Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Sami Frashëri

Shqipëria Çka qenë,Çështë dhe Çdo të bëhet-kritikë apo analizë letrare

Ndërtimi: e ndarë në 3 pjesë.

Ideja: rruga për shpëtimin e atdheut që mbështetet me varg faktorësh: Tërësia territoriale,veçoria gjuhësore faktet historike.

Flet për lashtësinë e popullit shqiptar me luftërat e zhvilluara në Iliri dhe Epir të kohës së Gencit,Teutës,Pirruas etj.dhe lavdinë që vjen si rezultat i lashtësisë.

Faktor kryesor që shqiptarët të kenë shtet është gjuha e përbashkët shqipë dhe tërësia territoriale që ishin mjaft të rëndësishme si factor mbrojtës nga pushtuesit.

Për ta realizuar vlerën e së drejtës dhe të jetuarit të lirë,Samiu e sheh përmes organizimit gjegjësisht Lidhjes së Prizrenit me çka i dëbon pretendimet e shteteve shovinistë ndaj territoreve shqiptare.

Në këtë traktat,projekton të ardhmen e Shqipërisë,si një shtet borgjez që mbështet pronën private dhe parashihte formimin e Këshillit të pleqve në vend të presidentit.

Zhvillimin ekonomik e sheh të zhvilluar në të gjitha degët,arsimimin dhe kulturën me dimension të ri,ku arsimin e ulët e shihte si të detyr…

Sami Frashëri- Biografia

Sami Frashëri

Lindi: 1850,Frashër.

Familja : fëmijë I Halit dhe Emine Frashërit.

Shkollimi: mësimet e para te hoxha fshatit,të mesmen në gjim.Zosimea -Janinë ku mësoi shkencat humanitare dhe natyrore.

1871-shkon në Stamboll,bie në kontakt me intelektual shqiptarë si : Jani Vreto K.Kristoforidhi etj.

1874- u internua për 1 vjet në Tripoli,Libi. 1877-kryetar i Komitetit shqiptar Stamboll.

Bashkë me P.Vasën shkroi memorandum kundër vendimeve të padrejta të Kongresit për territoret shqiptare.

1878-boton gaz.:Zëdhënësi i Lindjes" ku kritikon P.Osmane dhe konferencën e Berlinit. 1879-formon "Shoqërinë e Stambollit" dhe zgjidhet kryetar. 


Vdiq:1904,Stamboll. 

 Sami Frashëri- Biografia,Sami Frasheri jeta,jeta sami frasheri

Sami Frashëri-(1850-1904) - Biografia

Sami Frashëri lindi në Frashër ku i mori edhe mësimet e para. 

Gjimnazin Samiu e kreu në Janinë bashkë meNaim Frashërin

Samiu njihte shumë gjuhë si ato klasike, lindore dhe ato perëndimore. 

Punën dhe veprimtarinë e tij si shkrimtar, shkencëtar e publicist e vazhdoi në Stamboll.

Samiu ka botuar shumë vepra në gjuhën shqipe dhe në gjuhën turke. 

Në gjuhën shqipe na la disa vepra me karakter arsimor dhe pedagogjik si “Abetarja e shkronjëtorja” (gramatikë), dramën “Besa”, “Shqipëria ç’ka qënë,ç’është dhe ç’do të bëhetë” etj.

Sami Frasheri biografia, jeta dhe vepra, veprat e sami frasherit, sami frasheri ku lindi

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more