Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Mjekimi. Show all posts
Showing posts with label Mjekimi. Show all posts

Trajtimi jo medikamentoz dhe medikamentoz i faringjitit viral


Faringjiti trajtohet në dy mënyra:
Trajtimi jo medikamentoz
Shpërlarja e fytit me ujë të kriposur mund të ndihmoj shumë. Në një gotë me ujë të vakët, çitet 1/2 lugë të kafës kripë të kuzhinës, përzihet gjersa të tretet, e pastaj shpërlahet fyti(bëhet gargare) gjatë një minute, shumë herë në ditë.
Gjithashtu ndihmon shumë edhe shpërlarja e fytit me tretje të aspirinës.
Duhet të mirren lëngje në sasi të konsiderueshme(në forma të çajrave ose lëngje të freskëta).
Ambientet e banimit duhet të jenë të ajrosura mirë dhe të pastërta.
Trajtimi medikamentoz
Ordinohen antipiretik si Paracetamoli
Paracetamol oral çdo 4-6, nëse është e nevojshme (max. 4 doza gjatë ditës)
-fëmijët 3 muaj - 1 vjet 2.5ml(120 mg./5 ml shurup)
-fëmijët 1-5 vjet: 5-10 ml
-fëmijët 5-12 vjet: 1/2 tabl. (500 mg)
-fëmijët më të mëdhenjë se 12 vjet dhe të rriturit 1-2 tabl.(500 mg)
Mund të ordinohen edhe edhe barna antiinflamatore josteroide si Brufen, Diklofen etj.

Faringjiti trajtohet në dy mënyra:
Trajtimi jo medikamentoz
Shpërlarja e fytit me ujë të kriposur mund të ndihmoj shumë. Në një gotë me ujë të vakët, çitet 1/2 lugë të kafës kripë të kuzhinës, përzihet gjersa të tretet, e pastaj shpërlahet fyti(bëhet gargare) gjatë një minute, shumë herë në ditë.
Gjithashtu ndihmon shumë edhe shpërlarja e fytit me tretje të aspirinës.
Duhet të mirren lëngje në sasi të konsiderueshme(në forma të çajrave ose lëngje të freskëta).
Ambientet e banimit duhet të jenë të ajrosura mirë dhe të pastërta.
Trajtimi medikamentoz
Ordinohen antipiretik si Paracetamoli
Paracetamol oral çdo 4-6, nëse është e nevojshme (max. 4 doza gjatë ditës)
-fëmijët 3 muaj - 1 vjet 2.5ml(120 mg./5 ml shurup)
-fëmijët 1-5 vjet: 5-10 ml
-fëmijët 5-12 vjet: 1/2 tabl. (500 mg)
-fëmijët më të mëdhenjë se 12 vjet dhe të rriturit 1-2 tabl.(500 mg)
Mund të ordinohen edhe edhe barna antiinflamatore josteroide si Brufen, Diklofen etj.

Si bëhet mjekimi i endometriozës së kolonit?

Si bëhet mjekimi i endometriozës së kolonit?

 Intervenimi është i suksesshëm me intervenim kirurgjik,me largimin e indit endometrial prej pjesës së zorrës së trashë.Lexo më shumë:  Endometrioza e kolonit
 
Si bëhet mjekimi i endometriozës së kolonit?

 Intervenimi është i suksesshëm me intervenim kirurgjik,me largimin e indit endometrial prej pjesës së zorrës së trashë.Lexo më shumë:  Endometrioza e kolonit
 

Si mjekohen kalkulozat e qeskës biliare dhe rrugëve biliare?

Si mjekohen kalkulozat e qeskës biliare dhe rrugëve biliare?

Pacienti duhet t’i largohet këtyre ushqimeve:ushqimet yndyrore dhe të fërguara,MISHIT TË DERRIT,ALKOOLIT etj.

Në fazën e shprehur të kolikave biliare duhet të mirret në mënyrë intravenoze Baralgini.

Mënyrë tjetër shumë e rëndësishme është edhe ndërhyrja kirurgjike. 
Si mjekohen kalkulozat e qeskës biliare dhe rrugëve biliare?

Pacienti duhet t’i largohet këtyre ushqimeve:ushqimet yndyrore dhe të fërguara,MISHIT TË DERRIT,ALKOOLIT etj.

