Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Naim Frashёri

Zogu dhe djali - vjershë nga Naim Frashëri

Zogu dhe djali - vjershë nga Naim Frashëri

Një zog të bukur zuri një djalë,
ai po dridhej dhe i thosh ca fjalë:
- Nuk të vjen keq që jam i mitur,
si ti i vogël dhe i parritur?
Jam bir i vetëm, mëma më pret
E kam lënë keq brenda në fole.
Dheu me borë gjithë u mbulua,
edhe s’ka mbetur gjëkund pothuaj!
Më pret imëzë si ty jot ëmë,
Të mos i vete, ç’bëhet prëmë?
Kam dhe unë shpirt e dua të rroj,
të lëviz, të bredh, të loz, të këndoj.
Fjalët e zogut djali i dëgjoi,
qau, e puthi, pastaj e lëshoi...

Bagëti e Bujqësi - Poemë nga Naim Frashëri

Bagëti e Bujqësi - Naim Frashëri

Ju bregore bukuroshe! E ju lumenjt’ e kulluar!
Çuka, kodra, brinja, gërxhe, dhe pyje të gjelbëruar!
Do të këndonj bagëtinë, që mbani ju e ushqeni;
O vëndëthit e bukur, ju mendjenë ma dëfreni.
Kur dëgjon zëthin e s’ëmës, qysh e le qengji kopenë,
Blegërin dy a tri herë edhe ikën e merr dhenë;
Edhe në i prefshin udhën, njëzet a tridhjetë vetë,
e ta trëmbin ajy s’kthehet, po shkon në mes si shigjetë.
Mëndje! Mer fushat e malet, jashtë jashtë nga qyteti,
nga brenga, nga thash-e-thëmet, nga rëmuja nga rëmeti.
Tek këndon thëllëza me gas edhe zogu me dëshirë,
E qyqja duke qeshur, bilbili me ëmbëlsirë,
tek hapet trëndafili, atje ma ënda të jem,
bashkë më shpesh edhe unë, t’ja thëres këngës, t’ia them,
Të shoh kecërit e shqerrat, deshtë cjepët, dhënt e dhitë,
Qiellin e zbukuruar, dhenë me lul’ e me dritë.
- Vashë bukurosh’ e bariut! Që vjen me llërë përveshur,
Me zemër të dëfryer, e me buzëzë të qeshur,
Me dy shqerëza ndër duar të bukura si dhe vetë,
Në sythit t…

O, sa bukuri ka tufa ! - Naim Frashёri

O, sa bukuri ka tufa ! - Naim Frashёri

Dua tё dal maj malit, tё shoh gjithё Arbёrinё,
vёllezёrit shqiptarё, qё venё nё pun’e vinё,
burrat trima me besё dhe shpirtmir’e punёtorё,
dhe fushatё gjithё lule e maletё me dёborё.
O! Sa bukuri ka tufa! Sa gaz bije bagёtia!
Vinё posi blet’e plotё! I bekoftё perёndia!
Nёpёr shesh’e nёr bregore janё pёrhapurё shqerrat,
e kecёrit nёpёr rripat dhe nё gjethet e nё ferrat,
sa me vrap e me gaz bredhin edhe lozin shoku me shok;
aty pёrhapen me nxit, aty mblidhenё prapё tok,
edhe prapё tufё-tufё pёrhapen duke bredhur,
duke ikur me vrap shumё, duke lojtur, duke hedhur.
Nxitojn’e s’lodhenё kurrё edhe, kur i merr uria,
secili futet nё tufё, suletё nё mёm’e tia.
Posa gjen mёmёn e dashur edhe me vrap i hyn nё gji,
rri nё gjunjё dhe zё sisёn e qumshtin e ёmbёl pi,
pa e ёma me mall’ shumё, ndo dhi qoftё a ndo dele,
Birr’e vetёm merr nё gji me gaz e me pёrkёdhele.

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more