Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Qerbelaja. Show all posts
Showing posts with label Qerbelaja. Show all posts

Naim Frashëri (1846 – 1900)

Naim Frashëri (1846 – 1900)

Naim Frashëri është poeti më i madh i Rilindjes sonë Kombëtare. 

Ai është atdhetar, mendimtar dhe veprimtar i shquar i arsimit dhe i kulturës shqiptare. 

Gjithë jetën dhe veprën e tij Naimi ia kushtoi çështjes së çlirimit të Shqipërisë nga zgjedha osmane.

 Lindi në Frashër të Përmetit, ku kaloi edhe fëmijërinë dhe rininë. 

Atje shijoi bukuritë e natyrës së mëmëdheut dhe më vonë në atë temë bëri hapat e parë në vjershërimin shqip. 

Mësoi në gjimnazin “Zozimeja” të Janinës ku studioi historinë dhe letërsinë.
 
Mësoi disa gjuhë. Në atdhe punoi në Berat e në Sarandë. 

Ngjarjet e vitit 1878 ndikuan në formimin e Naimit si atdhetar dhe si poet i
madh. 

Botoi këto vepra: “Bagëti e bujqësi”, “ Lulet e verës”, “Dëshirë e vërtetë e shqiptarëve” (greqisht), “Qerbelaja”, “Historia e Skënderbeut” etj. 

Vdiq në vitin 1900 në Stamboll.

biografia e Naim Frasherit, Jeta e Naim Frasherit, Veprat e Naim frasherit, ku vdiq Naim Frasheri, biografi Naim Frasheri
loading...

Namazi

Syzat