Në fazën e shprehur të kolikave biliare duhet të mirret në mënyrë intravenoze Baralgini.

Mënyrë tjetër shumë e rëndësishme është edhe ndërhyrja kirurgjike. 

Si mjekohen tumoret e mëlçisë?

Si mjekohen tumoret e mëlçisë?

Mjekohen në mënyrë kirurgjike dhe kemioterapeutike. 

Si mjekohen tumoret e mëlçisë?

Mjekohen në mënyrë kirurgjike dhe kemioterapeutike. 

Trajtimi(mjekimi,tretmani,terapia) i gripit


Fillimisht personave me grip ju këshillohet: regjim shtrati (pushim), terapi simptomatike (paracetamol, brufen), vitaminë C, pika për hundë (tretje fi ziologjike 0.9 %), të pihen sa më shumë lëngje (sidomos çaj) dhe mjekimi i komplikimeve (nëse paraqiten).

Shih edhe: Parandalimi i gripit
Trajtimi i gripit,gripi dhe trajtimi,trajtimi medikamentoz i gripit,gripi dhe trajtimi i tij,mjekimi i gripit,tretmani i gripit


Fillimisht personave me grip ju këshillohet: regjim shtrati (pushim), terapi simptomatike (paracetamol, brufen), vitaminë C, pika për hundë (tretje fi ziologjike 0.9 %), të pihen sa më shumë lëngje (sidomos çaj) dhe mjekimi i komplikimeve (nëse paraqiten).

Shih edhe: Parandalimi i gripit
Trajtimi i gripit,gripi dhe trajtimi,trajtimi medikamentoz i gripit,gripi dhe trajtimi i tij,mjekimi i gripit,tretmani i gripit

Konjunktiviti vernal ose pranveror mjekohet me :


Konjunktiviti vernal ose pranveror mjekohet me :

a.    Antibiotik
b.    Virostatik
c.    Antiflogistik steroid ose josteroidKonjunktiviti vernal ose pranveror mjekohet me :

a.    Antibiotik
b.    Virostatik
c.    Antiflogistik steroid ose josteroid


Keratitet mjekohen me :


Keratitet mjekohen me :

a.    Medikamente të aplikuara në formë të pikave ose pomadës në sy
b.    Injeksione subkonjunktivale dhe parenterale
c.    Mund të përdoret terapia etiologjike në të gjitha mënyrat e mundshme të aplikimit


Keratitet mjekohen me :

a.    Medikamente të aplikuara në formë të pikave ose pomadës në sy
b.    Injeksione subkonjunktivale dhe parenterale
c.    Mund të përdoret terapia etiologjike në të gjitha mënyrat e mundshme të aplikimit

Oftalmia simpatike mjekohet me :

Oftalmia simpatike mjekohet me :

a.    Antibiotikë
b.    Kortikosteroide dhe imunosupresorë
c.    VirostatikëOftalmia simpatike mjekohet me :

a.    Antibiotikë
b.    Kortikosteroide dhe imunosupresorë
c.    VirostatikëMjekimi i oftalmisë simpatike zgjat :


Mjekimi i oftalmisë simpatike zgjat :

a.    Disa javë
b.    Disa dite
c.    Deri një vitMjekimi i oftalmisë simpatike zgjat :

a.    Disa javë
b.    Disa dite
c.    Deri një vit


Si mjekohet laringospazmi ?


Si mjekohet laringospazmi ?

Mjekimi i laringospazmit konsiston në ventilimin artificial të të sëmurit me ndihmën e maskës dhe balonit me koncentrim të oksigjenit 100% duke rritur shtypjen e inspiriumit, si dhe – në raste më të lehta – duke dhënë intravenoz injeksion të atropinës.

Mirëpo nëse laringospazmi ka shkaktuar obstrukcion të plotë dhe me këtë ka pa mundësuar hyrjen e ajrit në trake, duhet të sëmurit me i dhënë relaksant muskular me injeksion intravenoz ( jo të tipit të kurariform) dhe me vazhduar me frymarrje artificiale deri në përmisim të plotë të të sëmurit.

laringospazmi,mjekimi i laringospazmi,si trajtohet laringospazmi,laringospazmi shqip,mjekimi,trajtimi i laringospazmit shqip

Si mjekohet laringospazmi ?

