Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Nikotina

Çka është Duhani ?

Çka është Duhani ? Duhani nenkupton bimen familjare Nicotiniana te llojeve te tipeve te ndryshme te modifikuar gjenetikisht me te gjitha pjeset e saj. Mjerisht duhani , si bartes i nikotines me teper e demton shendetin e njeriut . Sot konsiderohet droga me e lire qe perdoret ne mase te madhe . Perveq nikotines, tymi i duhanit permban edhe lengje gazore helmuese te forta siq eshte monoksidi i karbonit, dioksidi i karbonit  ,i  cili e veshtireson frymemarrjen normale.  Si pasoje e thithjes se duhanit llogaritet se ne vit vdesin rreth 3 milion njerez. Nikotina llogaritet edhe si droge, sepse organizmi ambientohet me te duke u bere vartes i saj. Ky proces i vartesise ndaj nikotines me lehte behet te popullata rinore ku edhe pasojat zhvillimore, intelektuale dhe shoqerore jane deme te medha. Nje bashkejetese me duhanin nuk mund te ekzistoje . Sado shendet te plote mendor qe gezon, efektet e çdo cigare qe pin nuk mund te kalojne paperfillshem.  Duke filluar nga siste

Fakte për Duhanin

Fakte për Duhanin Perveq fakteve te demit te shkaktuar nga pirja e duhanit ajo mbetet shkaku kryesor i vdekejs se njerezve p.sh.vdesin me teper amerikan se sa vdesin ne trafikun toksor dhe ajror , nga AIDS ,nga doza e tepruar te kokaines dhe heroines dhe vrasjet te nderthurura. Pirja e duhanit mbyt rreth 400.000 meshkuj dhe femra ne cdo vit. Ne cdo te pesten vdekje eshte e lidhur me duhanin dhe mesatarisht piresit e duhanit vdesin 10-13 vjet me heret se sa ata qe nuk e pijne duhan. Problemi per te larguar pirjen e duhanit eshte permbatja e nje substance narkotike : nikotinen nje substance kimike adiktive (qe shkakton varesi ) e cila arrin ne tru per me pak se 19 sekonda dhe jep efekte ne te gjithe trupin Nikotina eshte alkoloid helmues me ere te keqe qe gjendet ne gjethet e duhanit dhe qe vepron si ngacmues ne sistemin nervor. Cilesohet si substance pergjegjese ndaj cigares. Nikotina eshte nder alkoloidet kryesore e cila gjendet ne gjethe dhe rrenjet e duhanit. Ne g

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more