Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Ligji periodik

Çka është ligji periodik ?

Çka është ligji periodik  ? Pas radhitjes së 63 elementeve të njohura në atë kohë në një varg horizontal dhe duke i krahasuar vetitë e tyre, Mendelejevi vërejti se vetitë e elementeve përsëriteshin në mënyrë periodike: pas numrit të caktuar të elementeve pasonte elementi që kishte veti shumë të ngjashme me elementin e parë.  Me fjalë të tjera vetitë e elementeve përsëriteshin pas një periode të caktuar d.m.th. periodikisht (greq.: periodos = përsëritje pas një distance të caktuar). Kështu p.sh. elementi litium (Li) ka veti të ngjashme me natriumin (Na), i cili gjendet 8 vende pas litiumit, kurse elementi fluor (F) është i ngjashëm me klorin (Cl), i cili poashtu gjendet 8 vende pas fluorit.  Këtë ligjshmëri, që paraqet një ligj natyror, Mendelejevi e quajti ligj periodik dhe e formuloi në këtë mënyrë:  Vetitë e elementeve kimike janë në varshmëri periodike me masat atomike të tyre.  qka eshte ligji periodik i elementeve,cka eshte ligji periodik i elementeve ceshte ligji period

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more