Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Proza

Ç’është proza?

Ç’është proza ? Proza është trajtë themelore e letrësisë në formë të ligjeratës , në bazë të normave të gjuhës së gjallë e kalon lirshëm prej një reshti fjalësh në tjetrin. qka eshte proza,qka quajme proze,proza shqip,qka kuptojme me proze,proza definicion,kuptimi cka eshte proza

Çka është proza ?

Proza ësht ë g jini e letërsisë artistike që përfshin vepra si romani, tregimi etj., të cilat nuk shkruhen në vargje, po në formë të lirë; krijimtari letrare sipas kërkesave të kësaj gjinie; tërësia e veprave të kësaj gjinie. Prozë artistike (popullore, tregimtare). Prozë poetike krijim i vogël letrar që nuk është në vargje por që nga veçoritë e shprehjes së patosit emocional, nga ritmi dhe figurat i afrohet shumë poezisë, prozë që është shkruar si poezi. Proza shqiptare. Shkruan në prozë . Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, kuptojm,shqip,eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales,proza,proze

Çka është novela

 Çka është novela Novela ёshtё lloj i prozёs , mё i shkurtёr se romani , por mё i gjatё se tregimi apo rrёfimi.  Ajo ka njё numёr tё kufizuar personazhesh; ngjarjet zhvillohen rrotull njё motivi qendror dhe arrihet nё njё pёrfundim tё befasishёm.  Novela ka ngjashmёri me pёrrallёn , veçanёrisht kur tek ajo gёrshetohen elementet reale me ato fantastike.  Nё novelё rrёfimi i autorit mbizotёron nё raport me dialogun. cka eshte novela, cfare eshte novela, cka eshte fjala novele, ceshte novela, c'eshte novela, c eshte novela, çka eshte novela,Çka është novela,kuptimi i noveles, definicioni i noveles, novela definicioni, fjala novele kuptimi

Cilat janë gjinitë letrare?

Cilat janë gjinitë letrare? Veprat letrare sipas formës së tyre ndahen në dy kategori të mëdha: në poezi dhe në prozë . Poezia ( vjersha) i përket ligjëratës së lirë dhe shkruhet në vargje, ndërsa proza i përket ligjëratës së lirë dhe shkruhet në rreshta. Në poezi zakonisht shkruhen vjershat, poemat etj.,ndërsa në prozë zakonisht shkruhen romanet , novelat studimet letrare etj. Por veprat letrare ndryshojnë edhe nga pikëpamja e përmbajtjes dhe hartimit. Që prej lindjes së veprave të shkruara letrare , janë dalluar tri ndarje të mëdha : Gjinia epike Gjinia lirike Gjinia dramatike Veprat epike janë ato vepra në të cilat shkrimtari e kallëzon, e rrëfen ngjarjen qoftë vetë, ose nëpërmjet personazheve. Këto vepra mund të jenë të shkruara në vargje ( poema,cikle këngësh , epope që mbështeten në ngjarje historike etj.), në rreshta ( romani , novela , tregimi , skica etj.). Veprat lirike janë ato vepra në të cilat shkrimtari nuk rrëfen ngjarje , por shpreh nd

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more