Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Eneida. Show all posts
Showing posts with label Eneida. Show all posts

Poema Eneida-analizë letrare apo kritikë letrare

Poema Eneida ka 12libra e ndanë në 2 pjesë:

Në pjesën e parë flet për udhëtimet e Eneutnga Troja nëpër Kartagjen, Butrint, Sicili e Romë, i përgjigjet pjesës së dytë të Homerit-Odisea

Në pjesën e dytë flet: kur ngjarja vendoset në Lacio, kur Eneu lufton kundër Mezencit, dyluftimi i Euralit dhe Turnit, zemërimi i Nisit për vrasjen e shokut të tij Euralit, i përgjigjet veprës së dytë të Homerit- Iliadës.

Eneu me flotën e tij duke iu afruar Italisë nga Troja, Junina ia shkatërron flotën me stuhinë e dërguar, të cilët kishin arritur afër Kartagjenës. Këtë qytet e krijoi Didona, grua mjaft energjike, të cilës ia kishin vrarë burrin.

Eneu fillon t'ia tregon ngjarjen Didonës, të cilës i vjen shumë keq për vuajtjet e Eneut dhe i lind një simpati, dhe nuk dëshiron të largohet nga Kartagjena. 


Kur Eneu largohet nga Kartagjena, Didona bën vetëvrasje, bie nga shkëmbi.

Rrugës për Sicili, Eneu ndalet në Butrint takohet me Andromakën, gruan e Hektorit. 


Eneu zbretë edhe në Kumë, Sicili, ku janë profecitë e Apollonit dhe të Sibilave,depërton në botën e nëndheshme, takohet me të atin Ankizi, e takon Didonën, ajo si flet.

Nga Kumi shkon në Lacio ku fillojnë luftimet, Eneu e merr rolin e Akilit, lufton kundër Mezencit. 


Zhvillohet luftë në mes italikëve dhe trojanëve.

Junina kërkon që trojanët të përzihen me latinët, dhe këto dy fise ta pranojnë traditën dhe gjuhen italiane. 


Eneu bën dyluftim me Turin, i cili vritet, ashtu si Hektori nga Akili.

Epopeja heroike Eneida idealizon periudhën antike romako- italike, në prani të elementeve mitologjike. Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Eneida analize,Poema Eneida analizë letrare,analiza e vepres Eneida,Eneida analizë,permbajtja e vepres Eneida,Eneida permbajtja,vepra eneida permbajtja,Eneida kuptimi,Kuptimi i vepres Eneida,
Poema Eneida ka 12libra e ndanë në 2 pjesë:

Në pjesën e parë flet për udhëtimet e Eneutnga Troja nëpër Kartagjen, Butrint, Sicili e Romë, i përgjigjet pjesës së dytë të Homerit-Odisea

Në pjesën e dytë flet: kur ngjarja vendoset në Lacio, kur Eneu lufton kundër Mezencit, dyluftimi i Euralit dhe Turnit, zemërimi i Nisit për vrasjen e shokut të tij Euralit, i përgjigjet veprës së dytë të Homerit- Iliadës.

Eneu me flotën e tij duke iu afruar Italisë nga Troja, Junina ia shkatërron flotën me stuhinë e dërguar, të cilët kishin arritur afër Kartagjenës. Këtë qytet e krijoi Didona, grua mjaft energjike, të cilës ia kishin vrarë burrin.

Eneu fillon t'ia tregon ngjarjen Didonës, të cilës i vjen shumë keq për vuajtjet e Eneut dhe i lind një simpati, dhe nuk dëshiron të largohet nga Kartagjena. 


Kur Eneu largohet nga Kartagjena, Didona bën vetëvrasje, bie nga shkëmbi.

Rrugës për Sicili, Eneu ndalet në Butrint takohet me Andromakën, gruan e Hektorit. 


Eneu zbretë edhe në Kumë, Sicili, ku janë profecitë e Apollonit dhe të Sibilave,depërton në botën e nëndheshme, takohet me të atin Ankizi, e takon Didonën, ajo si flet.

Nga Kumi shkon në Lacio ku fillojnë luftimet, Eneu e merr rolin e Akilit, lufton kundër Mezencit. 


Zhvillohet luftë në mes italikëve dhe trojanëve.

Junina kërkon që trojanët të përzihen me latinët, dhe këto dy fise ta pranojnë traditën dhe gjuhen italiane. 


Eneu bën dyluftim me Turin, i cili vritet, ashtu si Hektori nga Akili.

Epopeja heroike Eneida idealizon periudhën antike romako- italike, në prani të elementeve mitologjike. Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Eneida analize,Poema Eneida analizë letrare,analiza e vepres Eneida,Eneida analizë,permbajtja e vepres Eneida,Eneida permbajtja,vepra eneida permbajtja,Eneida kuptimi,Kuptimi i vepres Eneida,

Namazi

Syzat