Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e romanit '' Lufta dhe paqja''

Romani-Lufta dhe Paqja- analizë letrare apo kritikë letrare

Analiza e romanit historik “Lufta dhe paqja”   Ndërtimi: përbëhet prej IV vëllimeve.   I – Na njeh me aristokratët rusë : Andrea Bollkonski,Ellena Kurgini,Pjer Bezuhovi etj. II – jep skena të kryeqytetit,sidomos të familjeve Bezuhov,Rostov dhe Bollkonski. III dhe IV – jipen përshkrime të luftës së Borodinos,skena nga djegia e Moskës që përmbyllen me një skenë të qetë të familjes Bezuhov.   Tema: lufta patriotike e popullit rus kundër ushtrisë franceze të Bonapartës. Ngjarjet janë prej 1805 nga lufta e Borodinos deri 1820 deri te kryengritja e Dekabristëve.   Jeta e personazhëve është dhënë bindshëm,portretet janë komplete deri në hollësi ndërsa gjuha është karakteristike: një është gjuha e aristokracisë,tjetër gjuha e spahinjve dhe e treta – gjuha fshatarëve.   Në vepër nuk ka personazh kryesor,sepse hero kryesor paraqitet vet populli. Personazhët historikë(Napoleoni,Kutuzovi) janë vënë krahas atyre fiktiv të fisnikëve rusë si :   Knjaz Andrej Bollkonski – shok i

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more