Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Homeri. Show all posts
Showing posts with label Homeri. Show all posts

Poema Odisea-analizë letrare apo kritike letrare

Odisea

Tema: Flitet për kthimin e burrit në shtëpi, në momentin kur gruaja e tij duhej të martohej me një burrë tjetër, dhe burri i vërtet e ndërpret martesën.
 
Subjekti: Odiseu mbreti i Itakës bashk me një grup luftëtarësh marrin rrugën për tu kthyer në Itakë. Gjatë rrugës së kthimit Odiseu haset në shumë pengesa të ngyrosura me mitologji, ku ndikojnë edhe perënditë.
 
Posejdoni, zoti i detit, ia çon anijen në ujdhesën e nimfës Kalipso,e cila do ta përvetësojë për burrë në kohën kur Penelopës gruas së Odiseut, shumë mësitë e duan dorën e saj. 

Biri i Odiseut, Telemaku i cili ka dalë ta kërkojë të atin, në rrugë takohet me heronjtë e trojës: Menelaun dhe Helenën, por jo me Agamenonin sepse atë e kishte vrarë gruaja e tij.
 
Kalipsa me urdhërin e perëndive e lëshon Odiseun, Posejdoni përsëri ia shkatërron anijen. 

Nausika i gjen në breg të detit dhe i çon në pallat ku aty takohet me Demodikun i cili këndon këngë për luftën e Trojës. 

Grekët ndërtojnë një kalë të drunjt, në brendin e kalit fshehin qindra luftëtarë dhe Odiseun, Trojanët e fusin kalin brenda kalasë. Natën dalin luftëtarët dhe e shkatrrojnë trojen deri në themele.
 
Nëpërmjet 4 këngëve Odiseu tregon ngjarje dhe takime të çuditshme ku tregon kthimin nga Troja.
 
Së pari arrin në ishullin e Lotofagëve, pastaj shkojnë te kiklopët ku Polifemit ia nxhjerin të vetmin sy dhe e verbojnë. Depërton në botën e nëndheshme ku takohet me nënën, Agamenonin, Akilin. Kalon nëpër ngushticën e Skilës dhe Kardibës ku i humb 6 shok dhe 6 tjerë të cilët i kishin mbetur e vazhdon rrugën Kur arrin në Itakë ai vishet si lypës, takohet me Telemakun birin e tij, ku aty mbyti të gjithë mësitët. Më në fund vendoset paqja dhe qetësia në Itakë me mbreti ne dikurshëm Odiseun.
 
PERSONAZHET
 
Personazhe e Homerit paraqiten në situata të ndryshme, prandaj pasqyrojnë edhe një diapazon të gjërë të realitetit.
 
Akili- hero i madh i epikës greke, ka një dihotomi të veçantë: di të dashurojë dhe të urrejë me të njejtën fuqi, di të hakmerret dhe të ngushëllohet për të njejtët njerëz.
 
Hektori- gjithashtu hero i madh, në anën e Trojës, me karakter të fortë, nuk pranon të tërhiqet nga fronti i luftës edhe pse e pa vetën në rrezik,sepse iu duk vdekja më e ëmbël dhe e ndreshme në fushën e betejës, paraqitet pak më i kompletuar, është burrë e prind i kujdesshëm.
 
Agamenoni- ka pozitë të lartë në kierarkinë ushtarake sepse i takonte klasës aristokrate.
 
Andromaka- gruaja e Hektorit,e kujdesshme që krijon familje të lumtur, e do burrin dhe e parandjenë tragjikën që do ti ndodhë në të ardhmën.
 
Odiseu- si personazh e cilëson maturia dhe mprehtësia në veprime, përfaqëson njeriun e kohës, atë të tregtarit dhe të lundërtarit. Ai ka dashurinë ndaj atdheut dhe asnjëherë nuk e harroi Itakën dhe gruan.
 
Penelopa- është gruaja ideale në kohën e Homerit të cilën e cilëson bukuria deh mençuria. Mungesa e burrit e afirmoi edhe më tepër si shtëpiake e mirë, penelopa mbeti simbol i gruas së bukur.