Mjekimi i laringospazmit konsiston në ventilimin artificial të të sëmurit me ndihmën e maskës dhe balonit me koncentrim të oksigjenit 100% duke rritur shtypjen e inspiriumit, si dhe – në raste më të lehta – duke dhënë intravenoz injeksion të atropinës.

Mirëpo nëse laringospazmi ka shkaktuar obstrukcion të plotë dhe me këtë ka pa mundësuar hyrjen e ajrit në trake, duhet të sëmurit me i dhënë relaksant muskular me injeksion intravenoz ( jo të tipit të kurariform) dhe me vazhduar me frymarrje artificiale deri në përmisim të plotë të të sëmurit.

laringospazmi,mjekimi i laringospazmi,si trajtohet laringospazmi,laringospazmi shqip,mjekimi,trajtimi i laringospazmit shqip

Si bëhet mjekimi i tumorëve beninj ?
Tumorët beninj duhet ekstirpuar.

Te disa lokalizime (kolon, fshikëz urinare) tumori mund të hiqet me endoskop.

Tumori i hequr dërgohet në shiqimin histologjik.

Krioterapia mund të aplikohet te disa tumor, por paraprakisht duhet të merret mostra për
analizë histologjike.

si behet mjekimi i tumoreve beninj,tumori beninj mjekimi
Tumorët beninj duhet ekstirpuar.

Te disa lokalizime (kolon, fshikëz urinare) tumori mund të hiqet me endoskop.

Tumori i hequr dërgohet në shiqimin histologjik.

Krioterapia mund të aplikohet te disa tumor, por paraprakisht duhet të merret mostra për
analizë histologjike.

si behet mjekimi i tumoreve beninj,tumori beninj mjekimi

Si mjekohet Tifoja Abdominale ?


Terapia tek tifo abdominale është etiologjike dhe simptomatike.

Perdoret kloramfenikol 50-100 mg/kg për 24 orë i ndarë në 4 doza.

Mjekimi i tifos abdominale zgjat 14-21 ditë.

Lexo me shume: Tifoja Abdominale 

Si mjekohet Tifoja Abdominale ?,si trajtohet tifo abdominale, mjekimi i tifos abdominale,si mjekohet tifo abdominale,trajtimi medikamentoz,cilat barna perdoren tek tifoja abdominale

Terapia tek tifo abdominale është etiologjike dhe simptomatike.

Perdoret kloramfenikol 50-100 mg/kg për 24 orë i ndarë në 4 doza.

Mjekimi i tifos abdominale zgjat 14-21 ditë.

Lexo me shume: Tifoja Abdominale 

Si mjekohet Tifoja Abdominale ?,si trajtohet tifo abdominale, mjekimi i tifos abdominale,si mjekohet tifo abdominale,trajtimi medikamentoz,cilat barna perdoren tek tifoja abdominale

Si mjekohet Epilepsia ?


Epilepsia mjekohet me medikamente kundër ngërçit (përpëlitjes, spazmës) – Antikonvulsiv/Antiepileptikë:

Gjatë sulmit epileptik akut si dhe gjatë sulmit të rëndë (Status epilepticus) përdoren: Benzodiazepina (Lorazepam, Diazepam, Clonazepam, Midazolam dhe Nitrazepam)

Për të parandaluar sulmet (si monoterapi): Valproat, Carbamazepin, Oxcarbazepin.

Po ashtu për të parandaluar sulmet, mirëpo si medikamente të dorës së dyte, pasi që kanë shume ndikime të padëshiruara: Phenytoin, Phenobarbital dhe Primidon.

