Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Operacioni

Kush e bëri operacionin e parë të syrit ?

Amari nga Mosuli para 1000 vjetëve ka shkruar librin “Mbi mënyrën e shërimit të sëmundjeve të syrit”.
Në veprën e tij Amari në mënyrë shumë koncize dhe të detajuar trajton problemet e anatomisë dhe patologjisë së syrit, kurse kishte përshkruar gjashtë raste të operimit të kataraktit (patologji e syrit) dhe nevritisit (pezmatim i nervit të syrit) të cilat janë shkaqet më të shpeshta të verbërisë.
Amari praktikoi operacionin e kataraktit duke përdorur gjilpërën. 
Në atë kohë kjo metodë ishte shumë e suksesshme. 
 Madhështia e veprës së Amarit vërehet edhe sot e kësaj dite, ngase thuaj se përafërsisht në mënyrë të njëjtë bëhet operacioni i kataraktit apo ndërrimi i thjerrëzës së syrit që vjen si pasojë e ndryshimeve metabolike në organizëm, më së shpeshti te personat e moshuar, humb providencën e saj natyrore dhe bëhet e turbullt, çka me përparimin e sëmundjes çon deri në verbëri të plotë.
 Amari në udhëtimet e tij prej Egjipti deri në Arabi njerëzve ua kthente shikimin…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more