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Poema Odisea-analizë letrare apo kritike letrare,kritika letrare,odisea analize letrare,Homeri Odisea analize letrare,kritika letrare per vepren Odisea,Odise Analize letrare,Subjekti tek Odisea,Tema tek vepra Odisea,simboli tek vepra Odisea,Poema odisea analize letrare,Odisea Subjekti,Odisea Tema,Odisea shqip,Odisea kritika,personazhet tek vepra odisea,odisea personazhet,cilet jane personazhet tek vepra odisea,odisea personazhet shqip
Odisea

Tema: Flitet për kthimin e burrit në shtëpi, në momentin kur gruaja e tij duhej të martohej me një burrë tjetër, dhe burri i vërtet e ndërpret martesën.
 
Subjekti: Odiseu mbreti i Itakës bashk me një grup luftëtarësh marrin rrugën për tu kthyer në Itakë. Gjatë rrugës së kthimit Odiseu haset në shumë pengesa të ngyrosura me mitologji, ku ndikojnë edhe perënditë.
 
Posejdoni, zoti i detit, ia çon anijen në ujdhesën e nimfës Kalipso,e cila do ta përvetësojë për burrë në kohën kur Penelopës gruas së Odiseut, shumë mësitë e duan dorën e saj. 

Biri i Odiseut, Telemaku i cili ka dalë ta kërkojë të atin, në rrugë takohet me heronjtë e trojës: Menelaun dhe Helenën, por jo me Agamenonin sepse atë e kishte vrarë gruaja e tij.
 
Kalipsa me urdhërin e perëndive e lëshon Odiseun, Posejdoni përsëri ia shkatërron anijen. 

Nausika i gjen në breg të detit dhe i çon në pallat ku aty takohet me Demodikun i cili këndon këngë për luftën e Trojës. 

Grekët ndërtojnë një kalë të drunjt, në brendin e kalit fshehin qindra luftëtarë dhe Odiseun, Trojanët e fusin kalin brenda kalasë. Natën dalin luftëtarët dhe e shkatrrojnë trojen deri në themele.
 
Nëpërmjet 4 këngëve Odiseu tregon ngjarje dhe takime të çuditshme ku tregon kthimin nga Troja.
 
Së pari arrin në ishullin e Lotofagëve, pastaj shkojnë te kiklopët ku Polifemit ia nxhjerin të vetmin sy dhe e verbojnë. Depërton në botën e nëndheshme ku takohet me nënën, Agamenonin, Akilin. Kalon nëpër ngushticën e Skilës dhe Kardibës ku i humb 6 shok dhe 6 tjerë të cilët i kishin mbetur e vazhdon rrugën Kur arrin në Itakë ai vishet si lypës, takohet me Telemakun birin e tij, ku aty mbyti të gjithë mësitët. Më në fund vendoset paqja dhe qetësia në Itakë me mbreti ne dikurshëm Odiseun.
 
PERSONAZHET
 
Personazhe e Homerit paraqiten në situata të ndryshme, prandaj pasqyrojnë edhe një diapazon të gjërë të realitetit.
 
Akili- hero i madh i epikës greke, ka një dihotomi të veçantë: di të dashurojë dhe të urrejë me të njejtën fuqi, di të hakmerret dhe të ngushëllohet për të njejtët njerëz.
 
Hektori- gjithashtu hero i madh, në anën e Trojës, me karakter të fortë, nuk pranon të tërhiqet nga fronti i luftës edhe pse e pa vetën në rrezik,sepse iu duk vdekja më e ëmbël dhe e ndreshme në fushën e betejës, paraqitet pak më i kompletuar, është burrë e prind i kujdesshëm.
 
Agamenoni- ka pozitë të lartë në kierarkinë ushtarake sepse i takonte klasës aristokrate.
 
Andromaka- gruaja e Hektorit,e kujdesshme që krijon familje të lumtur, e do burrin dhe e parandjenë tragjikën që do ti ndodhë në të ardhmën.
 
Odiseu- si personazh e cilëson maturia dhe mprehtësia në veprime, përfaqëson njeriun e kohës, atë të tregtarit dhe të lundërtarit. Ai ka dashurinë ndaj atdheut dhe asnjëherë nuk e harroi Itakën dhe gruan.
 
