Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Iliada. Show all posts
Showing posts with label Iliada. Show all posts

Poema Iliada-analizë letrare apo kritike letrare

 Iliada

Ndërtimi:

Zhvillohet lufta në 51 ditët e fundit
 
Lexuesi e di ngjarjen deri në ditën e 10
 
Ka 15.700 vargje e ndarë në 24 libra, në bazë të alfabetit grek.
 

Tema: Poemë heroike, tregohet për trimat e mëdhenj të luftës së Trojës dhe për luftën në mes grekëve dhe trojanëve.
 
Subjekti: Shkaktar i luftës, hipokrizia e mbreti të Trojës Parisit , i biri i mbretit Priam. Parisi si mik i Menelaut (vëllau i Agamenonit), i rrëmbeu shumë pasuri dhe gruan Helenën, me këtë gjest të bërë nga Parisi filloi lufta 10 vjeçare greko-trojane.
 
Kryepersonazh i Iliadës është Akili, biri i mbretit Pelejës dhe i biri i perëndeshës së detrave Tetidës. Ngjarja e veprës fillon me hidhërimin e Akilit – Agamenonit, Agamenoni ia rrëmbeu vajzën e Krisit dhe e bëri robresh. Agamenoni pranon ta lëshoj vajzën e Krisit si kompenzim rrëmben robreshën e Akilit Briseidën. Agamenoni dëshiron të kthehet në Greqi por pengohet nga Odise.
 
Përçarjet e grekëve i shfrytëzonin trojanët duke marrë iniciativ për të dalur jashtë kalasë.
 
Parisi në duel me Menelaun, fituesi e merr Helenën. Parisin e shpëton Afërdita. Hektori lufton me Ajaksin, e shpëton Apoloni.
 
Lufta ndikon edhe tek perënditë të cilët ndahen në dy tabore, me grekët dhe kundër tyre, mirëpo Zeusi ia ndalon perëndive të marrin pjesë në këtë luftë.
 
Hektori (sypatremburi,grauja e tij Andromaka), del në luftë me Petroklin( shuku i ngusht i Akilit, i cili ia kishte dhënë veshjet e tij) mirëpo ky vritet nga Hektori. Akili i zemëruar del në dyluftim me Hektroin i cili e mundi atë, me ndihmën e perëndeshës Athina, e cila kinse ishte me Hektorin i ndihmoj Akilit.
 
Si hakmarrje Akili ia lidh kokën për qerre dhe e tërheqë rreth kalasë ku e shohin prindërit e Hektorit.
 
Me këngën XXIII bëhet varrimi i Petroklit. Me këngën XXIV, Priamai babai i Hektori i bie në gjunjë Akilit t‟ia marr kufomën të birit, Akili ia jep dhe i premton 12 ditë armëpushim 

Ngjarja përfundon me varrimin madhështor të Hektorit.Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

iliada kritike letrare,analize letrare Iliada Homeri,Homeri iliada Homeri analize,kritike letrare per iliaden,iliada letrare,kritika letrare,kritike letrare,kritika letrare,analize letrare,iliada homeri analize,subjekti tek iliada e homerit,tema tek iliada,iliada tema e vepres iliada,ndertimi i vepres iliada
 Iliada

Ndërtimi:

Zhvillohet lufta në 51 ditët e fundit
 
Lexuesi e di ngjarjen deri në ditën e 10
 
Ka 15.700 vargje e ndarë në 24 libra, në bazë të alfabetit grek.
 

Tema: Poemë heroike, tregohet për trimat e mëdhenj të luftës së Trojës dhe për luftën në mes grekëve dhe trojanëve.
 
Subjekti: Shkaktar i luftës, hipokrizia e mbreti të Trojës Parisit , i biri i mbretit Priam. Parisi si mik i Menelaut (vëllau i Agamenonit), i rrëmbeu shumë pasuri dhe gruan Helenën, me këtë gjest të bërë nga Parisi filloi lufta 10 vjeçare greko-trojane.
 