Pasi që monoterapia (terapia me vetëm një medikament) te një numër i pacientëve nuk ka rezultate të kënaqshme, mund të merret parasysh edhe terapia duke kombinuar dy medikamente të ndryshme. Në këtë rast mund të përdoren: Gabapentin, Tiagabin, Vigabatrin, Mesuximid, Ethosuximid, Lamotrigin, Felbamat dhe Topiramat

Kirurgjia e epilepsisë


Stimulimi i Nervus Vagus

Mirepo nuk perjashtohet as sherimi me kendimin e Kuranit ndaj personit qe eshte i semure pasi qe ne 90% te rasteve mund te jete i prekur nga xhindet.
 Si mjekohet Epilepsia ?,Terapia tek epilepsia,epilepsia dhe terapia e saj,si behet trajtimi i epilepsise,trajtimi medikamentoz i epilepsise

Epilepsia mjekohet me medikamente kundër ngërçit (përpëlitjes, spazmës) – Antikonvulsiv/Antiepileptikë:

Gjatë sulmit epileptik akut si dhe gjatë sulmit të rëndë (Status epilepticus) përdoren: Benzodiazepina (Lorazepam, Diazepam, Clonazepam, Midazolam dhe Nitrazepam)

Për të parandaluar sulmet (si monoterapi): Valproat, Carbamazepin, Oxcarbazepin.

Po ashtu për të parandaluar sulmet, mirëpo si medikamente të dorës së dyte, pasi që kanë shume ndikime të padëshiruara: Phenytoin, Phenobarbital dhe Primidon.

Pasi që monoterapia (terapia me vetëm një medikament) te një numër i pacientëve nuk ka rezultate të kënaqshme, mund të merret parasysh edhe terapia duke kombinuar dy medikamente të ndryshme. Në këtë rast mund të përdoren: Gabapentin, Tiagabin, Vigabatrin, Mesuximid, Ethosuximid, Lamotrigin, Felbamat dhe Topiramat

Kirurgjia e epilepsisë


Stimulimi i Nervus Vagus

Mirepo nuk perjashtohet as sherimi me kendimin e Kuranit ndaj personit qe eshte i semure pasi qe ne 90% te rasteve mund te jete i prekur nga xhindet.
 Si mjekohet Epilepsia ?,Terapia tek epilepsia,epilepsia dhe terapia e saj,si behet trajtimi i epilepsise,trajtimi medikamentoz i epilepsise

Si mjekohet Kolera ?Mjekimi i Koleres është specifik.

Lëngjet dhe elektrolitët duhet zëvendësuar sa më parë.

Antibiotikët e serisë së tetraciklinave zbusin intensitetin e diarresë.

Lexo me shume: Kolera 

Si mjekohet Kolera ?,kolera dhe mjekimi i saj,si behet mjekimi i koleres,si trajtohet kolera,kolera dhe mjekimi i saj


Mjekimi i Koleres është specifik.

Lëngjet dhe elektrolitët duhet zëvendësuar sa më parë.

Antibiotikët e serisë së tetraciklinave zbusin intensitetin e diarresë.

Lexo me shume: Kolera 

Si mjekohet Kolera ?,kolera dhe mjekimi i saj,si behet mjekimi i koleres,si trajtohet kolera,kolera dhe mjekimi i saj

Si bëhet mjekimi i histoplazmozës ?


Mjekimi i histoplazmozes behet me:

mikonazol ne kombinim me sulfonamide

mjekimi,terapia,trajtimi,tek,i,histoplazmoza,histoplazmozes,histoplazmoze,shqip

Mjekimi i histoplazmozes behet me:

mikonazol ne kombinim me sulfonamide

mjekimi,terapia,trajtimi,tek,i,histoplazmoza,histoplazmozes,histoplazmoze,shqip

Si bëhet mjekimi i aspergillozës ?


Mjekimi i aspergilollëz behet me:

kortizonike,antimikotike,kirurgjikal.

me cka behet mjekimi i aspergiloses,aspergilloza mjekimi,terapia te aspergillozaMjekimi i aspergilollëz behet me:

kortizonike,antimikotike,kirurgjikal.

me cka behet mjekimi i aspergiloses,aspergilloza mjekimi,terapia te aspergilloza


Si mjekohet Cryptococcosis ?


Cryptococcosis mjekohet me:

Anti fungal,am,foptericin b iv,plus mikonazol(daktarin iv).

me cka mjekohet cryptokokoza,mjekimi i kriptokokozes,Cryptococcosis mjekohet me:

Anti fungal,am,foptericin b iv,plus mikonazol(daktarin iv).

me cka mjekohet cryptokokoza,mjekimi i kriptokokozes,


Namazi

Syzat