Penelopa- është gruaja ideale në kohën e Homerit të cilën e cilëson bukuria deh mençuria. Mungesa e burrit e afirmoi edhe më tepër si shtëpiake e mirë, penelopa mbeti simbol i gruas së bukur.


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Poema Odisea-analizë letrare apo kritike letrare,kritika letrare,odisea analize letrare,Homeri Odisea analize letrare,kritika letrare per vepren Odisea,Odise Analize letrare,Subjekti tek Odisea,Tema tek vepra Odisea,simboli tek vepra Odisea,Poema odisea analize letrare,Odisea Subjekti,Odisea Tema,Odisea shqip,Odisea kritika,personazhet tek vepra odisea,odisea personazhet,cilet jane personazhet tek vepra odisea,odisea personazhet shqip

Poema Iliada-analizë letrare apo kritike letrare

 Iliada

Ndërtimi:

Zhvillohet lufta në 51 ditët e fundit
 
Lexuesi e di ngjarjen deri në ditën e 10
 
Ka 15.700 vargje e ndarë në 24 libra, në bazë të alfabetit grek.
 

Tema: Poemë heroike, tregohet për trimat e mëdhenj të luftës së Trojës dhe për luftën në mes grekëve dhe trojanëve.
 
Subjekti: Shkaktar i luftës, hipokrizia e mbreti të Trojës Parisit , i biri i mbretit Priam. Parisi si mik i Menelaut (vëllau i Agamenonit), i rrëmbeu shumë pasuri dhe gruan Helenën, me këtë gjest të bërë nga Parisi filloi lufta 10 vjeçare greko-trojane.
 
Kryepersonazh i Iliadës është Akili, biri i mbretit Pelejës dhe i biri i perëndeshës së detrave Tetidës. Ngjarja e veprës fillon me hidhërimin e Akilit – Agamenonit, Agamenoni ia rrëmbeu vajzën e Krisit dhe e bëri robresh. Agamenoni pranon ta lëshoj vajzën e Krisit si kompenzim rrëmben robreshën e Akilit Briseidën. Agamenoni dëshiron të kthehet në Greqi por pengohet nga Odise.
 
Përçarjet e grekëve i shfrytëzonin trojanët duke marrë iniciativ për të dalur jashtë kalasë.
 
Parisi në duel me Menelaun, fituesi e merr Helenën. Parisin e shpëton Afërdita. Hektori lufton me Ajaksin, e shpëton Apoloni.
 
Lufta ndikon edhe tek perënditë të cilët ndahen në dy tabore, me grekët dhe kundër tyre, mirëpo Zeusi ia ndalon perëndive të marrin pjesë në këtë luftë.
 
Hektori (sypatremburi,grauja e tij Andromaka), del në luftë me Petroklin( shuku i ngusht i Akilit, i cili ia kishte dhënë veshjet e tij) mirëpo ky vritet nga Hektori. Akili i zemëruar del në dyluftim me Hektroin i cili e mundi atë, me ndihmën e perëndeshës Athina, e cila kinse ishte me Hektorin i ndihmoj Akilit.
 
Si hakmarrje Akili ia lidh kokën për qerre dhe e tërheqë rreth kalasë ku e shohin prindërit e Hektorit.
 
Me këngën XXIII bëhet varrimi i Petroklit. Me këngën XXIV, Priamai babai i Hektori i bie në gjunjë Akilit t‟ia marr kufomën të birit, Akili ia jep dhe i premton 12 ditë armëpushim 

Ngjarja përfundon me varrimin madhështor të Hektorit.Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

iliada kritike letrare,analize letrare Iliada Homeri,Homeri iliada Homeri analize,kritike letrare per iliaden,iliada letrare,kritika letrare,kritike letrare,kritika letrare,analize letrare,iliada homeri analize,subjekti tek iliada e homerit,tema tek iliada,iliada tema e vepres iliada,ndertimi i vepres iliada
 Iliada

Ndërtimi:

Zhvillohet lufta në 51 ditët e fundit
 
Lexuesi e di ngjarjen deri në ditën e 10
 
Ka 15.700 vargje e ndarë në 24 libra, në bazë të alfabetit grek.
 

Tema: Poemë heroike, tregohet për trimat e mëdhenj të luftës së Trojës dhe për luftën në mes grekëve dhe trojanëve.
 
