Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Këngët kreshnike. Show all posts
Showing posts with label Këngët kreshnike. Show all posts

Çka janë këngët kreshnike

        Çka janë këngët kreshnike

Këngët që flasin për bëmat e kreshnikëve, quhen këngë kreshnike( kreshnik- trim i madh). 

Në qendër kanë të njëjtët personazhe, por ngjarje të ndryshme, prandaj përbëjnë cikle më vete. Këto këngë kanë elementin fantastik të rrëfimit të ngjarjeve. 

Në letërsinë popullore shqiptare në mesin e këtyre këngëve dallohen : cikli i Mujit dhe Halilit ( dy vëllezër që janë heronjtë kryesorë tëkëtyre këngëve), Gjergj Elez Alia etj. 

Kreshnikët janë malësorë të lirë shqiptarë, të cilët luftojnë kundër të huajve për mbrojtjen e viseve të tyre. Të huajt janë sidomos kralët e kapedanët e sllavëve të jugut ( shkjetë siç i quan populli).

qka jane kenget kreshnike,qka jane kreshniket,qka eshte fjala kreshnik,kenge kreshnike,Muja dhe Halili,Gjergj Elez Alia,cfare jane kenget kreshnike çka jane kenge kreshnike
        Çka janë këngët kreshnike

Këngët që flasin për bëmat e kreshnikëve, quhen këngë kreshnike( kreshnik- trim i madh). 

Në qendër kanë të njëjtët personazhe, por ngjarje të ndryshme, prandaj përbëjnë cikle më vete. Këto këngë kanë elementin fantastik të rrëfimit të ngjarjeve. 

Në letërsinë popullore shqiptare në mesin e këtyre këngëve dallohen : cikli i Mujit dhe Halilit ( dy vëllezër që janë heronjtë kryesorë tëkëtyre këngëve), Gjergj Elez Alia etj. 

Kreshnikët janë malësorë të lirë shqiptarë, të cilët luftojnë kundër të huajve për mbrojtjen e viseve të tyre. Të huajt janë sidomos kralët e kapedanët e sllavëve të jugut ( shkjetë siç i quan populli).

qka jane kenget kreshnike,qka jane kreshniket,qka eshte fjala kreshnik,kenge kreshnike,Muja dhe Halili,Gjergj Elez Alia,cfare jane kenget kreshnike çka jane kenge kreshnike

Namazi

Syzat