Kryepersonazh i Iliadës është Akili, biri i mbretit Pelejës dhe i biri i perëndeshës së detrave Tetidës. Ngjarja e veprës fillon me hidhërimin e Akilit – Agamenonit, Agamenoni ia rrëmbeu vajzën e Krisit dhe e bëri robresh. Agamenoni pranon ta lëshoj vajzën e Krisit si kompenzim rrëmben robreshën e Akilit Briseidën. Agamenoni dëshiron të kthehet në Greqi por pengohet nga Odise.
 
Përçarjet e grekëve i shfrytëzonin trojanët duke marrë iniciativ për të dalur jashtë kalasë.
 
Parisi në duel me Menelaun, fituesi e merr Helenën. Parisin e shpëton Afërdita. Hektori lufton me Ajaksin, e shpëton Apoloni.
 
Lufta ndikon edhe tek perënditë të cilët ndahen në dy tabore, me grekët dhe kundër tyre, mirëpo Zeusi ia ndalon perëndive të marrin pjesë në këtë luftë.
 
Hektori (sypatremburi,grauja e tij Andromaka), del në luftë me Petroklin( shuku i ngusht i Akilit, i cili ia kishte dhënë veshjet e tij) mirëpo ky vritet nga Hektori. Akili i zemëruar del në dyluftim me Hektroin i cili e mundi atë, me ndihmën e perëndeshës Athina, e cila kinse ishte me Hektorin i ndihmoj Akilit.
 
Si hakmarrje Akili ia lidh kokën për qerre dhe e tërheqë rreth kalasë ku e shohin prindërit e Hektorit.
 
Me këngën XXIII bëhet varrimi i Petroklit. Me këngën XXIV, Priamai babai i Hektori i bie në gjunjë Akilit t‟ia marr kufomën të birit, Akili ia jep dhe i premton 12 ditë armëpushim 

Ngjarja përfundon me varrimin madhështor të Hektorit.Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

iliada kritike letrare,analize letrare Iliada Homeri,Homeri iliada Homeri analize,kritike letrare per iliaden,iliada letrare,kritika letrare,kritike letrare,kritika letrare,analize letrare,iliada homeri analize,subjekti tek iliada e homerit,tema tek iliada,iliada tema e vepres iliada,ndertimi i vepres iliada

Homeri - biografia dhe krijimtaria letrare


Thuhet se ka jetuar ndërmjet shek XI p.e.r dhe shek. IX p.e.r por disa thojn prej shek IX deri VII p.e.r.
 

Shkrimtar i parë i letërsisë arkaike, i vë themelet e let. Greke.
 

Shkenca që merret me Homerin dhe veprat e tij quhet Homerologji.
 

Dy poemat e tij heroike Iliada dhe Odiseja

Homeri biografia,Homeri jeta dhe vepra,Homeri veprat,cilat vepra i shkroi homeri,Homeri shqip,Homer shqip,Veprat e Homerit,Homeri ne shqip,Vepra letrare shqip,veprat e Homerit,Homeri ne shqip,Homer shqip,Homeri veprat

Thuhet se ka jetuar ndërmjet shek XI p.e.r dhe shek. IX p.e.r por disa thojn prej shek IX deri VII p.e.r.
 

Shkrimtar i parë i letërsisë arkaike, i vë themelet e let. Greke.
 

Shkenca që merret me Homerin dhe veprat e tij quhet Homerologji.
 

Dy poemat e tij heroike Iliada dhe Odiseja

Homeri biografia,Homeri jeta dhe vepra,Homeri veprat,cilat vepra i shkroi homeri,Homeri shqip,Homer shqip,Veprat e Homerit,Homeri ne shqip,Vepra letrare shqip,veprat e Homerit,Homeri ne shqip,Homer shqip,Homeri veprat

Namazi

Syzat