Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Agon Bislimi

Çka është Logopedia? - Dr. Agon Bislimi

Mjekesia nukleare, Mjekesia ligjore, Onkologjia, Mjekesia Urgjente, Radiologjia, Biokimia Mjekesore, Biokimia Klinike, Fiziatria, Mjekesi fizikale me rehabilitim, Pulmologjia, Anesteziologjia, Neonatologjia, Pediatria, Dermatologjia, Neurologjia, Psikiatria, Infektiva, Infektologjia, Kirurgjia maksillo-faciale, Oftalmologjia, Otorinolaringologjia, Gjinekologjia, Gastroenterologjia, Endokrinologjia, Reumatologjia, Kardiologjia, Nefrologjia, Hematologjia, Urologjia, Ortopedia, Kirurgjia e fëmijëve, Fiziologjia, Patologjia, Anatomia, Anatomia Patologjike,Mjekesi dhe Shkence, Mjekesia, Shkenca, Teknologjia, Letersia, Gjuha shqipe, Analiza, Referate, Komente letrare,qka eshte logopedia, logopedia definicion, logopedia ligjerata, logopedia praktike, logopedia seminare, logopedia konferenca, logopedia simpoziume, logopedia libra, libra logopedia, logopedi shkence, logopedia praktike, praktika e logopedise, ushtrime nga logopedia, me qka merret logopedia, qka studion logopedia,

Romani ,,Nëna” nga Maksim Gorki - Analiza

Romani '' Nëna '' nga ''Maksim Gorki''   Shkruar nga : Agon Bislimi Romani '' Nëna '' nga ''Maksim Gorki'' - ''Analiza'' Lufta revolucionare e klasës punëtore është pasqyruar në mënyrë më të qartë dhe idetë socialiste janë shprehur më hapur në romanin  '' Nëna ''. Romani '' Nëna '' u shkrua me 1906—1907, apo menjëherë pas revolucionit të vitit 1905. Romani është nga veprat me karakteristike e më të mëdha të letërsisë ruse e të letërsisë botërore si nga rëndësia e problemeve që trajtohen në të, nga metoda artistike e re e përdorur, ashtu edhe nga ndikimi që ushtroi në shtresat e gjëra punonjëse dhe në lëvizjen revolucionare të mbarë botës. Brendinë e romanit e formojnë ngjarjet revolucionare që kanë ndodhur në Sormovë në vitet 1901—1902, grevat e demostratat e 1 majit, gjyqi kundër pjesëtarëve të organizatës lokale të partisë. Heronjtë kryesorë

Borgjezi fisnik - Molieri (Analiza)

  Shkruar nga: Agon Bislimi Borgjezi fisnik është një nga veprat më realiste e me permbajtje të thellë shoqërore . Molieri vazhdon traditat e komedisë popullore, por duke e ndryshuar në komedi balet, krijon ambientin për të goditur aristokracinë dhe për të vënë në lojë borgjezët mendjelehtë e hundëpërpjetë, që përpiqen të imitojnë në çdo gjë aristokracinë e oborrit mbretëror. Si personazh kryesor i kësaj komedie del një tregëtar i pasur, Zhurdeni , i cili është krejt i paditur, mëndjeshkurtër dhe ambicioz . Ai kërkon t’u përngjajë fisnikëve të mëdhenj, të lidhë krushqi me ta dhe, po pat mundësi, të fitojë edhe ndonjë titull fisnikërie. Për të përvetësuar shkëlqimin e jashtëm të zotërinjve, mënyrat, veshjet, mësimin e tyre, ai merr nga mësues privatë mësime muzike, skermi, vallëzimi, filozofie. Këta mësues që nuk dinë gjë të madhe, janë fodullë e qesharakë me rolin e tepruar, që u mveshin arteve të tyre (Asnjë shtet s’mund të ekzistoj pa muzikë — thotë p.sh. mësue

Koprraci - analiza

Shkruar nga: Agon Bislimi ,, Koprraci '' (1668). Molieri demaskon fuqinë shkatërruese të parasë, duke vënë në skenë një tip të zotëruar nga makutëria e të hollave, që arrin në shkallën sa të vë në rrezik lumturinë e mbarë familjes . Gjithë komedia vërtitet rreth personit të Harpagonit, mishërim i koprracisë . Ai arrin deri aty sa natën fshehurazi shkon e vjedh tërshërën në stallën e kuajve të tij. Harpagoni i pasur, neqez, fajdexhi, me gjithë se plak, kërkon të marrë për grua një vajzë të re, së cilës s’i dihet soji e fisi, Marianën, dhe ta martoj pa prikë të bijën, EIizën, me një zotëri të shkuar nga mosha. Po i biri Kleanti, që dashuron Marianën, merret vesh me Valerin, një djalosh që ka hyrë në shërbim të Harpagonit nga dashuria që ka për Elizën. Shërbëtori i Kleantit, Shigjeta, i vjedh Harpagonit arkën e florinjve dhe ia kthen vetëm me kusht, që të heqë dorë nga Mariana. Komedia mbaron me martesën e Marianës me Kleantin dhe të Elizës me Valer

Don Zhuani - Analiza

Shkruar nga: Agon Bislimi ,, Don Zhuani ” (1665). Molieri në këtë vepër demaskon fort e tallet keq me klasën e privilegjuar të fisnikëve , që gëzonte një fuqi të madhe politike dhe pengonte ngritjen e borgjezisë. Legjendën spanjolle mjaft të përhapur të Don Zhuanit , bandill e bukurosh, e përdori si një mjet të volitshëm për të arritur qëllimet e tija thjesht satirike , për të paraqitur trajtat negative të klasës fisnike : degjenerimin, parazitizmi   moskokëçarjen, egoizmin e pakufi etj. Kundra Don Zhuanit dhe veseve të tij prej aristokrati shfaqet edhe i ati, i cili thotë: Fisnikëria s’vlen asnjë pare, kur i mungojnë cilësitë morale... Unë e mbaj për më të Iartë   birin e hamallit, në qoftë se është i ndershëm, se sa tw birin e mbretit, po jetoi ky si ju”. Po aqë mprehët e po me atë forcë shprehet kundra edhe shërbëtori i Don Zhuanit, Sganareli, që thotë: ,,A mos vallë kujtoni ju që, vetëm sepse jeni aristokratë dhe mbani paruke të bardhë të përdredhur mirë

Fjalët e qiririt

                                                              '' Fjalët e qiririt '' Poeti në këtë vjershë e krahason veten me një lajmëtar ditësh të lumtura , me një edukator e udhëheqës të popullit . Ai i kishte vënë vetes për detyrë të bëhet mësues dhe edukator i njerëzve nga çdo pikëpamje . Kjo shihet edhe nga kjo vjershë , që është nga të parat që e shkroi Naim Frashëri . Që në titull të kësaj vjershe kemi një figurë të bukur poetike që quhet simbol . Fjalët e qiriut janë fjalët e poetit dhe këto lihen të nënkuptohen.                              Autori : Dr. Agon Bislimi  Shih edhe: '' Naim Frashëri '' Fjalët e qiririt fjalet e qiriut, analize,koment,analiza, kritika letrare, komente per poezi, fjalet e qiririt

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more