Subjekti: Shkaktar i luftës, hipokrizia e mbreti të Trojës Parisit , i biri i mbretit Priam. Parisi si mik i Menelaut (vëllau i Agamenonit), i rrëmbeu shumë pasuri dhe gruan Helenën, me këtë gjest të bërë nga Parisi filloi lufta 10 vjeçare greko-trojane.
 
Kryepersonazh i Iliadës është Akili, biri i mbretit Pelejës dhe i biri i perëndeshës së detrave Tetidës. Ngjarja e veprës fillon me hidhërimin e Akilit – Agamenonit, Agamenoni ia rrëmbeu vajzën e Krisit dhe e bëri robresh. Agamenoni pranon ta lëshoj vajzën e Krisit si kompenzim rrëmben robreshën e Akilit Briseidën. Agamenoni dëshiron të kthehet në Greqi por pengohet nga Odise.
 
Përçarjet e grekëve i shfrytëzonin trojanët duke marrë iniciativ për të dalur jashtë kalasë.
 
Parisi në duel me Menelaun, fituesi e merr Helenën. Parisin e shpëton Afërdita. Hektori lufton me Ajaksin, e shpëton Apoloni.
 
Lufta ndikon edhe tek perënditë të cilët ndahen në dy tabore, me grekët dhe kundër tyre, mirëpo Zeusi ia ndalon perëndive të marrin pjesë në këtë luftë.
 
Hektori (sypatremburi,grauja e tij Andromaka), del në luftë me Petroklin( shuku i ngusht i Akilit, i cili ia kishte dhënë veshjet e tij) mirëpo ky vritet nga Hektori. Akili i zemëruar del në dyluftim me Hektroin i cili e mundi atë, me ndihmën e perëndeshës Athina, e cila kinse ishte me Hektorin i ndihmoj Akilit.
 
Si hakmarrje Akili ia lidh kokën për qerre dhe e tërheqë rreth kalasë ku e shohin prindërit e Hektorit.
 
Me këngën XXIII bëhet varrimi i Petroklit. Me këngën XXIV, Priamai babai i Hektori i bie në gjunjë Akilit t‟ia marr kufomën të birit, Akili ia jep dhe i premton 12 ditë armëpushim 

Ngjarja përfundon me varrimin madhështor të Hektorit.Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

iliada kritike letrare,analize letrare Iliada Homeri,Homeri iliada Homeri analize,kritike letrare per iliaden,iliada letrare,kritika letrare,kritike letrare,kritika letrare,analize letrare,iliada homeri analize,subjekti tek iliada e homerit,tema tek iliada,iliada tema e vepres iliada,ndertimi i vepres iliada

Homeri - biografia dhe krijimtaria letrare


Thuhet se ka jetuar ndërmjet shek XI p.e.r dhe shek. IX p.e.r por disa thojn prej shek IX deri VII p.e.r.
 

Shkrimtar i parë i letërsisë arkaike, i vë themelet e let. Greke.
 

Shkenca që merret me Homerin dhe veprat e tij quhet Homerologji.
 

Dy poemat e tij heroike Iliada dhe Odiseja

Homeri biografia,Homeri jeta dhe vepra,Homeri veprat,cilat vepra i shkroi homeri,Homeri shqip,Homer shqip,Veprat e Homerit,Homeri ne shqip,Vepra letrare shqip,veprat e Homerit,Homeri ne shqip,Homer shqip,Homeri veprat

Thuhet se ka jetuar ndërmjet shek XI p.e.r dhe shek. IX p.e.r por disa thojn prej shek IX deri VII p.e.r.
 

Shkrimtar i parë i letërsisë arkaike, i vë themelet e let. Greke.
 

Shkenca që merret me Homerin dhe veprat e tij quhet Homerologji.
 

Dy poemat e tij heroike Iliada dhe Odiseja

Homeri biografia,Homeri jeta dhe vepra,Homeri veprat,cilat vepra i shkroi homeri,Homeri shqip,Homer shqip,Veprat e Homerit,Homeri ne shqip,Vepra letrare shqip,veprat e Homerit,Homeri ne shqip,Homer shqip,Homeri veprat

Namazi

Syzat