesha specifike e LCS (lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ?


Sa është pesha specifike e LCS (lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ? 

Pesha specifike e LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) është: 1.006 deri 1.009.

lengu truroshpinor pesha specifike,lengu cerebrospinal pesha specifike, peshat specifike, lengu

Sa është pesha specifike e LCS (lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ? 

Pesha specifike e LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) është: 1.006 deri 1.009.

lengu truroshpinor pesha specifike,lengu cerebrospinal pesha specifike, peshat specifike, lengu

Sa është shpejtësia e krijimit të LCS (lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ?


Sa është shpejtësia e krijimit të LCS (lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ?   

Shpejtësia e krijimit të LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) është: 500 ml për 24 h  ose 0.35 ml/min.

sa eshte shpejtesia e krijimit te LCS, lengu trunoshpinor intenziteti i krijimit,krijimi i lengut trunoshpinor, shpejtesia e krijimit,sintezes,sintetizimit, formimit

Sa është shpejtësia e krijimit të LCS (lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) ?   

Shpejtësia e krijimit të LCS(lëngut cerebrospinal, lëngut trunoshpinor) është: 500 ml për 24 h  ose 0.35 ml/min.

sa eshte shpejtesia e krijimit te LCS, lengu trunoshpinor intenziteti i krijimit,krijimi i lengut trunoshpinor, shpejtesia e krijimit,sintezes,sintetizimit, formimit

Lëngu trunoshpinorVëllimi i likuorit është rreth 140 mL, kurse vëllimi i tij ndërrohet 3 deri 4 herë në ditë. 

Likuori reabsorbohet nga hapësira subarahnoidale në sistemin venoz në rajonin e palëve të arahnoidesë përgjatë sinusit të dura mater me mekanizmin e bollshëm të bartjes vakuolare (angl. bulk flow). 

Mekanizmat vepruesë ndajnë likuorin nga gjaku (bariera hemato-likuorike) dhe e mbajnë përbërjen e tij biokimike të përhershme.

Në likuor gjenden substancat me prejardhje hematogjene dhe nga truri. 

Në kushtet normale fiziologjike elektrolitet dhe substancat me masë të vogël molekulare me mekanizma të ndryshme relativisht lehtë kalojnë nëpër barierën hematolikuorike, kurse përfaqësimi i makromolekulave dhe qelizave është dukshëm më i ulët. 

Përqëndrimet më të larta të disbashkëdyzimeve në likuor sesa në plazmë sugjerojnë në
përqëndrimin e tyre aktiv në qelizat e pleksus korioideusit apo në prejardhjen e tyre nga truri.
 
Likuori është lëng i kthjellët dhe i pangjyrë me peshë specifike prej 1.00 - 1,009, pH rreth 7,3. 

Numri i gjithmbarshëm i qelizave në likuorin lumbal është 0 - 5 në 1 mm3; prej këtyre 70 - 100% janë limfocite dhe 0-30% monocite. 

Në kushtet normale fiziologjike këto qeliza kanë prejardhje hematogjene, gjegjësisht në likuor kanë ardhur me lëvizje ekstravaskulare prej gjakut në hapësirën meningjale; aty
ato ndalen, ndahen shumë ngadale e ndonjë del në likuor.
 
Përqëndrimi i proteinave në likuorin normal është shumë i ulët rreth 250 herë më i ulët sesa ai në plazmë). 

Kjo është pasojë e kalimit të vështirësuar të makromolekulave nëpër barierën e shëndoshë hemato-encefalike. 

Në kushtet normale fiziologjike kjo barierë mund të “njeh” makromolekulat dhe
sipas masës së tyre molekulare (vëllimi hidrodinamik) gjegjësisht vepron si sitë. 

Për këtë arsye, përqindja relative e frakcionit γ−globulinik në elferogram (kurba elektroforetike) të proteinave të likuorit është shumë më e ulët sesa në serum.
 
Imunoglobulinat në likuorin normal janë me prejardhje hematogjene dhe nuk ekziston sinteza e tyre intratekale.
 
Konsiderohet se 95% të proteinave të gjithëmbarshme të likuorit normal janë me prejardhje hematogjene; përqëndrimet e tyre në likuor, në të shumtën janë të varshme nga përqëndrimet në plazmë. 

Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, kuptojm,shqip,eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales,jane,lengu cerebrospinal,lengu trunoshpinor,leng trunoshpinor,lengu cerebrospinal,sa eshte vellimi i lengut trunoshpinor,sa eshte sasia e lengut trunoshpinor


Vëllimi i likuorit është rreth 140 mL, kurse vëllimi i tij ndërrohet 3 deri 4 herë në ditë. 

Likuori reabsorbohet nga hapësira subarahnoidale në sistemin venoz në rajonin e palëve të arahnoidesë përgjatë sinusit të dura mater me mekanizmin e bollshëm të bartjes vakuolare (angl. bulk flow). 

Mekanizmat vepruesë ndajnë likuorin nga gjaku (bariera hemato-likuorike) dhe e mbajnë përbërjen e tij biokimike të përhershme.

Në likuor gjenden substancat me prejardhje hematogjene dhe nga truri. 

Në kushtet normale fiziologjike elektrolitet dhe substancat me masë të vogël molekulare me mekanizma të ndryshme relativisht lehtë kalojnë nëpër barierën hematolikuorike, kurse përfaqësimi i makromolekulave dhe qelizave është dukshëm më i ulët. 

Përqëndrimet më të larta të disbashkëdyzimeve në likuor sesa në plazmë sugjerojnë në
përqëndrimin e tyre aktiv në qelizat e pleksus korioideusit apo në prejardhjen e tyre nga truri.
 
Likuori është lëng i kthjellët dhe i pangjyrë me peshë specifike prej 1.00 - 1,009, pH rreth 7,3. 

Numri i gjithmbarshëm i qelizave në likuorin lumbal është 0 - 5 në 1 mm3; prej këtyre 70 - 100% janë limfocite dhe 0-30% monocite. 

Në kushtet normale fiziologjike këto qeliza kanë prejardhje hematogjene, gjegjësisht në likuor kanë ardhur me lëvizje ekstravaskulare prej gjakut në hapësirën meningjale; aty
ato ndalen, ndahen shumë ngadale e ndonjë del në likuor.
 
Përqëndrimi i proteinave në likuorin normal është shumë i ulët rreth 250 herë më i ulët sesa ai në plazmë). 

Kjo është pasojë e kalimit të vështirësuar të makromolekulave nëpër barierën e shëndoshë hemato-encefalike. 

Në kushtet normale fiziologjike kjo barierë mund të “njeh” makromolekulat dhe
sipas masës së tyre molekulare (vëllimi hidrodinamik) gjegjësisht vepron si sitë. 

Për këtë arsye, përqindja relative e frakcionit γ−globulinik në elferogram (kurba elektroforetike) të proteinave të likuorit është shumë më e ulët sesa në serum.
 
Imunoglobulinat në likuorin normal janë me prejardhje hematogjene dhe nuk ekziston sinteza e tyre intratekale.
 
Konsiderohet se 95% të proteinave të gjithëmbarshme të likuorit normal janë me prejardhje hematogjene; përqëndrimet e tyre në likuor, në të shumtën janë të varshme nga përqëndrimet në plazmë. 

Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, kuptojm,shqip,eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales,jane,lengu cerebrospinal,lengu trunoshpinor,leng trunoshpinor,lengu cerebrospinal,sa eshte vellimi i lengut trunoshpinor,sa eshte sasia e lengut trunoshpinor

Namazi

Syzat