Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Kolë Jakova

Garda Krutane nga Kolë Jakova-Kritikë letrare apo analizë letrare

Garda Krutane nga Kolë Jakova-Kritikë letrare apo analizë letrare Ndër veprat poetike me temë nga epoka zulmëmadhe e Skënderbeut hyn dhe ,, Garda krutane ” (1967) e K. Jakovës. Në këtë poemë autori u përpoq të pasqyronte sprovën e rëndë që iu desh të përballonte populli shqiptar gjatë qëndresës kundër pushtuesve otomanë. Frymën e lartë luftarake dhe patriotike poeti e ka mishëruar në historinë e plakut të moçëm malësor Llesh Galanit, i cili i fal atdheut katër djemtë e vet dhe, megjithë se di se pak shpresa ka që ata të kthehen të gjallë nga lufta, i përcjell duke i porositur që të mos kursejnë asgjë për fitoren. Themelin e subjektit e formon përshkrimi i betejave që zhvillon me ushtrinë turke ,,garda krutane”, e përbërë prej Gjergj Aleksit, prej njerëzve të shtëpisë së Skurajve etj., dhe prej fshatarësisë së lirë shqiptare, e cila kishte rrokur armët për të mbrojtur jetën dhe pasurinë e vet. Skënderbeu del pak në poemë, emri i tij mbahet në gojë në popull si simbol i heroizmit

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more